Time  5 hours 13 minutes

Coordinates 2115

Uploaded March 25, 2019

Recorded March 2019

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
1,642 f
81 f
0
2.3
4.6
9.15 mi

Viewed 811 times, downloaded 63 times

near Canyelles Petites, Catalunya (España)

L’inici d’aquesta ruta circular es troba en un petit aparcament que hi ha a la carretera de Roses a cala Montjoi, sortint de Roses a un 1,2 km., a peu de carretera, a mà esquerra abans d’un tancat giravolt que traspassa un torrent.
Comencem a pujar pel camí empedrat al costat de l’aparcament, seguim els senyals grocs i els cartells informatius, al cap de poc trobem el primer Dolmen, el de la Creu d’En Corbetella.
És el monument megalític més gran de Catalunya, amb una antiguitat d'entre 3.000 i 3.500 anys. L’envolten les ruïnes del mas de la Creu d'en Cobertella que li donen el nom.
Seguirem pujant per camí fressat fins trobar les ruïnes de la Casa Cremada, a mà esquerra, baixa un corriol que ens porta al Menhir de la Casa Cremada III.
Retornarem al camí, i seguim pujant i, al cap de poc ja trobem el segon Menhir, el de la Casa Cremada II.
Seguim i passem per una barraca de Pedra Seca abans d’arribar al Dolmen de la Casa Cremada. L’estat de conservació és força dolent ja que només hi ha dues petites lloses dretes.
Continuarem pel camí més fressat i al costat del camí ja trobem un altre Menhir, seguim i uns metres més endavant prenem a mà dreta el camí per veure les restes de l’església de la Casa Cremada. Tornem al camí principal i passem per una cruïlla on hi ha un pal indicador.
Seguim i al cap de poc ens desviem a mà esquerra per poder visitar una cova-dolmen, tornem al camí i ens arribem a veure la Cista del Llit del General. És un sepulcre de corredor amb cambra trapezoidal datat cap al 3200 aC. . I ja que som a prop ens arribem a la Balma del cap de l'Home. Es tracta d’una cavitat d'origen natural, destaca l'altura de la balma i una paret de pedra seca que devia servir per guardar el ramat.
Retornem al camí i ens arribem a veure el dolmen del Cap de L'home, en la seva construcció es van fer servir cinc lloses de granit verticals i una més gran de coberta.
Seguim i desfem part del camí fet fins la cruïlla del pal Indicador abans descrit .
Prenem el camí a l’esquerra i ens arribem a veure l'Observatori de la Pedra Seca. És una barraca molt curiosa, coronada amb una llosa mòbil per tal que, quan es feia foc a l'interior, es pogués fer sortir el fum. És aquí on esmorzem contemplant el paisatge.
Recularem uns metres i continuem pel camí i ens arribem a visitar el Menhir de la Casa Cremada I i més endavant una altra Barraca de pedra seca.
