Time  6 hours 23 minutes

Coordinates 1260

Uploaded August 20, 2016

Recorded August 2016

-
-
1,030 f
172 f
0
2.2
4.4
8.72 mi

Viewed 459 times, downloaded 14 times

near la Pobla de Montornès, Catalunya (España)

Recorregut en forma de 8 amb l'encreuament vora la Barraca de Pedra Seca de Merino (5856) que amb una mica d'esforç permet ascendir al punt més alt del Tarragonès, El Pic de la Mola de 318 metres d'alçària. Malauradament aquesta zona va patir un incendi forestal el passat 5 d'agost i una bona part està totalment calcinada pel que hi ha moments que caminem damunt les cendres. Durant el recorregut, amés de gaudir d'estupendes panoràmiques de la costa amb el Creixell al vell mig, permet observar un gran nombre de barraques de pedra seca a prop del camí. Es el treball de arquitectura de la pagesia de l'entorn afavorit per la gran quantitat de pedra al seu abast. També podrem donar-nos-en compte, per desgracia degut a la temperatura que varen patir, de que la majoria de pedres del voltant són calcàries pel que la calor les trenca amb molta facilitat.
Parking

APARCAMENT I INICI

Només entrar a la Pobla de Montornès trobarem a la nostra dreta un espaiós aparcament gratuït que ens anirà molt bé ja que es el nostre punt de sortida, creuem el barranc del mas de Mercader i seguim per una pista cimentada que puja suau fins que a la vora d'un xalet gira sobtadament. La deixem per un camí pedregós a la nostra esquerra.
Waypoint

CRUILLA ANEM A L'ESQUERRA

Es el lloc descrit abans, un antic camí pedregós a la nostra esquerra, l'anem seguint fins arribar a les envistas d'una propietat amb un molí de color groc.
Intersection

CRUÏLLA AMB PISTA.

Just arribar a l'alçada del molí groc, ens creuem amb una pista, la seguim cap a la dreta ja que el camí que seguíem va quedar en desús per la afectació del pas primer de les vies de RENFE i més tard per las de l'AVE, actualment mena mig perdut i molt brut. al poc nova cruïlla, seguim la pista cap a l'esquerra es el denominat "Camí dels Castells del Gaià" fins un nou encreuament on davant tindrem un conreu d'oliveres, girem a l'esquerra passant al poc per un pont al damunt de les vies del tren. Més tard tornem a passar per un altre pont. després la pista asfaltada gira a la dreta i nosaltres la deixem per una pista de terra que segueix al recte.
Intersection

BIFURCACIÓ

Al poc la pista bifurca, un pal ens indica el camí a seguir que es el de l'esquerra "Fondo de la Teuleria"-"Mas Mercader". Seguim per la pista i fem cap davant d'una estació transformadora de l'AVE; seguim la pista cap a l'esquerra i creuem per sota les vies del AVE.
Intersection

BPS 5996 i BPS 5998

No fem ni 200 metres que fem cap a una cruïlla de pistes, la que marxa cap a l'esquerra va al mas Mercader, nosaltres hem d'anar per la de la dreta, però un sender surt encara més a prop i va a parar a la Barraca de Pedra Seca 5996. La deixem tot seguint un altre sender que surt del seu darrera i que ens retorna a la pista seguint-la cap a la dreta. Al poc novament ensopeguem amb dues cabanes més, són la BPS 5998 que just està al fondo de la Teuleria i la 5999 uns metres més enllà però a l'altra costat de la pista.
World Heritage Site

BPS 5999

BPS 5999
World Heritage Site

BARRACA DE PEDRA SECA I POU

Curiosa Barraca de Pedra Seca que encara conserva al damunt del sostre un bon grapat de lliris que al mateix temps que l'adornaven servien per retenir la terra que feia de junta entre les pedres i protegien l'interior de la pluja. Probablement es la catalogada com a BPS 6000. Just uns metres davant seu es va fer una prospecció per recercar aigua. Encara es pot veure un mig metre de tub metàl·lic aflorant al exterior.
Intersection

BIFURCACIÓ DE SENDERS

Per la esquerra en surt un sender força fresat que ascendeix al cim de la muntanya del Roia, baixa per l'altre costat per creuar el barranc i fa cap al GR 92 just davant del mas Gibert. Nosaltres seguim recte pel sender que anàvem.
Intersection

CRUILLA AMB EL CAMI DE LA GUILERA

El camí de la Guilera, per la dreta, ens duria cap a Roda de Berà, nosaltres seguim cap a l'esquerra en direcció al pic de la Mola.
Ruins

BARRACA DE PEDRA SECA EN RUINES

A la dreta del camí i una mica enlairada apareixen les restes d'un barraca de pedra seca, probablement es la catalogada com BPS 5884.
Ruins

ENCREUAMENT AMB EL GR 92 I RESTES DE BARRACA DE PEDRA SECA.

