Download

Distance

7.89 mi

Elevation gain

2,359 ft

Technical difficulty

Easy

Elevation loss

2,359 ft

Max elevation

2,320 ft

Trailrank

95 4.6

Min elevation

343 ft

Trail type

Loop

Time

6 hours 53 minutes

Coordinates

1232

Uploaded

January 12, 2017

Recorded

January 2017
 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   

Search by Passing Area

Find trails starting or passing through your selected areas.

Get Wikiloc Premium Upgrade to remove Ads
Search by Passing Area Search by Passing Area
Share
-
-
2,320 ft
343 ft
7.89 mi

Viewed 10662 times, downloaded 433 times

near Palau-saverdera, Catalunya (España)

Des de Palau-saverdera per Sant Onofre i retorn pel camí del mas Ventós

Dels diversos itineraris que menen al conjunt monumental format pel monestir de Sant Pere de Rodes, el poblat medieval de la Santa Creu i el castell de Sant Salvador, escollim aquest que s’hi adreça pel vessant de migdia des de Palau-saverdera. Té tots els elements per resultar una ruta d’allò més plaent i interessant. Camins ben fressats, senyalitzats, de bon fer, monuments i paisatge. Si estem de sort i el dia és clar, després d’una tramuntanada, el gaudi serà complet.
Quan la vàrem realitzar, vam tenir la sort de coincidir amb en Joan Padrosa, de Palau, muntanyenc i bon coneixedor de la contrada, que ha pres part en la recuperació de camins i en la localització de megàlits. Va tenir la gentilesa d’acompanyar-nos i fer-nos conèixer indrets com l’Amagatall dels Bandolers, a més de facilitar-nos informació que ens ha resultat valuosa per redactar aquesta ressenya.

Accés
Aquest itinerari comença a l’aparcament que hi ha al costat del Centre Cívic de Palau-saverdera. S’hi arriba pujant pel carrer Nou des de la rotonda d’accés al poble i girant a l’esquerra a l’alçada de l’esmentat Centre Cívic.
Una bona alternativa és començar-lo des de la Font de Dalt. S’hi accedeix continuant fins més amunt pel mateix carrer Nou i girant a l’esquerra pel de la Font. En aquest punt hi ha indicadors d’inici de diversos itineraris de senderisme que surten de Palau.

Palau-saverdera (100m)
El lloc de Palau és documentat d’ençà el segle X. L’església de Sant Joan, romànica del segle XI, fou construïda sobre una antiga vil·la romana. Però el poblament d’aquestes terres recula molt més en el temps, com ho testimonien els nombrosos monuments megalítics escampats arreu de la serra de Rodes i l’Albera.
Sortim del poble seguint un dels camins històrics, el de l’ermita de Sant Onofre. Hi ha rètols indicadors de diferents itineraris i coincideix amb el GR 92-0 (Llançà-Villaüt). El deixem aviat: a l’ombra d’una gran alzina surera anem a la dreta. Podem continuar recte i fer drecera, a costa de perdre’ns la visita al grup de dòlmens coneguts com de la Fontasia. Poques passes més enllà tornem a anar a la dreta, seguint una carrerada entre parets de pedra seca, on hi podem admirar un pont amb volta de punta d'ametlla sobre el rec (rasa, torrentera) de Veta Negra. A la bifurcació continuem recte (N), recuperem el camí que hem deixat fa poc i el prenem a mà dreta.

Megàlits dels Escalons d’en Poet (197~223m)
Ben senyalitzats. Formen el conjunt un dolmen, dos paradòlmens i un menhir. El primer d’ells té la coberta aterrada. Per això els amos del tros l’anomenaven la «barraca espatllada».

