Time  7 hours one minute

Coordinates 2028

Uploaded January 24, 2016

Recorded January 2016

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
705 ft
-25 ft
0
5.2
10
20.68 mi

Viewed 2250 times, downloaded 68 times

near Palafrugell, Catalunya (España)

Ruta completa dels Monuments Megalítics i Utillatge Lític Polimentat del Terme de Palafrugell 2016-01-24 6:45

L’any 2014, en el Volum 33 dels Estudis del Baix Empordà (pàgines 55 a 75) es publicava un treball titulat “MONUMENTS MEGALÍTICS I UTILLATGE LÍTIC POLIMENTAT DEL TERME MUNICIPAL DE PALAFRUGELL. NOVES TROBALLES I REVISIÓ DE LES ANTERIORS” realitzat per en Xavier Rocas i Carles Roqué (aquest document està subjecte a una llicencia Creative Commons BY ND V3.0 i per tant és fàcil de que algun company us en ofereixi un pdf). Per qui estima les pedres ancestrals, és un article molt recomenable, escrit coneguent del que es parla.

I avui era el dia de fer una ruta en la que resseguir tots i cadascun dels punts que es citen a l’article. Tots són indrets que hem visitat en més d’una ocasió, però els volia fer tots de cop. No tan sols visitar els escassos, i molts dubtosos, “monuments megalítics” que tenim dins el terme, també marcar els punts on es coneix que s’han fet troballes d’”utillatge lític”.

Una complerta descripció la trobareu al citat article, per tant tan sols us en faré un breu resum amb algunes anotacions personals:
- Fals Menhir del Mas Estela: es tracte d’una pedra natural, un aflorament natural amb forma de petit menhir.
- Inscultures del Mas Estela: de les tres que es poden veure, una és considerada clarament artificial, les altres dues dubtoses.
- Paradolmen del Mas Estela: tot i que no s’hi a trobat mai cap material, es creu que la pedra de coberta està clarament col•locada de forma artificial, però és un monument dubtós.
- Grabats del Puig Calobrer: bonic conjunt de 25 cassoletes i 2 reguerons artificials. És un element realment singular, especialment interessant.
- Pedra de Rapinya: a l’article es parla de la pedra més al Sud, que té una meteorització totalment natural. En el PEPHIP (Pla Especial de Protecció i Intervenció del Patrimoni Històric de Palafrugell) és fa esment d’una pedra en forma d’”ara”, o sigui, que seria la que està un metre més al Nord i que no sembla que sigui natural, tot i que segurament és una font de pedreres datades en el segles XIV i XV.
- Possible Menhir de Can Mina dels Torrents: aquest element no és citat en l’article, però el comento donat que el historiador local Jordi Cama, que és qui me’l va mostrar, em va comentar que creia recordar que de petit l’havia vist dret.
- Dolmen de Can Mina dels Torrents: espectacular monument megalític amb una cassoleta a la seva pedra de coberta. Va ser enderrocat pel propietari, per por de que una filla seva s’hi fes mal. Va ser restaurat i consolidat l’any 1968 per un equip liderat per Lluís Esteva.
- Abric sepulcral del paratge dels Torrents: imponent castell de roques. En Jordi Massoni hi va localitzar utillatge lític en la cavitat del seu interior.
- Menhir dubtós dels Torrents: més proper a les Pasteres, conservo la denominació que han fet els autors de l’article. Tot i que amida uns 3,3 m. i té una forma un xic arrodonida, no sembla probable que sigui un menhir.
- Dolmen dubtós Pasteres-I: realment són unes pedres que han estat col•locades allí de forma artificial, però no hi ha cap tipus de treball arqueòlogic que pugui donar suport a considerar aquest agrupament de 5 pedres com a dolmen.
- Dolmen dubtós Pasteres-II: realment sembla que alguna de les pedres han estat col•locades allí de forma artificial, però no hi ha cap tipus de treball arqueòlogic que pugui donar suport a considerar aquest agrupament de 4 pedres com a dolmen. D'aquest monument no en tenia coneixement previ, i amb el menhir dels Torrents, son els únics elements que no tenia marcats anteriorment en cap altre ruta.
- Ara dels Sacrificis: és una pedra realment singular, una gran bola de granit biotític que a meteoritzat de forma espectacular i suggerent.

