Time  7 hours 21 minutes

Coordinates 1375

Uploaded September 2, 2019

Recorded August 2019

-
-
1,399 ft
601 ft
0
2.2
4.5
8.99 mi

Viewed 31 times, downloaded 1 times

near Taramundi, Asturias (España)

Per començar hem d'anar a Taramundi on podrem aparcar els vehicles a algun dels pàrquings que allí trobarem.

La ruta recorre una part de la Reserva de la Biosfera d'Oscos Eo i al contrari del que passa en zones properes on l'eucaliptus és l'arbre que predomina, durant tot el recorregut trobarem un entorn natural excepcional. Castanyers, roures o carballos com són anomenats aquí, verns, bedolls i alguns teixos són algunes de les espècies d'arbres que formen l'espectacular bosc pel qual transcorre la ruta.

L'època de l'any en què nosaltres afrontem la ruta no és la millor per apreciar el perquè del seu nom. Així i tot, i encara que la cascada i el Arroyo da Salgueira estaven pràcticament secs; tant el riu Cabreira, al seu pas per Mazonovo, el riu Turía, al que seguim gran part de la ruta, i el Arroyo das Mestas, al seu pas per Teixois, portaven un cabal suficient per a justificar el nom de la ruta.

Un altre important atractiu de la ruta són les xicotetes poblacions o caserius que anem trobant al llarg del recorregut. A totes elles hi ha alguna mena de museu o lloc d'interés, així que s'ha de triar en quin parar o no, ja que del contrari un dia no seria suficient per a fer la ruta.

En el cas de no fer visites i tan sols caminar i fer xicotetes parades unes 4.30 hores serien suficients. A nosaltres ens va costar unes 7 hores i mitja que inclouen la visita a Teixois així com una espera, durant la qual dinarem a la taverna d'aquest caseriu, i algunes parades més.

Segons l'ordre en què nosaltres férem la ruta primer trobarem Mazonovo. Allí al Museu de Molins ben bé es pot passar una hora coneixent els diferents tipus de molins que s'han restaurat. La força per a moure'ls la proporciona el riu Cabreira i el visitant pot manipular alguns d'ells.

Abans d'arribar a Esquíos trobem el desviament per apropar-nos a la Cascada da Salgueira. Valdrà la pena el desviament encara que el Arroyo da Salgueira no porte molta aigua, ja que el sender que hem de fer d'anada i tornada transcorre per un preciós bosc i a la bora d'aquest curs d'aigua.

A Esquíos també hi ha un Museu etnogràfic i un taller de forja on es continuen elaborant navalles i ganivets típics de la zona. En passar Esquíos s'ha de triar el sentit en què farem la part circular de la ruta. Nosaltres vam optar per continuar en direcció a Teixois.

Aquest poble és un conjunt etnogràfic en la seua totalitat i allí trobem a més de les típiques cases de pedra, un molí, una forja, un bata... tot en perfecte estat de funcionament. Al llarg de la visita se'ns mostra el funcionament de tots d'aquests artefactes.
La visita és guiada així que fareu bé de preguntar en l'oficina de Turisme de Taramundi l'horari de les visites o correu el risc d'haver d'esperar fins que comence la següent si arribeu tard. El fet que hi haja una taverna i un restaurant poden ajudar a rendibilitzar el temps d'espera que almenys a l'estiu és aproximadament cada hora, coincidint en les mitges hores, 10:30,11:30, 12:30, etc.

En deixar Teixois ens dirigirem cap a As Veigas i o farem per la Vall del riu Turía. Com que en principi anirem per la part alta d'aquesta Vall podrem apreciar el dens bosc que la cobreix i que després, ja de tornada i havent passat per As Veigas, recorrerem per l'altre vessant.

En As Veigas trobem una església i un preciós conjunt de cases de pedra a la bora del riu Turía. Quasi tot el poble és un centre de turisme format per algunes cases rurals, un mesó, que és museu al mateix temps i una taverna. Es pot menjar o en tot cas beures alguna ampolla de sidra de les que tenen refrescant-se al riu.

