Coordinates 674

Uploaded July 11, 2018

Recorded July 2018

-
-
1,412 f
1,061 f
0
1.2
2.3
4.61 mi

Viewed 720 times, downloaded 20 times

near Rellinars, Catalunya (España)

https://amagatallsdesantllorenc.blogspot.com/2018/07/elaborada-una-nova-ruta-de-la-pedra.html

La nostra ruta és una iniciativa privada que no està homologada ni senyalitzada sobre el terreny. No té el suport de cap administració pública, però està dissenyada amb molta il·lusió. I té un nom: RUTA DE LES BARRAQUES DE CAN GIBERT (RELLINARS).

Per poder seguir aquesta ruta sense por a perdres cap de les 20 barraques, hem dissenyat aquest track al Wikiloc. D'aquesta forma el podreu tenir al vostre aparell GPS o mòbil sense problemes de compatibilitat. Per tant, la RUTA DE LES BARRAQUES DE CAN GIBERT (RELLINARS) és un itinerari autoguiat, perquè per seguir-lo només necessitem tenir el track descarregat al nostre aparell GPS; o, si no en tenim, imprimir el mapa de la ruta en un paper i anar seguint les detallades explicacions.

La ruta comença a l'aparcament que trobem a l'església parroquial de Sant Pere i Sant Fermí. Des d'aquí prenem la pista que, a mà esquerra, porta cap al torrent de la Font d'en Sala. De seguida trobem una bifurcació on haurem d'agafar la pista que puja a la dreta. A partir d'aquí ja som a la pista que, remuntant el torrent, ens portaria fins a la masia de Casajoana. L'hem de seguir aproximadament un quilòmetre fins arribar a l'altura de la BARRACA 1, que veurem a la dreta sota nostra.

Per anar a cercar la següent barraca caminarem un centenar de metres en direcció nord-est pel matollar d'aquesta solella fins a trobar-la. És la BARRACA 2.

Per continuar la ruta, podem desfer el camí fins a la BARRACA 1 i pujar a la pista; o pujar directament a la pista cercant el millor pas en direcció nord. Un cop a la pista, hem de tornar enrere fins arribar a punt en què gairebé ens posem a nivell de la llera del torrent. Aquí comença una altra pista que creua el torrent a gual, i ens permet remuntar el vessant contrari. La pista es va obrir en el passat per tal de bastir una torre elèctrica que trobarem al capdamunt. Si la seguim, acabarem veient a la nostra dreta unes velles oliveres que s'han fet silvestres, i entre elles albirarem la BARRACA 3.

Continuem pujant per la pista fins arribar a una bifurcació. Aquí prenem la de la dreta, que ens fa canviar de direcció i remunta el vessant. Després de fer un revolt tancant veurem a peu de pista la BARRACA 4.

Ja veiem la torre elèctrica dalt de la pista, allà on s'acaba. Per continuar visitant barraques, hem prendre el corriol que segueix per sota la línia elètrica. Si així ho fem, de seguida veurem a la nostra esquerra la BARRACA 5.

Ara continuem pujant pel corriol que segueix la línia elèctrica fins arribar a una collada amb dues torres elèctriques. Nosaltres hem d'agafar el sender que baixa en direcció nord seguint la línia elètrica de la torre elèctrica més gran. Al cap d'una vuitantena de metres, ens toparem amb la BARRACA 6 just sota la línia elèctrica.

Tornem a la collada de les torres elèctriques, i comencem a baixar en direció est per la pista que es va obrir per tal de bastir les torres. Després de fer un primer revolt obert que envolta la capçalera d'un torrentol, hem de sortir fora de pista, a la nostra dreta, i baixar vers la llera. Si hem tingut sort, o l'ajuda d'un aparell GPS, trobarem la BARRACA 7.

Retornem a la collada de les torres elèctriques. Un cop dalt, on s'acaba la pista, continuem pel carener seguint un corriol que, en direció oest, baixa suaument. Es tracta de l'antic camí que unia can Gibert amb les Cases, encara que al mapa de Rellinars de l'Associació Amics de Rellinars i al mapa del Cadastre és anomenat "camí de la Font de les Cases". Poc desprès, el camí vira vers el sud-oest seguint la carena principal i arriba a un collet de cota altimètrica 399 m. Aquí el camí gira cap a l'oest i comença a baixar. Tot seguit veurem a la nostra dreta (a uns 10 metres) la BARRACA 8.

A partir d'aquí el camí de la Font de les Cases que seguiem surt a una codina i comença a baixar decididament per un estrep de la carena principal. Aquest estrep està flanquejat per dos torrentols: el de la dreta on trobarem la BARRACA 9, i el de l'esquerra on trobarem la BARRACA 10. Uns 70 metres abans d'arribar a llera del torrent de la Font d'en Sala, creuarem una codina nua de vegatació que té unes traces de fressades que s'endinsen al torrentol de la dreta i també al de l'esquerra. Nosaltres ara, aprofitarem les de la dreta per endinsar-nos al torrentol, i cercar la BARRACA 9, que es troba al vessant hidrogràfic dret, a uns 20 metres del tàlveg.

