Time  4 hours 19 minutes

Coordinates 679

Uploaded March 5, 2019

Recorded February 2019

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
751 ft
-323 ft
0
1.3
2.6
5.24 mi

Viewed 279 times, downloaded 12 times

near Roda de Barà, Catalunya (España)

L’inici es fa des de el carrer de Josep Maria de Sagarra de la població de Roda de Berà al Tarragonès. Passarem per la Pedrera de l’Elies, lloc carregat d’història ja que durant la dominació Romana es va extraure la pedra per a la edificació del Arc de Berà i també per la façana de l’església parroquial. Durant el segle XIX també va ser explotada amb intensitat inclòs es va fer arribar un tram de via morta per carregar la pedra en trens. A la part dreta que toca al carrer Mercadé existeix un forn de calç duna antiguitat de uns 200 anys.
Un cop passem per la pedrera amb una ràpida visita creuarem la població per dirigir-nos al carrer Pompeu Fabra tot sortint d’ella anant a parar als corrals del Xim amb una cisterna-pou on encara es recull aigua, seguirem pel Camí dels Carros (es poden veure les marques de les roderes a la roca viva) dit així per ser l’antic camí que distribuïa el comerç de llenya i carbó des de el Vendrell a Bonastre; aquest camí surt a la carrerada de Santa Coloma avui coneguda també com a Camí de l’Avenc. Aquesta carrerada la utilitzaven els pastors per baixar els ramats des de Santa Coloma de Queralt fins Roda de Berà per passar en zones baixes l’hivern o per embarcar les ovelles cap a altres països.
Deixarem la carrerada per seguir pel Fondo de la Cova tenint tota la estona la Serra de la Martinota a la nostra dreta, un cop creuem el túnel del AVE visitarem la Cova d’en Duran, a la dreta de la pista i la barraca de pedra seca del Magí a l’esquerra; ambdós estan a uns 25 i 45 metres del camí respectivament i una mica en alt.
Al poc la pista fa un brusc gir a la dreta i la deixem per aventurar-nos pròpiament a la barrancada que seguirem sempre en sentit nord fins la Cisterna del Pelosa. ULL!, es a la dreta del sender a ran del terra i no te cap protecció!.
El sender puja i fa cap a la tanca de la gran finca anomenada La Pedra-Grossa, la seva tanca ens conduirà per l’esquerra fins la Pla del Xim (un rètol ens ho fa saber) on de nou ens creuarem amb la carrerada de Santa Coloma; seguirem uns metres el camí cap a la dreta (oest) fins el “Alto de la Herradura” on deixarem un sender que marxa per la dreta en direcció a Bonastre i seguirem el sender cap a l’esquerra, veurem una fita de terme “R” de cara a nosaltres i “B” d’esquena, inicials corresponent a Roda de Berà i Bonastre respectivament.
Deixarem a la dreta els marges d’antigues parades de conreu i ens aproparem a les ruïnes d’un antic mas on sembla que es va intentar de reconstruir sense arribar a aconseguir-ho ja que està tot complertament abandonat de fa temps. Una pista hi arriba per l’esquerra procedent de la urbanització La Martorella. Seguim ara una pista que surt per la dreta i que poc a poc gira cap el sud; a la dreta lluny deixem el Penin de la Serra de Bonastre. A l’estona, ja baixant de cara al mar, fem cap al únic pi que queda dels incendis que varen assolar aquestes terres durant els anys 70. Es l’anomenat El Pi Solitari, un pal amb un plafó de fusta ho anuncia, podem veure que la escorça del arbre encara està enfosquida pel efectes del incendi.
Seguim un camí ampla primer carenejant en direcció al mar, més tard per sender amb algun tram de forta baixada amb còdols on cal extremar las precaucions per a tal d’evitar culades. A mida que ens apropem a la via del AVE la imatge del pujol de la Martorella es fa més visible i al apropar-nos al túnel el sender desapareix, hem de recular uns metres i veurem a dreta en el sentit que baixàvem, un sender que primer grimpa un marge, el seguirem i farem cap a la pista asfaltada que du al Pujol; la seguim cap a la dreta pujant al Pujol de la Martorella. Magnifiques panoràmiques si voltem el dipòsit d’aigua. Al lloc també hi ha taules i bancs de pedra encara que durant la primavera s’ha d’anar en compte amb les erugues de la processionària pel seu caràcter al·lèrgic.
Retornem sobre les nostres passes i al inici de la baixada veurem a l’esquerra unes escales, en concret 186 escales, baixem i fem cap a la Avinguda de la Manxa, seguim carrer avall fins trobar a l’esquerra el carrer Mèrida, cimentat i de baixada; passem per sota del cementiri i deixem a la dreta el pont que creua el barranc del Torrent de Cal Setró, seguim fins trobar a l’esquerra el carrer París que ens conduirà a creuar el carrer de Josep Carner i just el primer de la dreta, que es un carrer dedicat al escriptor català Josep Maria de Sagarra, es on hem deixat els vehicles i punt final d’aquesta sortida.

