Moving time  one hour 17 minutes

Time  one hour 37 minutes

Coordinates 781

Uploaded July 13, 2020

Recorded July 2020

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
1,008 ft
247 ft
0
0.7
1.3
2.68 mi

Viewed 561 times, downloaded 36 times

near Sant Climent de Llobregat, Catalunya (España)

Vídeo explicatiu a Youtube:
https://youtu.be/bCBDK0BX-d4

Ruta de la Pedra Seca del 1050 aniversari (970-2020) de Sant Climent de Llobregat.
En aquesta ruta visitarem 5 barraques de pedra seca en perfecte estat, la Font del Diamant i dos dipòsits de vinya o sulfat on es feia el Caldo Bordelès o sulfat de coure.

*El novembre de l'any 2018, La Pedra Seca ha estat reconeguda com a PATRIMONI CULTURAL IMMATERIAL per part de la UNESCO.

*LA BARRACA DE VINYA:
Era utilitzada pels pagesos com aixopluc i per emmagatzemar eines i productes del camp ( raïm, garrofes, olives...).
És el testimoni d'un passat en què el conrreu de la vinya dominava el paisatgede Sant Climent de Llobregat, avui ja desaparegut en les darreres dècades.
Destaca especialment la construcció de l'estructura de les barraques, bastida seguint la tècnica de la Pedra Seca, sense afegir-hi cap element d'unió entre les pedres i tots els sostres s`han realitzat mitjançant aproximació de filades de pedres (tècnica de la Falsa Cúpula).

*DIPÒSITS DE VINYA TAMBÉ ANOMENATS DE SULFAT:
Sovint trobem a les vinyes petites construccions per recollir aigua. Servien sobretot per elaborar el brou bordalès (caldo bordelès) que consistia amb sulfat de coure, amb una petita quantitat de calç, imprescindible per manterni sana la fulla dels ceps, els pàmpols, de la malaltia anomenada míldiu. Plaga que aparegué a Europa a mitjans del segle XIX.
Per elaborar aquests productes no feia falta molta aigua i normalment es recollia de la que corria per les rases després de la pluja. Però en la nostra ruta trobem que un dels dipòsits de sulfat es troba a tocar de la font del Diamant i hi ha una canalització molt ben feta que traslladava al dipòsit l'aigua de la font .

També patien un altre plaga l'oïdi, aquesta es controlava amb sofre amb pols, el que vulgarment s'anomena ensofra la vinya.

*LA PEDRA SECA:
La pedra seca s'ha utilitzat des de la prehistòria a Catalunya però va haver un increment del seu ús a l’iniciar-se al segle XVIII però sobre tot durant el segle XIX, amb motiu del cultiu de la vinya.
Hi va haver un augment espectacular del cultiu de la vinya perquè a França sobre l'any 1863, les seves vinyes van ser afectades per un insecte anomenat Fil·loxera(provinent d'Amèrica del Nord, va arribar en un carregament de ceps mitjançant un vaixell) el qual ataca les arrels de la vinya i en poc temps morien aquestes.
Va morir pràcticament tota la vinya de França, això va afavorir que augmentés el cultiu de forma exponencial a Catalunya, es van tallar boscos i despredegar muntanyes senceres per cultivar-la, això va fer que es realitzaran marges fins pràcticament el cims de les muntanyes, començant a utilitzar per fer aquest marges la tècnica de la pedra seca i no només es van realitzar marges sino tot un seguit construccions necessàries pel pagès com Barraques de vinya, aixoplucs, aljubs, arneres, basses, pous, fonts, forns.......
Però tot això va acabar quan finalment la fil·loxera va entrar a Catalunya entre l'any 1880 (Empordà) i 1899 (La Terra Alta), va provocar l'abandonament dels camps que estaven més lluny o de més difícil accés.
Sobre l'any 1950 ja no hi ha pràcticament cap persona que sàpiga treballar realment la pedra seca, perdent-se aquest ofici, ajudat pel començament de la mecanització dels treballs del camp.
1.- PLAÇA DE L’AJUNTAMENT
Ruta circular, sortida i arribada a la Plaça de l'Ajuntament de Sant Climent de Llobregat
Waypoint

La Ruta del 1050 aniversari la iniciarem a L' Ajuntament de Sant Climent de Llobregat.

