Time  4 hours 22 minutes

Coordinates 1055

Uploaded February 8, 2015

Recorded February 2015

-
-
2,338 f
2,101 f
0
1.2
2.4
4.79 mi

Viewed 2508 times, downloaded 76 times

near Tavèrnoles, Catalunya (España)

Sant Feliuet, Balma de la Baronessa,
Savassona (Tavèrnoles). Espai Natural de Les Guilleries-Savassona.

ACCÉS: Aparquem passat el Km 4 de la Ctra. BV-5213 que va de Tavèrnoles al Parador de Sau.

El Pla de Savassona és una esplanada herbada sota una pineda de pi roig, lloc ideal pels practicants de boulder, i per anar en família, doncs tens racons de sol i obaga.

Aquest indret posseeix un aire especial i màgic; si mires al teu voltant, trobes blocs de pedra impressionants i curulls d'història, amb gravats, creus, signes… Es tractaria d’una cultura neolítica de la qual se’n troben relativament poques a Osona:

* EL DAU, enorme pedra de gres en forma de dau, on s'hi han realitzat excavacions i actualment lloc ideal per fer pràctiques d'escalada en bloc.

* LA PEDRA DE LES BRUIXES, on hi ha gravades moltes creus i representacions esquemàtiques.

* LA PEDRA DEL NEN o DE L'HOME, amb una gran representació antropomorfa (home, dona o nen).

* LA PEDRA DEL SACRIFICI: és el jaciment de més renom de Savassona. Excavacions del 1960 i 1976 sota aquest gran bloc de gres deduïren al menys dues etapes d'ocupació humana. Descobriren dos enterraments que contenen esquelets encongits en forma de fetus i nombrosos restes de ceràmiques, que junt amb la bona situació geogràfica, indiquen l’existència d’un poblat ibèric pels voltants. Per tradició oral es coneix com "Pedra del Sacrifici", per la creença que en aquest indret s’hi celebraven rituals de sacrifici, on la sang s’escolava pels talls de la roca, d’aquí el nom. http://parcs.diba.cat/documents/185992/5243448/LaPedradelSacrifici.pdf

Els gravats de la zona estan datats des del Neolític fins a l'època medieval. També hi ha alguna pintura, que es diu pot estar relacionada amb bruixeria o missa negra. Les pedres gravades han estat restaurades el 2012 per un equip d'arqueòlegs i professionals, per tal de conservar aquest patrimoni.

Després de voltar pel Pla de Savassona, enfilem per uns tram empedrat -graons molt antics- que ens porten cap a l'ermita pre-romànica de Sant Feliu de la Roca o Sant Feliuet de Savassona, rectangular i d'una sola nau, construïda sobre la roca al segle X-XI i reformada el segle XVI.

Avui l'ermita estava oberta i hem pogut gaudir de tot el què hi ha a dins! El què més m'ha cridat l'atenció és la pintura de Crist al sostre de l'altar, amb tons verds, vermell i taronja. És preciosa.

El Puig de Sant Feliuet conserva vestigis que van del neolític a l'època medieval, com tombes antropomorfes (sepultures antropomòrfiques), basses medievals i cassoletes excavades a la roca. També hi ha una senyera i bancs de fusta per seure i contemplar el paisatge. A l'altra banda, una immensa panoràmica al Pantà de Sau, on el riu Ter forma un bonic meandre.

Davallem per canal amagada més enllà de l'ermita, i passem per sota el cingle de Sant Feliuet.

Ens apropem també a la Balma de la Baronessa, on hi ha una font amb aixeta, passant vora el Castell de Savassona, de propietat privada (declarat Bé d'Interès Nacional el 1949).

CURIOSITATS:
* "El Pla de Savassona, de propietat privada, presenta diversos jaciments arqueològics, amb elements que van des del Neolític fins a l'època ibèrica, i també s'hi troben restes medievals. Es desconeix la datació d'aquests senyals però, segons els estudis, poden datar-se entre l'època del Bronze i l'edat mitjana. S’hi troben elements esquemàtics, cruciformes, conjunts de figures i representacions antropomorfes, com el nen o home de la pedra del mateix nom."

Jacint Verdaguer va realitzar diverses excursions d'interès literari pels engorgats del Ter, Savassona i Casserres. Aquí serà un bon indret per llegir un dels seus fragments autobiogràfic, en què narra com es perd pels boscos de les Guilleries. Hi surt referenciat el gorg dels Llitons, i la seva mare, que el va a salvar, en un clímax de misteri i de por.

http://www.descobrir.cat/ca/notices/2012/08/restauren-les-pedres-gravades-del-pla-de-savassona-1180.php; http:
Pedra de les Bruixes
Pedra de l'home
Ermita de Sant Feliuet
Canal amagada
Pedra del Sacrifici
Balma de la Baronessa

2 comments

  • Photo of Aaaaalba'

    Aaaaalba' Apr 4, 2016

    Hola Sandra! per fer aquesta ruta per gent q no sns dona gaire bé caminar per àmbit muntanya es prou difícil? La part d'escalar la pedra es pot pasar per el costat oi? Gràcies!

  • Photo of Sandra ole

    Sandra ole Apr 4, 2016

    Hola Alba, la ruta no té complicacions, tot és evitable i es pot anar voltant per el camí que creieu més convenient per visitar els diferents indrets. Pujar i baixar per les pedres és opcional ; ) a Savassona n'hi ha de totes mides! Un lloc realment preciós.

You can or this trail