Anem seguint pel camí mes fressat i quan trobem la cruïlla del Rec de la Quarantena (pal informatiu), agafarem el camí que baixa per poder veure les Pedres de la Quarantena on hi trobem un conjunt de gravats prehistòrics sobre un aflorament de gneis datades de la segona meitat del tercer mil·lenni aC. També les Coves-Dòlmens de la Quarantena I, i de la II. del Neolític Final 2500 - 2000 aC. I més recentment s’ha fet servir com a refugi de pastors.
Retornarem a la cruïlla i continuem el camí que tot pujant i traspassant una pista ens porta al Pla de Gates on tenim la Cista del Pla de Gates o també anomenada de les Escombraries, que només conserva una de les lloses laterals de pissarra i el túmul al seu voltant. Al costat d’aquesta única llosa n’ hi ha una altra, caiguda, que alguns interpreten com un menhir-estela que senyalitzava la cista.
Continuem i anem a buscar un camí assenyalat amb unes gran fites, el camí que puja fins el collet on hi ha la pista, al seu costat es troba la Tomba del General anomenada també Megàlit del Coll de Fitor.
Seguim la pista fins a sota del Puig de Malaterra on hi trobem unes cadenes per poder accedir a la cova del Puig de Malterra, és una petita balma. Continuem i pugem sense camí marcat fins al cim del Puig de Malaterra, amb molt bones vistes.
Continuem pel corriol i ens arribem a la balma del Puig Rodó i reculem uns metres. Ens arribem sense camí marcat al cim del Puig Rodó (423 m), des d’on gaudim d’una excel·lent vista de la badia de Roses.
Pugem per una pista o tallafoc bastant dret fins el cim de Pedres Negres, seguim cap a la dreta, i ens arribem al cim del Puig Alt (491 m.) on hi ha les restes d'una antiga Torre d' Aguaita i unes magnífiques panoràmiques: el Pení, Port de la Selva, el Cap Norfeu, les illes Medes, el Montgrí i la badia de Roses, el massís del Canigó, etc....
Seguim per la carena i arribem a una pista al Coll de les Forques que seguim tot baixant, passem per les ruïnes de l’església de Sant Basili o del Puig Alt.
Seguirem pista avall fins a trobar una cruïlla, aquí continuem a mà dreta i més endavant per un corriol que va baixant molt decididament fins les restes del Mas Montjoi de Baix.
Continuem pel camí de la casa que baixa fins a trobar la pista forestal que puja al Mas Montjoi de dalt. La creuem i seguim per trobar el camí de Roses que passa per sota d’unes precioses alzines sureres, seguint el corriol fressat anem guanyant alçada, arribant al Coll d’en Fragam, on hi ha una cruïlla de pistes.
Seguim la pista que va baixant fins trobar la carretera de Cala Montjoi.
Seguirem la carretera en direcció a Roses i al cap de poc, a mà dreta al costat de la carretera, trobarem el Menhir de Can Marès. Un cop visitat l’últim menhir, seguim per la carretera fins al punt on hem deixat el cotxe donant per acabada aquesta entretinguda, panoràmica i cultural sortida.
Salut i bona caminada!

