Moving time  2 hours 59 minutes

Time  3 hours 25 minutes

Coordinates 2521

Uploaded June 15, 2020

Recorded June 2020

-
-
224 ft
73 ft
0
2.3
4.5
9.02 mi

Viewed 595 times, downloaded 13 times

near Sant Andreu, Catalunya (España)

Desconegut fins fa pocs anys, redescobert pels aficionats a la història de Barcelona, el Rec Comtal es presenta com un itinerari iniciàtic a la recerca del nostre passat, entre molins, horts, sèquies, safarejos i berenadors. Un pelegrinatge laic per un camí d’aigua.
La importància històrica del Rec Comtal la podem gaudir en una passejada per les Cases de l'Aigua encara existents i ben conservades.
Veurem horts i autopistes, escoltarem sons de natura i de molts motors que conviuen en un mateix espai.
Video: https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/programa/el-rec-comtal-testimoni-viu-de-mil-anys-dhistoria/video/5548162/#.X_Bk6Ki3jOA.gmail

Pl.Orfila - Jardins d'Elisa Garcia- Can Fabra- Pl. Estació -Jardins del Reg- Parc de la Maquinista- Centre comercial La Maquinista- Pont de Palomar - Escola Eulàlia Bota- Baró de Viver- Passeig Sta.Coloma- Parc de la Trinitat- Casa de l'Aigua de la Trinitat Vella- Av.Meridiana-Benzinera- Horts de la Ponderosa- Rec Comtal a Vallbona-
Casa de les Aigües i Casa de la Mina (Montcada)- Can Sant Joan- Pont Castelldefels-
Av. Vallbona- -Mirador d' Aiguablava -Casa de l'Aigua de Trinitat Nova- Pont de Sarajevo- Trinitat Vella- Via Favència- Parc de Santiburcio- Alguns carrers singulars Sant Andreu!!
Photo

Can Fabra

El nom de Can Fabra era la manera popular de denominar la Fabra i Coats, antiga fàbrica situada al costat de la plaça. Actualment al bell mig de la plaça s'hi troba el Centre Cultural Can Fabra, que també és la seu de la Biblioteca Ignasi Iglésias - Can Fabra. A la plaça hi ha una «font cibernètica» dotada de sortidors parabòlics i verticals, i polvorització amb jocs d'aigua, capaç de fer espectacles d'aigua, música i llums.
Photo

Recinte Fabra i Coats

Photo

Jardins Elisa Garcia

Photo

Cases Carrer Pont

Photo

Pl.Estació

Photo

Jardins del Reg

Park

Parc de la Maquinista

La Maquinista Terrestre i Marítima fou una empresa catalana fundada el 14 de setembre de 1855. Fou la principal constructora d'obres metàl·liques, de maquinària industrial, de motors diesel per a vaixells, de locomotores de vapor, de tota mena de peces per a tots els sectors industrials, el 1895 fou l'encarregada de construir el dic flotant del Port de Barcelona, etc. I al mateix temps, va ser una veritable escola pels enginyers catalans. En 1917 construí la seva segona fàbrica entre els barris Barcelonins de Sant Andreu de Palomar i Bon Pastor (on actualment es troba el Parc de la Maquinista de Sant Andreu) amb una extensió de més de 100.000 m², arribant a una plantilla de 3.000 treballadors. Cap a 1993 els tallers de Sant Andreu van ser desmantellats per complet, traslladant-se a uns tallers construïts entre els municipis de Santa Perpètua de Mogoda i Mollet del Vallès, fonent-se amb la també veterana MACOSA i ambdues comprades per la multinacional francesa GEC ALSTHOM, grup que el 1998 va canviar el seu nom per l'actual Alstom.[
Photo

CC La Maquinista

La Maquinista és un centre comercial situat en el districte de Sant Andreu de la ciutat de Barcelona i inaugurat el 14 de juny de 2000.[1] Amb més de 250.000 m², 242 botigues i 2.800 empleats, és el centre comercial més gran de Catalunya i un dels majors d'Espanya. Disposa de 3 nivells (plantes alta, carrer i baixa) i dos aparcaments gratuïts: un de subterrani de 2 plantes i un altre, exterior, que sumen un total de 5.500 places d'estacionament.
Bridge

Pont de Palomar

Photo

Fernando Pessoa/Escola Eulàlia Bota

Davant de l'escola hi ha previs fer el Parc Arqueològic del Rec Comtal situat al carrer de Fernando Pessoa, que encara és un descampat tancat. Aquest jaciment té la singularitat de reunir restes de l'aqüeducte romà de Barcino i també del Rec, com un pont de l'antic camí a Sta.Coloma, trossos de la calçada i les ruïnes de l'antic molí de Sant Andreu
Park

Parc de la Trinitat /Via Barcino

Després de creuar aquest accés, el primer que destaca és el canal que s’estén cap a un dels extrems del parc i, a l’altre costat de la làmina d’aigua, un turó cobert de gespa envoltat de fileres d’arbres, amb camins que el creuen de punta a punta i una formidable escultura de cavalls que corren en estampida sobre l’herba. Els llargs rengles d’arbres plantats de manera regular estan inspirats en les arbredes que es veuen circulant per l’autopista que comunica Barcelona i Girona, i esdevenen un avançament agradable d’aquest paisatge. A mig camí del cim del turó hi ha una escultura vital i plena de moviment. Són els Cavalls desbocats, de Josep Ros (1993), un gran fris que retalla el perfil de 15 cavalls que corren salvatges sobre la gespa. En un dels extrems de la llarga làmina d’aigua que ressegueix l’ampla semicircumferència que constitueix el parc, destaca Dona que es banya, de Rafael Bartolozzi (1985), una figura femenina delicada esculpida en marbre de Carrara. A prop, l’aigua surt de les boques d’unes quantes granotes, que envolten l’escultura de brolladors.
Metro

