Moving time  3 hours 53 minutes

Time  4 hours 39 minutes

Coordinates 3016

Uploaded July 18, 2019

Recorded July 2019

-
-
119 f
5 f
0
2.7
5.4
10.8 mi

Viewed 57 times, downloaded 2 times

near Gieten, Drenthe (Nederland)

Rust, ruimte en landschappelijke schoonheid zijn de grote troeven van het Drenthepad. Dit streekpad voert je met zijn 324 kilometer door de allermooiste delen van Drenthe. Dat Drenthe niet alleen een fietsprovincie is, maar ook de wandelaar veel te bieden heeft, bewijzen de 18 etappes.

Het Drenthepad voert je door maar liefst 3 Nationale Parken: het Dwingelderveld, het bosrijke Drents-Friese Wold en de Drentsche Aa.
Het Drentse landschap is bijzonder schilderachtig. Je wandelt langs beekjes, over heidevelden en zandverstuivingen, door bossen en veengebieden. Nu en dan doe je zo’n pittoresk brink- of esdorpje aan. Ook vind je prachtige authentieke Drentse boerderijen en natuurlijk de beroemde hunebedden op je pad.

Vandaag de vijfde etappe van Gieten naar Borger.

Start is vandaag aan de Hondsrugweg in Gieten. Hier kun je eventueel ook parkeren. We volgen de klinkerweg een stukje en passeren gelijk een bankje met infobordjes erbij met uitleg over de Hunzevallei links en de essen van Gieten aan de rechterzijde.

Over zandwegen lopen we op afstand langs Gieten en langs de glooiende akkers naar de Bonnerplas waar enkele wat oudere vakantiehuisjes staan.

Over een klein stukje asfalt en daarna gelukkig weer onverhard komen we bij het Brummelpad wat ons naar de oude spoorlijn Assen-Stadskanaal brengt. Alleen het zandlichaam ligt er nog.

Hierna passeren we Gasselte om op het prachtige Drouwenerzand te komen. Let op; verboden voor honden. Er is een alternatieve route voor viervoeters.

Na de lus over het "zand" gaat het langs Alinghoek en Bronneger naar de drie hunebedden van Bronneger.

Vlak voor Borger staat het hunebedcentrum met het grootste hunebed van Nederland, een interessante plek met volop informatie.

Borger door en langs het kanaal Buien-Schoonoord lopen we naar de etappe-finisch op de parkeerplaats bij de voetbalvelden aan De Drift.

Mocht deze wandeling je aanspreken en/of heb je hem gelopen dan kun je een berichtje achterlaten met een beoordeling.
Helemaal leuk vinden wij het als je onder onze foto klikt en onze volger wordt.

Veel wandelplezier.

Link naar de vorige etappe Nr 4;
https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/sp6-drenthepad-etappe-4-schipborg-gieten-38786009

Link naar de volgende etappe Nr 6;
https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/sp6-drenthepad-etappe-6-borger-valthe-38936634

View more external

Parking

Start van de etappe aan de Hondsrugweg

Eventueel kun je hier ook parkeren.
panorama

Uitzicht met bankje

Uitzicht op de vallei van de Hunze en aan de andere zijde de essen van Gieten. Het stroomdal van de Hunze, gelegen aan de voet van de Hondsrug, is in het verre verleden gevormd door het krachtenspel van wind, water en ijs. Toen het warmer werd, ontstonden veengebieden en ondoordringbare moerasbossen. In de middeleeuwen werden de toegankelijke delen hooiland. Later werd turf gestoken voor Groningse stadskachels. In de vorige eeuw werd het land omgevormd tot een agrarisch landschap.
Intersection

Linksaf fietspad volgen

En verder langs het kruispunt in gieten de geel/rode tekens blijven volgen. Op de ludieke wegwijzer de afstanden als je nog ergens anders heen wilt lopen.
Intersection

Links aanhouden

panorama

Glooiende akkerlanden doorsneden met boswegen

panorama

Het is niet altijd onverhard

panorama

Oude spoorlijn

De voormalige spoorbaan Assen-Stadskanaal is in 1904/05 zo horizontaal mogelijk aangelegd. Waar hij het hoogste deel van de Hondsrug kruist kan men hem daardoor langzaam onder het niveau van het maaiveld zien duiken en daar vervolgens weer op terug zien komen. De lijn is tot begin jaren ’70 van de vorige eeuw in gebruik geweest.
Provisioning

Restaurant de Wiemel

Provisioning

Snackbar de Brombeer

panorama

Natuur even onder Gasselte

panorama

Drouwenerzand

Natuurgebied verboden voor honden. Met hond de alternatieve route volgen.
panorama

Bankje op het 'zand'

Een prachtig natuurgebiedje dit Drouwenerzand. Heide, stuifduinen, vliegdennen en jeneverbes. Een gedeelte is niet toegankelijk en ingericht als rustgebied.
Tree

Solitair bomen op het 'zand'

Information

Drouwenerzand als aardkundig monument

Provisioning

Cafe Alinghoek

Vanaf hier kun je ook op het Drouwenerzand komen. Op de parkeerplaats staat een infobord. Wij lopen verder in de richting van Bronneger.
Picnic

Picknickplek met uitzicht

panorama

Eenzaam bankje bij eenzame boom

Archaeological site

Grafheuvel

Archaeological site

Drie hunebedden bij Bronneger

panorama

Gazonnetje in het groot

Als je een gazon thuis wilt hebben kun je hier de grasrollen kopen.
Information

Hunebedcentrum

Bij Borger staat het Hunebedcentrum, een informatiecentrum over hunebedden en de Trechterbekercultuur. Het is gevestigd in het voormalig Armenwerkhuis, ook bekend als ‘t Flint’nhoes. Naast een uitgebreide tentoonstelling is er een nagebouwde prehistorische boerderij.
Archaeological site

Hunebed in Borger

Dit is met 22 meter het grootste hunebed van het land.
panorama

Dorpspomp en 'schaapjes' in Borger

Waypoint

De N374 onderdoor langs het kanaal Buinen/Schoonoord

Bridge

Bruggetje over het kanaal vlak bij het eindpunt

Comments

    You can or this trail