Moving time  one hour

Time  one hour 5 minutes

Coordinates 844

Uploaded August 19, 2019

Recorded August 2019

-
-
342 f
223 f
0
0.8
1.5
3.06 mi

Viewed 131 times, downloaded 2 times

near Ronse, Flanders (Belgique)

Een mooie wandeling langsheen alle beschermde monumenten van de Ronsische binnenstad.
Photo

Textielververij Theodoor Vandendaele 1875

Deze textielververij gebouwd in 1875 wordt beschouwd als het oudste textielgebouw van de stad. Het is een prachtig voorbeeld van de 19de eeuwse textielarchitectuur van het eertijds belangrijke textielcentrum Ronse. Tegenwoordig huisvest het gebouw een architectenbureau en een aantal woongelegenheden, waaronder de vakantiewoning theodoor.
Photo

Neoclassicistisch Herenhuis van de familie Rosier met siertuin 1900

Als voorbeeld van een luxueuze stadswoning, gebouwd in 1900 in opdracht van de familie Rosier, renteniers. Het herenhuis met achterliggende tuin is een zeer representatief voorbeeld van een burgerhuis in Ronse en staat symbool voor de wooncultuur en rijkdom, welvaart en comfort van de bourgeoisie van de stad in de belle epoque. Bij de woning hoort een grote stadstuin in landschapsstijl met vijver, waterput, serre, Mariagrotje en volière. De monumentale, rijkelijk uitgewerkte natuurstenen voorgevel, uitgevoerd door steenkapper Emile Cuvelier in neoclassicistische stijl, getuigt van een kwalitatieve uitvoering en imponeert door zijn rijke detaillering
Photo

Neoclassicistisch stationsgebouw Ronse 1881

Goed bewaard voorbeeld van een middelgroot station in neoclassicistiale (rondboog-)stijl oorspronkelijk in 1841 te Brugge opgericht naar het ontwerp van Architect Payen (1801-1877) en in 1881 naar Ronse verplaatst, en als dusdanig het oudste nog bestaande spoorwegstation op het Europese continent, in 1905 aangevuld met een telefoon- en telegraafgebouw in dezelfde stijl.
Photo

Goederenloods 1924

Een goederenloods uit 1924 naar plannen uit 1914 in een traditionele bedrijfsarchitectuur, waarschijnlijk rond een oudere kern van 1886.
Photo

Ijzeren passerelle 1888/1920

Eén van de weinige nog bestaande ijzeren passerellen over stationsemplacementen in het Vlaamse gewest en een voorbeeld van een geklonken ijzeren boogbrugje wederopgetrokken in 1920, grotendeels met recuperatiemateriaal uit 1888, onder andere nog voorzien van een gekasseide helling en consoles van gaslantaarns eveneens van 1888.
Photo

Pessemiersbrug 1922

één van de oudste nog bewaarde betonnen boogbruggen in het Vlaamse gewest waarbij de eenvoudige siermotieven met art deco-inslag verwijzen naar de periode van constructie, namelijk 1922.
Photo

Villa Demeestere in neorégencestijl met tuin 1925-1929

De villa met omliggende omheinde tuin, het tuinpaviljoen en het voormalig magazijn vormen een uitzonderlijk totaalconcept in art deco, ontworpen door de Doornikse architect Marcel Tock tussen 1925 en 1929. Binnen het oeuvre van de architect is deze villa, waarmee hij deelnam aan de tentoonstelling van de "Société Centrale d' Architecture de Belgique" in 1930, opmerkelijk door zijn monumentaal voorkomen met de allure van een Frans neorégencekasteeltje en rijkelijk, tot in de kleinste details uitgewerkt art-deco-interieur.
Photo

Woning Van Grootenbruel met tuin

Woning van Grootenbruel is een vroeg-19de-eeuws herenhuis in neoclassicistische stijl, uitgebreid door stadsarchitect A. Massez in de jaren 1920 met een mansardedak,
Photo

De laatgotische toren van de oude Sint-Martinus kerk

Oudste geschreven document van 1287 met vermelding van pastoor A. De Rennevane; de geschiedenis gaat echter minstens terug tot midden 11de eeuw toen door het kapittel twee hulpkerken werden opgericht respectievelijk ten noorden de Sint-Pieterskerk en ten zuiden de Sint-Martinuskerk.
Photo

Oorlogsmonument ontworpen door Valentin Vaerwyck 1923

De herdenkingstekens zijn allen opgedragen aan de militaire en burgerslachtoffers van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). In 1919 kregen de gemeenten de opdracht herdenkingstekens op te richten. Meestal werden de namen van slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog na 1945 aan het monument toegevoegd. .
Photo

