Time  4 hours 23 minutes

Coordinates 950

Uploaded February 4, 2019

Recorded February 2019

-
-
984 f
68 f
0
1.4
2.9
5.77 mi

Viewed 82 times, downloaded 6 times

near Santa Coloma de Gramenet, Catalunya (España)

Excursió que iniciem a la sortida del Metro de la L9- Nord a l'estació de Singuerlin a la part alta de Santa Coloma, seguim pujant fina a sortir de la zona urbana i trobar els senders de la Serra ja dins el parc de la Serra de Marina, amb bones vistes de la Ciutat. Despres de la pujada arribem al Poblat Ibèric de Puigcastellar, tornem a baixar i seguim un tram del GR-92 fins a les Ermites, seguim la baixada fins a Sant Jeroni de la Murtra i d'allà iniciem el retorn cap al centre de Sta Coloma i acabem l'excursió a l'estació de Metro de la L1.

Llocs interessants del recorregut

Barri de Singuerlin
Barri de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès), al NW del nucli urbà, entre els vessants meridionals de la serra de Sant Mateu i el Besòs.
Població:
17.113 h [1981]
La carretera de Sant Adrià a la Roca el divideix en un sector meridional (antic pla de regadiu), ocupat per indústries (ENHER, Europils) i per una àrea classificada d’equipaments i parc urbà, i en un sector septentrional, més muntanyós, de caràcter residencial. Es formà els anys vint amb torres d’estiueig (una de les quals donà nom al barri), i gràcies a la seva ordenació de ciutat jardí la densificació ha estat menor que en altres barris. El creixement ha estat anàrquic (les antigues torres, habitatges d’autoconstrucció i blocs de pisos) i té un gran dèficit d’equipaments. En depenen els barris de les Oliveres i de Can Franquesa. Té un centre social i associació de veïns.

Poblat Ibèric de Puig Castellar
El Puig Castellar és un poblat iber situat a Santa Coloma de Gramenet, al cim del Puig Castellar, de 303 m. Fou fundat per la tribu dels laietans cap al segle VI aC i fou abandonat entre els segles III i II aC. Se'n pot destacar la part vella, a solell, i la part nova, a l'obaga. És un dels poblats ibèrics més ben conservats dels voltants de la ciutat de Barcelona. Actualment, el poblat del Puig Castellar és visitable i s'hi poden fer visites guiades.
El Puig Castellar va ser descobert entre els anys 1904 i 1905 per Ferran Sagarra i de Siscar, un il·lustre habitant de Santa Coloma de Gramenet que era propietari de les terres on es troba el poblat. El 1917 Ferran Sagarra va donar els terrenys a l'Institut d'Estudis Catalans, i aquests, de 1922 a 1925, es dedicaren a excavar a la zona nord del poblat.
L'any 1954 el Centre Excursionista del Puig Castellar va començar a fer diverses campanyes d'excavació i no es va acabar d'excavar el poblat sencer fins al 1958. Durant aquestes excavacions es van fer tres troballes molt importants: un capfoguer ibèric de ferro, un cap de terracota de la deessa de la fecunditat Tanit i un crani enclavat, segons sembla derivat de la tradició cèltica de conservar així el cap dels enemics vençuts. Aquestes troballes es conserven al Museu d'Arqueologia de Catalunya a Barcelona i al Museu Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet.
En l'actualitat, el jaciment arqueològic es pot visitar de manera lliure i gratuïta. S'hi troben plafons explicatius que faciliten la comprensió de la visita, al llarg de la qual, entre altres coses, es pot veure la reconstrucció d'una casa amb un molí a l'interior.