Aquest track s’ha obtingut amb un aparell de GPS de la marca GARMIN, en concret amb el model OREGON 750t fabricat a TAIWAN amb el nombre de sèrie 4SS002969 i contrastat amb el mapa del ICGC 1:50.000 nº 36 TARRAGONÊS.

Bibliografia:
- "Roda de Berà" de Josep M. Martorell Coca (coordinador.), de editorial Cossetània Edicions; nº 32 de la col·lecció "La Creu de Terme". Primera edició Agost 2006.
- Ruta nº 4 "El Pi Solitari" del fulletó "Rutes Saludables de Roda de Berà" editat pel Patronat de Turisme de Roda de Berà. editat cap a l'any 2010.
- Mapa "Baix Gaià" de la editorial PIOLET, escala 1:25000, primera edició novembre de 2010.
Parking

APARCAMEN CARRER SAGARRA

Punt d'inici de la ruta
Building of interest

FORN DE CALÇ

D'una antiguetat d'uns 200 anys*; fou bastit amb grans carreus de pedra treballada i maó. La seva cambra de cocció té un diàmetre d'uns 2 ,5 metres i una alçada, des del nivell de la boca, d'uns 3 metres**. Bibliografia: *Ruta nº 4 "El Pi Solitari" del fulletó "Rutes Saludables de Roda de Berà" editat pel Patronat de Turisme de Roda de Berà. editat cap a l'any 2010. ** "Roda de Berà" de Josep M. Martorell Coca (coord.), de editorial Cossetània Edicions; nº 32 de la col-lecció "La Creu de Terme". Primera edició Agost 2006.
Archaeological site

PEDRERA DE L'ELIES

Pedrera d'extracció superficial d'inicis romans d'on es creu que es va treure la pedra al per a la construcció de l'Arc de Berà, segles després es va tornar a utilitzar i es creu que va ser més concentrada i profunda que hom creu que al principi fou subterrània i que més tard es va fer explosionar ja que s'han trobat marques de perforacions per dinamitar-la**. Fins aquest lloc es va fer arribar un tram de via morta per a transportar els blocs de pedra amb ferrocarril*. *Ruta nº 4 "El Pi Solitari" del fulletó "Rutes Saludables de Roda de Berà" editat pel Patronat de Turisme de Roda de Berà. editat cap a l'any 2010. ** "Roda de Berà" de Josep M. Martorell Coca (coord.), de editorial Cossetània Edicions; nº 32 de la col·lecció "La Creu de Terme". Primera edició Agost 2006.
Tree

GLORIETA

Plaça d'Austria amb un esbelt fals pebrer al centre. A l'esquerra una finca amb una curiosa tanca que recorda les cadenes de les àncores dels vaixells. En front el carrer Pompeu Fabra sense sortida pel que seguirem.
Waypoint

CAMI

Camí entre parets de pedra seca vers els Corrals del Xim.
Building of interest

CORRALS DEL XIM

Bastant enrrunats encara que algunes parets aguanten de peu, a prop seu es pot veure l'antic pou d'aigua.
Waypoint

CAMI DELS CARROS

Camí históric ja que era el que comunicaba El Vendrell amb Bonastre i permitia el pas dels carros carregats de carbó i llenya.
Intersection

PISTA CIMENT

Sortim a la carrerada de Santa Coloma (cimentada), també anomenat camí del Avenc i el seguim cap a l'esquerra. Existia una senyalització vertical de la que nomès resta el pal.
panorama

VISTA LA COMA D'EN GALL I COVA

Fins fa uns mesos al cim de la Coma d'en Gall existia un pal amb una senyera pero es veu a ha algun malfactor no li agradaba i va pujar expresament a destruirla.
Building of interest

DIPOSIT AIGUA URBANITZACIO

Amb les parets utilitzades per manifestar l'angunia d'algu que no està a gust a Catalunya.
Building of interest

CASETA D'AIGUES

Carrerada amunt.
Intersection

CORRIOL ESQUERRA

Seguim per la pista.
Ruins

MASIETA DEL VIRGILI O DE LA COVA

A la dreta complertament enrrunada.
Information

BIFURCACIÓ I PAL

Deixem la pista de la dreta i seguim recta cap el nord la direcció Pi Solitari.
Lake

TOLL

Al poc deixem a la dreta un toll cosa que dóna una idea de la quantitat d'aigua freàtica que hi ha al terme ja que fa uns 30 dies que no plou.
Tunnel

TUNEL AVE

I cuasi de sobte ens sorpren el túnel sota les vies del AVE.
Information

PAL

Un cop creuat el túnel no caminem més de 50 metres que trobem un pal de senyalització.
Building of interest

