Time  5 hours 52 minutes

Coordinates 1712

Uploaded January 5, 2015

Recorded January 2015

-
-
3,638 f
2,156 f
0
2.6
5.3
10.51 mi

Viewed 3676 times, downloaded 92 times

near Tavertet, Catalunya (España)

TAVERTET. SOT DE BALÀ, MORRO DE L'ABELLA, Cova de les Pixarelles (82mr), Cingles de les Baumes.

Ruta des de Tavertet pels Cingles de les Baumes, damunt el Sot de Balà, comarca d'Osona.

NOTA: Cal superar un pas una mica aeri si es pateix de vertígen per dos trams d'escales verticals (ESCALARS DE LES BAUMES), per on cal enfilar-se. Atenció si es va amb gos.

RECORREGUT:
Sortim de Tavertet, prop de la zona de piscina, pic-nic i camp de futbol. Veurem un petit corriol (Baixant de les Tunes) que baixa en fort pendent cap el SALT DEL MOLÍ BERNAT: una gran balma que els dies de forma pluja forma un canó d'aigua en cascada, sota la qual hi ha instal.lades unes cadenes per poder passar per dins i evitar relliscades.

El Salt del Molí Bernat gira cap a l'altra banda del cingle, quedant la Riera de Balà al mig. Ara resseguirem el cingle, paral.lel al SOT DE BALÀ, des de mitja alçada, per lleixes daurades i vermelles espectaculars. Anem trobant marques grogues, força esborrades, i alguna fita de pedra, que ens van indicant per on és més adient passar. Les vistes són espectaculars.

Quan sembla que el relleig s'acaba, mirem amunt i veiem que la ruta continua per dos trams d'escales verticals (ESCALATS DE LES BAUMES), per on ens enfilarem.

Seguim flanquejant el cingle superior. A mà esquerra, aviat trobarem la gran boca de la COVA DE LES PIXARELLES (82m), fins on pujarem amb l'ajuda d'unes cordes fixes amb nusos.

De nou al corriol fitat, ja albirem l'esperó rocós del MORRO DE L'ABELLA, a on pugem per la canal o grau de l’Abella. Un cop a dalt d'aquest espectacular enclavament, gaudirem d'impressionants vistes al Salt de Tirabous, el Pantà de Sau i la Riera de Balà, així com del Turó del Castell i el Puig de la Força. En el cim hi ha instal.lacions amb parabolts per rapelar fins a la rocallosa base vermella de sota (80 metres). Interessant la Via d'escalada "Tirabous" (6a), Sang de dit (V+)..etc

Des del Morro de l’Abella (674 m) sortim a la carretera de l’Esquirol a Tavertet (BV-5207), que seguim uns 3 Kms, fins arribar a Can Casanova, on ens desviem pel corriol de la dreta. Travessem el pont Vell i retorn a Tavertet, on aprofitem per dinar a la zona de picinic i parc al costat del camp de futbol, amb meravelloses panoràmiques.

NOTA: Atenció persones amb vertígen, especialment al pas equipat dels Escalars de les Baumes (pas d'escala), o si anem amb gos, doncs no podria enfilar-se a no ser que portem corda i arnès.

La ruta són uns 12 Km, degut a errors de GPS als cingles, on el track es dispersa i retorna al punt.

CURIOSITATS:
* BALMES DE BALÀ, Balmes de les Pixarelles, Balmes d'en Colom, Cova de les Pixarelles (Cova de 82 metres de recorregut a la riera de Balà, Tavertet). Formen la cavitat dues boques distanciades uns 20 metres entre elles, ambdues galeries gairebé paral·leles i de sostre horitzontal es mantenen unides per l'extrem interior. La més oriental d'elles es presenta com una galeria ascendent de 32 metres de recorregut en direcció SE-NO i puja fins a +18 metres respecte l'entrada; segueix una gatera en direcció S de 5 metres de recorregut fins sortir a l'altra galeria, que forma un ressalt vertical de 10 metres. Destaquen algunes colades i banderes a la part superior i galeria oriental. Entre els anys 1983 i 1985 és portà a terme un treball continuat d'excavacions; es tracta d'un important jaciment arqueològic. Font: Espeleoindex.com

* El TURÓ o MORRO DE L'ABELLA —pronunciat abeia per la gent de la comarca— que els autòctons de la contrada coneixem més per morro que per turó, és un allargassat i esvelt penyal de 674 m d’altitud que es desprèn dels cingles de la Perereda i s’aboca damunt de la riera de Balà, enfront mateix del pla de Baix del Castell. No deixa de ser un turó enigmàtic a causa de la seva estructura, ja que està assegut sobre el cingle vermell, una de tantes meravelles geològiques que ens ofereix la sàvia natura.
Waterfall

Salt del Molí Bernat

Salt del Moli Bernat
Waypoint

Fita esquerra

Fita esq
panorama

Balà - vistes

Balà - vistes
Cave

Cova de les Pixarelles

Cova de les Pixarelles
Summit

Morro de l'Abella (674 m)

Morro de l'Abella (674 m).
Picnic

Dinar

Dinar

Comments

    You can or this trail