Time  9 hours one minute

Coordinates 1974

Uploaded May 16, 2016

Recorded May 2016

-
-
4,501 f
2,500 f
0
3.3
6.7
13.38 mi

Viewed 992 times, downloaded 64 times

near Rocabruna, Catalunya (España)

Ruta circular a cavall de la Garrotxa i el Vallespir, que discorre per paratges entranyables com ara: el santuari de Nostra Senyora del Coral, antigues masies, collades airoses, boscos màgics, camins de tota la vida, rieres joliues, formacions de travertí... Els que hàgiu llegit la Punyalada de Marià Vayreda i Vila no us en podeu estar de fer-la. Precisament, el dia vam fer l’excursió es celebrava l’aplec de Nostra Senyora del Coral, perfectament descrit a la Punyalada.
Es composa de cinc parts: des Rocabruna al coll del Vernadell, del coll del Vernadell al Santuari de Nostra Senyora del Coral, de Nostra Senyora del Coral a La Menera, de La Menera al Coll de Malrem i del Coll de Malrem a Rocabruna.
De Rocabruna (988 m) al Coll del Vernadell (1369 m) l'excursió discorre en pujada suau, primer en direcció nord, després nord-est, pel sender de petit recorregut PR 187. Es passa per les mines abandonades de Ferreres.
Al Coll del Vernadell hem de deixar el PR 187 per dirigir-nos en direcció est nord-est cap a una aresta arrodonida que hem de seguir de baixada, en la mateixa direcció. L'aresta ens dirigeix cap al Santuari de la Nostra Senyora del Coral, passant, successivament pel Coll del Boix, el Mas Casademont (Casedemon al mapa de l’Alpina) i Cal Pubill. A Cal Pubill no cal que hi arribem, poc abans o bé hem seguir unes llaçades de carretera o fer un atall en direcció nord-oest per comptes de les llaçades. Després seguim la carretera en direcció nord-est fins al Santuari de Nostra Senyora del Coral (1091 m). Probablement, hi hagi un camí que hi vagi des de Can Pubill sense necessitat de passar per la carretera, cal esbrinar-ho! Val la pena visitar el santuari i llegir els goigs a la Mare de Déu, escrits en català prenormatiu.
Del Santuari de Nostra Senyora del Coral agafem un camí, amb alguna senyalització al començament, que pel mig del bosc, mitjançant un prolongat flanqueig, lleugerament de baixada, pel Bac de la Guilla, a la vessant nord i nord-oest d’un massís muntanyós, ens porta fins a una aresta arrodonida que ve del cim de Les Teixoneres. Aquí girem cap al sud-est fins arribar a La Menera (810 m). La Menera és un llogarret bonic, tranquil i curosament preservat. Hi ha alguns estiuejants i hi veiem escassos habitants. Malgrat que és un lloc força idíl·lic per viure-hi, i malgrat antics esforços jacobins de dotar-lo d’infraestructures, l'aspecte és d'un lloc deshabitat. Preservat; però, deshabitat.
Poc després d’haver deixat enrere La Manera agafem el camí que en direcció sud-oest ens portarà fins al Coll de Malrem (1135 m). Passarem primer per la Ribera de la Manera i després pel costat del Torrent del Coll de Malrem. El camí esdevé un camí dels de sempre, d'aquells de tota la vida. Roman ancorat en el temps dels trabucaires i dels contrabandistes. Discorre per boscos d’arbres centenaris, sota el cant dels ocells, passa per clarianes que ens proporcionen ullades de sol entre les ombres del bosc, va per la riba del torrent que murmura suaument... En definitiva, un camí màgic! En un dels còrrecs que travessem hi descobrim una magnífica formació de travertí per on salta l’aigua.
Pel Coll del Malrem (1135) tornem del Vallespir a la Garrotxa. Hem de flanquejar, quasi sense baixar, primer cap a l’oest, després progressivament cap al sud, fins al Collet de Bocabartella (1092 m). D’aquí baixem en direcció sud-oest pel Pas de la Guardiola fins al Pla del Boix on girem cap al nord-oest, després cap al nord, fins trobar la carretera, passant abans pel costat d’antigues mines i pedreres. La carretera ens condueix a Rocabruna i al punt d’inici de l’excursió. En aquest darrer tram, des del Coll del Malrem fins a la carretera, el trajecte del Wikiloc en el mòbil o en el GPS ens pot ser especialment útil.
Photo

Rocabruna La Manera, Wikiloc, GPS-1

Tree

Rocabruna La Manera, Wikiloc, GPS-10

Tree

Rocabruna La Manera, Wikiloc, GPS-11

Sacred architecture

Santuari de la Nostra Senyor del Coral

Photo

La Manera

Photo

Rocabruna La Manera, Wikiloc, GPS-14

River

Rocabruna La Manera, Wikiloc, GPS-15

Photo

Rocabruna La Manera, Wikiloc, GPS-16

Photo

Rocabruna La Manera, Wikiloc, GPS-17

Tree

Rocabruna La Manera, Wikiloc, GPS-18

Tree

Rocabruna La Manera, Wikiloc, GPS-19

Tree

Rocabruna La Manera, Wikiloc, GPS-2

River

Rocabruna La Manera, Wikiloc, GPS-20

River

Rocabruna La Manera, Wikiloc, GPS-21

Mountain pass

Coll del Marem

Photo

Rocabruna La Manera, Wikiloc, GPS-3

Photo

Rocabruna La Manera, Wikiloc, GPS-4

Photo

Rocabruna La Manera, Wikiloc, GPS-5

Photo

Rocabruna La Manera, Wikiloc, GPS-6

Photo

Rocabruna La Manera, Wikiloc, GPS-7

Photo

Rocabruna La Manera, Wikiloc, GPS-8

Photo

Rocabruna La Manera, Wikiloc, GPS-9

Comments

    You can or this trail