Time  8 hours 22 minutes

Coordinates 1269

Uploaded December 29, 2018

Recorded December 2018

-
-
3,599 f
1,887 f
0
2.1
4.1
8.28 mi

Viewed 58 times, downloaded 1 times

near Matadepera, Catalunya (España)

Circuit pel vessant llevantí de Sant Llorenç del Munt. Camins solitaris per accedir a la Castellassa de Can Torres per la seva canal; passarem per l’entretingut Camí dels Maringes i rodejarem la cara est de la Castellassa del Dalmau per situar-nos al seu capdamunt per la via habitual de l’ombrívola cara oest. Ascensió directa a la Mola per la Carena de la Cova de les Ànimes visitant abans la cova del mateix nom. El descens el farem per un corriol poc freqüentat, entretenint-nos a la Cova del Frare. Per finalitzar ens acostem a la cinglera del Cap de Mort per contemplar les agulles del Cavall Bernat i de l’Esquirol.

Comencem a caminar al pàrquing del Camí dels Monjos (carrer del Camí del Moliner, Matadepera) seguin les indicacions del PR C-31 que arriba a la Mola (657 m). Aviat trobem una cruïlla de camins amb diferents indicacions. Ens desviem per la dreta, abandonant el PR, tenint davant nostre la cinglera dels Plecs del Llibre. El sender és planer; quant reprèn la pujada ens desviem a l’esquerre per un corriol que baixa al Sot de la Codoleda tornant a ascendir per conglomerat i vegetació. Veurem restes de pintura groga i alguna fita. En poca estona arribem al Coll del Malpàs o de la Castellassa (804 m). Per camí desdibuixat atansem el modest Gurugú (822 m). Des d’ell tindrem una bona panoràmica de la rogenca cinglera sud-oriental de la Mola: des dels Plecs del Llibre fins a la Castellassa de Can Torres.

Reculem fins al coll continuant en direcció nord cap a la Castellassa de Can Torres. Passem pel Malpàs de la Castellassa i després del Fus, al peu d’un conglomerat, veurem un corriol per la dreta que és per on hem de desviar-nos. El camí baixa decidit en direcció est (pintura blava-groga) fins a enllaçar amb el sender que correspon a la travessa Matagalls-Montserrat –MM- (pintura verda-vermella) (720 m). Un cop hi som reprenem el sentit nord cap al Coll Llarg en lleu descens. Quant fa una llaçada cap a la dreta l’abandonem seguin cap al nord (685 m).

Als pocs metres veurem davant nostre la canal boscosa per on farem l’ascensió. Alguna referència l’anomena la Canal de la Castellassa de Can Torres. Els primers metres són per conglomerat, però aviat trobarem el corriol que s’endinsa entre les alzines. La canal és rosta i costeruda, les arrels i els troncs ens seran d’ajut, i finalitza en un collet (751 m). Val la pena desviar-se cap a la dreta fins a un mirador (760 m) des d'on tindrem, entre d’altres, una vista espectacular de la cara nord-est de la Castellassa. Retornem al collet; per l’esquerre veurem una escletxa força dreta al rocam que se supera sense dificultat amb una curta grimpada. Acabat el terreny més delicat, en pocs metres arribem a la Balma de la Castellassa (785 m).

Un viarany a tocar de la paret d’aquesta curiosa formació rocosa ressegueix el seu contorn en direcció nord; sembla que es pugui rodejar completament, però a la cara est, a mesura que anem abandonant la cornisa vegetal que facilita la progressió, l’ambient cada cop és més aeri arribant a un punt on el replà petri es va estretint fent molt complexa (o impossible) la continuació. Retornem a la balma pel mateix camí. Un cop a la cara est de la Castellassa seguim en direcció sud (pintura groga); abans però, podem tornar a rodejar la roca de sud a nord durant un tram pel replà, continuació del que hem abandonat abans fins a visualitzar el punt on aquest es perd. No crec que sigui aconsellable a persones amb vertigen o si la pedra és humida. La timba és considerable.

Reculem i ens tornem a situar al camí tenint al nostre davant la Canal de l’Elefant. Avancem uns metres i per la dreta veurem la insinuació d’un corriol (788 m); un senyal de pintura grisa ens pot fer de referència. Baixem pel clot sense senda evident fins a trobar un caminoi fressat que correspon al Camí dels Maringes (pintura blava-groga i groga). Primer rodejarem la base de la curiosa agulla del Bolet (des d’aquí tindrem una bona panoràmica de la cara est de la Castellassa de Can Torres també dita El Camell), on podrem apreciar els diferents materials que durant mil·lennis és varant anant dipositant en aquest antic delta; després de la Canal Gentil anem resseguint amb un seguit de pujades i baixades el contorn irregular del rocam de la vessant est de la Mola. El camí es força emboscat obrint-se a mesura que ens acostem a la Castellassa del Dalmau. Un cop al conglomerat que baixa de la Trona trobem pintura groga que correspon al sender que uneix la Carena de la Cova de les Ànimes amb la Castellassa del Dalmau. Girem a l’est (dreta) fins a un collet previ a la Castellassa (700 m). Cruïlla de senders. Al nord la Canal de la Font de Neda i al sud la Canal del Tro.

