Time  5 hours 15 minutes

Coordinates 2273

Uploaded January 12, 2015

Recorded January 2015

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
1,906 f
427 f
0
3.6
7.2
14.4 mi

Viewed 2410 times, downloaded 111 times

near Òrrius, Catalunya (España)

RUTA PREHISTÒRICA COMPLETA + volta al Turó Rodó.

Aquesta ruta passa per tres poblacions: Òrrius, Vilanova del Vallès i La Roca del Vallès. Recorrerem el Camí del Mogent i zones del Parc de la Serralada Litoral.
En cas que només es vulgui fer la circular de la Ruta Prehistòrica I + II, es pot obviar la volta al Turó Rodó (serien uns 5 Kms menys). També indicar que la ruta la podem iniciar en diversos punts, allà on ens vagi millor (per exemple a La Roca, a Sant Bartomeu - Céllecs…).

RECORREGUT: Sortim d'Òrrius des del Carrer del Bell-Cim, per on puja un corriol que duu a la pista del GR-92/ PR C-36.

Ara ens dirigirem al TURÓ DE MATARÓ, també conegut com Turó del Castell o Torre de Céllecs (506 m), on hi ha una torre guaita. Tornem al camí > Mirador.

Per un corriol a l’esquerra del camí arribem al TURÓ DE CÉLLECS o de SÉLLECS (534 m), situat entre els municipis d'Òrrius, a la comarca del Maresme, i de Vilanova del Vallès, on hi ha restes disperses d'un poblat ibèric.

Arribem al TURÓ RODÓ (530 m), cim amb vèrtex geodèsic, antenes i repetidors; Ens apropem a la Cova del Turó Rodó, que està a pocs metres.

Iniciem la baixada del Turó Rodó seguint les marques del PR per la pista de sorra que va fent diverses marrades, fins que girem a l'esquerra per un corriol, amb un primer tram planer i de sorra fina, amb boniques panoràmiques.

Agafant totes les bifurcacions d'aquest corriol a l'esquerra, ens anem apropant altre cop a la intersecció on hem començat la circular, passant per un bonic Pessebre amagat dels Caminaires del Piri 2014.

Aviat començarem a trobar els pals indicatius de la RUTA PREHISTÒRICA I (quadrat morat), pel PR C-36. A partir d'ara veurem una de les concentracions megalítiques més importants de Catalunya:

> DOLMEN DE CÉLLECS o CABANA DEL MORO: Galeria catalana petita, que conserva una cambra rectangular amb coberta i una llosa a la banda esquerra del seu passadís d'accés. La cambra es troba orientada al sud-oest. “El passadís original devia de fer uns 2m de llarg i el túmul podia arribavar als 8m de diàmetre..

> PLAT DEL REI o DEL MOLÍ: Gran bloc granític, situat al marge de l’actual camí, presenta una “cassoleta” a la part superior.

> PEDRA DE LES CREUS: Bloc de granit, amb gravats de creus i altres signes, alguns dels quals podrien datar-se a l’època prehistòrica.

> PEDRA DE LES ORENETES: És gran bloc de granit amb 32 representacions pictogràfiques: serpentiformes, femenines, antropomorfes, quadrúpedes i ramiformes. Es troba a la Llista dels jaciments de Catalunya inclosos per la UNESCO en l'art rupestre de l'arc mediterrani de la península Ibèrica declarat Patrimoni de la Humanitat, declarats béns culturals d'interès nacional i se n'indica el seu codi així com el número d'identificació com a Patrimoni de la Humanitat.

> ROCA FORADADA DE CAN GOL: Bloc granític de forma esfèrica, buidat el seu interior formant una cavitat artificial.

> DOLMEN CAN GOL II: Construcció megalítica sepulcral del període neolític final o calcolític, entre el 3500 i el 2250 aC, sense la llosa de la coberta.

> DOLMEN CAN GOL I: Es troba dins d'una finca privada, al final del Carrer de la Ruta Prehistòrica; el carrer no té sortida, és una plaçeta on hi ha unes escales dobles i cal pujar-hi per veure el Dolmen.

Caminarem pel Barri Bosc Ruscalleda i Barri Les Roquetes. Travessem la BV-5001. Ara seguirem el CAMÍ DEL MOGENT, paral.lels tota l’estona al riu Mogent > Gual de la Pineda marge esquerra (Pal ind.) > Gual de can font marge esquerra (Pal ind.) > Travessem riu > Gual de Can Perdiu marge dret > Travessem riu a gual (per les pedres) > Can Perdiu > Pi Gran > La Roca centre.

Arribats a l’Ajuntament de La Roca, travessarem el Carrer de Catalunya i ja anirem veient pals indicadors de la Ruta Prehistòrica II/ i de “El Camí”, fins el Carrer Rocatomba (adient nom per aquesta zona), on el carrer es converteix en pista forestal, i ens va allunyant de les darreres vivendes, seguint les marques GROC/ BLANC del PR C-36.

Els monuments megalítics que trobarem a la RUTA PREHISTÒRICA II són:

> DOLMEN DE CAN PLANES: Petit monument megalític similar al de Céllecs, que conserva part de l’estructura de la cambra sepulcral formada per cinc lloses i el bloc de coberta. No hi ha restes del corredor ni de l’estructura del túmul que hauria cobert el monument. La cambra apareix lleugerament inclinada vers un lateral.