Aquesta crec que es la barraca del merino, catalogada com a BPS 5856, està en ruines i es just en l'encreuament de la pista amb el sender de gran recorregut GR 92. Trobarem un pal de senyalització vertical amb molt bona informació.
World Heritage Site

BARRACA DE PEDRA SECA I POU

Seguim per la pista i en una corba veiem una barraca de pedra seca, que probablement es la de Climent, catalogada com a BPS 441 i més enllà, tocant la pista, les restes d'un pou o cisterna.
Intersection

ENCREUAMENT

Arribem a una cruïlla, deixem la pista per la que anàvem i seguim un camí a la nostra dreta.
World Heritage Site

BARRACA DE PEDRA SECA

El sender s'inclina un xic tot pujant vers la zona cremada el passat 5 d'agost. De sobte apareix davant nostre incòlume la taula de fusta que ja fa anys que van instalar per descans i per fer un petit àpat a la vora de la barraca de pedra seca. Aquí el foc no va arribar per molt poc. Passem pel costat, i entrem al bosc cremat, una mirada cap enrere ens ofereix un panorama desolador que ens recorda el que no s'ha de fer a la muntanya. Ni foc, ni fumar, ni deixar ampolles de vidre que poden provocar incendis. Pel damunt de les copes dels arbres cremades podem albirar el mas Gibert i el cim del Roia
World Heritage Site

BARRACA DE PEDRA SECA

Ja ven endins del incendi, envoltada de pals negres i terra grisós, la darrera barraca de pedra seca, crec que es la de Missinget. No conec el nombre de catalogació d'aquesta BPS.
Ruins

POU I CENDRES

A poca distància de la barraca hi ha un pou al terra vora el camí. Es el anomenat Pou de Missinget.
Intersection

CRUILLA A LA FINCA DE LA TRUNYELLA

El que abans del incendi era el sender que baixava cap a la Trunyella, difícil de localitzar fins que hi van instalar un pal de senyalització, ara, desafortunadament es veu sense cap problema i també es veuen les restes del pal.
Summit

PIC DE LA MOLA (318 m)

Un paratge desolador i trist, tan sols una revifalla de vida trobem sota d'una pedra de senyalització del camí un xic abans d'arribar al punt geodèsic. Això dóna un punt d'esperança ja que veiem que no tot es mort. Son els nius de formigues. També veiem alguns margallons que encara conserven algunes restes de verd a les seves fulles, probablement tornaran a brostar.
Intersection

CRUÏLLA AMB PISTA

Des del vèrtex geodèsic seguim un desdibuixat corriol en direcció nord que fa cap a una pista que seguim cap a l'esquerra, a la dreta podem veure les restes de un cobert de mol mala factura.
Intersection

ENCREUAMENT DE PISTES

Seguim la pista de la dreta
Intersection

TRAM AMB VARIS ENCREUAMENTS

Just davant d'una tanca on podem veure a dins unes estructures semblant a llapis i una mena de petites basses rectangulars semblant a les que fan servir els adobers marroquins de pells, trobem un encreuament, seguim la pista cap a l'esquerra poc després una nova cruïlla on seguim una pista a la dreta i anem a parar a l'entrada del jardí de cactus d'Antonio Díaz. un xic a l'esquerra seguim un corriol de suau baixada senyalitzat amb molt poques fites i anem a sortir a una pista. .
Intersection

ENCREUAMENT AMB PISTA

El corriol que seguíem acaba en una pista. La seguim cap a la dreta i al rato, la pista creua amb el GR 92 just abans d'arribar a la font de la Gavatxa. Seguim el r cap a la dreta per sender en direcció ala Pobla de Montornès
Intersection

BIFURCACIÓ AL MAS MERCADER

Seguim el GR fins fer cap a la cruïlla amb el camí que hem fet hores abans i on es troba la barraca de pedra seca en ruine del Merino i un pal de senyalització. creuem la pista i seguim recte pel GR 92. Una bona estona més tard, i després de deixar a l'esquerra el sender que du al cim de la muntanya del Roia i a la dreta el encimbellat mas de Gibert fem cap a creuar la via del tren per un pont. a l'altre costat i per damunt dels pins podem albirar la torre i part del mas de Mercader. Arribem a la bifurcació i passem d'ella tot anant cap a la dreta seguint l'asfalt i al poc ens trobem davant del túnel de desguàs del AVE, el deixem a la nostra esquerra i pujem per l'asfalt.
Tunnel

POBLA DE MONTORNÈS

Deixem l'asfalt per un curt tram de terra a la nostra esquerra i entrem a la Pobla de Montornès per un túnel obert sota les vies del AVE.

Comments

    You can or this trail