Time  3 hours 12 minutes

Coordinates 1085

Uploaded January 4, 2016

Recorded January 2016

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
1,000 ft
711 ft
0
1.8
3.5
7.06 mi

Viewed 1029 times, downloaded 41 times

near Lavern, Catalunya (España)

Punt de partida des de l'estació de tren de Lavern-Subirats, de la línia R-4.

El jaciment protohistòric del turó de la Font de la canya, situat al municipi d'Avinyonet del Penedès, és un jaciment ibèric de la tribu dels cossetans que va ser ocupat des de finals del segle VII aC (625-600aC) fins al segle III aC, essent abandonat amb l'arribada dels exercits romans.
Aquest equipament cultural és un gran centre de mercaderies de la Cossetània ibèrica on s'han documentat un notable ventall de materials (ceràmics, metàl·lics, arqueobotànics, etc.) relacionats directament amb la pràctica de la vitivinicultura i el consum del vi.

El jaciment va ser descobert casualment el 1997 i des de llavors ha estat objecte d'excavacions arqueològiques i estudis arqueobotànics que han evidenciat el rol d'aquest assentament com a bressol de la vitivinicultura al Penedès. Els centenars de pinyols carbonitzats i mineralitzats recuperats a les excavacions arqueològiques representen el conjunt més important i més antic documentat a dia d'avui a Catalunya.

El nombre de sitges estimades pot arribar a les sis-centes. Aquest fet ens dóna una idea de les dimensions del jaciment amb una important zona d’hàbitat. L’excavació del recinte ha proporcionat, fins ara, nombrosos materials de gran importància, entre els quals destaca un ungüentari de ceràmica decorada per a contenir perfums vingut d’algun punt de la Mediterrània, un molí rotatori de pedra per a moldre cereals i obtenir farina, diverses gerres i cullerots per a servir el vi, algunes petites eines com ara un falçó de ferro per a la poda de la vinya...

Les darreres troballes suggereixen, fins i tot, un tram de muralla, fet que ha animat tant als arqueòlegs com a les entitats que participen en les excavacions a continuar la feina. És altament probable que en alguna d’aquestes estances es trobi l’espai físic on es realitzava el premsat del raïm, el celler.
River

Riera de St, Sebastià dels Gorgs

Sacred architecture

Mare de Deu de Llinda

Sacred architecture

St Sebastià dels Gorgs

River

Torrent de Baix

Intersection

Castell d'Avinyó

Archaeological site

Jaciment Ibèric de la Font de la Canya

River

Torrent de Cantallops

Camping

Lavern

2 comments

 • Photo of Oscar Upegui

  Oscar Upegui Dec 15, 2017

  Un circuito muy agradable para recorrer gracias a los bonitos paisajes que ofrece, la cual merece buenas valoraciones.

 • Photo of Josep Mª Dalmau

  Josep Mª Dalmau Dec 15, 2017

  Muchisimas gracias Oscar por comentar y valorar esta ruta.

You can or this trail