Moving time  2 hours 59 minutes

Time  5 hours 15 minutes

Coordinates 2556

Uploaded January 13, 2018

Recorded January 2018

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
441 f
174 f
0
2.4
4.8
9.61 mi

Viewed 1124 times, downloaded 26 times

near Coma-ruga, Catalunya (España)

Camí de Ronda - Coma-ruga - Torredembarra

Ruta planera que ressegeix el Camí de Ronda de Coma-ruga a Torredembarra, sortim de l'estació de ffcc de Sant Vicenç de Calders


Reserva marina de la Masia Blanca

La reserva marina està formada per una circumferència de 0,2 milles de diàmetre, que es denomina reserva marina integral, envoltada per una àrea de 0,6 milles anomenada zona d’amortiment. La seva profunditat oscil·la entre els quatre i els setze metres. L’àrea s’estén en front d’una platja de sorra, interrompuda per la riera de la Masia Blanca, i constitueix un atractiu turístic molt important per a la zona. Apareixen dunes originades per l’acció del vent amb les construccions realitzades a la costa; aquestes dunes fixes han estat colonitzades per plantes que formen una comunitat vegetal completa molt típica dels substrats de sorra.

A la mar, igualment que a terra ferma, el relleu ofereix protecció a nombroses espècies i afavoreix que la biodiversitat augmenti. La reserva marina de la Masia Blanca, que es va crear amb la finalitat de protegir uns fons rugosos, excepcionals en una àrea on dominen les sorres i els fangs, està localitzada en front de les platges del Vendrell, al costat del port de Coma-ruga.

Aquests fons estan constituïts per barreres d’origen biològic (comunitats coral·lígenes), perpendiculars a la costa, al mig d’un fons sorrenc i una altra barrera de gran longitud que transcorre paral·lela a la línia de la costa i es troba situada a la part més profunda de la reserva marina. Tanmateix, abunden els prats d’una planta aquàtica endèmica de la Mediterrània, la Posidonia oceanica, que formen un laberint ric en espècies d’invertebrats (pops, sípies, nacres...) i vertebrats (molls, meros, orades i llobines entre altres).

Aquest relleu submarí ha afavorit l’establiment de diferents comunitats que s’intercalen, presentant-hi una gran biodiversitat biològica.

Es distingeixen tres comunitats diferents, depenent del tipus de substrat: comunitats de substrat tou amb vegetació de prats de Posidonia oceanica; un fons de substrat tou sense vegetació, caracteritzat per la sorra en la qual es desenvolupa una fauna rica en invertebrats, petits crustacis i peixos típicament bentònics (de fons), i un fons de substrat dur, caracteritzat per roca biogènica, que, amb la seva formació, tenen especial protagonisme les algues de la família de les coral·linàcies, que formen un relleu molt rugós amb nombrosos caus que serveixen de refugi a innombrables organismes del fons.

Aquesta comunitat, denominada en la llengua científica precoral·lígena d'ambients infralitorals al límit del circalitoral, rep a Catalunya el nom de grapissar i és conegut com maërl en altres zones del litoral.

Les prades també constitueixen un paisatge digne d’admiració per la seva magnífica bellesa i formen un hàbitat d’una gran riquesa pesquera. A més, el fons de grapissar, escassos a la Mediterrània, de creixement molt lent i molt vulnerables, presenta un clar interès ecològic, ja que, a l’heterogeneïtat especial que els caracteritza se li afegeix l’elevada biodiversitat, és a dir, l’abundància d’espècies, incloses algunes molt poc comunes i d’altres d’interès pesquer.

Cal afegir que a la reserva marina hi arriben les aigües termals de la deu de Brisamar que, durant tot l'any, sorgeixen a 19ºC i enriqueixen de forma natural les aigües de la reserva que, igual que les de la Mediterrània, es caracteritzen per la pobresa de nutrients i la transparècia.

Font:
http://www.elvendrellturistic.com/reserva_marina.php
Photo

Foto

Photo

Foto

Photo

Foto

Photo

Foto

Photo

Foto

Photo

Foto

Photo

Foto

Photo

Foto

Photo

Foto

11 comments

 • Photo of DXMARIUS

  DXMARIUS Jan 16, 2018

  Es un caminata de ensueño por la costa Catalina y esas fotos denotan los detalles arquitectónicos y de la naturaleza, más hermosos. Es un gusto poder disfrutar desde aquí y querer hacerla algún día. Gracias por la motivación amigo Josep.

