-
-
7,261 ft
5,466 ft
0
0.9
1.8
3.66 mi

Viewed 223 times, downloaded 11 times

near Potrk, Opština Šavnik (Montenegro)

Vrletna Sinjajevina predstavlja skrajnuti dragulj netaknute prirode na severu Crne Gore. Manjak stenovitih vrhova i dramatičnih ledničkih dolina ovu planinu baca u senku susednog Durmitora.

Iako slabo posećena, Sinjajevina je paradoksalno najprostranija planina Crne Gore – zauzima prostor od preko 60 kvadratnih kilometara. Veći deo Sinjajevine je zapravo zatalasana visoravan, sa jednoličnim pejzažem kraškim vrtača, poljica i travnatih glavica.

Tek njen krajnji jugoistočni deo odlikuje suroviji planinski pejzaž – to je Torna ili Babji Zub, ujedno i najviši vrh Sinjajevine, na koju se nadovezuju podjednako šiljati Umovi.

Pogled sa Vranove glave (glavice), na najviši vrh planine, Tornu – Babji zub je jedan od lepših prizora u crnogorskim planinama uopšte.

Za razliku od same Torne, koja zahteva dugi višesatni uspon, do Vranove glav(ic)e, drugog po veličini vrha na Sinjajevini (2215m), se stiže relativno jednostavno – preko livada i zaraslih pastirskih staza za nešto više od dva sata.

Moguća su dva pristupa do ovog vrha, oba detaljno opisana na fantastičnom blogu „Vrhovi Crne Gore“, Kolašinca, Predraga Popovića (link na dnu teksta).

Sledeći Goranove preporuke i Predragove instrukcije opredelio sam se za atraktivniji pristup Vranovoj glavi, onaj koji polazi od katuna Svrčke Bare.

pročitaj ceo tekst na: https://nestvarna.blog/2019/09/25/sinjajevina-sinjavina/
Summit

Gradista 2174m

Gradista 2174m
Building of interest

Krst

Camping

Svrčke Bare

Parking

Svrčke Bare Katun

Sinjajevina
Summit

Vranova Glavica 2215m

Vranova Glavica 2215m

Comments

    You can or this trail