BARRACA DEL MAGí

A l'esquerra del camí i un xic enlairada i dins del bosc. Construïda al damunt de la roca i amb una gran pedra com a soport del sostre de la porta.
Cave

COVA D'EN DURAN

Es tracta d'una cambra força gran, amb u marge o desnivell a l'interior. És molt curta de recorregut (uns 15 metres), amb molt poc desnivell respecte al nivell de l'entrada*. * "Roda de Berà" de Josep M. Martorell Coca (coord.), de editorial Cossetània Edicions; nº 32 de la col·lecció "La Creu de Terme". Primera edició Agost 2006.
Intersection

DEIXEM LA PISTA

La pista fa un fort gir a la dreta, la deixem i seguim per un sender que surt a l'esquerra.
Photo

ESGRAONS AL MUR DE PEDRA SECA

Sistema utilitzat pels pajesos per anar d'un marge a l'altre.
Waypoint

PUJADOR PELS ANIMALS

Les mules i els machos accedian a les parades per rústegues rampes de pedra seca i terra.
Risk

RASA AL CAMÍ

O be el pas de motos o la força de l'aigua o ambdues coses a la vegada han obert una rasa al costat del sender que mena mig tapada per l'herba que hi creix, hem d'anar en compte de no posar-hi la cama.
Intersection

DEIXEM FITA ESQUERRA

A primera vista no s'hi veu cap sender, potser es un corriol o un camí perdut.
Risk

RAMPA I RASA AL CAMÍ

Tant la rasa com les rampes segueixen durant tot el camí.
Ruins

RESTES DE CABANA

Al dabant nostre, de gran extensió i totalment enrrunada.
Risk

CISTERNA DEL PELOSA

Arran del terra i cuasi al final de la barrancada. Un lletrero l'anuncía.
Dead-end street

TANCA FINCA PEDRA-GROSSA

Al final de la barrancada fem cap a la tanca de la finca, girem cap a l'esquerra seguint-la.
Intersection

LA PLANA DEL XIM

Vora uns pins mediterranis i la tanca.
Tree

PINS MEDITERRANIS

Cuasi exhaurits pels incendis en deixem un grup a la Plana del Xim vora la Carrerada de Santa Coloma.
Information

'ALTO DE LA HERRADURA'

En un lletrero molt rovellat i dins la finca encara podem llegir aixó.
Information

FITA TERMES 'R' I 'B'

Just al reempendre el sender vers el Pi Solitari podem veure al terra a la dreta una fita de termes de pedra amb una "R" a la vora del cami "Roda" i una "B" a la part oposada "Bonastre".
Photo

ANTIGUES PARADES

Marges de antics conreus a la dreta.
Ruins

MAS EN RUÏNES

Ruïnes d'un mas a l'esquerra del ample camí; vora seu restes d'un intent de reconstrucció.
Tree

EL PI SOLITARI

Testimoni mud del incendi que va asolar aquesta part del territori als anys 50 del segle passat.
panorama

VISTA RODA I PUJOL DE LA MORELLA

Deixem enrrera el Pi Solitari i contemplem una bonica panoràmica.
Summit

SENDER PAL, ASFALT I PUJOL

Grimpem un xic a la dreta, passem vora un pal i entrem a la pista asfaltada d'accés al Pujol al que hi arribem en una curta pujada.
Door

ELS ESGLAONS

186 esglaons ens separen de la civilització, baixem.
Information

AVINGUDA DE LA MANCHA

Accedim a un carrer de la urbanització La Martorella, a la dreta deixem un pal de senyalització vertical, seguim per ell en suau baixada. Es l'Avinguda de la Mancha.
Intersection

CARRER MÉRIDA

Deixem l'Avinguda de la Manxa per seguir a l'esquerra el cimentat carrer Mérida
Intersection

CARRER PARIS

Deixem el carrer Mérida per seguir a l'esquerra pel carrer París.
Intersection

CARRER JOSEP MARIA DE SAGARRA

Creuem el carrer de Josep Carner i entrem en el de Josep Maria de Sagarra on tenim els vehicles.
Parking

FINAL

Arribem al punt d'inici i final d'aquesta sortida

2 comments

 • Photo of Francisco José Milla

  Francisco José Milla Aug 20, 2019

  I have followed this trail  verified  View more

  Muy buena ruta. He venido de vacaciones a Tarragona y me a gustado mucho, gracias por subirla. En cuanto a la pintada ..... Sin comentarios....

 • Photo of Joan Marquès Griñó

  Joan Marquès Griñó Aug 21, 2019

  Muchas gracias Francisco por tu comentario, participación y celebro que te gustase. Un comentario, respeto y entiendo que haya personas que discrepen de las ideas de otras gentes, no todo el mundo ha de pensar de la misma manera, pero creo que no es el mejor sitio para manifestarlo las paredes de las ciudades y pueblos donde pueden herir la sensibilidad del que por alí camina. En fin, como bien dices sin comentarios. Saludos

You can or this trail