Coordinates 1332

Uploaded February 11, 2019

Recorded February 2019

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
938 ft
445 ft
0
1.2
2.3
4.62 mi

Viewed 1586 times, downloaded 109 times

near La Vallençana, Catalunya (España)

Itinerari per llocs prou coneguts de la Serralada de Marina, sortint des d’el Collet de la Vallençana i que transcorre per corriols, senders embardissats i cómodes pistes per visitar diversos llocs d’interés:

 • TURÓ D'EN RODA-SOQUES
  Sortint del Collet de la Vallençana pendrem un sender que ens puja fins al turó on podem gaudir de unes vistes espléndides per desprès baixar fins a la urbanització de la Vallençana.
 • ERMITA DE SANT ONOFRE:
  ”Petit oratori construït l'any 1498 pels monjos de Sant Jeroni de la Murtra al serrat de les Ermites, al capdamunt del turó de Sant Onofre (269 m.).
  La seva construcció va ser motivada per la necessitat de tenir un espai pels monjos del monestir de Sant Jeroni per tal de retirar-se, contemplar, orar i fer penitència en solitud. De fet l’orde dels monjos jerònims combinava la vida cenobítica amb la vida eremítica. Era costum que el dia 3 de maig, festa de la Santa Creu, la comunitat dels monjos hi pugés en processó i des d’allà beneïen el terme de Badalona.
  Té certs caràcters del gòtic tardà, el qual el podem veure representat en la finestra de mig punt ornamentada, les voltes i les fines nervadures interiors.[3] La planta és rectangular, amb absis recte i coberta de dues aigües. El portal és adovellat, de punt rodó fet amb dovelles de granit, el qual s'accedeic per uns graons semicirculars.”

 • ERMITA DE SANT CLIMENT:
  ”Petit edifici de planta rectangular amb capçalera semicircular, volta arrodonida per l'exterior i coberta de rajoles de terrat. A la façana principal té la porta d'entrada, rectangular amb pedres d'emmarcament lateral i llinda de fusta. Damunt hi ha un petita obertura rectangular quasi d'espitllera. L'acabament de la façana és en forma de frontó rodó amb els extrems rectes amb conjuminació de la recta i la corba. Al bell mig, i de fàbrica de maó vist, hi ha un cos que segueix la tipologia superior de la façana per a la ubicació de la campana. El parament de l'ermita és de pedres sense treballar ben disposades fins a omplir tot l'espai del mur, fins i tot utilitzant l'ús del reble.
  Edificada l'any 1673 en virtud d'un acord pres anys enrere per la comunitat de Sant Jeroni de la Murtra. És dedicada a Sant Climent, advocat de l'aigua. En aquelles èpoques mancava l'aigua a Sant Jeroni, Santa Coloma, Vallensana i Reixac. Durant alguns anys s'hi celebrava una processó.“

 • DOLMEN DE LA COVA D'EN GENÍS:
  ”El 1955, en una zona granítica del sector nordest del municipi, Genís Ibàñez, membre del Centre Excursionista Puig Castellar, va descobrir una cavitat en forma de dolmen que correspon a un sepulcre de l'edat de bronze. Inicialment va ser qualificada com a construcció megalítica, tot i que actualment es considera que és una estructura natural. En l'excavació realitzada s'hi van trobar algunes restes d'ossos i dos vasos ceràmics, un dels quals és de tradició neolítica i l'altre té la característica nansa de tipus "apèndix de botó", típica del període mitjà de l'edat de bronze (entre els anys 1500 i 1100 aC).”
 • MIRADOR DEL PUIG CASTELLAR
 • POBLAT IBÈRIC DEL PUIG CASTELLAR:
  ”Poblat iber situat a Santa Coloma de Gramenet, al cim del Puig Castellar, de 303 m. Fou fundat per la tribu dels laietans cap al segle VI aC i fou abandonat entre els segles III i II aC. Se'n pot destacar la part vella, a solell, i la part nova, a l'obaga. És un dels poblats ibèrics més ben conservats dels voltants de la ciutat de Barcelona.
  El traçat urbanístic segueix una estructura el•líptica, amb tres carrers longitudinals amb més de trenta cases. Aquesta estructura fa pensar que hi podria haver viscut una població de poc més de tres-cents habitants. Es dedicaven a l'agricultura i la ramaderia i, en segon terme, a la metal•lúrgia i el tèxtil. No totes les cases eren a la mateixa alçada dins del poblat; com més amunt es troba un habitatge, més importància tenien els seus habitants en la societat de la tribu ibera. Per això també es creu que la zona més elevada del poblat era la destinada als edificis més importants. Té una extensió d'aproximadament 5.000 m².”

