Time  3 hours 21 minutes

Coordinates 1723

Uploaded February 12, 2017

Recorded February 2017

-
-
2,312 ft
1,794 ft
0
2.6
5.2
10.36 mi

Viewed 371 times, downloaded 6 times

near Portell, Catalunya (España)

Cada any durant el mes de febrer al poble de Sant Ramon (la Segarra) s'organitza una cursa de muntanya coneguda com a Santrunmon i que compta amb uns 23 quilòmetres de recorregut pels voltants del poble. Aquest recorregut proposa fer-ne els segons dos terços. El punt d'inici és el barri de la Manresana, de Sant Ramon.

En primer lloc caldrà resseguir tot el carrer Major de pujada, on se situen tots els comerços del poble, fins que s'arriba a l'interessant convent de Sant Ramon, conegut com l'Escorial de la Segarra. Se surt per la carretera, que es deixa ben aviat cap a la dreta per una pista en bon estat. Aquesta pista porta cap a un pas per sota de l'Eix Transversal que caldrà recórrer, una mica ajupits. Se surt per l'altre costat, es remunta el desnivell perdut fins que es retorna a la carretera, es travessa i es passa pel costat de la torre de Majanell.

Si se segueix el track aviat es veu el poble de Ferran, per arribar-hi cal baixar fins a una vall i remuntar-la. No s'acaba d'entrar al poble, es passen per uns horts i es remunta per uns paratges ben bonics. Caldrà pujar un marge, sovint hi ha una escala. Des de dalt d'aquest turó ja es veu l'ermita de Malacara, abans d'arribar-hi, però, es baixarà cap a un mas i una font.

Després de passar la font, es comença a pujar de manera suau fins a l'ermita de Santa Maria de Malacara. Es baixa per l'altre costat i després de seguir una vall, s'arriba a la carretera d'Estaràs i al davant hi ha el nucli d'Alta-Riba. S'hi puja fins gairebé al poble, però no s'hi acaba d'arribar. Es va planejant pel costat fins fins que caldrà col·locar-se en paral·lel a l'Eix Transversal i travessar-lo de nou per sota, en un pas més alt que l'anterior però també més enfangat.

Cal seguir el traçat del track i aviat es passa per la cabana Codina i més tard una pedrera. Es travessa la carretera de les Oluges per remuntar, primer per camí i després per sender, cap a la part més elevada dels voltants de Sant Ramon, que ja es veu. Des d'aquest punt caldrà continuar entre camps i olivars fins arribar al nucli urbà. Les primeres edificacions que es troben són les runes del castell. Es travessen les primeres cases i de seguida s'arriba al punt d'inici.

Qualifico la ruta com a moderada per diversos motius. El primer la dificultat física, ja que hi ha constants puja i baixes sovint per corriols. L'altre és l'orientació, és indispensable el track per seguir el camí correctament, ja que hi ha molts corriols i camins difícils de trobar sense. Tot i la dificultat, els paratges per on discorre són de gran bellesa.
Ruins

Cabana Codina

Waypoint

Pedrera

Sacred architecture

Convent de Sant Ramon

fountain

Font

Sacred architecture

Ermita de Santa Maria de Malacara

Comments

    You can or this trail