Time  7 hours 56 minutes

Coordinates 2634

Uploaded January 14, 2019

Recorded January 2019

-
-
1,019 f
374 f
0
3.7
7.3
14.66 mi

Viewed 61 times, downloaded 1 times

near Hornachuelos, Andalucía (España)

En aquesta ruta recorrerem quasi tots els senders senyalitzats d'aquest Parc Natural. Tan sols ens faltarà el de Bembézar d'uns 13 km que transcorre en paral·lel a l'embassament de derivació del mateix nom i que comença a l'entrada del poble d'Hornachuelos. Tots els altres són accessibles des de l'àrea del Centre de Visitants.

Això ens permetrà conéixer una bona part de paisatges i ecosistemes d'aquest interessant parc. En realitat tots aquests senders tan sols recorren un xicotet racó de tota la Serra d'Hornachuelos. Desconec la raó d'açò i supose que a la resta de l'àrea protegida també hi haurà altres recorreguts interessants, encara que no senyalitzats.

Per arribar eixirem d'Hornachuelos per la A-3151 en direcció a San Calixto i al Centre de Visitants que està a uns 2 km del poble. Allí trobarem un pàrquing on deixar el vehicle i una àrea recreativa a la riba del Arroyo de la Rabilarga.
Seguint el sender que allí comença en uns metres trobarem un pont i en travessar-lo arribarem al Centre de Visitants.
Al Centre ens donaran informació i el permís necessari per a caminar pel tram del Sender del Guadalora pel qual no es pot caminar entre l'1 de Juny i el 15 d'Octubre coincidint amb la temporada alta de risc d'incendis.

Començarem seguint el Sender Botànic que té 1,5 km, encara que nosaltres tan sols el seguirem durant uns 500 m. Després Enllaçarem amb el Sender de las Herrerías, d'uns 5 km del que nosaltres farem uns 3 km. Continuarem pel Sender del Guadalora del que sí que recorreguem els 6,1 km que el formen. A continuació seguirem pel més llarg de tots els que formen el recorregut, el Sender del Águila d'11,3 km de llargària i que també seguim en la seua totalitat. Acabarem en el més curt, el Sender de la Rabilarga de tan sols 0,5 km que també recorrerem sencer i que acaba al pàrquing.

RUTA

En eixir del Centre de Visitants recorrerem els primers 500 m de Sender Botànic. Aquests transcorren per un frondós i preciós bosc de ribera que cobreix el Arroyo de la Rabilarga i que seguim aigües amunt.

El següent sender serà el de las Herrerías i com que haurem pujat a la part alta del recorregut el paisatge canvia radicalment. Ara podrem gaudir de les vistes sobre la serra i això ens permetrà veure les muntanyes cobertes de vegetació.

En aquest sender trobarem sureres i alzines com a principals espècies arbòries i una gran diversitat i densitat de matolls; estepa, llentiscle, margalló, matapoll... També trobarem les restes de 3 caleres. Pot ser l'ús intensiu de llenya que feien aquestes expliquen per què prop d'elles no trobem arbres grans i sí molts que comencen a despuntar per sobre l'abundant matoll.

Abans de passar per les caleres veurem el desviament que assenyala el Sendero del Águila pel que tornarem. En uns 2 km arribarem a l'Àrea Recreativa de la Fuente del Valle. Aquí hi ha un preciós bosc d'alzines que donen ombra a una esplanada amb taules. També hi ha l'Ermita de San Abundio i la font que li dóna nom a aquesta àrea, a la que no ens vam acostar pel que desconec si tenia aigua.

Un camí entre sureres ens acosta a un ampli prat on el Sender de las Herrerías segueix a la dreta cap al punt de partida per una pista ampla.

Allí mateix trobem un panel informatiu que ens diu que aquí comença el Sender del Guadalora que segueix el mateix camí cap a l'esquerra.

El primer que trobem és el Alcornocal de Santa Cruz, una preciosa sureda pel mig de la qual transcorre el camí. Després eixim a un terreny pla on està el Cortijo de Santa Cruz, en mig de camps de cultiu de cereal que després es converteixen en camps d'oliveres. Passem per la Fuente del Conejo, sense aigua quan passem encara que allí hi ha una bassa d'aigua.

Al poc de passar la font deixarem enrere els cultius i ens acostarem al Vall del Riu Guadalora que forma el tram més interessant del recorregut.