> PEDRA DE L'ESCORPÍ: Jaciment arqueològic; aparentment, es tractaria d’una petita cavitat natural entre boles de granit que podria haver estat utilitzada amb finalitats sepulcrals durant la prehistòria recent (neolític final o primera de les edats dels metalls).

> PEDRA FORADADA DE CAN PLANES o PEDRA DEL MARXANT: Bloc de granit buidat artificialment. Es desconeix l’existència de restes arqueològiques o d’estructures relacionades amb aquest jaciment. Podria tractar-se d’una cambra sepulcral.

Seguim pujant per la pista de sorra, mentre anem trobant marques del PR C-36 i pals indicadors. A l’esquerra tenim la bifurcació de la Font de la Mansa, on ens podem desviar, que és molt bonica, malgrat no sempre raja aigua. Ja arribant a la cantera d’Òrrius, entronquem amb el GR 92. Travessem la carretera BV-5106 i arribem a l’ermita romànica de Sant Bartomeu, segles XI-XII. D’aquí seguim el mateix recorregut que a l’anada, amb alguna variant, fins tornar a Òrrius.

CURIOSITATS: « Els paisatges de La Roca tenen una petjada de mil•lennis d’ocupació humana evidenciats a través dels nombrosos jaciments arqueològics documentats. En destaquen els que s’agrupen amb la denominació de “Ruta Prehistòrica de la Roca”, localitzats en els límits del Parc de la Serralada Litoral, entre els municipis de la Roca del Vallès i Òrrius, on s’hi troben els diversos jaciments: el dolmen de Can Gol I, el dolmen de Can Gol II, la Pedra Foradada (cova artificial), la Pedra de les Orenetes (un abric amb pintures rupestres), la Pedra de les Creus (roca amb inscultures), el Plat del Molí, el dolmen de Céllecs. Es podria afirmar, doncs que el traçat d’aquest camí esdevé en un dels més antics de la història del nostre país.” FONT: http://www.laroca.cat/projectes/parc/ruta.php
Waypoint

Carrer Bell-Cim, inici corriol

Carrer Bell-Cim
Waypoint

Pista sorra GR92

Waypoint

Corriol pedres amb arbre caigut

Corriol pedres amb arbre caigut
Waypoint

Pal ind PR C-36 drecera dreta

Summit

Torre guaita, Turó de Mataró

Torre guaita
panorama

Mirador

Archaeological site

Poblat ibèric de Céllecs

Poblat ibèric de Céllecs
Summit

Turó Rodó

Turó Rodó
Cave

Cova del Turó Rodó

Cova del Turó Rodó
Waypoint

Esq corriol sorreta, planer i bones vistes

Esq corriol
Waypoint

Esq

Waypoint

Esq o dreta, van al mateix lloc

Esq
Waypoint

Corriol mig

Waypoint

Pessebre Caminaires del Piri 2014

Pessebre Caminaires del Piri 2014
Waypoint

Trialera

Archaeological site

Dolmen de Céllecs o Cabana del Moro

Dolmen céllecs
Archaeological site

Plat del Rei o del Moli

Plat del rei o del moli
Archaeological site

Pedra de les Creus

Pedra de les Creus
Archaeological site

Pedra de les Orenetes

Pedra de les Orenetes
Archaeological site

Roca Foradada de Can Gol

Roca Foradada de Can Gol
Archaeological site

Dolmen de Can Gol II

Dolmen de can gol II
Waypoint

Carrer de la ruta prehistòrica

Carrer de la ruta p
Archaeological site

Dolmen de Can Gol I

Dolmen de can gol I
Waypoint

Urbanització. Barri Les Roquetes

urb
Park

Area jocs infantils (la font no raja)

Area jocs inf (la font no raja)
River

CAMÍ DEL MOGENT. Riu (bany gos)

Riu Mogent. Caminem paral.lels al riu.
Waypoint

Gual de la Pineda marge esq (Pal ind. )

Pal ind. Gual de la Pineda marge esq
Waypoint

Gual de can font, marge esq. Travessem riu (girar esq

Pal ind Gual de can font marge es. Travessem riu (girar esq
River

Gual de Can perdiu marge dret. Travessem riu a gual (per les pedres)

Gual de can perdiu, marge dret. Travessem riu a gual
Tree

Can perdiu. Pi Gros

Can perdiu
Waypoint

La Roca -centre. Ajuntament

La Roca centre. Ajuntament
Waypoint

Pals ind Ruta Prehistòrica II

Pals ind Ruta Preh II
Waypoint

Carrer Rocatomba.Deixem asfalt, Comença pista sorra

Carrer Rocatomba.Deixem asfalt, Comença pista sorra
Archaeological site

Dolmen de Can Planes

Dolmen de Can Planes
Archaeological site

Pedra de L'Escorpí

Pedra de L'Escorpí
Archaeological site

Roca Foradada de Can Planes

Roca Foradada de Can Planes
fountain

Bifurcació Font de la Mansa

Bif. Font de la Mansa
Waypoint

Entroncament amb GR 92

Waypoint

Vistes cantera

Vistes cantera
Sacred architecture

Ermita Sant Bartomeu de Cabanyes

Ermita Sant Bartomeu de Cabanyes

2 comments

 • Faudy Nov 7, 2015

  muy buena

 • Photo of Sandra ole

  Sandra ole Nov 8, 2015

  Una ruta para disfrutar del entorno y la riqueza megalítica.

You can or this trail