 • Photo of Esneider Román

  Esneider Román Jan 21, 2018

  Que lugares tan espectaculares, saludos desde Colombia amigo Josep.

 • Photo of Josep Mª Dalmau

  Josep Mª Dalmau Jan 21, 2018

  Muchas gracias Esneider por el comentario y la valoración de la ruta.

 • Photo of Josep Mª Dalmau

  Josep Mª Dalmau Jan 21, 2018

  Igualmente un gran agradecimiento a DXMARIUS por sus bellas palabras y valoración de la ruta.

 • Photo of Oscar Upegui

  Oscar Upegui Jan 26, 2018

  Una ruta bien interesante para realizar, acompañada de una muy buena informacion y unas excelentes fotos del lugar, Gracias Josep por compartir el trazado.

 • Photo of Josep Mª Dalmau

  Josep Mª Dalmau Jan 26, 2018

  Muy agradecido Oscar por el comentario y la valoración de la ruta.

 • Photo of Carlos Baijet

  Carlos Baijet Apr 29, 2018

  I have followed this trail  verified  View more

  He fet aquesta a finals d'abril, en un dia ennuvolat. Ha estat una bona decisió doncs fer-la en plena canícula ha de ser més dura per la calor.
  En quant a la ruta, es molt agradable de fer, no té cap dificultat i un dels grans alicients que he trobat es que és distreta.
  Al ser una ruta costanera, imagines que només veuràs platja i que aniràs sempre per la sorra, però no. Combina molt bé els passeigs marítims amb trams de platja fàcils de caminar, el camí de ronda de la zona de Berà, es molt bonic també i el mateix Roc de Sant Gaietà val molt la pena, l'Ermita de Berà, les vistes des del Niu d'ametralladora de la platja del Francàs i molt interessant fer el recorregut per l'estany del Saler.
  L'accès a la ruta es facil. En el meu cas varem anar en cotxe fins a l'estació de Sant Vicenç de Calders i a l'arribada a Torredembarra varem agafar el tren de retorn a st. Vicenç i cotxe cap a casa.
  Moltes gràcies per la teva aportació Josep Mª.

 • Photo of Carlos Baijet

  Carlos Baijet Apr 29, 2018

  He hecho esta ruta a finales de abril, en un dia nublado. Ha sido una buena decisión pues hacerla en temporada de verano ha de ser más dura por el calor.
  En cuanto a la ruta es muy agradable de hacer, no tiene ninguna dificultad y uno de los grandes alicientes que en encontrado es que es distraida.
  Al ser una ruta costera, imaginas que solo veras playa y que caminaras siempre por la arena, pero no. Combina muy bien los paseos marítimos con tramos de playa faciles de caminar, el camino de ronda de la zona de Berà es muy bonito también y el mismo Roc de Sant Gaietà vale mucho la pena , la ermita de Berà, les vistas desde el Nido de ametralladoras de la playa del Francàs y muy interesante hacer el recorrido por l0Estany del Saler.
  El acceso a la ruta es fàcil. En mi caso llegamos en coche hasta la estación de St. Vicenç de Calders y al llegar a Torredembarra cogimos el tren de regreso a St. Vicenç y otra vez el coche hacia casa.
  Muchas gracias por tu aportación Josep Mª

 • Photo of Josep Mª Dalmau

  Josep Mª Dalmau May 1, 2018

  M'alegra molt que t'hagi agrada't, jo també la considero una ruta molt atractiva per recórrer la zona.
  Moltes gràcies a tu pel comentari i la valoració de la ruta.

 • Photo of Josep Mª Dalmau

  Josep Mª Dalmau May 1, 2018

  Me alegra mucho que te haya gustado, yo también la considero una ruta muy atractiva para recorrer la zona.
  Muchas gracias a ti por el comentario y la valoración de la ruta.

 • Photo of Carlos Baijet

  Carlos Baijet May 1, 2018

  Ok. Josep Mª, jo parlo en català, però he vist que alguns comentaris estaven en castellà i per això he fet la traducció, perquè tothom pugui llegir-ho. Gracies.

You can or this trail