Com he comentat també he assenyalat cinc punts on s’han localitzat destrals de pedra, en dos d’ells l’article dona la localització exacte, en els altres tan sols he indicat el lloc del que pren el nom. En un sisè cas (Destral del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Girona) lamentablement no se’n coneix el lloc de localització.

Per cert, si algú consulta el PEPHIP, no feu cap cas a les coordenades de localització dels diferents indrets ni de la senyalització en el mapa, molts estan malament. Es detecta que qui el va redactar no coneixia realment el territori, va consultar anteriors bibliografies i no el va fer sobre el terreny.

La ruta és molt fàcil de fer, tan sols cal tenir present la distància. He començat de negre nit, doncs calia estar a dinar a les 2 ;-) El temps ha estat perfecte, bona temperatura,un xic de sol, un molt de núvols i res de pluja. Pràcticament tota la ruta transcorre dins del terme municipal de Palafrugell, tot i que crec que he trepitjat un xic del de Forrallac i un més del de Mont-ràs.

Avui he començat a veure les boniques orquídies mosques grosses (Barlia robertiana) aparèixer a les voreres dels camins, les flors dels ametllers i també he tingut l’oportunitat de sentir i observar un bonic exemplar de picot.

Salut i Cames!!
Archaeological site

Abric sepulcral i objectes lítics del Paratge dels Torrents

24-ENE-16 11:48:22
Archaeological site

Ara dels Sacrificis

24-ENE-16 12:05:19
Refuge

Calella

24-ENE-16 10:48:27
Archaeological site

Destral de Puig de Ramals

24-ENE-16 12:55:45
Archaeological site

Destral del Carrer de Palamós (indret aproximat)

24-ENE-16 9:13:39
Archaeological site

Destral del Coll de Morena (indret aproximat)

24-ENE-16 8:52:12
Archaeological site

Destral del Paratge de Farena

24-ENE-16 11:18:06
Archaeological site

Destral del Puig de Rais (indret aproximat)

24-ENE-16 11:40:36
Archaeological site

Dolmen de Can Mina dels Torrents

24-ENE-16 11:35:43
Archaeological site

Dolmen dubtós de les Pasteres-I

24-ENE-16 12:00:24
Archaeological site

Dolmen dubtós de les Pasteres-II

24-ENE-16 12:03:47
Refuge

Ermedàs

Unpaved Road
Archaeological site

Fals Menhir del Mas Estela

24-ENE-16 7:57:44
Archaeological site

Grabats del Puig Calobrer (inscultures)

24-ENE-16 9:59:37
Archaeological site

Inscultures del Mas Estela

24-ENE-16 8:00:15
Refuge

Llafranc

24-ENE-16 11:02:10
Refuge

Llofriu

24-ENE-16 8:31:56
Parking

Palafrugell

24-ENE-16 13:47:08
Archaeological site

Paradolmen Cova del Mas Estela

24-ENE-16 8:02:13
Archaeological site

Pedra de Rapinya

24-ENE-16 10:18:11
Risk

Perill (forats al terra!!)

24-ENE-16 6:53:42
Archaeological site

Possible Menhir de Can Mina dels Torrents

24-ENE-16 11:33:29
Archaeological site

Possible Menhir dels Torrents

24-ENE-16 11:57:52
panorama

Torre de Guaita i Far de Sant Sebastià de la Guarda

24-ENE-16 12:18:07

14 comments

 • Photo of montagut

  montagut Jan 24, 2016

  I have followed this trail  View more

  Una bona integral que he fet en quatro sortides :-))
  La zona de les Pasteres pot donar més d'una sorpresa
  Salut amic¡¡

 • Photo of capita haddock

  capita haddock Jan 24, 2016

  Sí Montagut! Hi ha poca cosa, però encara es pot treure més "suc" ;-)
  Salut i Cames!!!

