Time  7 hours 40 minutes

Coordinates 1750

Uploaded February 1, 2020

Recorded January 2020

-
-
3,136 f
2,075 f
0
2.9
5.7
11.47 mi

Viewed 22 times, downloaded 1 times

near Matadepera, Catalunya (España)

SANT LLORENÇ DEL MUNT: LA ROCA SALVATGE, EL PALLER DE TOT L’ANY, LA POLA, ELS CASTELLOTS DE TANCA I CASTELLSAPERA, DES DE LA BARATA.

12-01-20

Caminada per la Serra de l’Obac, a la banda occidental del Parc de Sant Llorenç del Munt. Anirem per camins solitaris i menys transitats que els del sector Montcau-La Mola. A mesura que anem assolint les cotes més altes el paisatge s'anirà repetint; però destaca la vista completa de l'espectacular cara nord-oriental del massís de Montserrat, des de les Tisores i Monestir fins a la Foradada de la Cadireta.
Ens acostarem a turons de molta anomenada com la Roca Salvatge, el Paller de Tot l’Any i el Castellsapera, el més alt de la Serra de l'Obac i un dels més característics del conjunt de Sant Llorenç del Munt. Podrem contemplar les Foradades del Coll de les Tres Creus o la del Quarto de Reixa o Forat del Vent i visitarem llocs emblemàtics com la Porquerissa, la Font de la Pola i els Castellots de Tanca.
Com sempre el temps emprat i la dificultat són del tot subjectius.

Distància amb altures: 18,55 km
Temps total: 7.40 h
Desnivell positiu: 884 m
Desnivell negatiu: 904 m

Deixem el vehicle a l’altura de la Barata a la carretera BV-1221 (637 m) entre Matadepera i Talamanca. Seguint direcció nord, aviat veurem per l’esquerra l’evident camí que s’enfila cap al Collet Estret i més amunt al de Tres Creus a prop del Castellsapera. Just passat un revolt a la dreta ens desviem per un corriol que queda a la nostra esquerra. El seguim sense pèrdua en ascens progressiu fins a la Roca del Corb (877 m) des d’on tenim la primera visió del Castellsapera, envermellit pels primers raigs de sol.

Continuem pel senderó superant l’arrodonit i discret Turó de la Carlina o del Pou de Glaç (933 m). Anem perdent alçada per la Serra del Pou on, en algun lloc podrem gaudir de la primera visió de la cara nord-est del massís Montserratí i que s’anirà repetint des de quasi totes les altures que anem assolint. Arribats a una clariana ens desviem per la dreta (fita) per caminoi que ens deixa al Camí de l’Estepar que enllaça el Collet Estret amb la Casa Nova de l’Obac (1). Un cop hi som girem a l'esquerra (sud-oest) en direcció a aquesta darrera. Uns metres endavant ens podem aturar una estona per visitar el Pou de Glaç de l’Estepar.

Seguim davallant per la Serra del Pou aturant-nos un moment al Turó de la Mamella (807 m), un magnífic mirador de Montserrat (ponent) i de gran part dels llocs per on passarem més endavant (nord). Després el descens és més marcat fins a una torre elèctrica. Un cop passada ens desviem per un altre corriol que es dirigeix al nord, connectant amb el SL C-63 que prové de la Casa Nova de l’Obac. Aquest sender local finalitza a la Font de la Portella (nord-est). Abans d'arribar-hi ens acostem a la base del Turó Roig de Vacarisses (680 m), un exemple geològic de les diferents capes de sedimentació que han format aquests conglomerats. Retornem al sender local i en poca estona arribem a la Font de la Portella (645 m).

A partir d’aquí el sender es transforma en un corriol emboscat, el Camí de la Canal de Mura, que quasi no perd alçada fins a creuar el Torrent del Llop. Abans, però, veiem per la dreta el caminoi que baixa del Collet Estret per la Canal del Llop. Anem guanyant altura cap al nord; a la nostra dreta s'alça la paret de la Roca Salvatge. Després de creuar el Torrent de la Canal de Mura deixem de banda el viarany que s’enfila de forma paral·lela a ell fins al Camí Real (GR 5). Arribats a un collet, ens desviem cap al sud-est fins a trobar el conglomerat del llom de la Roca Salvatge. Lliures del boscam la vista es comença a obrir en totes les direccions. Rodegem per la dreta la base del fals cim fins a un esglaó que superem amb l’ajut d’una corda molt castigada. Continuem per l’allargassat cim fins al seu extrem meridional (777 m). Vistes espectaculars en totes direccions: Montserrat, Paller de Tot l’Any, Castellsapera, etc.

Retornem pel mateix traçat fins al collet reprenent el camí que abans hem abandonat, continuant en sentit nord fins al GR5. Un cop hi som, ens desviem en sentit oest fins a trobar un senderó per l’esquerra (pintura blava) que en poca estona ens deixa al Paller de Tot l’Any o el Muronell (790 m). Si volem podem fer la volta completa per la seva base encara que la banda sud és la més atractiva des del punt de vista paisatgístic.

Recolem de nou fins al GR5. El seguim en direcció nord-est sense pèrdua fins al Coll de les Tres Creus o de la Pola (874 m), obviant els caminois que trobarem. Al Coll de les Tres Creus continuem pel sender que s’orienta a ponent per sota del Turó de la Pola. Pocs metres endavant, ens podem aturar per contemplar la Foradada del Coll de les Tres Creus que queda darrere nostra en el sentit de la marxa. Passem per sota del Setrill i en poca estona arribem a la cova de la Porquerissa (840 m), una de les balmes més conegudes i visitades de la Serra de l'Obac on s'han localitzat restes arqueològiques (ceràmica) corresponents a les èpoques romanes, visigòtiques i medieval.

