Time  5 hours 19 minutes

Coordinates 1257

Uploaded October 24, 2015

Recorded October 2015

-
-
1,596 f
869 f
0
3.9
7.7
15.43 mi

Viewed 257 times, downloaded 4 times

near Sant Martí Sarroca, Catalunya (España)

Sortida amb el Jordi, direcció Ermita Sant Joan passant per Can Vallès, agafém pista forestal i corriol fins a arrivar a la carretera de Roca Vidal la travessem i seguím per pista girém a l´esquerra i iniciém pujada forta, arrivem a una cruilla veurém un indicador de fusta on posa Castell de Marmellar iniciém baixada per pista de formigó, pujem al Castell i parém a esmorzar baixém per el mateix camí i agafém corriol travesant la riera fins a arrivar a la Torre de Can Pascol, seguím per pista fins a arrivar a la Creu de Can Barceló, agafém per la dreta direcció L´argilaga i baixém per la Esquerra agafant senderó a la dreta seguim corriol fins a arrivar per pista ample, pujém per L´Artiga agafém corriol dreta per el turó de les bruixes, baixém cap a Les Valls, Font de la Salut i arrivada al punt d´inici.
Sacred architecture

ERMITA SANT JOAN LLEDO

Sant Joan de Lledó és una ermita prop del centre rural de Sant Martí Sarroca, Alt Penedès. Aquesta humil capella ubicada en un entorn rural de conreu de vinya de ben segur que ha estat testimoni mut de conflictes entre els remences, de contractes de rabassa morta, de l'aparició de la fil·loxera... però també de la prosperitat dels seus habitants, de creixements demogràfics, de canvis... Sant Joan de Lledó és una petita esglesiola d'origen romànic, la fàbrica de la qual ha estat modificada al llarg dels anys. És un dels múltiples testimonis que s'emmarquen en el moviment repoblador d'aquestes terres de frontera. L'ermita de sant Joan de Lledó constitueix un edifici d'una sola nau amb contraforts, de gran portal adovellat emmarcat i una rosassa al damunt amb gelosia de rosa de sis pètals. L'edifici està rematat per un petit campanar de cadireta d'un sol ull. S'hi celebra missa només una vegada a l'any el dia del seu patró sant Joan.
Castle

CASTELL MARMELLAR

Es disposa de poques notícies documentals. La primera referència del lloc és de l'any 1023 en una venda feta pels comtes de Barcelona a Guillem Amat de Castellvell on, entre les afrontacions del terme de Castellví de la Marca s'esmente el terme de Marmellar. L'any 1041 apareix consignat en una altra afrontació el castell de Marmellar. La línia dels feudataris és força desconeguda. Al segle XII la fortalesa era dels Banyeres. L'any 1157, Ponç de Banyeres moria a conseqüència d'unes ferides i deixava hereva universal del castell la seva filla Guisla, casada amb Guillem de Santmartí. Al segle XIV consten diversos senyors. El 1358 era dels Anglesola. En un fogatge que va tenir efecte durant els anys 1365-70 on hi consta l’existència de 9 focs, el senyor era Albert De Claramunt. El 1376 el castell de Marmellar era de Bertran de Gallifa i tenia 15 focs. El castell formà part del lot que el rei Pere el Cerimoniós (1319-1387) donà a Bernat de Fortià, germà de la reina Sibil·la de Fortià, quarta esposa del rei Pere. El terme tornà al patrimoni reial després de la mort de Pere III. Durant el regnat de Joan I (1387-1395) hi ha notícies sobre caceres realitzades per aquest rei en els territoris del castell de Marmellar. Més tard pertangué als Boixadors i als Savallà. A partir del segle XV deixa d’haver-hi notícies sobre aquest castell perquè la seva situació estratègica, al fons d’una riera, deixà de complir la missió inicial de defensa dels camins que s’anaven obrint durant el segle XI per les terres penedesenques, per tal d'anar fent avançar la frontera dels dominis musulmans tarragonins. Se sap que el terme fou confiscat durant més de mig segle després de la Guerra de Successió perquè el comte de Savallà era austriacista. En el transcurs dels anys el castell va anar degradant-se fins als nostres dies en què cal la seva consolidació com molt d’altres dels nostres castells medievals.
Castle

CAN PASCOL

Situació: Al terme municipal de Castellví de la Marca (Alt Penedès) – Barcelona. Època: Medieval. Forma part del cos de la masia del mateix nom. Estat: El mas està totalment enrunat, amb algunes restes d’edificacions disperses als voltants. La torre està malmesa. La meitat ha caigut, ha desaparegut. L’altra meitat que encara es manté dempeus, presenta una important escletxa, que creiem que amenaça sèriament la seva continuïtat. Altres noms: També coneguda amb els noms de torre de Can Pasqual o Torre Rodona. Tot i ser coneguda amb aquest darrer nom, no té totalment aquesta forma
fountain

Font de la Salut

Waypoint

Diposits nous d´áigua Sant Martí­

Waypoint

Corriol Turó de les Bruixes

Waypoint

Corriol Can Maiol

Summit

Creu de Can Barcellò

Al coll hi ha plantada la Creu de Can Barceló. L’historia d’aquesta creu ens l’han explicada de la següent manera: durant la guerra del Carlins, en aquest lloc varen ser afusellats tres homes. En memòria seva es va plantar una creu i s’hi va fer un túmul de pedres, a partir de llavors tots els caminants que passaven per aquest lloc, feien la senyal de la creu i llançaven tres pedres resant un parenostre per les seves ànimes. La tradició diu que si el caminant diposita una pedra al peu de la Creu, això li donarà sort al llarg del seu recorregut.

Comments

    You can or this trail