Time  6 hours 50 minutes

Coordinates 658

Uploaded October 2, 2017

Recorded October 2017

-
-
634 ft
-128 ft
0
1.0
2.1
4.14 mi

Viewed 439 times, downloaded 6 times

near Roda de Barà, Catalunya (España)

Aquesta curta sortida pot ser apta per persones entre els 10 i 66 anys sempre i quan estiguin una mica acostumats a anar per muntanya ja que la major part de la pujada es per un corriol força pedregós i un xic perdedor encara que si es segueix el track al peu de la lletra no es gens difícil el seu seguiment.
He establer la zona d'inici a la glorieta anomenada Plaça de Indira Gandhi de la urbanització El Francaset a la població de Roda de Berà perquè per tots els llocs trobareu aparcament sigui la època que sigui.

Les coordenades UTM son: USO 31T
373051 E
4560121 N

Degut a que aquest part del municipi es ple de urbanitzacions, no ens queda mes remei que passar per alguna d'elles, així que Iniciarem la sortida seguin el carrer Comtessa de Pardo Bazàn, passarem pel túnel de la RENFE i seguint per la Avinguda del Sol; passarem el túnel de la AP-7. Tot seguit anirem a la dreta pujant pel carrer de la Ossa Major ja dins la urbanització Barà Mar i al final el deixarem per anar un xic a la dreta pel carrer Hèrcules on després del darrer edifici de la esquerra trobarem un pal que indica "La Serra Llarga" cap a l'esquerra, nosaltres seguirem la indicació uns 5 metres per anar cap a la dreta a seguir un corriol amb algunes fites. La pujada es fa patent, unes marques de color violeta i algunes de més velles de color vermell així com algunes fites ens aniran indicant el camí. Passarem a tocar un rústec oratori i seguirem ara un xic cap a l'esquerra per seguir pujant fins trobar un sender molt més fresat que seguim cap a la dreta. Per arribar al punt més alt senyalitzat per una pal on, de vegades, ondeja una senyera, l'hem de deixar per un corriol a la dreta i així arribar-hi.
Desfarem les nostres passes fins tornar de nou al sender i anirem a la dreta fent cap al encreuament de senders que condueixen per l'esquerra a la Serra Llarga i per la dreta baixaríem a la urbanització Mas Astor. No es cap d'aquests dos punts el nostre objectiu d'avui, així que tornarem enrere i baixarem pel sender per on hem arribat, però ara deixarem el cim de la Coma d'en Gall a la nostra esquerra i continuarem baixant fort pel sender fresat.
Quasi a mitja baixada un pal ens indica que a l'esquerra es troba la cova de la coma d'en Gall. Hi anirem i retornarem pel mateix camí.
Seguirem baixant fins entroncar amb una pista es la carrerada del Fondo de la Cova, a l'esquerra du a la urbanització Mas d'en Virgili. La seguirem cap a la dreta tot passant vora una antiga caseta de bombes d'aigua on ja no hi queda res i esta en ruïnes.
A l'estona la pista ens durà fins una mena de glorieta rural amb una zona cremada a la dreta. Donarem tot el tomb i sortirem per la darrera pista de la dreta. Mes tard farem cap a una altra bifurcació a la dreta senyalitzada com "Pi Solitari" - "Plana del Xim" - "Cova del Crani", nosaltres seguirem recta i al poc apareixeran unes ruïnes a la esquerra de la pista, es la Masieta del Virgili o de la Cova, gran edifici totalment enrunat.
Seguim la pista en direcció sud passarem a tocar la nova instal·lació de bombeig d'aigua amb la vista del turó de la Coma d'en Gall a l'esquerra i la pista ara mena cimentada. Ull!, queda molt poc tram fins deixar-la, ja que el sender que hem de seguir surt de la dreta i la obra de cimentació ha deixat la entrada una mica dissimulada,, sort que de moment encara existeix un pal de senyalització que entre altres diu "RODA", el seguirem, i encara que no ho sembli per aquest sender circulaven els carruatges, els carros de transport i tota mena dels vehicles que existien ara fa uns 100 anys. Es el Camí dels Carros.
Tan aviat com sortim del bosc trobarem a l'esquerra un altre dels grans masos existents a la zona, es els corrals del Xim, també força enrunats. Un xic a l'esquerra podem veure un pou que avui encara es pot utilitzar.
El camí dels carros acaba al carrer Pompeu Fabra a la urbanització Eixample Residencial. El carrer dona accés al de Johann Sebastian Bach per on podem fer cap a l'antiga carretera, ara bé, també podem no passar pels carrers i entrar a la finca particular de l'esquerra on hi ha un camp de garrofers i per ell també fer cap a la carretera.
Creuarem la carretera i a l'altra costat seguirem per una pista barrada al pas de vehicles. Es un camp erm; seguirem per amples camins fins fer cap a la via de tren i girarem a l'esquerra per un camí paral·lel a ella.
Vora una pista asfaltada veurem un tancat amb estranyes figures. Creuarem la pista que dona accés a la urbanització Mas d'en Virgili i seguirem pel camí creat pel Etilenoducte fins acabar de nou a la antiga carretera. Girarem a la dreta i passarem pel túnel de la AP-7 per on hem passat quasi al principi d'aquesta sortida, però no hi ha altre remei ja que la construcció de la autopista va tallar tots els possibles camins existents anys enrere i un cop passat el túnel anirem ràpidament cap a la dreta entre pins i carrer Àries de pujada fins un tomb a l'esquerra amb la via del tren al davant. Just tocant la paret del darrer xalet trobarem un dels pocs antics ponts que la RENFE va construir ja fa una pila d'anys per a tal de creuar les vies en llocs estratègics. Aquesta es la raó de passar per la urbanització ja que val la pena observar aquestes construccions que poc a poc i degut als nous sistemes de construcció van desapareixent i oblidant-se.
A l'altre costat del pont un ample camí cap a l'esquerra ens conduirà sota l'ombra dels pins al punt d'inici de la sortida.

