Time  one hour 56 minutes

Coordinates 433

Uploaded October 3, 2015

Recorded October 2015

-
-
1,864 ft
1,476 ft
0
1.0
1.9
3.84 mi

Viewed 7129 times, downloaded 170 times

near Centelles, Catalunya (España)

Centelles. Salt del Purgatori.

Tranquil•la caminada des del Mas El Rossell fins el Salt del Purgatori, tot recorrent la Riera de Llavina i la Riera Blanca, a Centelles (Osona).

Hem vist cabres, cavalls, ovelles i molts ànecs i oques! Passarem pel MOLÍ DE LA LLAVINA, on tenen venda de formatges boníssims, amb bonica bassa plena d'ànecs; la FONT GROSSA (refrescant, amb un bon raig d'aigua), CAN PERE DE L'OLLIC, i els camps de blat amb bones vistes a la cinglera del Morro de Porc, Puigsagordi, antenes...

Sota el Salt del Purgatori s'ha format una gran balma on podem passar-hi i arribar-nos fins un mirador sobre el cingle de la riera i el Castell dels Centelles al fons.

ACCÉS: rètol de la “Ruta dels Molins”. Aquesta ruta està senyalitzada amb marques de pintura blava, però en trobarem ben poques. Pel costat del Polígon Congost, seguim el Passeig Fluvial fins el Mas del Rossell.

RECORREGUT: Davant del mas girem a la dreta i seguim el passeig fluvial. Ara caminarem per sorra i una mica d'ombra, que s’agraeix, paral•lels a la Riera de la Llavina (malgrat darrerament han talat molts arbres). La Font del Llobató, arran del camí està ben seca. Passarem al costat d’una àrea de pícnic amb taules i bancs de formigó, davant un petit embassament d’aigua. Creuarem la riera per un pont de fusta, al costat d’una tanca amb ovelles.

Arribem al Molí de la Llavina. És una masia molt gran, amb una gran bassa d’ànecs i oques, que donen ganes de ficar-s’hi a dins també! Davant la bassa, hi ha un rètol mig amagat que indica per on anar cap a la Font del Ferro i cap a la Font Grossa: un caminet molt estret entre la riera i la tanca del camp.

La Font Grossa em meravella! Quin indret tan plàcid, ombrívol, ben arranjat, ideal per refrescar-se sota el bon raig de la font. De la font mateix surt un corriol planer que en pocs minuts ens porta al Salt del Purgatori, que tot i no dur aigua, és esplèndid. Per tal de trobar-lo amb aigua cal que plogui molt, potser durant diversos dies, doncs dalt del saltant s'hi forma una gran cassola d'aigua que primer cal que s'ompli per abocar-la després. Passem sota la gran balma, i m’ho imagino amb aigua… deu ser espectacular! La "Riera Blanca" rep aquest nom perquè quan plou molt, sembla que baixi llet.

A la tornada enllacem amb camí empedrat i amb baranes de la Font Grossa, - on val la pena baixar per tornar a refrescar-se a la font!- Passarem al costat de la masia de Can Pere de l'Ollic, i els camps de blat amb vistes al Puigsagordi.

CURIOSITATS:
* El SALT DEL PURGATORI està recollit al llibre "Curiositats Naturals a prop de Barcelona", de Josep Mauri Portolès. Itinerari 46. S'explica que aquest salt és originat pel torrent de la Llavina a l'estimbar-se cap al profund fondal des d'una alçada d'uns 15 metres. Darrere, s'ha format una interessant balma des d'on es contempla el bell salt. Com que el torrent de la Llavina és de recorregut curt, malauradament en molts moments de l'any el cabal d'aigua és força minso i aleshores la bellesa del salt minva considerablement.

>https://fontsaigua.wordpress.com/tag/moli-de-la-llavina/
Picnic

Taules i bancs pedra

Waypoint

Molí de la Llavina

Moli ll
fountain

Font del Ferro

Font ferro
fountain

Font Grossa

Font Grossa
Waterfall

Salt del Purgatori

Salt del purgatori
Waypoint

Can Pere de l'Ollic

Can pere de l'Ollic
Waypoint

Mas El Rossell

Mas el rossell

Comments

    You can or this trail