Des d'aquí tan sols ens queda retornar seguint la vall que ens tornara a Esquíos des d'on tornarem a Taramundi pel mateix camí que ja hem recorregut al principi de la ruta.
Waypoint

Taramundi

A Taramundi trobem parquing públic així com bars restaurants tendes...
Intersection

Desviament

Deixem l'asfalt i seguim un agradable camí.
Museum

Mazonovo Museu de molins

En la confluència dels rius Cabreira i Turía trobem Mazonovo on podrem visitar aquest museu de molins.
Intersection

Desviament

Deixem l'asfalt i continuem per un frondós camí a la vora del Riu Turía.
Bridge

Pont de la Escaderna

Per aquest pont travessem per primera vegada el Riu Turía. Allí també trobem una xicoteta àrea recreativa amb taules per a fer un pícnic.
Intersection

Desviament

Aquí deixem l'asfalt i comencem a remuntar, per un preciós sender, el Rierol da Salgueira durant un km aproximadament. Després de visitar la famosa Cascada, que nosaltres a finals d'agost trobem seca, tornarem a aquest mateix punt per continuar la ruta.
Waterfall

Cascada Rierol da Salgueira

A finals d'agost aquesta cascada tan sols manté un fil d'aigua. Per altra banda tant el sender d'accés com el racó on trobem la cascada son molt frondosos i agradables amb una gran diversitat de vegetació.
Waypoint

Esquíos

Aquí trobem el Museo Etnográfico de Esquíos i un taller de forja on es continuen elaborant navalles i ganivets típics de la zona.
Intersection

Desviament

En aquest punt s'inicia el tram circular de la ruta, així que podem triar continuar per la dreta o per l'esquerra. Evidentment a la tornada tornarem a aquest mateix punt. Nosaltres seguim per l'esquerra en direcció a Os Teixois.
Bridge

Pont Riu Turía

Curiós paregut de noms, Turía i Túria, l'un a Astúries i l'altre a València. El nom del riu Valencià pareix tindre el significat de riu blanc i ser d'origen Iber. Aquest coincideix amb el significat del mot Guadalaviar, d'origen àrab, que és com es diu el mateix riu al seu primer tram a la província de Terol. Desconec si el Turía Asturià també té alguna cosa a veure amb el significat de blanc, però en qualsevol cas es tracta d'un riu preciós.
Waypoint

Asfalt

Eixim a una carretera d'asfalt per la que seguim i que deixarem uns 200 m més endavant per la dreta.
Intersection

Desviament

En aquesta intersecció deixarem el sender que continua per la dreta i continuarem al davant per apropar-nos a Os Teixois que es troba a uns 200 m. Després de visitar aquest llogaret retornarem a aquest mateix punt i llavors sí que seguirem pel sender que ara deixem enrere.
Museum

Teixois

Os Teixois a més d'un llogaret molt ben conservat i atractiu és un conjunt etnogràfic on es conserven en bon estat un ampli conjunt d'enginys hidràulics. Aquests ens demostren l'enginy humà per a traure bon partit dels recursos que té al seu abast. Entre ells trobem un molí, un bata, una forja, una esmoladora i fins i tot una xicoteta central elèctrica. A més de l'interés del lloc també trobem una taverna i un restaurant. Les visites són guiades cada hora.
panorama

Mirador

Des d'aquest punt tenim una bona panoràmica del frondós Vall del Riu Turía.
Sacred architecture

Eeglésia

Passem per davant de l'església de Nosa Señora das Neves a Veigas.
Waypoint

As Veigas

As Veigas està a la mateixa bora del Riu Turía i a les seues fresques i netes aigües refresquen les botelles de sidra que podeu provar allí mateix. Tot el conjunt de cases està molt ben restaurat i funciona com a restaurant taverna i cases rurals.
fountain

Font

Font molt prop d'Esquíos.

Comments

    You can or this trail