El mapa emprat per seguir aquesta ruta es el imprès per l'editorial PIOLET a escala 1:20.000 titulat "BAIX GAIÀ", Ronda Verda, Ruta dels Castells i Pic de la Mola. La primera edició es de novembre de l'any 2010.
Parking

INICI: PLAÇA DE INDIRA GANDHI

He iniciat aquest recorregut en aquest lloc de Roda de Berà per la senzilla raó de que hem queda a prop de on resideixo i te la propietat de que en tot els voltants, tan a l'estiu com a la resta de l'any, hi ha lloc d'aparcament de sobra i gratuït. Les coordenades UTM son: USO 31T N 0373051 E 4560121
Tunnel

TUNEL AP7

Passem per sota la autovia.
Intersection

CARRER OSSA MAJOR

Anem a la dreta i pujant, un cop dins Barà Mar
Intersection

CORRIOL VERS EL NORD

Ossa Major s'acaba, seguim recta al nord per terreny pedregós. No seguim la direcció que indica el pal de senyalització que hi ha instal_lat.
Religious site

CREU DE FERRO I ORATORI

Sorpresa a mitja alçada.
Panorama

AMPLA PANORÀMICA

A mida que pujem la vista es mes maca.
Summit

CIM COMA D'EN GALL

Coronat aquests dies per una gran estelada.
Information point

CRUILLA I PAL

Mes endavant seguim un sender a la dreta fins que ens creuem amb el camí de la Serra Llarga, hi ha un pal que o senyalitza. Tornem enrrera sobre les nostres passes; deixem el cim de la Coma d'en Gall a la nostra esquerra i seguim baixant per sender.
Photo

MIRADOR

Un corriol ens duu a un mirador damunt d'una roca just a l'esquerra, fem fotografies.
Information point

BIFURCACIÓ A LA COVA COMA D'EN GALL

Es a la esquerra del sender, trovarem un pal mentre baixem.
Cave

COVA D'EN GALL

Es tracta d'una petita bauma amb un petit drac (vegeu la fotografia) que la custodia.
Intersection