Ruta circular, sortida i arribada a la Plaça de l'Ajuntament de Sant Climent de Llobregat
Waypoint

MASIA LES TIRES

Masia de Les Tires, continurarem recte pel camí que portem.
Intersection

PI GROS AMB INDICACIONS DE LA RUTA

Arribats al Pi Gros, girarem a la dreta per un sender, ja veurem els cartells d'inici RECORREGUT BARRAQUES COSTA D'EN ROCA
Wilderness hut

BARRACA DE L' AYMERICH - PRIMERA BARRACA

BARRACA DE L'AYMERICH. Aquesta barraca va ser rehabilitada pràcticament sencera pel grup de la Pedra Seca de l'Associació Memòria i Vida de Sant Climent de Llobregat *LA BARRACA DE VINYA: Era utilitzada pels pagesos com aixopluc i per emmagatzemar eines i productes del camp ( raïm, garrofes, olives...). És el testimoni d'un passat en què el conrreu de la vinya dominava el paisatgede Sant Climent de Llobregat, avui ja desaparegut en les darreres dècades. Destaca especialment la construcció de l'estructura de les barraques, bastida seguint la tècnica de la Pedra Seca, sense afegir-hi cap element d'unió entre les pedres i tots els sostres s`han realitzat mitjançant aproximació de filades de pedres (tècnica de la Falsa Cúpula).
Wilderness hut

BARRACA DEL SONA - SEGONA BARRACA

La Barraca del Sona va ser rehabilitada pràcticament sencera pel grup de la pedra seca de l'Associació Memòria i Vida de Sant Climent de Llobregat. *LA BARRACA DE VINYA: Era utilitzada pels pagesos com aixopluc i per emmagatzemar eines i productes del camp ( raïm, garrofes, olives...). És el testimoni d'un passat en què el conrreu de la vinya dominava el paisatgede Sant Climent de Llobregat, avui ja desaparegut en les darreres dècades. Destaca especialment la construcció de l'estructura de les barraques, bastida seguint la tècnica de la Pedra Seca, sense afegir-hi cap element d'unió entre les pedres i tots els sostres s`han realitzat mitjançant aproximació de filades de pedres (tècnica de la Falsa Cúpula).
Intersection

LA ROTONDA - CRUÏLLA

Encreuament de tres senders que utilitzarem realitzant aquesta ruta. Ara de pujada continuarem pel corriol de l'esquerra i quan baixem agafarem l'altre que ens queda que també ens quedarà a l'esquerre de baixada .
Wilderness hut

BARRACA D'EN ROCA - TERCERA BARRACA

BARRACA D'EN ROCA: Aquesta barraca quan la va trobar el grup de La Pedra Seca de Sant Climent de Llob. es trobava en molt bon estat de conservació, només es va reformar una mica el sostre. És una de les més bòniques de les més de 100 que hi ha al terme de Sant Climent, i es troba en un lloc privilegiat, té una finestra amb vistes al Castell d' Eramprunyà. *LA BARRACA DE VINYA: Era utilitzada pels pagesos com aixopluc i per emmagatzemar eines i productes del camp ( raïm, garrofes, olives...). És el testimoni d'un passat en què el conrreu de la vinya dominava el paisatgede Sant Climent de Llobregat, avui ja desaparegut en les darreres dècades. Destaca especialment la construcció de l'estructura de les barraques, bastida seguint la tècnica de la Pedra Seca, sense afegir-hi cap element d'unió entre les pedres i tots els sostres s`han realitzat mitjançant aproximació de filades de pedres (tècnica de la Falsa Cúpula).
Panorama

MIRADOR

Magnífiques vistes de Sant Climent de Llob., el Mar i la Serralada Litoral tot envoltats d'alzines, pi blanc, romaní i llentiscles.
Fountain

FONT DEL DIAMANT (amb canalització d'aigües)

*LA FONT DEL DIAMANT: , construcció en Pedra Seca, té una canalització molt ben realitzada que ajudava a omplir el dipòsit de vinya que té a uns 5 metres. Es troba en un lloc privilegiat.
Waypoint

