-
-
3,067 f
1,860 f
0
1.1
2.2
4.33 mi

Viewed 1767 times, downloaded 78 times

near Sant Salvador de Bianya, Catalunya (España)

RECORDA si et posiciones sobre " Veure més " (de color blau) que esta al final de la descripció del recorregut, enllaçaràs amb el programa Picasa que te les fotos de l'excursió.

Sortida - arribada: Sant Salvador de Bianya.

Aquesta excursió té la finalitat de conèixer dos camins que encara no fa molt anys eren molt importants. Són: El camí d'anar a Missa, anava de Sant Salvador de Bianya al Coll de Migjorn, passant per la casa de Canelles de Dalt. Un cop a dalt del Coll el camí tenia tres camins, un que anava a la casa de Migjorn, el que baixava a la Vall del bac i el que per la carena anava a la casa del Cortal; i l'altre camí és el conegut com el camí d'anar a Estudi. Camí de ferradura que anava de Sant Salvador de Bianya al Cap Sacosta. D'aquí en sortien dos de camins. Un que anava a les cases de Maibosc, el Diumal i el Mas de L'Om i l'altre que per la carena anava el Portell de Sant Salvador i d'aquí a Sant Pau de Segúries passant per can Barramba.
Actualment (any 2015) encara queden persones vives que de les cases de l'alta Vall del Bac que l'havien fet per anar a Estudi a Sant Salvador. També es tenen referències que els propietaris de la masia del Puig a primers de Juny carregaven els "mundos" (baguls) plens de roba als matxos i per aquest camí pujaven a Sant Pau de Segúries a passar els estius a la masia de la Rovira que és de la seva propietat.
Per la recuperació d'aquests camins vaig tenir l'ajuda de Esteve Clota Fossas que em va acompanyar tots els dies que els vam estar buscant. Vam deixar marcats amb cops de podalls en els arbres, algunes fites i també algunes cintes. Els camins són dels de tota la vida, ben fressats. El seu rastre se segueix be, però si els seguiu es recomanable portar el podall per tallar algun arinyol i ajudar a mantenir-los oberts.

Sortirem de l'aparcament i baixarem una mica per la carretera fins trobar els contenidors de les deixalles d'on surt una pista que puja en direcció al nord a uns prats i que seguirem fins que en un revolt trobarem unes fites que ens ensenyen el camí d'anar a Missa. El camí original surt a baix al costat del rec i puja aquí, però és una mica brut.
Agafarem el camí d'anar a Missa (està ben fressat i encara conserva alguna senyals de pintura de petit recorregut (blanca i groga). En arribar a prop de la casa de Canelles de Dalt tenim una cruïlla. Deixarem el camí que marxa més planejant i agafarem el que baixa una mica a trobar un vell camí de carretes i que ens portarà a la casa (direcció a llevant).
Al costat de la centenària alzina puja el camí que ens pujarà al Coll de Migjorn. D'aquí continuarem per la carena (direcció a ponent). En el punt 925 de la cartografia tenim el mirador de la Badosa que ens permet gaudir de l'alta vall del Bac amb les masies del Corral, del Sitjar, de la Badosa, de cal Martinoi i d'aquesta part del Pirineu.
Continuarem per la carena fins arribar al petit Coll del Cortal (punt 881 de la cartografia) on unes marques en els arbres per la cara del Soleil ens ensenyen el rastre del camí, que ens portarà a les restes de la casa del Cortal on agafarem una vella pista que ens pujarà al Collet del Cortal i al Cap Sacosta.
Per sota i en el mateix revolt de la carretera surt el camí conegut com d'anar a Estudi (camí ben fressat, vam deixar-hi marques de cops de podall en els arbres, també fites i alguna cinta) que seguirem. Tot baixant passarem per el mirador de Sant Salvador i més avall trobarem una cruïlla de camins, al davant tenim una gran roca.
Deixarem el camí més fressat que baixa en direcció a llevant i agafarem el que marxa a ponent. El tros que ve cal estar atents a les marques dels arbres i a les fites, el camí creua el que havien set unes feixes, però més avall el rastre del camí ja és dels de tota la vida que ens anirà baixant fins arribar a sota de la línia de la llum on trobem les restes d'una vella pista que ens baixa a trobar la carretera del Puig, la seguirem tot baixant fins a Sant Salvador de Bianya.

Tambe podeu veure: Sant Pau de Segúries-Coll Pregon-Sant Salvador de Bianya-Via Romana del Capsacosta http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=8791935

Via Romana de Capsacosta (Sant Pau de Segúries-la Vall de Bianya http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=67507

Cartografia Editorial Alpina, mapa Alta Garrotxa.

View more external

Waypoint

cruïlla

Waypoint

cruïlla-Canelles de Dalt

Waypoint

Canelles de Dalt

Waypoint

Coll de Migjorn

Waypoint

Mirador de la Badosa

Waypoint

Crüilla del Cortal

Waypoint

el Cortal

Waypoint

Drecera

Waypoint

Cap Sacosta

Waypoint

Mirador

Waypoint

Cruïlla-St. Salvador

Waypoint

Pista del Puig

Waypoint

Cruïlla- Camí del Cortal

4 comments

 • Photo of Pere Pairó

  Pere Pairó Feb 2, 2016

  Hola, avui hem fet aquesta ruta i, hem seguit el teu track, llevat d'alguna errada per part nostre, hi ha alguna petita diferencia.
  Fins el coll de Migjorn hem trobat petits trams amb arinyols, però es passa força be.
  A partir del mirador de la Badosa es molt net.
  Tota la ruta està molt ben assenyalada amb trossets de cinta vermella i forces fites que va imposible perdre't.
  Bones cames i millors caminades. SALUT.

 • Photo of Manel_49

  Manel_49 Feb 5, 2016

  Jordi, Gràcies pel treball que fas en la recuperació de camins. És una part important de la nostra història que ens ha permès sé on som. Gràcies també per les teves completes descripcions. Ambdues raons, a molts que no coneixem tant el terreny ens permeten gaudir d'entorns que d'altre manera no ens hi atreviríem a anar-hi. I, ja que hi som, també ens agradaria aprendre terminologia. En aquesta descripció parles dels punts 881 i 925 de la cartografia, perdona, però que són punts cartogràfics? Paciència amb aquest novells, que no tan joves. Salut i Cames!

 • Photo of Manel_49

  Manel_49 Apr 26, 2016

  I have followed this trail  View more

  Finalment hem fet la ruta. L'hem gaudida plenament. Gràcies per la feina feta.

 • Can Xixo de Prats Jun 6, 2016

  I have followed this trail  View more

  Quins camins tant xulos

You can or this trail