CRUILLA PISTA AMB PAL NU

CRUILLA PISTA AMB PAL NU
Tree

GRAN CLARIANA I PETIT INCENDI

Al poc fem cap a una clariana on a la dreta resten signes d'un petit incendi. Seguim uns metres fins uns pins al mig d'una mena de glorieta rural. Donem la volta al centre i sortim per la pista de mes a l'esquerra. Deixem a la dreta una bifurcació amb un pal de sneyalització.
Ruins

MASIETA DEL VIRGILI O DE LA COVA

Deixem a la nostra esquerra el que queda de la masieta d'en Virgili.
Waypoint

ESTACIÓ DE BOMBEIG I DIPÓSIT D'AIGUA

Amb un tancat, queda a l'esquerra. De seguida el camí mena cimentat.
Intersection

BIFURCACIÓ PER LA DRETA

Hem d'anar atents doncs el inici ha quedat disimulat amb el ciment de la pista. Tot hi aixì, hi ha un pal indicador "RODA". Es el "Camí dels Carros"
Archaeological site

CAMI DELS CARROS

Es tracta, encara que en principi no ho sembli, d'un camí carreter, en podem donar fe si ens hi fixem al terra quan hi ha roques perquè es pot veure les seves roderes. En algun tram encara es pot veure la totalitat de la seva amplada. Probablement que a l'antigor deuria de ser un camí de comuniccsió i transport entre Roda de Berà i El Vendrell. L'ajuntament de Roda avui per aquest camí i fa passar dos o tres de les rutes Saludables amb els colors groc (La Plana del Xim), verd (El Pi Solitari) i negre (La Cova del Crani).
Mine

POU DEL XIM

Just on el camí surt del bosc fem cap als terrenys del Xim on destaca encara en us, un pou.
Ruins

CORRALS DEL XIM

A la vora del camí completament en ruïnes. Vore seu mes marques de les Rutas Saludables.
Intersection

SORTIDA A CARRER AMB CAMP A L'ESQUERRA

A partir d'aquest punt, podem seguir pel carrer Pompeu i Fabra , el del davant nostre, i després girar a l'esquerra pel de Johan Sebastian Bach fins fer cap a l'antiga carretera interior. O vé, tal i com he fet jo, no anar per asfalt, sino que al arrivar al carrer he entrat a la finca de l'esquerra i pel mig dels garrofers també he fet cap a la carretera.
Intersection

PISTA AMB PAS BARRAT AMB CADENA

Un cop creuada la carretera interior, veurem una pista amb una barrera ha l'altra costat, el camp es herm, pel que podem seguir l'ample camí sense cap dificultad fins fer cap a la via de RENFE.
Intersection

VIA TREN I CAMI CAP A LESQUERRA

Al fer cap a la via de tren, el camí ja mes estret segueix paralel a ella fins sortit al carrer Santa Coloma de la urbanització Mas d'en Virgili.
Photo

TANCAT AMB HORT I FIGURES RUDIMENTÀRIES

Just avans de creuar el carrer passem vora un tancat amb curioses figures reciclades que simulan un toro, un camperol llaurant amb la mula i una taula amb uns personatges jugant a las cartes.
Intersection

CARRER ARIES URBANITZACIÓ BARÀ MAR

Creuem el carrer de Sant Coloma i seguim el traçat fet per la linea del etilenoducte ja que l'autovia no dona cap mes pas per poder fer cap al pont antic de la RENFE. Sortim a la carretera interior just al davant del carrer Ossa Major i anem a la dreta per tal de creuar la autopista pel túnel, tot seguit tornem a girar a la dreta per anar vora els pins a trovar el carrer Aries de la urbanització; el seguirem cap a l'esquerra fins el darrer edifici de la nostra dreta.
Bridge

ANTIC PONT DE RENFE PER A VIANANTS I CARRUATJES

Després del darrer edifici ens trovarem amb l'antic pont de la RENFE per a vianants i carruatges, creuem.
Intersection

FINAL

Un cop creuat seguirem cap a l'esquerra un ample camí entre la tanca de RENFE i els pins alineats vora la urbanització El Francaset fins arrivar al punt de sortida finalitzan aixì el recorregut.

Comments

    You can or this trail