Time  5 hours 36 minutes

Coordinates 995

Uploaded March 2, 2017

Recorded February 2017

-
-
3,235 f
1,857 f
0
1.7
3.3
6.65 mi

Viewed 1492 times, downloaded 116 times

near Sant Pau de Segúries, Catalunya (España)

Introducció:
La Via romana de Capsacosta és una autèntica obra d’enginyeria d’importància monumental i un testimoni excepcional d'un període històric de gran transcendència per al nostre país.
Creada en època de l’Imperi Romà, la Via romana de Capsacosta és ben fàcil de resseguir. En diversos trams presenta un excel·lent bon estat de conservació. Aquesta calçada era denominada Via Annia i era un ramal de la Via Augusta. Des de Figueres entrava cap a la zona de muntanya, i després de travessar la plana de Bianya s'enfilava pel Capsacosta i seguia cap al coll d'Ares, per tornar a enllaçar després, ja dins la Gàl·lia, amb l’esmentada via principal.
L’únic tram de la via del Capsacosta que es conserva transcorre des de Sant Pau de Segúries (al Ripollès) fins al pas dels Traginers a la Vall de Bianya (a la Garrotxa) i té una longitud de 8 quilòmetres.
Al llarg del seu recorregut es poden contemplar els trams empedrats de la via amb els elements directament relacionats amb la seva construcció, com els desguassos d’aigua, la pedrera, els ponts, els reservoris d’aigua, els murs de contenció, els guarda-rodes o els hostals...Tots els elements de la Via romana que posen de manifest l'extraordinari treball de construcció realitzat uns dos mil anys enrere.
Tot el tram que hem resseguit de la via romana està convenientment senyalitzat amb pals de ferro forjat, la via romana està declarada Bé Cultural d’Interès Nacional i per tant s’ha evitat fer un gran nombre de pintades al llarg del camí, ja que el seu seguiment és fàcil... és un recorregut museïtzat i trobarem explicacions al llarg de la via.
Aquesta, és doncs una passejada a través de 2000 anys d’història per un camí que té molts encants amagats per descobrir!
Ruta:
Sortim del aparcament que es troba a l’entrada del Càmping Els Roures de Sant Pau de Segúries, (Avinguda El Mariner) enfilem el carrer amunt fins la primera cruïlla...girem a la dreta fins atansar l'església vella de Sant Pau de Segúries (Can Pau Vell) , travessem la carretera C-153a (Capsacosta), just després de passar la casa de l'Hostal Dalt, deixem la pista cimentada i agafem un vell camí tancat amb filat per guardar el remat i que puja decidit fins al Cim de l'Empriu on tenim una torre elèctrica i es un molt bon mirador del Pirineu i de la Vall del Bac.
Seguim per la carena fins arribar al Coll Pregon, on agafem una vella pista de desemboscar que marxa en lleugera pujada per tota la fageda de Capsacosta (senyals de pintura verda i blanca).
La seguim fins trobar una cruïlla (cartells indicatius, deixem la senyalització de pintura...blanca-verda) on agafarem el camí que baixa lleugerament i continua cap al Capsacosta (direcció est) i de seguida arribem al Portell de Sant Salvador on trobem la línia elèctrica que baixa a la plana de Bianya.
Baixem per el camí que passa per sota de la línia fent petites llaçades d'esquerra a dreta (el camí en aquest punt es una mica perdedor i a estones ens guiem per el soroll que desprenen el cotxes de rallys d’època que en aquest dia coincidim en el Capsacosta...ells, fent el Rally Catalunya Històric, trofeu Dues Catalunyes i nosaltres trescant per aquestes contrades), fins arribar a la Plantada on trobem uns petits aiguals i joncs. Sota nostre ja tenim la carretera del Capsacosta on veiem per la cara sud (esquerra) la Creu d'en Pau Sastre que ens recorda un episodi tràgic de la passada guerra civil.
Seguim carretera amunt fins el primer revolt (uns 70 metres) on agafem el camí que baixa per la cara sud (indicat per un petit rètol, clavat sobre la soca d'un pi) i que segueix sempre per la carena de la muntanya a estones per la cara oest i altres per la cara est, però sempre per la carena. Tot baixant trobem un parell de miradors que ens permeten gaudir de bones vistes de la Vall de Bianya i del poble de Sant Salvador.
En arribar a baix ens trobem amb un dipòsit de l'aigua i uns metres més avall el camí que ens permet baixar a trobar la pista que puja a la casa del Puig. Baixem per la pista i en arribar al darrera de Sant Salvador trobem una tanca que impedeix el pas de vehicles i que nosaltres hem de salvar, per la banda esquerra, entre la tanca i el filat del bestiar queda un petit pas per on creuar. Seguim per la pista i arribem a Sant Salvador de Bianya.
Sant Salvador es troba a la capçalera de la plana bianyenca. És un petit nucli urbà situat al costat de la carretera C-153a, que s'enfila fins al Coll del Capsacosta i continua cap a Sant Pau de Segúries. Destaca l'església de Sant Salvador, que manté la condició de temple parroquial. Aquest, apareix documentat per primera vegada l'any 1090, com una de les possessions del monestir de Sant Joan de les Abadesses. L'edifici actual va ser consagrat l'any 1170 pel bisbe de Girona, Guillem de Monells i està considerat com un dels temples més bells de la comarca.
Visitat Sant Salvador, creuem la carretera per agafar una pista fonamentada i que ens dirigeix a la casa rural del Callís. Abans d’arribar agafem un corriol a la dreta del camí amb un concís indicador situat a terra, amb l’indicador de la Via Romana. Seguim amunt per sortir a Cal Ferrer o els Hostalets de Capsacosta, enclavat a ran de carretera i just on comença per nosaltres el tram de la via romana, que no deixarem fins arribar a Sant Pau de Segúries. Com he dit a la introducció, al llarg del seu recorregut es poden contemplar els trams empedrats de la via amb els elements directament relacionats amb la seva construcció, com els desguassos d’aigua, la pedrera, els ponts, els reservoris d’aigua, els murs, els guarda-rodes o els hostals...Tots els elements de la Via romana que posen de manifest l'extraordinari treball de construcció realitzat uns dos mil anys enrere.
Abans de arribar a San Pau de Segúries ens aturem a visitar el paratge de la Font de l’Arç, un indret amb molta aigua i zona per fer barbacoa.
Un cop acabada la ruta ens dirigim fins el restaurant Mas Repuntxó per degustar el seus plats i donar per acabada aquesta interesant i a la vegada històrica sortida.
Salut i bones caminades!!


Sant Pau de Segúries-Sant Salvador de Bianya-Via Romana de Capsacosta from Salvador Hidalgo Gámez on Vimeo.

View more external

2 comments

 • Photo of erill

  erill Jan 4, 2019

  Hola el capi, ahir vàrem fer aquesta ruta que ens ha agradat molt. La fageda, espectacular (queda pendent fer-la per la tardor) i la via romana, una autèntic exemple de la enginyeria romana.
  El track, perfecte en tot moment ens ha ajudat a seguir la ruta còmodament i orientant-nos a trobar tots aquests punts tant interessants.
  Gràcies per compartir-lo.
  Salut i bones caminades!

 • Photo of el capi

  el capi Jan 4, 2019

  Gràcies erill pel comentari, m’afalaga que hagis seguit per fer aquesta ruta, el meu track.
  No hi ha res que en complagui tan, com saber que el que pengem i narrem dins aquesta plataforma, serveix perquè altres gaudeixin, com nosaltres gaudim, caminant i descobrint recons e indrets del nostre país.
  Salut i bones caminades!!

You can or this trail