DIPÒSIT DE SULFAT TAMBÉ ANOMENAT DIPÒSIT DE VINYA - PRIMER DIPÒSIT

*DIPÒSITS DE VINYA TAMBÉ ANOMENATS DE SULFAT: Sovint trobem a les vinyes petites construccions per recollir aigua. Servien sobretot per elaborar el brou bordalès (caldo bordelès) que consistia amb sulfat de coure, amb una petita quantitat de calç, imprescindible per manterni sana la fulla dels ceps, els pàmpols, de la malaltia anomenada míldiu. Plaga que aparegué a Europa a mitjans del segle XIX. Per elaborar aquests productes no feia falta molta aigua i normalment es recollia de la que corria per les rases després de la pluja. Però en la nostra ruta trobem que aquest dipòsit de sulfat es troba a tocar de la font del Diamant i hi ha una canalització molt ben feta que traslladava al dipòsit l'aigua de la font . També patien un altre plaga l'oïdi, aquesta es controlava amb sofre amb pols, el que vulgarment s'anomena ensofra la vinya.
Wilderness hut

BARRACA DEL MARXANT - QUARTA BARRACA

BARRACA DEL MARXANT, va ser rehabilitada pràcticament sencera pel grup de La Pedra Seca de l'Associació Memòria i Vida de Sant Climent de Llobregat) *LA BARRACA DE VINYA: Era utilitzada pels pagesos com aixopluc i per emmagatzemar eines i productes del camp ( raïm, garrofes, olives...). És el testimoni d'un passat en què el conrreu de la vinya dominava el paisatgede Sant Climent de Llobregat, avui ja desaparegut en les darreres dècades. Destaca especialment la construcció de l'estructura de les barraques, bastida seguint la tècnica de la Pedra Seca, sense afegir-hi cap element d'unió entre les pedres i tots els sostres s`han realitzat mitjançant aproximació de filades de pedres (tècnica de la Falsa Cúpula).
Waypoint

DIPÒSIT DE SULFAT TAMBÉ ANOMENAT DIPÒSIT DE VINYA - SEGON DIPÒSIT

*DIPÒSITS DE VINYA TAMBÉ ANOMENATS DE SULFAT: Sovint trobem a les vinyes petites construccions per recollir aigua. Servien sobretot per elaborar el brou bordalès (caldo bordelès) que consistia amb sulfat de coure, amb una petita quantitat de calç, imprescindible per manterni sana la fulla dels ceps, els pàmpols, de la malaltia anomenada míldiu. Plaga que aparegué a Europa a mitjans del segle XIX. Per elaborar aquests productes no feia falta molta aigua i normalment es recollia de la que corria per les rases després de la pluja. També patien un altre plaga l'oïdi, aquesta es controlava amb sofre amb pols, el que vulgarment s'anomena ensofra la vinya.
Wilderness hut

BARRACA NOVA - QUINTA BARRACA

És una construcció realitzada a l'any 2020 pel GRUP DE LA PEDRA SECA de l'Associació Memòria i Vida de Sant Climent de Llobregat, aquesta associació té un grup de 7 persones que es dediquen a rehabilitar, barraques, fonts, dipòsits de sulfat, marges, forns .... en Pedra Seca de forma voluntària. *LA BARRACA DE VINYA: Era utilitzada pels pagesos com aixopluc i per emmagatzemar eines i productes del camp ( raïm, garrofes, olives...). És el testimoni d'un passat en què el conrreu de la vinya dominava el paisatgede Sant Climent de Llobregat, avui ja desaparegut en les darreres dècades. Destaca especialment la construcció de l'estructura de les barraques, bastida seguint la tècnica de la Pedra Seca, sense afegir-hi cap element d'unió entre les pedres i tots els sostres s`han realitzat mitjançant aproximació de filades de pedres (tècnica de la Falsa Cúpula).
Waypoint

FI DE LA RUTA A LA PLAÇA DE L' AJUNTAMENT

Finalitzem la ruta a l'Ajuntament de Sant Climent de Llobregat, es tracta d'una ruta circular, potser la més bonica del poble si volem veure la Pedra Seca.

5 comments

 • elisabethvallesg Aug 15, 2020

  I have followed this trail  verified  View more

  Estupenda todo bien señalado

 • Photo of David A Trail

  David A Trail Aug 16, 2020

  Me alegra q te haya gustado, tanto la ruta, como la rehabilitación de las barracas es gracias a un grupo de voluntarios de l' Associació Memòria i Vida de Sant Climent 😉👍🏻

 • Sedande Nov 14, 2020

  He realizat la ruta. Genial i molt be conservada i senyalitzada. La he disfrutat molt.

 • Sedande Nov 14, 2020

  Felicitacions a la associació.

 • Photo of David A Trail

  David A Trail Nov 14, 2020

  Li faré saber als voluntaris q han participat . Gràcies a tú per comentar👍🏻😉

You can or this trail