Dolmen de la Fontasia (250m)
No gaire més amunt dels d’en Poet. També ben indicat, li manca la coberta. En algunes ressenyes se l’anomena com «de la Fantasia».
Tornem a creuar el rec de Veta Negra i recuperem el camí a Sant Onofre. Per visitar el megàlits ens ha calgut apartar-nos de les sendes tradicionals per seguir corriols oberts expressament per a aquest fi. Tots però són nets i fressats.
Continuem en fort pendent i, dos-cents metres més amunt, deixem a mà dreta el camí a la cova de Veta Negra. La bifurcació està indicada. Si el seguíssim, poc abans de la cova trobaríem el que s’enfila al castell de Sant Salvador.
Continuem a mà esquerra. Com que el camí és un bon tirapit, alguns romeus que acudien a Sant Onofre acostumaven a prendre’n un altre més llarg però menys costerut.
Passem pels castanyers d’en Queló Mateu. Més amunt, quan el camí fa una colzada, surt a mà dreta un altre que també menava a Sant Salvador. Actualment està força perdut.

Sant Onofre (425m)
Situada sobre un replà a mitja alçada de la serra i encinglerada per migdia, aquesta ermita és un magnífic balcó de la tota la plana empordanesa i les serralades que l’envolten. En un dia clar, després d’una tramuntanada, podem atalaiar la badia de Roses i el Montgrí, les Gavarres, el Montseny, Rocacorba, el Far, el Puigsacalm, la Mare de Déu del Món, el Taga, el Bassegoda, el Comanegra, les Salines i el massís del Canigó.
Hi ha constància del santuari des del segle XIV, però l’edifici actual amb la capella i la casa de l’ermita són posteriors (XVI-XVII). S’hi celebra aplec anual el dissabte de la segona Pasqua i té una font que raja tot l’any.
De l’explanada que hi ha passada l’ermita, en surt un costerut corriol, indicat i senyalitzat, que puja a l’Amagatall dels Bandolers. També en parteix el camí entre Sant Onofre i Palau pel Turó.

Amagatall dels Bandolers (500m)
Conegut també com a abric del Fitó, cova dels Pastors o dels Lladres. És una balma sota un gran bloc, closa amb pedra seca, al peu del rocallós turó del Fitó (o Fitor). Ha estat utilitzada com a refugi des de temps ben reculats, a jutjar per alguns elements que s’hi han localitzat.
Hi ha una història, tal vegada llegenda, relacionada amb l’indret de quan s’hi hauria refugiat la banda del «Rellotger» del Pont de Molins mentre es guaria un dels components de l’escamot. Els bandolers obligaven a l’ermità de Sant Onofre, un tal Pere Olivet, a portar-los vitualles. Probablement es tracti del «Rellotger de Creixells» un bandoler de certa anomenada que actuava a l'Empordà pels volts de la tercera carlinada, a qui Josep Pla va dedicar una de les seves obres.
Baixem de l’amagatall i prenem la pista que flanqueja el vessant meridional de la serra, entre Sant Onofre i el mas Ventós. Deixem el mas a mà esquerra i poc més enllà abandonem la pista per la que hem vingut per la del coll del Mosquit, a mà dreta. Hi ha un indicador a la bifurcació. La deixem després d’una colzada per l’ample camí a la Santa Creu, que trobem a mà esquerra. Un centenar i escaig de metres més enllà, marxem per un corriol a mà dreta (senyals de pintura groga) que puja al menhir de Santa Helena.

Menhir de Santa Helena (583m)
Senyalitzat amb un rètol al costat d’un cúmul de blocs (1). Continuem el camí que ens retorna a la pista al coll del Mosquit. Quan aquesta s’acaba sobre una balconada, carenegem per corriol fins al coll. Perdem uns metres per l’altre vessant fins al camí que, entre llaçades, puja del monestir al castell.
(1) Es deu tractar d’un menhir tombat. Llecs com som en la matèria, no hem sabut identificar-lo entre el munt de roques o les del seu voltant.

Castell de Sant Salvador (682m)
Situat al punt més alt de la serra de Rodes, és un castell roquer conegut també com castell de Verdera o de Sant Salvador de Verdera. Fou construït entre el segles IX i X pels comtes d’Empúries, malgrat que durant anys restà en condomini essent causa freqüent de litigi entre aquesta casa i l’abadia de Sant Pere de Rodes.
La imponent muralla que l’envolta fou construïda per Ponç IV d’Empúries, a finals del segle XIII, constitueix un dels millors exemples d’arquitectura militar de l’època.
És una talaia estratègicament situada: a la panoràmica que albiràvem des de Sant Onofre, s’hi afegeix el domini visual sobre bona part de la costa. Per això, quan va perdre la seva funció militar, va seguir utilitzant-se com a punt de guaita contra la pirateria.
Per migdia hi arriba el camí carener pel puig de Queralbs, al que s’hi ajunten per ponent, el ja esmentat de Palau per la Veta Negra, i per sol ixent el de la Selva de Mar pels Quindals. Nosaltres però retornem pel que hem vingut i el seguim fins al monestir.