Trobem una xicoteta porta que ens dóna pas, o el barra en estiu, al sender que baixa cap al riu. En alguns punts tenim una esplèndida vista de la vall i de part de la serra. Els vessants de les muntanyes els veiem poblats principalment d'alzines, sureres i roures de fulla xicoteta. Segons baixem cap al riu anem trobant també arboços, ullastres, garroferes, margallons... En arribar al riu el magnífic bosc de ribera que ens acompanyarà està format d'exemplars molt grans i abundants de lledoners, verns, freixes, oms...

Hem de travessar el riu 3 vegades, en el nostre cas tan sols la primera ho hem de fer per unes pedres fàcilment. Les altres dos el riu transcorre sota la superfície i torna a aparéixer més endavant. Pel que sabem amb pluges recents aquests tres llocs obliguen a descalçar-se i ficar els peus en l'aigua per a passar.

Finalment aquest bucòlic passeig pel riu s'acaba i eixim al Puente de Esira pel que passa la carretera CO-5310 que seguim a l'esquerra uns metres i que deixem per la dreta només passar el pont.

Allí mateix en un pradet trobem el cartell informatiu del principi, o final, del Sender del Águila. En realitat seguirem en paral·lel al Riu Guadalora i la carretera els pròxims 3 km. El paisatge continua sent molt interessant encara que no tan frondós.

Als 3 km travessem la carretera i deixem definitivament el riu enrere. Del paisatge desapareix la vegetació de ribera, però seguim trobant sureres, alzines, etc.
En passar prop d'una tanca veiem uns quants porcs negres que se'ns acosten mentre mengen les glans que van trobant. El sender va fent pujades i baixades i arribem al Mirador del Águila des d'on tenim una bona panoràmica de la serra. Després trobem la Fuente del Puerco, sense aigua quan passem.

Ara caminem pel límit del Parc Natural i veiem cultius a la nostra dreta. Seguim el Cordel del Águila i trobem una altra calera que du aquest mateix nom. Arribem al camí de Zumaya i aquí els camps a la nostra dreta són tarongers.

Aquest camí ens porta fins a la carretera que arriba a Hornachuelos, encara que no arribem a xafar-la. Els pròxims 2 km són d'aproximació al poble per un entorn menys atractiu. Creuem un barranc i caminem pel típic terreny més aviat degradat que rodeja a les zones urbanes, passem algunes cases, un alberg i arribem al Barrio de San Bernardo. Des d'aquest barri, en realitat una urbanització, baixem cap al poble encara que tot just passem per ell.

En deixar enrere els voltants del poble trobem una altra vegada la vegetació que hem anat veient per la resta del camí, que torna a pujar llaugerament.

Tornem al punt pel qual passarem al principi de la ruta i que ens torna al Sender de las Herrerías que seguirem a la dreta. En arribar a l'Arroyo de la Rabilarga triarem la riba esquerra aigües avall. Aquí comença el Sendero de la Rabilarga que va per la part contrària del riu per la que isquérem pel matí. Aquest curt sender al qual trobem la preciosa Encina de los Arrieros ens torna al pàrquing on començarem la ruta.
Parking

Àrea recreativa Huerta del Rey

Aquí a la riba del Arroyo de la Rabilarga trobem un pàrquing, una àrea amb taules, el Centre de Visitants, etc.
Information

Centre de Visitants Huerta del Rey

Al Centre vos donaran informació sobre els recorreguts, així com el permís necessari per a caminar pel tram del Riu Guadalora.
Intersection

Sender de las Herrerías

Aquí deixem el Sender Botànic i enllacem en el de las Herrerías que seguirem durant uns 3 km.
Intersection

Sender del Águila

El Sender del Águila pel que tornarem ens surt per l'esquerra.
Ruins

Calera Grande de las Palmillas

Per la Zona abunden les restes de caleres, segurament les responsables d'algunes zones on tan sols hi ha matoll o arbres jóvens, ja que aquesta indústria cremava molta fusta.
Ruins

Calera de los Chaparros

A més a més de les caleres, que abunden en aquest tram, també trobem una gran diversitat de matolls, així com alzines, sureres...
Ruins

Calera de San Antonio

Aquesta calera és la millor conservada de les 3 que hem trobat a aquest tram.
Picnic

Àrea recreativa Fuente del Valle

En aquesta àrea recreativa trobem una font, unes taules a l'ombra d'unes precioses sureres i l'ermita de San Abundio.
Intersection