Per no fer una anada i tornada al capdamunt de la Castellassa la rodejarem pel seu vessant est. Per això seguirem un corriol que baixa decidit per la Canal del Tro (pintura carabassa). El marcat descens en sentit sud es fa molt feixuc per l’abundància de matolls i bardisses que dificulten el pas i l'orientació; encara a la part alta de la canal, es perd el rastre i la pintura: la solució és anar al fons del torrent (dreta) on les retrobem de nou. Just abans que canviem d’orientació cap al nord-est trobarem una lleixa equipada amb dues grapes metàl·liques que ens ajuden a superar el desnivell. En aquest punt abandonem la canal i ens endinsem dins d’un dens bosc on es torna a tenir dificultats en la progressió. Sortim a un espai obert de més fàcil pel conglomerat. Bona panoràmica de la Baga de Matalonga i la Castellassa de Can Torres. Seguim la pintura, rodejant la base del Palleret fins a situar-nos a la carena (638 m). Estem a l’extrem nord-est de la Castellassa del Dalmau i just al nostre davant tenim el Palleret. Ens dirigim cap a ell per corriol i pintura groga. També trobarem marques carabassa que ressegueix la paret est de la Castellassa i accedeix a ella per aquest vessant.

Seguirem el sender que va rodejant la cara oest de la Castellassa (pintura groga). Després de la Pinassa ens situem a una cruïlla de corriols. Hem de seguir pel nostre esquerre, al sud, per una rosta canal que ens deixa al capdamunt de la Castellassa del Dalmau. Aquesta es pot recórrer de nord-est (732 m) fins al sud-oest (739 m) tenint una excel·lent panoràmica pràcticament de la totalitat del vessant oriental del Parc de Sant Llorenç del Munt, des de la Morella fins a la Castellassa de Can Torres. Just al davant els cingles verticals de la Trona i més amunt la Carena de la Cova de les Ànimes.
El marcat descens el farem seguint la pintura groga (oest) primer per sender i després per conglomerat buscant els millors llocs. Un cop al collet (700 m) seguim la mateixa direcció buscant la pintura groga. Després d’un tram suau veurem un senyal groga en T que ens indica el punt per on ens desviarem per l’esquerra. A partir d’ara comença un ascens per una dreta canal que rodeja La Trona (783 m) i enllaça amb el Camí de la Senyora (830 m). El seguim uns metres al nord fins a un altre corriol que per l’esquerre (pintura blava-groga, groga) contacta amb el Camí de la Font Soleia (880 m). Més endavant una altra rosta canal es dirigeix a la Carena de la Cova de les Ànimes. Just, quant sortim d’ella ens desviem a l’esquerre cap a un mirador i baixem uns metres per una altra canal trobant a l’esquerre les indicacions de la Cova de les Ànimes. Retornem pel mateix lloc fins a trobar la pintura groga. En poca estona ens situem al vèrtex de la Carena de la Cova de les Ànimes (950 m) obrint-se davant nostre una panoràmica excel·lent. Seguim la pintura i el sender que ens deixa al cim de la Mola (1103 m).

Per evitar el populós Camí dels Monjos (PR C-31) ens dirigim al tancat dels rucs i el rodegem de sud a est, buscant el límit de la cinglera; als peus d’aquesta veiem Can Pobla. Abans del PR (1050 m) en desviem per la dreta (sud) per un viarany desdibuixat al fons d’un torrent. Trobarem algun senyal de pintura verda i un antic pòster metàl·lic. Arribats a un sender que transcorre de llevant a ponent girem a l’esquerre (pal metàl·lic); després que el caminoi es torni a orientar cap al sud obviarem una desviació que per l’esquerre va al PR. Uns metres més a baix trobem l’interessant conjunt de la Cova dels Frares (940 m). Ens entretenim una estona i retornem al corriol. Can Poble ens queda a la nostra dreta i no hem d’anar-hi; sempre seguim direcció sud. El camí rodeja un filat trobant una indicació per anar a l’aparcament (Can Poble?). Trobem pal indicador amb diferents opcions: seguim el SL-C 50 en direcció a can Robert que deixem en el Revolt Rodó (ICGC). Si continuem rectes, podem acostar-nos al Cap del Faraó. Però fem gir per l’esquerre orientant-nos a l’est (831 m). El camí és força còmode i planer. Un pòster ens marca el sender per baixar als peus del Cavall Bernat (dreta) o bé seguir el mateix sentit de la marxa cap al Pla dels Escorpins.

Un cop arribats el sender es dirigeix cap al PR C-31, abans però continuem més al sud fins al caire del Cap de Mort (827 m) des d'on gaudim de les agulles de l’Esquirol (esquerra) i del Cavall Bernat (dreta). Retornem al sender que enllaça amb el PR; només resta seguir-lo fins al pàrquing (657 m).

El desnivell indicat al GPS és: positiu, 1041 m; i negatiu, 1018 m.
Waypoint

wpt001

Waypoint

vistes des del Gurugú

Waypoint

Malpàs de la Castellassa

Waypoint

abans de començar ascensió a la Castellassa

Waypoint

wpt005

Waypoint

la Castellassa de Can Torres

Waypoint

el Bolet

Waypoint

Camí dels Maringes

Waypoint

wpt009

Waypoint

la Castellassa del Dalmau

Waypoint

la Castellassa del Dalmau

Waypoint

Carena de La Cova de Les Ànimes

Waypoint

la Mola

Waypoint

Cova del Frare

Waypoint

wpt015

Waypoint

Cap de l'Home Mort

Comments

    You can or this trail