Tornem a l'antic camí de can Gibert a les Cases aprofitant la codina, i el creuem per ficar-nos dins l'altre torrentol on es troba la BARRACA 10. Remuntem el curs d'aigua uns metres per allà on estigui més net, fins a veure la barraca a tocar de la llera.

Sortim del torrentol i arribem a la codina. Aquí haurem de creuar la seva llera i començar a cercar en direcció sud una petita línia elèctrica que es troba a un centenar de metres. Per arribar a la línia elèctrica veurem unes traces de corriol que de biaix remunten el vessant. Quan siguem a escassos metres de situar-nos sota la línia, travessarem un xaragall, i a la seva capçalera veurem la BARRACA 11.

Arribem a la petita línia elèctrica i la comencem a remuntar; però no gaire, perquè quan haguem recorregut una vintena de metres, si treiem el cap a la nostra dreta, veurem que al torrentol que hi ha sota nostra ens espera la BARRACA 12. Amb poca dificultat descendim el graó que ens separa d'ella, i ens apropem.

Tornem a la petita línia elèctrica, i continuem pujant el vessant per les traces de corriol que la segueixen per sota. Si així ho fem, de seguida arribarem a un replà senyorejat per una torre de la línia. Uns metres per damunt la torre, en una petita codina, a la nostra dreta comença un camí que ressegueix una antiga feixa de conreu. Tot seguit trobarem la BARRACA 13.

Seguim pel camí de l'antiga feixa. Passem al costat d'una filera d'oliveres de l'antic conreu, encara vives. I arribem a la BARRACA 14.

Pujem pel dret per sobre de la barraca, i en una vintena de metres arribem a un collet de carena principal. Passem al vessant contrari (al solell) i continem caminant en direcció est fins veure uns destacables i ben conservats marges de pedra seca.

Aquestes parets pertanyen una antiga vinya que tenia una important barraca: la BARRACA 15, que trobarem sense pèrdua si continem caminant per la feixa.

Ara toca baixar pel dret el petit estrep de la carena on es troba la BARRACA 15. Si ho fem, en arribar a la pista de sota veurem la BARRACA 16.

Seguim, de baixada al poble, aquesta pista que recorre el vessant dret del torrent del Ballador uns 400 metres, fins arribar a un revolt tancat enmig d'un gran aflorament de tapàs. Just aquí comença un altra pista que baixa cap al camí de les Fonts. Nosaltres només l'aprofitarem una desena de metres, perquè de seguida hem de sortir a la dreta per no perdre el replà carener en el què ens trobem. Si continuem baixant suament pel carener uns 60 metres, ens toparem amb la BARRACA 17.

Tornem enrere al revolt tancat de la pista, i la continuem en direccio nord. Al cap d'un centenar de metres, en un revolt obert, travessarem uns antics bancals de conreu que encara es distingeixen prou bé. Aquí hem de sortir a la dreta i començar a remuntar els petits marges fins que, a la nostra dreta i amagada entre pins, veiem la BARRACA 18.

Tornem a la pista i la continuem en el mateix sentit. Passarem per sobre de la bassa de la Fàbrica i la pista voltarà a la dreta. Passarem per una allargassada codina que queda a la nostra esquerra, i quan s'acabi aquesta apareixerà un altra de més petita a la nostra dreta. Aquí hem d'aprofitar l'absència de vegetació per pujar a la dreta, i començar a buscar la BARRACA 19 després d'un clap de pins.

Si tornem a baixar a la codina de sota l'última barraca i ens fixem bé, veurem que existeix un corriol poc fressat que ressegueix un seguit de petites codines en direcció est. Seguint aquest corriol, després de creuar dos xaragalls, arribarem a un pronunciat estrep carener cobert de pins i abundant vegetació que baixa cap al torrent de la Font d'en Sala. Un cop aquí, haurem de remuntar el fil carener fins a topar-nos amb la BARRACA 20. Aquesta última barraca va ser trobada i afegida molt després de la publicació de la present ruta, gràcies a què apareixia indicada a un mapa de barraques que em va facilitar el Claudi Perarnau.

Ja hem visitat totes les barraques de la ruta. Ara només resta tornar al punt d'inici. Per fer-ho tornarem al corriol que ressegueix les codines per després connectar amb la pista que condueix cap a la bassa de la Fàbrica. Arribats al revolt de la pista on es comença a veure la bassa, sortirem a la dreta i baixarem per la codina fins a la cantonada del seu extrem nord. Just aquí comença un corriol ben fressat que, de baixada, ens portarà a la porta del petit cementiri de Rellinars. D'aquí a l'església parroquial hi ha quatre passes.