Sant Pere de Rodes (513m)
Sant Pere de Rodes, o de Roda és una joia del romànic català. Les primeres notícies d’aquest monestir daten de l'any 878, com a depenent del de Sant Esteve de Banyoles. Tot i que els vestigis arquitectònics més antics conservats poden correspondre a l’època romana.
A la primera meitat del segle X s’independitzà com a nou monestir benedictí. Sotmès únicament al control de la Santa Seu, començà una etapa de prosperitat que perduraria fins al segle XIV. La decadència va fer que la comunitat abandonés el cenobi a les darreries del segle XVIII precedida de degradació, ruïna i espoli. Fins que la Generalitat va emprendre les primeres obres de restauració l'any 1935.
Del monestir continuem per l’ample camí pavimentat fins al poblat de la Santa Creu.

Santa Creu de Rodes i església de Santa Helena (540m)
El de la Santa Creu és un poble medieval abandonat format per les restes dels habitatges, dues torres i l'església de Santa Helena, l'únic edifici del nucli que es manté dempeus. Les darreres intervencions arqueològiques realitzades han confirmat l'existència d'una vila medieval closa entre muralles, d'entre els segles XI i XVI, i una necròpolis d’entre el VIII i el IX.
Des d’aquí prenem un camí paral·lel a la carretera d’accés al conjunt monumental que ens retorna al mas Ventós.

Mas Ventós (460m)
Ruïnes consolidades d’un antic mas, al costat de la carretera entre Vilajuïga i el Port de la Selva. Hi ha una gran àrea d’esbarjo amb font, taules, bancs i un mirador.
Té dedicada la popular sardana «Sota el mas Ventós» d’en Jaume Bonaterra, fill de Vilajuïga.
Prop de la pista de Sant Onofre i ben indicat, surt el camí a Palau. És un antic camí de bon fer, que seguim en baixada.
Ja ben avall, trobem un camí senyalitzat a mà esquerra com «itinerari de la Sureda» que mena a un parell de dòlmens. Poc més enllà, també ben senyalitzat a mà dreta i proper al camí, hi ha el de la Muntanya d’en Caselles. I si ens ve de gust, podem continuar fins al del rec de mas Ventós.
Retornem a Palau-saverdera per veïnat de la Ciutat.

Recursos consultats:
Revista Saverdera XXI
Palau-saverdera. Rutes a peu
Ajuntament de Palau-saverdera

Àlbum d'imatges

View more external

Car park

Aparcament del Centre Cívic

 • Photo of Aparcament del Centre Cívic
 • Photo of Aparcament del Centre Cívic
 • Photo of Aparcament del Centre Cívic
Car park

Aparcament de la Font de Dalt

 • Photo of Aparcament de la Font de Dalt
 • Photo of Aparcament de la Font de Dalt
Intersection

Bifurcació. Anem a la dreta.

Intersection

Bifurcació. Anem a la dreta (carrerada)

 • Photo of Bifurcació. Anem a la dreta (carrerada)
Intersection

Bifurcació. Continuem recte (N)

Archaeological site

Dolmen dels Escalons d'en Poet

 • Photo of Dolmen dels Escalons d'en Poet
 • Photo of Dolmen dels Escalons d'en Poet
 • Photo of Dolmen dels Escalons d'en Poet
Archaeological site

Paradolmen I dels Escalons d'en Poet

 • Photo of Paradolmen I dels Escalons d'en Poet
Archaeological site

Menhir d'en Poet

 • Photo of Menhir d'en Poet
 • Photo of Menhir d'en Poet
 • Photo of Menhir d'en Poet
Archaeological site

