Time  2 hours 27 minutes

Coordinates 763

Uploaded November 22, 2017

Recorded November 2017

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
490 ft
172 ft
0
1.3
2.6
5.29 mi

Viewed 7082 times, downloaded 228 times

near Tarragona, Catalunya (España)

Tarragona


Seguint el camí paral.lel al riu Francolí arribem al pont per creuar per sota la carretera de Valls, seguidament entrem a la zona Pont del Diable i fins a l’antiga porta de la finca, situada a la vora de l’aparcament. Aquesta entrada de pedra va ser traslladada per l’ampliació de la N-240. Passem a l’interior, resseguim la pista i ja trobem les primeres pinzellades dels jardins romàntics amb una petita placeta i un monòlit on llegim una inscripció
Aquesta finca, coneguda com la del Mas dels Arcs, va ser propietat dels germans Puig i Valls. Un dels germans, Rafael, fou un gran enginyer forestal reconegut. Va escriure llibres i articles sobre natura i fou constantment guardonat. Fou l’instaurador de la Festa de l’Arbre a Catalunya i més tard, després de insistir-hi molt, a l’Estat espanyol.
Aquesta idea de la festa, la va portar de la seva estada als EUA: concretament, de quan anà a Chicago, l’any 1893. Es feia amb la idea d’aconseguir una regeneració del país. Entre tots dos creen en la finca del Mas dels Arcs, un espai estable i curós.
Seguim sempre per la pista principal, on veurem a la nostra esquerra altres espais restaurats del mateix jardí i un dibuix d’un caragol construït amb petits teixos. Si mirem a les capçades dels pins, trobarem una massa rodona de pi semblant a un gran niu. Es tracta d’una malaltia parasitària del pi, el qual crea una massa de branques més densa amb un aspecte rodó, que té la funció de protegir-lo.
En aquesta mateixa zona trobem uns bancs de fusta i una font per refrescar-se i gaudir de l’entorn. A pocs metres, resseguint el camí, trobem la caseta del guarda, restaurada fa pocs anys per l’escola taller del Pont del Diable. L’objectiu és informar el visitant i vigilar l’espai.
Tot seguit, en sortir de la caseta del guarda, enfilarem una recta, on ja veurem les arcades de l’aqüeducte.
A l’època romana fou una peça de la xarxa de conducció de l’aigua a la ciutat. Es va construir al marge esquerre del riu Francolí i permetia salvar el desnivell més important de la canalització que portava l’aigua des del Francolí, a l’alçada del Rourell.
L’abastament d’aigua a la Tarragona romana estava cobert per tres conduccions. La més llarga recollia l’aigua del Gaià (45 km) i unes altres dues la del Francolí. Altres estudis que s’han fet hi afegeixen una quarta via, procedent de la font de les Morisques (Llorito).
El pont del Diable té una doble filada d’arcades superposades, una alçada total de 26 m i una longitud de 217 m. Està compost de carreus encoixinats (Opus quadratum) units en sec. L’amplada i l’alçada dels arcs té poca variació, el nombre de dovelles varia entre 19 i 21 i els pilars de la planta baixa són escalonats i els de la part alta, rectes.
Per iniciar el camí de tornada continuem el camí que ens porta a la zona de Sant Pere i Sant Pau on continuarem per retornar al lloc de sortida.
River

Riu Francoli

Waypoint

Rec major

Tunnel

Tunel N-240

Archaeological site

Aqüeducte

Archaeological site

Pont del Diable

Archaeological site

Aqüeducte Pont del Diable

8 comments

 • Photo of Oscar Upegui

  Oscar Upegui Dec 2, 2017

  Una ruta muy bonita con una excelente descripción y unas muy bonitas fotos de este antiguo acueducto. Felicitaciones Josep por compartir este buen trazado.

 • Photo of Josep Mª Dalmau

  Josep Mª Dalmau Dec 9, 2017

  Muy agradecido Oscar, por el detalle de comentar y valorar positivamente la ruta.

 • Photo of DXMARIUS

  DXMARIUS Dec 30, 2017

  Nunca he visto un antiguo acueducto de estos ni como funcionaba. Gracias por compartir

 • Photo of Josep Mª Dalmau

  Josep Mª Dalmau Dec 30, 2017

  Es una gran obra de ingenieria romana espectacular, digno de ver.
  Muchas gracias DXMARIUS por el comentario y la valoración de la ruta.

 • Photo of Jaime Soler Costa

  Jaime Soler Costa Mar 1, 2019

  I have followed this trail  View more

  Gràcies per compartir aquesta ruta. Una meravella. La pasejada per dalt de l'aqueducte una preciositat. Molt bé explicada. Em passat una setmana a Salou i ha estat meravellòs poder tealitsar-la.

 • Photo of Josep Mª Dalmau

  Josep Mª Dalmau Mar 2, 2019

  M'alegra que t'hagi agradat Jaime, l'aqüeducte del Pont del Diable es un lloc molt interessant.
  Gràcies pel comentari i la valoració de la ruta.

 • gemmariolaverges Mar 23, 2019

  Molt treballats els comentaris, una bona “classe” per molts que vivim aquí i desconeixem l’entorn natural i cultural.

 • Photo of Josep Mª Dalmau

  Josep Mª Dalmau Mar 24, 2019

  Moltes gràcies gemmariolaverges pel comentari.

You can or this trail