Sender Guadalora

Aquí el Sender de las Herrerías continua a la dreta i torna al punt on l'hem agafat. Nosaltres seguirem a l'esquerra pel sender del Guadalora que comença aquí. Un panel ens dóna interessant informació sobre el recorregut. Recordeu que el sender no es pot fer a l'estiu i que és necessari un permís que us donaran al Centre de Visitants.
Tree

Alcornocal de Santa Cruz

En aquesta preciosa sureda podem veure un exemple d'aprofitament de la devesa. El suro de l'escorça dels arbres i la ramaderia que aprofita les glans i les pastures que creixem a l'ombra d'aquests.
Waypoint

Cortijo de Santa Cruz

Aquest cortijo, que està a l'ombra d'uns impressionants eucaliptus, s'ubica en un pla on supose s'ha de conrear cereal i al costat de la sureda.
Intersection

Vereda de las Herrerías

Deixem el camí que seguim i ens desviem a l'esquerra entre cultius d'oliveres per un camí tancat a dreta i esquerra.
fountain

Fuente del Conejo

Quan passem la font no té aigua encara que la bassa que allí hi ha està plena. Seguim entre camps d'oliveres.
Door

Porta del sender

Aquí ens avisen de l'obligatorietat de tindre permís així com del fet que el sender està tancat des de l'1 de Juny fins al 15 d'Octubre. Ara ja comencem a baixar cap al riu.
panorama

Panoràmica

Encara que la vegetació ens ho impedeix un poc, tenim una preciosa panoràmica de la frondositat d'aquesta part de la Serra.
River

Arroyo de la Paloma

Creuem un xicotet rierol que baixa cap al Guadalora.
Ruins

Molino de la Paloma

Restes d'un antic molí que avui està en ruïnes.
River

Encreuament del riu

Aquí arribem al llit del riu i l'hem de creuar, quan passem no porta molta aigua i ho fem amb facilitat per les pedres. Sembla que en moltes ocasions per passar cal descalçar-se.
River

Encreuament del riu

Un altre lloc on cal passar el riu encara que nosaltres no trobem aigua, ja que en aquest tram l'aigua transcorre sota la superfície. Depenent de les pluges el riu desapareix i apareix així que en cas de pluges recents caldrà tornar a descalçar-se. Més enrere ja hem passat per un altre lloc semblant a aquest.
Intersection

Asfalt

Eixim a la carretera CO-5310 a l'altura del Puente de Esira. Aquí s'acaba el sender del Guadalora i en creuar el pont trobarem el principi del Sender del Águila.
Intersection

Desviament

Deixem la carretera només travessar el pont per un sender a la dreta que ens baixa a l'inici del Sender del Águila.
Waypoint

Sender del Águila

Aquí comença, o acaba segons es mire, el Sender del Águila que seguirem uns 11 km fins que enllaçarem una altra vegada amb el de las Herrerías per on ja passarem al principi. Encara seguirem el riu Guadalora per una bona estona.
Intersection

Travessem la carretera

Tornem a travessar la carretera CO-5310 i deixem definitivament el riu Guadalora. Trobem una altra vegada el paisatge de la devesa i alguns porcs s'acosten curiosos a la tanca mentre mengen les glans que van trobant.
panorama

Mirador del Águila

Des d'aquest mirador tenim una esplèndida panoràmica de part de la Serra d'Hornachuelos.
fountain

Fuente del Puerco

Quan passem aquesta font no té aigua. El lloc és ombriu i fresc i hi ha unes taules on seure.
Ruins

Calera del Cordel del Águila

En les restes d'aquesta calera trobem un panell informatiu que ens explica com funcionaben aquests enginys.
Intersection

Carretera a Hornachuelos

Aquí s'acaba el Camí de la Zumaya que hem seguit des de fa una estona i que transcorre en paral·lel a camps de tarongers i que marca el límit del Parc Natural. Ara estem a un entorn mes urbà i menys atractiu i ens dirigim cap a Hornachuelos que ja està molt prop.
Waypoint

Barrio de San Bernardo

Estem al Barrio de San Bernardo, que hem de travessar, al municipi d'Hornachuelos.
Waypoint

Hornachuelos

Encara que quasi no entrem al poble sí que caminem durant un temps pels seus voltants. En quant passem un barranc comencem a deixar enrere el poble i tornem a l'entorn forestal. En menys de 2 km enllaçarem amb el Sender de las Herrerías que ens tornara al principi de la ruta.

Comments

    You can or this trail