Paradolmen II dels Escalons d'en Poet

 • Photo of Paradolmen II dels Escalons d'en Poet
 • Photo of Paradolmen II dels Escalons d'en Poet
 • Photo of Paradolmen II dels Escalons d'en Poet
Archaeological site

Dolmen de la Fontasia

 • Photo of Dolmen de la Fontasia
 • Photo of Dolmen de la Fontasia
Intersection

Camí a la cova de Veta Negra

 • Photo of Camí a la cova de Veta Negra
Waypoint

Castanyers d'en Queló Mateu

 • Photo of Castanyers d'en Queló Mateu
Waypoint

Antic camí de Sant Onofre al castell de Sant Salvador

 • Photo of Antic camí de Sant Onofre al castell de Sant Salvador
Religious site

Sant Onofre

 • Photo of Sant Onofre
 • Photo of Sant Onofre
 • Photo of Sant Onofre
Cave

Amagatall dels Bandolers

 • Photo of Amagatall dels Bandolers
 • Photo of Amagatall dels Bandolers
 • Photo of Amagatall dels Bandolers
 • Photo of Amagatall dels Bandolers
 • Photo of Amagatall dels Bandolers
Intersection

Camí Sant Onofre a Palau pel Turó

Intersection

Camí al Coll del Mosquit

 • Photo of Camí al Coll del Mosquit
Archaeological site

Menhir de Santa Helena

 • Photo of Menhir de Santa Helena
 • Photo of Menhir de Santa Helena
 • Photo of Menhir de Santa Helena
Mountain pass

Coll del Mosquit

 • Photo of Coll del Mosquit
 • Photo of Coll del Mosquit
 • Photo of Coll del Mosquit
Castle

Castell de Sant Salvador

 • Photo of Castell de Sant Salvador
 • Photo of Castell de Sant Salvador
 • Photo of Castell de Sant Salvador
 • Photo of Castell de Sant Salvador
 • Photo of Castell de Sant Salvador
 • Photo of Castell de Sant Salvador
Religious site

Sant Pere de Rodes

 • Photo of Sant Pere de Rodes
 • Photo of Sant Pere de Rodes
 • Photo of Sant Pere de Rodes
Archaeological site

Santa Creu de Rodes i església de Santa Helena

 • Photo of Santa Creu de Rodes i església de Santa Helena
 • Photo of Santa Creu de Rodes i església de Santa Helena
 • Photo of Santa Creu de Rodes i església de Santa Helena
 • Photo of Santa Creu de Rodes i església de Santa Helena
 • Photo of Santa Creu de Rodes i església de Santa Helena
Picnic

Mas Ventós

 • Photo of Mas Ventós
 • Photo of Mas Ventós
 • Photo of Mas Ventós
Intersection

Camí del mas Ventós a Palau

 • Photo of Camí del mas Ventós a Palau
 • Photo of Camí del mas Ventós a Palau
 • Photo of Camí del mas Ventós a Palau
Intersection

Itinerari de la Sureda

 • Photo of Itinerari de la Sureda
Archaeological site

Dolmen i cista de la Sureda

Archaeological site

Dolmen de la Muntanya d'en Caselles

 • Photo of Dolmen de la Muntanya d'en Caselles
 • Photo of Dolmen de la Muntanya d'en Caselles
 • Photo of Dolmen de la Muntanya d'en Caselles
Intersection

Camí de Palau a Sant Onofre pel Turó

28 comments

 • Photo of Akhim

  Akhim Jan 4, 2018

  Molt recomenable

 • Photo of Akhim

  Akhim Jan 4, 2018

  I have followed this trail  verified  View more

  Molt recomenable

 • Photo of bpcor

  bpcor Jan 4, 2018

  I have followed this trail  verified  View more

  Sencillament encantadora aquesta caminada, el paisatge i tornaria

 • Photo of Toni Planas

  Toni Planas Jan 5, 2018

  Akhim i bpcorominas, molt agraït pels vostres comentaris i valoració. Tingueu un bon any!

 • Jordi Piteu Apr 3, 2018

  Realment preciós

 • jfab66 May 17, 2018

  I have followed this trail  View more

  beaucoup de croisement de sentier... heureusement que j'avais téléchargé le circuit GPX sur ma montre Garmin pour trouver la bonne direction...