Café The Tower

Café Onder de Toren of The Tower is ingeplant aan de Kleine Markt tegenover de Sint-Hermeskerk. Het voorgevelparement is van de hand van keramiekfabriek Helman.
Photo

Directeurswoning Dopchie 1872

Goed bewaard herenhuis gebouwd volgens bouwaanvraag van 1870 door de industrieel Pierre Dopchie-Crocq, één van de vijf broers Dopchie, die zich sinds de tweede helft van de 19de eeuw vanuit Ath in Ronse vestigde.
Photo

Basiliek Sint-Hermes met crypte

Eerste vermelding in 831 van een "cella" te Hrodhenake, volgens de legende gesticht door de Heilige Amandus of onder zijn impuls circa 650-660, gewijd aan Heilige Petrus en Heilige Paulus, door de traditie vereenzelvigd met de site van de huidige Sint-Hermeskerk. De crypte is een van de mooiste en grootste cryptes ter wereld en uiteraard een bezoekje waard.
Photo

Woonhuis van de dekenij van het Kanunnikenkapittel van Sint-Hermes 17e eeuw

Voormalige dekenij van het kapittel, sinds 1952 Museum van Folkore en Regionale Geschiedenis. Voormalige motte deel uitmakend van de gordel middeleeuwse versterkingen ten noorden van de Molenbeek.
Photo

Grote rode (bruine) beuk in het Bruulpark

In het Bruulpark, een groene oase in het historisch centrum van de stad, vlakbij de Hoge Mote, het Museum voor Textiel (MUST), de parochiekerk Sint-Hermes en de Sint-Hermescrypte, staat een monumentale opgaande bruine beuk.
Photo

Frontgebouwen van de Fabriek Cambier-Robette (Hoge Mote) 1696

Zogenaamd "Hoge Mote", ook "Kapittelhuis" genoemd, thans onder meer Stedelijk Museum voor de Geschiedenis van de Textiel. Eind 17de eeuw (zie jaartal 1696 op poort) vernieuwd of verbouwd en bewoond door de proost van het kapittel
Photo

Brouwerij De Keyser

Voorbouw in eclectische decoratieve baksteenarchitectuur uit eind 19de-begin 20ste eeuw; achteraan, tegen het hoofdgebouw aanleunende voormalige koeltoren met laat 19de-eeuwse kern.
Photo

Poortgebouw van de voormalige dekenij van het Kanunnikenkapittel van Sint-Hermes 17e eeuw

Photo

Pastorie van de Sint-Martinusparochie 1886

Voormalige pastorie van de Sint-Martinusparochie gebouwd in 1886 in historiserende stijl. Ingeplant op dezelfde locatie als de oude pastorie (zie kaartboek van 1684) op de zuidoostelijke hoek van het voormalig kerkhof.
Photo

Café Harmonie met interieur

Het imposante neoclassicistische gebouw Harmonie (voormalige Liberale Werkmanskring) met café en feestzaal op de bovenverdieping is gelegen aan de noordzijde van de Grote Markt. De behouden tegenpanelen in het interieur zijn gesigneerd van één van de belangrijkste Belgische producenten van bouwkeramiek uit het begin van de 20ste eeuw, "Boch Frères, La Louvière".
Photo

Openbare fontein met obelisk 1813

Openbare fontein met obelisk. In 1809 door burgemeester Vanhove geplande waterleiding met publieke fontein naar ontwerp van architect Buels (Gent), goedgekeurd in 1813, uitgevoerd door aannemer Thérasse in 1817-19.
Photo

Café Local Unique met interieur

Het café Local Unique, vergaderlokaal van de gelijknamige duivenmaatschappij, is gelegen aan de zuidzijde van de Grote Markt tegenover de obelisk met stadsfontein. Het interieur uit het eerste kwart van de 20ste eeuw vormt een totaalconcept met onder meer tegeltableaus van keramiekfabriek Helman.
Photo

Huis Joly met tuin 1867

Voormalig Huis Joly. Imposant herenhuis in neoclassicistische stijl, in kern twee, vermoedelijk begin-19de-eeuwse woningen met aanbouwsels, in 1867 verbouwd tot de huidige woning door Eduard Joly, kunstverzamelaar, archeoloog en advocaat.
Photo

Parochiekerk Sint-Martinus 1892

Neogotische kerk opgericht in het hart van de nieuwe burgerwijk op de plaats zogenaamd "'t Haazeveld", een moerassig gebied dat kunstmatig opgehoogd werd. Nieuwe bouw ter vervanging van de oude, vervallen en te klein geworden Sint-Martinusparochiekerk. Het nieuwe kerkgebouw was een initiatief door de toenmalige katholieke, ultramontaanse burgemeester Ephrem De Malander en werd ontworpen door zijn vriend architect Modeste De Noyette in 1892.

Comments

    You can or this trail