View more external

Parking

001 Inici i fi - Pàrquing Ruta Megalítica

Inici i fi - Pàrquing Ruta Megalítica
Intersection

002 Cruïlla ruta

Cruïlla ruta
Archaeological site

003 Dolmen de la Creu d'en Cobertella

Dolmen de la Creu d'en Cobertella
Ruins

004 La Casa Cremada (ruïnes)

La Casa Cremada (ruïnes)
Archaeological site

005 Menhir de la Casa Cremada III

Menhir de la Casa Cremada III
Archaeological site

006 Menhir de la Casa Cremada II

Menhir de la Casa Cremada II
Archaeological site

007 Barraca de Pedra Seca I

Barraca de Pedra Seca I
Archaeological site

008 Cista de la Casa Cremada

Cista de la Casa Cremada
Archaeological site

009 Menhir de la Casa Cremada

Menhir de la Casa Cremada
Ruins

010 Església de la Casa Cremada

Posible església de la Casa Cremada preromànica s.VII-XI dC.
Archaeological site

011 Cova - Dolmen

Cova - Dolmen
Archaeological site

012 Dolmen del Llit de la Generala

Dolmen del Llit de la Generala
Cave

013 Balma del Cap De l'Home.

Balma del Cap De l'Home.
Archaeological site

014 Dolmen del Cap de l'Home

Dolmen del Cap de l'Home
Archaeological site

015 Observatori de la Pedra Seca (Barraca)

Observatori de la Pedra Seca (Barraca)
Archaeological site

016 Menhir de la Casa Cremada I

Menhir de la Casa Cremada I
Archaeological site

017 Barraca II

Barraca II
Intersection

018 Collet / Cruïlla

Collet / Cruïlla
Intersection

019 Cruïlla Quarentena

Cruïlla Quarentena
Photo

020 Pedres de la Quarentena

020 Pedres de la Quarentena
Archaeological site

021 Cova-Dolmen de la Quarentena I

Cova-Dolmen de la Quarentena I
Archaeological site

022 Cova-Dolmen del Rec de la Quarentena II

Cova-Dolmen del Rec de la Quarentena II
Intersection

024 Pista Pla de Gates

Pista Pla de Gates
Archaeological site

025 Cista del Pla de les Gates

Cista del Pla de les Gates
Intersection

026 Fites

026 Fites
Archaeological site

027 Tomba del General

Tomba del General
Intersection

028 Trencant - Cadenes

Trencant - Cadenes
Cave

029 Balma- Cova del Puig de Malaterra

Balma- Cova del Puig de Malaterra
panorama

030 Puig de Malaterra

Puig de Malaterra (395 m)
Cave

031 Balma de Puig Rodó

Balma de Puig Rodó
panorama

032 Puig Rodó

Puig Rodó
panorama

033 Pista Pedres Negres

Pista Pedres Negres amb molt bones vistes
Summit

034 Puig Alt (492 m)

Puig Alt (492 m)
Intersection

035 Coll de les Forques

Coll de les Forques
Ruins

035 Sant Besili de Pení

Sant Besili de Pení
Intersection

037 Trencant

Trencant
panorama

038 Pista del Mas Seniqueda

Pista del Mas Seniqueda
Intersection

039 Cruïlla - Agafem corriol

Cruïlla - Agafem corriol
Ruins

040 Mas Montjoi de Baix (ruïnes)

Mas Montjoi de Baix (ruïnes)
Tree

041 Camí, torrentera i Alzines Sureres

Camí, torrentera i Alzines Sureres
fountain

042 Font

Font
Intersection

043 Coll d'en Fràgam

Coll d'en Fràgam
Intersection

044 Carretera

Carretera de Roses a Montjoi
Archaeological site

045 Menhir de Can Mares

Menhir de Can Mares
Intersection

011 Cruïlla de anada i tornada

Cruïlla de anada i tornada

3 comments

 • Photo of joboix

  joboix Mar 26, 2019

  I have followed this trail  View more

  Ruta circular magnifica cultural per la gran cantitat de Dolmens i Menhirs mentres fas la ruta i paissatgístic per el seu entorn de mar i muntanya on el golf de Roses , el cap Norfeu i el Canigó son part del espectacle. Bona ruta i bona companyia. Salud i Republìca.

 • Photo of peremagria

  peremagria Mar 31, 2019

  I have followed this trail  View more

  Feia temps que sentíem a parlar d'aquesta fantàstica ruta megalítica, que surtin de Roses, s'enfila per diverses muntanyes fins a arribar quasi al Pení. Els monuments megalítics que hem pogut observar durant la llarga caminada, són la història del poblament d'aquests llocs que es remunta a milers d'anys enrere. Un es fa càrrec de com devia ser la vida dels primers pobladors, i la contemplació dels dòlmens, coves i menhirs, són la part interessant d'aquest nostre itinerari, fent esment també a les magnífiques vistes que a tort i dret se’t presenten, incloent-hi el Canigó.
  Val a dir que hi ha un petit pas equipat amb cadenes per a millor seguretat, per visitar la Cova/Balme del Puig de Malterra, que tal vegada no seria apte o aconsellable a persones amb vertigen. Es pot evitar continuant la ruta per baix evitant les cadenes.
  Ruta molt aconsellable als amants de la història o més ben dit, de la prehistòria dels pobles.
  Podeu veure un extens reportatge fotogràfic en aquest enllaç:

  https://photos.app.goo.gl/oiYJocN9abtEtr2q9

 • Photo of JEP BOIX

  JEP BOIX Mar 31, 2019

  Gràcies Joan i Pere pels comentaris i valoracions. Celebro que hàgiu gaudit d'aquesta bonica sortida. Fins la propera. Salut.

You can or this trail