Coordinates 457

Uploaded July 29, 2016

Recorded July 2016

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
6,067 f
3,855 f
0
1.4
2.8
5.67 mi

Viewed 2989 times, downloaded 107 times

near Reisjå, Telemark fylke (Norge)

Gaustatoppen er utenom Jotunheimen den 9. høyeste fjelltoppen i Norge med sine 1883 m.o.h. Den ligger i Telemark, ikke langt fra Rjukan. Gaustatoppen er et kjent landemerke i Sørøst-Norge med sine karakteristiske striper ned fjellet og med sin høye telemast. Toppen er nok en av de mest fotograferte fjell i Norge. Den først kjente bestigning skjedde i 1810.
Det er flere ruter å gå opp til Gaustatoppen og denne starter ved Stavsro parkering på riksvei 651 som går mellom Rjukan og Tuddal. På sommerstid i godt vær kan det være vanskelig å finne parkering utenom parkeringsplassen. Men er du villig til å gå noen ekstra hundre meter, bør det likevel gå bra.
Gaustatoppen er ofte omgitt av tåke da den alltid treffes av ethvert regnvær som passerer. Men er du heldig, kan du se derfra fjell i svært stor omkrets.
Refuge

DNT turisthytte

Denne turisthytta fra 1893 av naturstein er betjent på sommerstid og har seks sengeplasser (2016). Det er servering av lunchmat og en del kioskvarer på hytta. På det mest hektiske midt på sommeren kan det være ganske fullt foran diskene og du må forvente noe køtid! Og som vanlig ved servering kreves det tilgang på do; i dette tilfellet med upåklagelig utsikt. Turisthytta ligger på hele 1825 moh. Sherpaer lager for tiden flotte steintrinn mellom baneutgangen og opp til turisthytta og videre opp til utsiktsplatået ovenfor denne. I 2010 ble det laget en minnestøtte over at det var 200 år siden den første kjente bestigningen av toppen. Støtten er bekledt med stein fra en rekke kommuner som ligger i nær eller fjern synsvidde fra toppen.
Photo

Foto topp

Selv ved 1660 moh ser vi ofte at toppen er omgitt av noe tåke.
Summit

Gaustatoppen

Dette er det egentlige toppunktet for Gaustatoppen med sine 1883 moh. Det går en ca. 500 meter lang merket klatresti på steiner langs "eggen" ut hit fra tårnet.
Tunnel

Start Gaustabanen

Gaustabanen starter nede ved 1150 moh like ved riksveien. Banen er egentlig helårsåpen da den går inne i selve fjellet, men det er toppsesong i juli-oktober. Banen er todelt med en vannrett del på 855 meter og så en skråstilt del på 1030 meter ved en vinkel på 39 grader. Den går opp til 1800 moh. Dette er kun ca. 30 meter unna turisthytta på toppen av fjellet. Banen ble planlagt for transport av turister i 1953, men ble brukt til militære formål under Den kalde krigen (1960-1995). Etter 4 års prøvedrift ble den i 2010 overtatt i sin helhet som bane for turister.
Tunnel

Gaustabanen øverst

Her er det mulig å løse billetter for å reise ned med banen. Bemerk vindmåleren på taket av tunnellen.
Intersection

Kryss Svineroi

Her møter vi på 1585 moh stien fra Svineroi som også ligger ved riksveien, men noe lenger mot Rjukan. Det andre bildet viser stiflata mot dette punktet.
Intersection

Kryss Rjukan

Her møter vi på 1670 moh stien fra Aslakstaulvatn (904 moh) der det er et stikryss for folk som ønsker å starte nede i Rjukan eller fra veistubber i nærheten av vatnet.
Waypoint

Platå

Da får vi igjen pusten ved 1550 moh etter ganske mye stigning og kan gå ca. 500 meters i vannrett terreng mot nordvest til vi møter stien som kommer opp fra Svineroe. Det ene bildet er av masten på Jonsknuten ved Kongsberg. Det andre er av høyeste platå på Blefjell og det tredje er av høyste punkt på Blefjell, Store Ble. Det fjerde bildet er av en tåkebelagt topp.
Photo

Store Stavsronut

Her ser vi ved ca 1300 moh tilbake på Store Stavsronut som stien passerer.
Photo

Foto sti

God stikvalitet.
panorama

Utsiktsplatå

Dette betongplatået er egentlig beregnet som landingsplass for helikopter. Det ligger på ca. 1850 moh, ca. 30 meter ovenfor turisthytta og like ved det høye tårnet. Herfra går det en DNT-merket løype langs "eggen" ut til det egentlig høyeste punktet på Gaustatoppen. Det er ca. 500 m og 30 høydemetre opp dit. I vanlig vær uten for mye vind er det ganske ufarlig, men du må klatre langs en steinskråning uten særlig sti. Det ene bildet er utsikten mot vest. I det fjerne kan vi se snødekte fjell. På det andre bildet ser vi ned mot skiutfartsstedet Gaustablikk med sine hytter og heiser. Det tredje viser "stien" langs eggen mot høyeste punkt på Gaustatoppen.

3 comments

 • Photo of grisu-ngd

  grisu-ngd Aug 9, 2016

  I have followed this trail  View more

  Pretty busy trail you should start early!
  Cannot get lost all well marked, however you are in high mountain range. be aware of mist and heavy weather!

 • Photo of Catershof

  Catershof Jul 15, 2018

  I have followed this trail  verified  View more

  Een mooi maar veel betreden pad. Verbluffend hoeveel Noren hun hond meenemen...

 • Photo of Sparklingspirit

  Sparklingspirit Aug 13, 2019

  I have followed this trail  View more

  Nice walk with indeed good wafles at the top. Very nice panoramic vieuw .

You can or this trail