Sant Jeroni de la Murtra
El monestir de Sant Jeroni de la Murtra o de Sant Jeroni de Nostra Senyora de la Vall de Betlem[n. és un antic cenobi de l'orde dels jerònims situat a la vall de Poià o de Betlem, a la serralada de Marina, al barri del Canyet del municipi de Badalona (Barcelonès). El monestir va ser fundat el 1416 i va rebre durant anys el patronatge dels darrers Trastàmares i els primers Àustries. Construït principalment en estil gòtic, el monestir va ser edificat en diverses èpoques; en destaca el claustre com a part més monumental. Va servir en la seva funció original fins a l'any 1835, any en què és exclaustrat, desamortitzat, incendiat, destruït parcialment i, posteriorment, venut. Passarà per diverses mans, que hi realitzaran algunes reformes i restauracions fins a arribar a les mans de Francesca Güell, que hi instal·larà l'Àmbit de Repòs Religiós i Cultural Francesca Güell, que actualment continua funcionant.
El monestir, les seves dependències i entorns més immediats, va ser declarat monument històric-artístic d'interès nacional l'any 1975 per petició de l'Ajuntament de Badalona al govern de l'Estat. Posteriorment, el 4 de març de 2014 va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, tant el monestir i els seus terrenys, com tota la vall de Poià o de Betlem, on s'inclouen també, per exemple, les ermites de Sant Climent i de Sant Onofre.
La Torre es un altre element monumental del conjunt, va ser construïda entre 1592 i 1597, per tal de defendre's o prevenir dels atacs de pirates que atacaven la costa catalana ocasionalment.[13] Està situada en un dels angles del monestir i té forma quadrada o de defensa, de grans murs, amb una estança mirador a la part superior. L'any 1604 es va construir un pont de fusta que unia la torre i una escala de caragol des del seu paviment fins a la primera sala, que era la cel·la del prior. Antigament tenia el seu mirador cobert per una aguda teulada piramidal, que va ser realitzada el 1679,i es va enfonsar a començaments del segle xix.

Església Major
L'Església de Santa Coloma, més coneguda com a Església Major, és un temple parroquial catòlic de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) d'estil neogòtic, un dels darrers construïts en aquest estila Catalunya, obra de Francesc Berenguer i Mestres, que va ser bé cultural d'interès local fins a l'any 2016.
La seva advocació és a Santa Coloma de Sens. És una església d'una sola nau, de gran verticalitat i amb la torre del campanar com a element més característic.Va ser construïda entre 1912 i 1915 a l'eixample de la localitat, quan Santa Coloma encara era una vila de 2.000 habitants i escaig, gràcies especialment a la voluntat i al llegat de Mn. Jaume Gordi i Vallès, que va ser el primer rector d'aquest nou temple. Va substituir l'antiga església barroca -construïda sobre una altra romànica del segle XII- dedicada a Santa Coloma aterrada l'any 1966, on després es va construir l'església de Sant Josep Oriol.

Plaça de la Vila
La plaça de la Vila, amb la seva corresponent urbanització, sorgeix a les darreries del segle XIX en els terrenys de la desapareguda masia de Can Pascali. El primer nucli d'edificis, conegut com a Casa de la Vila o Ajuntament Nou, data de l'any 1886 i constava de les dependències del govern municipal, juntament amb el jutjat-presó, una escola i unes quantes cases. Des de la seva constitució ha sofert nombroses transformacions. El 1915 es va urbanitzar la plaça pública i un any més tard, el 1916, es va construir el campanar. A finals dels anys 80 del segle XX es duu a terme l'última transformació de la plaça, on destaquen la cascada, la marquesina metàl·lica i les dues torres de llum. Quant a l'Ajuntament, el seu aspecte actual es deu a les reformes entre els anys 1943 i 1982, les quals han modificat considerablement la fesomia original. L'edifici, de planta i pis, presenta una façana sòbria, decorada només amb el joc d'arcades del portal i del balcó, i amb una balustrada amb cornisa. Remata la façana el rellotge del campanar, sota el qual descansa un baix relleu de l'escut del municipi.

Informació de Viquipèdia
Waypoint

Ajuntament de Santa Coloma de Gramanet

Waypoint

Campus de l´Alimentació de Torribera

Waypoint

Creu al baixar per el cami de Sant Jeroni de la Murtra

Waypoint

El Dolmen de la Cova d´en Genis

Waypoint

Els Cinc Pins

Waypoint

Entrada principal a Torribera

Waypoint

Ermita de Sant Climent

Waypoint

Ermita de Sant Onofre

Waypoint

Església Major

Waypoint

Final cases Singuerlin i inici muntanya

Waypoint

Font a Sant Jeroni de la Murtra

Waypoint

Font de la Bota

Waypoint

Inici Metro Singuerlin Santa Coloma de Gramanet

Waypoint

La Deu del Joncar

Waypoint

Metro L1 Santa Coloma

Waypoint

Panoramica de Montserrat desde el Puig Castellar

Waypoint

Panoràmica del Barcelonès

Waypoint

Panoramica del Barcelones desde el Puig Castellar

Waypoint

Panoramica desde La Deu del Joncar

Waypoint

Parc de La Bastida

Waypoint

Puig Castellar

Waypoint

Sant Jeroni de la Murtra

Waypoint

Sant Jeroni de la Murtra desde Sant Climent

Waypoint

Sant Jeroni de la Murtra(Detalls interiors)

Waypoint

Sant Jeroni de la Murtra1

Waypoint

Sant Jeroni de la Murtra2

Waypoint

Torre Pallaresa

Comments

    You can or this trail