FONT D'INFORMACIÓ:

Mapa de barraques (i altres elements patrimonials) de Rellinars del Claudi Perarnau

Mapa de les Barraques de Rellinars de http://trailsantllorenc.blogspot.com (Lluís Ramon Hernández)

Guia Interactiva dels Parc Natural del Sant Llorenç del Munt i serra de l'Obac del Ramon Suades

Vissir3 de l'ICGC (http://www.icc.cat/vissir3)

Cartoteca Digital de l'ICGC (http://cartotecadigital.icc.cat/)

Mapa de Rellinars de l'Associació Amics de Rellinars de 1994

Seu Electrònica del Cadastre (https://www.sedecatastro.gob.es/)

View more external

Waypoint

B. 04

Barraca aèria aïllada. Planta circular. Perfecte estat. Ortofoto. O. Té un cocó.
Waypoint

B. 14

Barraca aèria adossada al marge. Planta rectangular. Enderroc petit. No ortofoto. SO. És una barraca petita. Interiorment és de planta de ferradura. No té armaris.
Waypoint

B. 18

Barraca aèria aïllada. Planta circular. Enderroc important. No ortofoto. O. Té un conjunt de cocó i fornícula superposats. Té un cocó.
Waypoint

B. 05

Barraca aèria adossada al marge. Planta circular. Perfecte estat. Ortofoto. SO. Té un conjunt de cocó i fornícula superposats. Té una finestra. La porta és estreta.
Waypoint

B. 06

Barraca aèria adossada al marge. Planta circular. Enderroc sostre. Ortofoto. O. Té un conjunt de cocó i fornícula superposats. Té un pedrís davant la porta.
Waypoint

B. 07

Barraca aèria aïllada. Planta circular. Enderroc important. Ortofoto. SO. Té un cocó. La llinda està aterrada i trencada.
Waypoint

B. 09

Barraca aèria aïllada. Planta circular. Perfecte estat. Ortofoto. SO. La coberta és un terme mig entre falsa cúpula i embigat de troncs cobert amb lloses. Els troncs són de ginebre o càdec. Té una finestra petita.
Waypoint

B. 10

Barraca aèria adossada al marge. Planta circular. Enderroc parcial del sostre. Ortofoto. S. Té un conjunt de cocó i fornícula superposats. Té una fornícula sobre la llinda interior. Té una finestra.
Waypoint

B. 11

Barraca aèria adossada al marge. Planta circular. Enderroc petit. No ortofoto. SO. Té un cocó. Té una fornícula. Té una fornícula sobre la llinda interior. Té una finestra petita. Presenta un gravat a la llinda: 1904.
Waypoint

B. 12

Barraca aèria aïllada. Planta circular. Enderroc exterior petit. No ortofoto. S. Té dos cocons.
Waypoint

B. 13

Barraca aèria adossada al marge. Planta circular. Perfecte estat. Ortofoto. SO. Té un conjunt de cocó i fornícula superposats. Té una fornícula. Té una finestra. Presenta un gavat a la llinda: 1902.
Waypoint

B. 01

Barraca aèria aïllada. Planta circular. Perfecte estat. No ortofoto. S. Té un conjunt de cocó i fornícula superposats. Té un cocó. Té una finestra.
Waypoint

B. 02

Barraca aèria aïllada. Planta circular. Perfecte estat. Ortofoto. SO. Té dos cocons. Té una finestra.
Waypoint

B. 03

Barraca aèria aïllada. Planta quadrada. Enderroc important. Ortofoto. O. Les pedres de les parets estan lligades amb morter de garsa (fang). Algú va retirar les teules de la coberta abans que s'enfondrés%2C i les va disposar a terra de forma ordenada. Suposem que per a endur-se-les i reaprofitar-les.
Waypoint

B. 19

Barraca aèria aïllada. Planta circular. Enderroc sostre. Ortofoto. SO. Té un cocó.
Waypoint

B. 17

Barraca aèria aïllada. Planta circular. Enderroc impotant. Ortofoto. SO. Té un cocó. Falta pedra. Algú se la va endur per a reaprofitar-la.
Waypoint

B. 16

Barraca aèria adossada al marge. Planta circular. Perfecte estat. No ortofoto. SO. Té un cocó. Té una finestra.
Waypoint

B. 15

Barraca aèria aïllada. Planta circular. Enderroc petit. No ortofoto. SO. Té una fornícula. Té un cocó. Té dues finestres.
Waypoint

B. 08

Barraca aèria aïllada. Planta circular. Enderroc parcial del sostre. No ortofoto. SO. Té dues finestres. Te un cocó. El parament exterior de la barraca té un tros de ceràmica.
Waypoint

Dipòsit de sulfats

Quadrat. Mesura 1.5 m * 1.5 m Té un 1 m de profunditat. Les parets són de pedra seca.

1 comment

  • Photo of armengol

    armengol Jul 20, 2018

    Bon treball de recerca i bonica ruta per tothom que li agradi l'aventura. Enhorabona

You can or this trail