 • Photo of Toni Planas

  Toni Planas May 17, 2018

  Oui jfab66, dans cette zone peuplée depuís la préhistoire, il y a tellement de chemins anciens et nouveaux ...
  Merci pour votre commentaire et votre évaluation. Bonnes randonees!

 • Photo of Toni Planas

  Toni Planas May 17, 2018

  Jordi Piteu,
  Molt agraït pel comentari i la valoració.

 • jfab66 May 18, 2018

  Nous avons bien apprécié ce circuit dans une nature sauvage et bien préservée .... Parcours entre dolmens, chapelles et monastère... Le paysage panoramique sur les hauteurs de la baie de Roses et Llança...

 • Photo of korte

  korte Aug 15, 2018

  Hola bones, volem fer aquesta ruta aquest proper cap de setmana. Amb un matí el podríem fer si anem acompanyats de nens de 9 a 12 anys?

 • jfab66 Aug 16, 2018

  Les enfants peuvent faire cette randonnée : il faut avoir une bonne habitude de la marche avec du dénivelé positif et des chaussures adaptées au terrain avec cailloux...

 • Photo of marcoraga1902

  marcoraga1902 Sep 16, 2018

  Moltes gràcies per penjar el track.Una pregunta, et sona si abans d arribar al monestir el track passa per un enlairement de parapent encarat a sud? moltes agraït

  Marc

 • Photo of marcoraga1902

  marcoraga1902 Sep 16, 2018

  Moltes gràcies per penjar el track.Una pregunta, et sona si abans d arribar al monestir el track passa per un enlairement de parapent encarat a sud? moltes agraït

  Marc

 • Photo of Toni Planas

  Toni Planas Sep 17, 2018

  No Marc, no ho recordo.

 • will.lenaa Mar 8, 2019

  I have followed this trail  View more

  La subida final tiene alguna dificultad, el resto es una caminata hacia arriba.

 • Photo of Toni Planas

  Toni Planas Mar 9, 2019

  Gràcies will.lenaa pel comentari i la valoració

 • Josep Antoni Borrull Sep 20, 2019

  ahir vàrem fer aquesta magnifica ruta, però la vam fer en sentit contrari i ens va agrada molt. moltes gràcies Toni Plans.

 • Photo of Toni Planas

  Toni Planas Sep 20, 2019

  Gràcies Josep Antoni pel comentari

 • pedra_petita Jan 9, 2020

  I have followed this trail  View more

  Feta el desembre sense vent

 • Photo of Toni Planas

  Toni Planas Jan 10, 2020

  Agraït per la valoració pedra_petita

 • Photo of CastellV8

  CastellV8 Oct 11, 2020

  I have followed this trail  View more

  Molt bona ruta, amb unes explicacions molt ben exposades.

 • Photo of Toni Planas

  Toni Planas Oct 12, 2020

  CastellV8 Gràcies per la valoració i el comentari.

 • Peter De Letter Mar 17, 2021

  I have followed this trail  verified  View more

  Wonderful hike, stunning views and lots of variation. Loved it!!!

 • Photo of Toni Planas

  Toni Planas Mar 17, 2021

  Thank you Peter de Letter for your comment and rating

 • Photo of David Graupere

  David Graupere Sep 18, 2021

  El pas soterrani en forma de triangle, on és si us plau?

 • Photo of Toni Planas

  Toni Planas Sep 18, 2021

  David, és a la carrerada sobre la rasa de Veta Negre

 • Photo of FeMaTo

  FeMaTo Dec 7, 2021

  I have followed this trail  View more

  Després d'un dia de forta tramuntana, les vistes eren molt bones. El petit de 6 anys ha tirat dels pares en tot moment. Califiquem de moderada per la pendent i potser per la darrera part de la baixada. Gràcies per compartir!!

 • Photo of Toni Planas

  Toni Planas Dec 8, 2021

  Quina sort gaudir d'un cel clar, les vistes són superbes. Gràcies pel comentari i la valoració FeMaTo.

You can or this trail