 • FONT DE SANT JERONI O DEL LLEÓ
 • SANT JERONI DE LA MURTRA:
  ”El monestir de Sant Jeroni de la Murtra o de Sant Jeroni de Nostra Senyora de la Vall de Betlem és un antic cenobi de l'orde dels jerònims situat a la vall de Poià o de Betlem, a la serralada de Marina, al barri del Canyet del municipi de Badalona (Barcelonès). El monestir va ser fundat el 1416 i va rebre durant anys el patronatge dels darrers Trastàmares i els primers Àustries. Construït principalment en estil gòtic, el monestir va ser edificat en diverses èpoques; en destaca el claustre com a part més monumental. Va servir en la seva funció original fins a l'any 1835, any en què és exclaustrat, desamortitzat, incendiat, destruït parcialment i, posteriorment, venut. Passarà per diverses mans, que hi realitzaran algunes reformes i restauracions fins a arribar a les mans de Francesca Güell, que hi instal•larà l'Àmbit de Repòs Religiós i Cultural Francesca Güell, que actualment continua funcionant.”
 • FONT DE LA CISTERNA ANTIGA
  Poc abans d’arribar al final del recorregut, just desprès de conectar amb el camí de la Carrerada, ens desviem un moment per visitar aquesta Font.
  "Consisteix en un forat a terra i una petita basseta d'obra arrebossada, d'un metre d'alçada per metre i mig d'amplada i mig metre de fons. No s'aprecia el tub per on s'alimenta, però habitualment és plena d'aigua.
  Al costat hi trobem un pal de formigó de la xarxa elèctrica i una bonica figuera.”Salut!
Mountain pass

01 Collet de la Vallençana

Aparquem al Collet de la Vallençana.
Intersection

02 Inici sender

Prenem un corriol que puja a mà esquerra.
Waypoint

03 Sender

Summit

04 Turó d'en Roda-soques

Vistes des d'el turó amb dos grans pins...
Waypoint

05 Sender

Continuem baixant pel sender.
Intersection

06 Camí Vell a Montcada

Arribem al carrer Camí Vell a Montcada que boreja la urbanització de la Vallençana-Bosc d'en Vilaró
Waypoint

07 A l'esquerra

Prenem el camí que puja a l'ermita de Sant Onofre.
Sacred architecture

08 Ermita de Sant Onofre

Oratori construït l'any 1498 pels monjos de Sant Jeroni a un lloc aïllat, al serrat de les Ermites. S'hi pot arribar pel camí que surt del Coll de Vallensana o el que passa pel Coll de Puig Castellar, des de Santa Coloma de Gramenet. Té planta rectangular, absis recte i coberta amb teulat a dues aigües. El portal és adovellat, de punt rodó. Hi ha una finestra de mig punt ornamentada a la façana i una altra més senzilla la capçalera.
Intersection

09 A l'esquerra- sender

Prenem un carriol que surt a l'esquerra.
Waypoint

10 Instalación emisora de ràdio

Passem al costat de la tanca que delimita les instalacions del centre emissor de Onda Cero.
Sacred architecture

11 Ermita de Sant Climent

Està situada al serrat de les Ermites, al cim d'un turó, al límit amb el terme de Montcada i Reixac. S'hi pot accedir per un camí del Puig Castellar. Va ser erigida com a oratori pels monjos de Sant Jeroni l'any 1673. El 1980 va ser reconstruïda pel Centre Excursionista de Badalona. Té planta rectangular, amb capçalera semicircular, coberta amb volta de canó revestida exteriorment de rajoles. La porta és rectangular, amb llinda de fusta. Presideix la façana un campanar d'espadanya fet amb maons.
Mountain pass

12 Coll de les ermites

Arribem al coll de les Ermites y prenem un sender a l'esquerra que ens portarà fins el dolmen natural de la Cova d'en Genís.
Archaeological site

13 Dolmen de la Cova d'en Genís

És un sepulcre de l'edat del bronze constituït per un gran bloc de granit que descansa sobre uns altres blocs més petits i forma una cavitat interior de 3 metres d'ample per 2,50 metres d'alt.
Intersection

14 A la dreta

Continuem pujant per la pista de la dreta.
Intersection

15 Coll de Puig Castellar

Arribem al Coll de Puig Castellar i pujem a l'esquerra.
Waypoint

16 Monument GR-92

16 Monument GR-92
panorama

17 Mirador

Magnífiques vistes...
Archaeological site

18 Poblat Ibèric Puig Castellar

Waypoint

19 Detalls

panorama

20 Vistes

Summit

21 Puig Castellar

També li diuen turó del Pollo.
Waypoint

22 Can Mora

Parking

23 Parking

També poddriam iniciar la ruta des d'aquí.
fountain

24 Font del Sant Jeroni o del Lleó

Sacred architecture

25 Sant Jeroni de la Murtra

https://www.monestirs.cat/monst/bcn/cbn01murt.htm
Waypoint

26 Camí del Monestir

Intersection

27 A l'esquerra

Waypoint

28 Arbres i flors

Waypoint

29 Camí de la Carrerada

fountain

30 Font de la Cisterna Antiga

6 comments

 • Photo of chatame1

  chatame1 Feb 12, 2019

  Cómo siempre cuna ruta espectacular y bien explicada.
  Saludos

 • Photo of RofoManus

  RofoManus Feb 12, 2019

  Gracias Kampeón!
  Vieniendo de tí es un honor!
  Saludos!

 • espeleodúo Apr 6, 2019

  I have followed this trail  verified  View more

  Per fer en un matí amb el gos i el nen es fantàstica! Merci!

 • Photo of RofoManus

  RofoManus Apr 6, 2019

  Graciès espeleodúo!
  Tens tota la raó!
  Salut!

 • Photo of MarGar123

  MarGar123 Dec 23, 2019

  I have followed this trail  View more

  Beautiful views.

 • Photo of RofoManus

  RofoManus Dec 23, 2019

  Gràcies MarGar123!
  Salut!

You can or this trail