Download

Distance

11.23 mi

Elevation gain

3,366 ft

Technical difficulty

Moderate

Elevation loss

3,366 ft

Max elevation

5,001 ft

Trailrank

47 5

Min elevation

2,778 ft

Trail type

Loop
 • Photo of Suva Planina: Divna Gorica - Preslap - Pasarelo
 • Photo of Suva Planina: Divna Gorica - Preslap - Pasarelo
 • Photo of Suva Planina: Divna Gorica - Preslap - Pasarelo
 • Photo of Suva Planina: Divna Gorica - Preslap - Pasarelo
 • Photo of Suva Planina: Divna Gorica - Preslap - Pasarelo
 • Photo of Suva Planina: Divna Gorica - Preslap - Pasarelo

Time

8 hours 55 minutes

Coordinates

2216

Uploaded

November 9, 2016

Recorded

November 2016
 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   

Send to your GPS

Download trails from Wikiloc directly to your Garmin, Apple Watch or Suunto.

Get Wikiloc Premium Upgrade to remove Ads
Send to your GPS Send to your GPS
Be the first to clap
3 comments
 
Share
-
-
5,001 ft
2,778 ft
11.23 mi

Viewed 3810 times, downloaded 130 times

near Mokra (Serbia)

Suva planina je najprostraniji planinski masiv jugoistočne Srbije, poslednje istureno odeljenje Karpatsko-Balkanskog planinskog sistema ka zapadu.

Njen glavni greben se prostire u dužini od čak 45 kilometara na potezu od Niške Banje do Babušnice, u pravcu severozapad – jugoistok. Krase ga tri dominantna vrha: Mosor (984m) kao najbliži gradu Nišu, zatim sledi Sokolov Kamen (1523m) i konačno najviši vrh Suve planine: Trem (1809m). Između Sokolovog Kamena i Trema se nalazi planinsko sedlo Devojački grob (1311m).

Dalje iza Trema, dugi planinski greben se širi u krašku površ: pusto i divlje prostranstvo.

Kako ovaj planinski greben izgleda sagledan iz jedne celovite perspektive? Upravo to je ono što nudi pogled sa vrha Divna Gorica (1389m).

Gde se nalazi Divna Gorica?

Divna Gorica je najseverniji vrh Suve Planine i predstavlja završetak njenog bočnog kraka koji se od glavnog venca odvaja na prevoju Pasarelo (1522m).

Sporedni greben se blago, valovito prostire ka severu. Nema izražene vrhove već predstavlja kombinaciju šumsko-kraškog terena sa izraženom erozijom na svojoj jednoj strani, poput one na Tremu.

Negde na petom kilometru od Pasarela, severni greben se spušta na sedlo po imenu Preslap. Sa sedla se ponovo uzdiže do Divne Gorice, iza koje se greben ubrzo i završava.

Šumski put koji polazi od sela Mokra (Bela Palanka) pravi oštru krivinu ispod samog Preslapa. Na tom mestu postavljen je i planinarski putokaz za Divnu Goricu. Sam put je u dosta lošem stanju, ali je upotrebljiv za automobile sa podignutom šasijom.

U suprotnom – potrebno je prevaliti dodatnih, ne preterano atraktivnih 7 kilometara u jednom smeru, sa više stotina metara penjanja, da bi se sa asfalta, iz Mokre, stiglo do Preslapa. Uspon od vrha šumskog puta do Preslapa je kratak ali po pravilu izuzetno blatnjav.

Alternativno je moguće krenuti iz sela Divljana, popeti se na Pasarelo i odatle krenuti ka Preslapu. S obzirom da je početna tačka uspona znatno niže, ovo je već jača tura.

I konačno, na bočni greben Suve planine, može se doći i od sela Kosmovac. Na greben je moguće izaći bliže vrhu Smrdan, a sa grebena sići nazad u Kosmovac od Preslapa. Ova trasa podrazumeva penjanje i silazak kroz krušljive i potencijalno vlažne planinske kuloare pa se preporučuje u leto.

Već na samom Preslapu otvariće se taj magični pogled ka Tremu i Sokolovom kamenu. Niže dole, blistavi terasasti pašnjaci planinskog sela Kosmovac podsećaju na egzotična polja čaja.

Gorica od Preslapa će od Preslapa biti brzo savladana (30min). Sam vrh i njegovo okruženje najbolje bih opisao kao “Mini-Trem“...

nastavak detaljnog opisa staze uz obilje aktuelnih fotografija, oktobar 2020. nalaze se na blogu:

https://nestvarna.blog/suva-planina-divna-gorica/

3 comments

You can or this trail