Després de la Porquerissa arribem en poca estona a la coneguda balma de la Pola i la seva font (830 m), aprofitada des d’antic per la gent que treballava per la zona (pastors, boscaters i carboners), i més recentment per caçadors i excursionistes. Fou arrengada als anys vint del s. XX per un grup d'aquests darrers, que pertanyien a la secció d'Excursionisme de la Joventut Terrassenca.

Continuem el caminoi cap al Coll de Tanca però abans d’arribar-hi ens desviem pel camí que comunica la Pola amb el Turó de l’Espluga i que passa per la base dels Castellots de l’Espluga o de Tanca, un grup de tres turons que s’estenen d’est a oest. Arribats al més occidental visitarem la Cova del Quarto de Reixa (780 m) i un mica més endavant buscarem, entre unes alzines la boca sud de la Foradada del Quarto de Reixa o Forat del Vent, equipada amb una corda per poder superar un esglaó força vertical. Reculem pel conglomerat seguint el camí fet fins ara. De nou a l'alzinar ens desviem per la dreta fins a un coll entre els castellots central i occidental. Busquem una canaleta una mica amagada i ens enfilem fins a dalt del Castellot occidental podent recórrer tota la seva extensió (823 m). Ampli panorama sobre la zona del Racó Gran.

Descens de nou fins al Camí de l’Espluga i retorn en direcció la Font de la Pola. A l'encreuament ens desviem al Coll de Tanca (825 m) i d’aquí en sentit nord-est fins a retrobar la pintura del GR5 (877 m). Canviem de direcció cap al sud seguint el GR per la Serra de la Pola. Interessant panorama sobre el conjunt dels Castellots de l’Espluga.

Quan el GR fa un gir a llevant seguim endavant fins a assolir el punt geodèsic del Turó de la Pola (929 m). Aquest modest cim és, en canvi, un bon mirador sobre gran part del recorregut fet fins ara (la Roca Salvatge i el Paller de Tot l’Any), del que resta (Castellsapera) i des del Montcau fins a la Mola. I com no, de Montserrat. Retornem al GR baixant pel conglomerat (fites) en direcció est fins a un dipòsit d’aigua on retrobem el GR que ens deixa al Coll de les Tres Creus.

En aquest nus de camins agafarem al viarany emboscat que queda entremig del GR5 i de la Pista que baixa al pàrquing de l’Alzina del Sal·lari i que es dirigeix al sud cap a l’extrem nord del Castellsapera, el turó més alt i més característics de Sant Llorenç del Munt i de la Serra de l’Obac. Continuem per la seva cara est. Després de passar per sota d’un gran bloc de conglomerat veurem per la dreta la rosta canal que dóna accés al Castellsapera. De fàcil fer, les arrels de les alzines ens ajudaran a progressar. Arribats a un collet accedim per l’esquerra a la part sud del Castellsapera (939 m) que s’allarga fins a quedar per sobre del Queixal de Porc. Després d’estar-nos-hi una estona per gaudir de l’entorn, recolem pel mateix lloc fins al collet. Baixem uns metres i per l’esquerra veurem un altre viarany que s'enfila per una estreta canal, fins a la banda nord del Castellsapera que es pot recorre fins al seu extrem septentrional. Com abans val la pena estar-s’hi una bona estona i contemplar aquesta extensió de conglomerats. Vistes aèries sobre la Roca Salvatge i el Paller de Tot l’Any i de quasi tot el recorregut fet fins ara.

Recolem pel mateix lloc i baixem al camí que rodeja la base del Castellsapera per la banda de llevant. El seguim al sud remuntant el conglomerat que queda just a sota del Queixal de Porc. Continuem pel seu llom per corriol evident fins a enllaçar amb el sender que prové del Coll de les Tres Creus. Només resta el descens sense pèrdua fins a la Barata (637 m)

(1) si volem escorçar l’excursió, un cop som al Camí de l'Estepar podem dirigir-nos cap al Collet Estret. Abans d’arribar-hi veurem una fita que indica el corriol de la Canal del Llop que baixa, amb marcat desnivell fins al Camí de la Canal de Mura.

Per a més informació es pot visitar:
* Trail Sant Llorenç del Munt. http://trailsantllorenc.blogspot.com/
* el Cau del Guille. http://caudelguille.net/
Waypoint

la Barata

wpt001
Waypoint

Roca del Corb

Waypoint

Turó de la Carlina

Waypoint

Turó de la Mamella

Waypoint

Turó Roig

Waypoint

Font de la Portella

Waypoint

Camí de la Canal de Mura

Waypoint

Roca Salvatge

Waypoint

Roca Salvatge

Waypoint

Paller de Tot l'Any

Waypoint

Foradada del Coll de Treus Creus

Waypoint

la Porquerissa

Waypoint

la Pola

Waypoint

wpt014

Waypoint

el Quarto de Reixa

Waypoint

Castellot (occidental) de Tanca

Waypoint

GR5

Waypoint

Turó de la Pola

Waypoint

Castellsapera

Waypoint

Castellsapera

Waypoint

la Barata

2 comments

  • Photo of Raimon Camps

    Raimon Camps Feb 8, 2020

    Gràcies Laiet. Com sempre molt ben explicat, avui hem fet part d'aquesta ruta

  • Photo of laiet

    laiet Feb 9, 2020

    Espero que us hagi agradat. Gràcies

You can or this trail