 • Photo of graells

  graells Jan 26, 2016

  Bona ruta, capità!

 • Photo of capita haddock

  capita haddock Jan 26, 2016

  Entretinguda i aprofites per visitar bona part dels diferents paratges del Terme de Palafrugell.
  Salut i Cames!!

 • Photo of garriga.com

  garriga.com Jan 26, 2016

  Aquesta ruta es pot fer en bicicleta?
  Salut.

 • Photo of capita haddock

  capita haddock Jan 26, 2016

  Sí, en BTT crec que tota es pot fer garrigacom. Pot ser hi ha algun punt petit que segur salvaràs amb peu: uns metres que caldrà baixar a les Muntanyes Poues, la pendent per anar a veure els grabats de Puig Calobrer és molt forta, un altre punt mig emboscat és el dolmen de Pasteres-II i el GR92 després del Far de Sant Sebastià té un petit punt que la prudencia et farà baixar ;-) ... per la resta crec recordar que és pista o bon corriol. En tot cas sempre trobaràs alguna alternativa fent un petit tomb i retrobar el camí.
  Salut i Cames!!

 • Photo of garriga.com

  garriga.com Jan 27, 2016

  Intentaré fer aquesta ruta i tan aviat l'hagi acabat, li informaré sobre la mateixa.
  Gràcies.
  Salut.

 • Photo of capita haddock

  capita haddock Jan 27, 2016

  De ben segur garrigacom que els que aneu amb BTT t’agrairan els teus comentaris molt més professionals que els meus ;-))
  Salut i Cames!!

 • Photo of garriga.com

  garriga.com Jan 27, 2016

  No sé que vol dir sobre els meus comentaris en BTT, però per descomptat no tenen res a veure amb els seus. M'encanten els seus comentaris i cada vegada que puc llegeixo alguna de les seves rutes, encara que prefereixi abans que caminar, fer servir la bicicleta.
  També dir-li que les meves traduccions en Català són de Google i no he tingut la suficient voluntat per aprendre a escriure el català. Així que espero que vostè els de Wikiloc disculpin les meves traduccions.
  Salut.

 • Photo of capita haddock

  capita haddock Jan 28, 2016

  Fàcil garrigacom, alguna vegada em pregunten a Wikiloc sobre si les rutes poden fer-se amb bicicleta o a cavall, i cal dir que com que ho he practicat molt poc (sempre vaig a peu) se’m fa difícil donar una correcta resposta. Els que esteu pujats a sobre de les dos rodes en sabeu molt i molt més i de ben segur que ho podeu apreciar molt millor i la vostra opinió serà molt més benvinguda. Així col·laborem i millorem les rutes plegats.
  El Google és un gran company! I el més important és que ens entenguem ;-)
  Salut i Cames!!

 • Photo of garriga.com

  garriga.com Feb 10, 2016

  I have followed this trail  View more

  Las diferencias a destacar son la siguientes:
  El capita salió de noche yo la he terminado de noche.
  Andando tardó 7 horas y un minuto. Yo en bicicleta 6 horas y 18 minutos.
  Recorrió 33.28 km. Yo 32.92 km.
  Parece increíble que andando se pueda recorrer esta distancia en tan poco tiempo.
  Un saludo

 • Photo of capita haddock

  capita haddock Feb 10, 2016

  Es que me "dopo" con ilusión garrigacom ;-))
  Me alegro que el recorrido haya sido transitable en bicicleta.
  Salut i Cames!!

 • aretusa Mar 1, 2019

  Hola que tal? Soc de Palafrugell, tens pensat de repetirla??

 • Photo of capita haddock

  capita haddock Mar 4, 2019

  Hi aretusa, inicialment no ho tenia pensat. Cal dir que hi han trams un xic forçats per tal de passar per alguns llocs que diuen haver trobar alguna eina, tot i que no es coneix exactament el lloc (per això passa pel Carrer de Palmós). Però un cap de setmana no em faria res tornar-la a fer, no cal sortir de negra nit ;-))
  Salut i Cames!!

You can or this trail