Time  7 hours 13 minutes

Coordinates 2823

Uploaded March 6, 2017

Recorded March 2017

-
-
347 f
100 f
0
5.4
11
21.41 mi

Viewed 686 times, downloaded 20 times

near Sittard, Limburg (Nederland)

Stevige wandeling rondom Sittard. Hoogtepunten zijn het centrum van Sittard, de Kollenberg, de Schwienswei, het wandelpad langs de Vloedgraaf, het Limbrichterbos, Grasbroek en de Geleenbeek tussen Munstergeleen en het centrum van Sittard.
De wandeling start in Sittard op de Markt. Via de Dominicanenwal en Fort Sanderbout wandel je naar de Putstraat. Je loopt de Kollenberg op langs de voetvallen en de olijvenhof naar de Heilige Rosakapel. De tocht gaat verder over natuurgebied de Kollenberg met mooie uitzichten richting het noorden. Over een klein paadje daal je af naar de grens. Door een dal klim je de Schlounerberg op en loop je langs Hillenberg met mooie uitzichten richting Wehr. Over landbouwweggetjes gaat het naar het dorpje Wehr en daar loop je over een fietspad en daarna over een onverhard pad langs de Rodebach door natuurgebied Tüdderner Fenn. Bij de grens wordt Rodebach Rode Beek en meandert deze weer. Je kruist de weg naar Tüddern en loopt natuurgebied Schwienswei in. Bij de Geleenbeek volg je een onverharde weg terug naar de Rode Beek, die hier de grens vormt. Je loopt die over en langs de beek voorbij Millen naar Huis Millen. Door de struiken heen krijg je af en toe een glimp van de middeleeuwse burcht er achter. Langs de Vloedgraaf, die hier net is afgesplitst van de Geleenbeek, loop je vervolgens naar Nieuwstadt. Je doorkruist het dorp en neemt nog een klein lusje mee van de nieuwe natuur bij de Geleenbeek aan de noordwest zijde voor je begint aan het wat saaie stuk van een kleine 1.5 km, deels over de Mitsubishi avenue, naar de stoplichten bij Nedcar. Hier kruis je de N297 en loop je het Limbrichterbos in, eerst over een rustig weggetje en daarna over paadjes door het mooie bos. Je loopt om huize den Decker heen, kruist de weg van Limbricht naar Born en loopt langs kasteel Grasbroek het natuurgebied van Grasbroek in. Dit is een prachtig vochtig bos. Ten westen van Guttecoven loop je een open gebied in met uitzicht op Guttecoven, Einighausen en Chemelot. Over rechte wegen bereik je nieuwe natuur: het Hof van Limburg. Tussen Gardenz en Lindenheuvel bereik je de Einighauserweg. Hier vervolg je de route door open gebied tussen Geleen en Sittard, langs het ziekenhuis en twee keer over het spoor. Je bent dan in landschapspark de Graven en bereikt na korte tijd de Geleenbeek die hier weer meandert. Langs deze beek loop je terug naar het centrum van Sittard, waarbij je ook door het mooie stadsplantsoen van Sittard komt. In het centrum maak je nog een ommetje langs de Petruskerk en de Oude Markt.
Horeca in het centrum van Sittard, in Wehr (ijscafé) en in Nieuwstadt (aan de markt en bij het spoor).
Sacred architecture

Basiliek Van Onze Lieve Vrouw Van Het Heilige Hart

Deze bedevaartskerk is niet vaak open.
Information

Duitse grens

Hier passeer je de grens na een afdaling op een smal paadje en loop je vervolgens door een dal weer omhoog de Schlounerberg op.
Information

Fietspad langs Rodebach

Geasfalteerd fietspad langs de Rodebach en door natuurgebied Tüdderner Fenn
River

Geleenbeek

Vanaf hier loop je langs de Geleenbeek van Munstergeleen naar het centrum van Sittard
Information

Grasbroek

Kasteel met aansluitend natuurgebied
Information

Hof van Limburg

Nieuwe natuur tussen Lindenheuvel en Gardenz, met grasland, plasjes en struweel. Hoogspanningsmasten staan ook in dit gebied.
Information

Kollenberg

Hier begint de beklimming van de Kollenberg langs een holle weg, met zeven voetvallen, een olijvenhof, en de Heilige Rosakapel bovenaan.
Information

Limbrichterbos

Mooi, nat bos.
Information

Markt Sittard

Centrale markt in Sittard met veel horeca, een vakwerkhuis en de Sint-Michielskerk.
Information

Millen

Dorpje net over de grens, gevormd door de Rode Beek. Aan de Nederlandse kant ligt een natuurgebied. Beversporen zijn te zien. Ook Huis Millen ligt aan de Nederlandse zijde.
Information

Natuurgebied Schwienswei

Mooi natuurgebied met plassen en bosjes, geklemd tussen Sittard en de grens.
Information

Nieuwe natuur Geleenbeek

Hier is nieuwe natuur met een meanderende Geleenbeek, grazende Galloway runderen, en er is ook een nagebouwde historische wal.
Information

Nieuwstadt

In het centrum van het oude stadje Nieuwstadt bevindt zich een markt en een kerk.
Information

Open landschap Graetheide

Vanaf hier loop je een stuk door open landbouwgebied, met uitzicht op Guttecoven, Einighausen en Chemelot.
Information

Pad langs Hillensberg

Pad langs Hillenberg met mooi uitzicht richting Wehr.
Information

Panoramaweg Kollenberg

Op dit pad heb je een mooi uitzicht richting het noorden en het natuurgebied de Kollenberg waar je doorheen loopt.
Information

Petruskerk

Kerk in het centrum van Sittard, al van verre te zien.
Information

Rode Beek

Hier loop je weer Nederland in en begint de beek te meanderen
Information

Stadsplantsoen

Stadsplantsoen waar twee beken (vertakkingen van de Geleenbeek) doorstromen, begint met watermolen.
Information

Tussen Geleen en Sittard

Hier loop je door open landbouwgebied tussen Geleen en Sittard door, steek je een spoor en de ringweg van Geleen over, loop je langs het ziekenhuis, steek je de Rijksweg over en tenslotte nog een spoorlijn.
Information

Verdwenen pad

Hier stond op de kaart een pad. Ik ben even verder op een slecht te zien pad door het bos gelopen, parallel aan de weg. Is te doen, maar je kunt ook naar de weg lopen en even verder het grote pad weer terug het bos in lopen.
Information

Vloedgraaf

Vertakking van de Geleenbeek. De stuw bij de vertakking is op de eerste foto te zien met industrieterrein Sittard op de achtergrond.
Information

Wehr

Dorpje vlak over de grens

2 comments

  • trevanian Mar 28, 2017

    Bedankt, Tjaart. Was leuke wandeling. Verrassend mooi rond Sittard. Sittard zelf prachtig oud centrum.

  • Photo of Tjaart Molenkamp

    Tjaart Molenkamp Mar 28, 2017

    Graag gedaan, trevanian! Mooi dat je genoten hebt.

You can or this trail