Trinitat Vella L1

Waypoint

Casa de l’Aigua de Trinitat Vella (MUHBA)

Intersection

Estació Servei/Rec

River

Rec Comtal

Waypoint

Horts Ponderosa

L’horta de La Ponderosa, amb 7 hectàrees cultivades, és l’última explotació agrícola que queda al terme municipal de Barcelona. El seu arrendatari, el senyor Ortuño, és un pagès octogenari que encara continua l'activitat, i que porta la finca des de l'any 1951. El valor de l’explotació es basa en diversos factors: manté una activitat agrícola comercial a la ciutat, conserva paisatge agrari a la vall del riu Besós, incrementa la biodiversitat del municipi, produeix hortalisses de proximitat Km 0, i a més, és la darrera activitat econòmica que utilitza l’aigua del Rec Comtal. Aquesta finca forma part de l’antiga Quadra de Vallbona, que comprenia el territori dels barris de Torre Baró, Ciutat Meridiana i Vallbona. Tot plegat formava part de l’antic municipi de Sant Andreu de Palomar, annexionat a Barcelona l’any 1897. Hi ha hagut diversos plans per construir en aquest espai, el darrer just abans de la crisi immobiliària, que comportava la construcció d'un barri de 3.000 habitatges sobre la finca. La crisi va frenar l'actuació, i va salvar temporalment la finca i l'activitat agrícola. Actualment els veïns en reclamen el seu manteniment com a espai agrari permanent, lliure d'amenaces urbanitzadores.
Photo

Camp Futbol Vallbona

River

Vallbona

Park

Parc de les Aigües(Montcada i Reixac)

La Casa de les Aigües de Montcada i Reixac és una antiga central d’extracció i bombejament d’aigües captades del cabal subterrani del riu Besòs. Coneguda en un principi com els pous de Montcada, fou una intervenció d’urgència de l’Ajuntament de Barcelona, atesa l’extrema sequera que patia la ciutat comtal el 1878. El projecte va ser encarregat a l’arquitecte municipal Antoni Rovira i Trias qui plantejà un projecte ambiciós i modern per al subministrament d’aigua potable, capaç de satisfer les necessitats d’una ciutat en expansió davant el repte de la construcció de l’Eixample barceloní. En aquest recinte de 3.400 m2, emmurallat i enjardinat, es troba un valuós conjunt arquitectònic que en l’actualitat és una peça clau del patrimoni industrial català i un punt de referència fonamental del modernisme local i de l'arqueologia industrial per les dues màquines de vapor verticals, exemplars de tipologia singular , gairebé únics al món. El Parc de les Aigües és el símbol natural de l’aprofitament mil·lenari que es feia de les aigües del Besòs des de Montcada i Reixac per la riquesa aqüífera d’aquest municipi. Per això,acull construccions claus per a l’abastament d’aigua de la ciutat de Barcelona al llarg de la història: el Rec Comtal a l’Edat Mitjana, la Mina de Montcada al segle XVIII, i la Casa de les Aigües, del XIX
Archaeological site

Mina de Montcada.El Reixagó

Edifici construït al s. XVIII des del qual es feia la partició de cabals entre el rec Comtal i la mina Antiga de Montcada. Al s. X, els comtes de Barcelona van construir un canal per regar els camps i moure els molins fariners. El rec Comtal s'originava a Montcada i arribava a Barcelona pel marge dret del riu. En temps de Jaume I, es va fer el primer intent d'aprofitar el Rec per al subministrament d'aigua potable. Per fer arribar l'aigua a les fonts de Barcelona, el 1825 es construeix la mina Baixa de Montcada, d'uns 10 km de longitud que proveïa aigua a la part baixa de la ciutat (font de Canaletes, del Portal de l'Àngel i de la Porta Ferrissa, entre d'altres). El 1965 es va suprimir definitivament el subministrament d'aigua del rec Comtal perquè havia perdut qualitat.
Photo

Can Sant Joan

River

Rec Comtal (Vallbona)

Intersection

Ronda Verda

Bridge

Carrer Casteldefels

Train stop

Torre Baró

Panorama

Av. Vallbona

Panorama

Mirador d’Aiguablava

Monument

Casa de l’Aigua de Trinitat Nova

La casa del Agua de Trinitat Nova se construyó por encargo de la Companyia d’Aigües de Barcelona en 1917 a raíz de una epidemia de tifus que hubo en la ciudad. La instalación funcionaba en conjunto con la Casa del Agua de Trinitat Vella, y se abastecía de los depósitos de Montcada, que tomaban el agua de Rec Comtal. Fué la primera instalación de la ciudad que incorporó la cloración como medida para prevenir enfermedades, y desde allí se distribuía el agua a toda la ciudad. Funcionó hasta el año 1989, cuando las canalizaciones modernas la dejaron obsoleta. Tras años de abandono y colonizaciones vandálicas, ha sido restaurada en el marco de la rehabilitación del barrio de Trinitat Nova, aunque sin un uso todavía claro, aprovechando únicamente el pabellón de la piscina de cloración, por lo que en el presente proyecto se propone una reinterpretación del edificio, explorando las posibilidades de habitar un depósito de agua subterráneo y ciego.
Bridge

Pont de Sarajevo

Intersection

Pl. Trinitat

Intersection

Carretera de Ribes

Intersection

Vía Favència/Carretera Ribes

Park

Parc d’Antoni Santiburcio

Waypoint

Gran de Sant Andreu/Campeny/Grau

Waypoint

Agustí Milà/Recesvint

Waypoint

Pl.Mercat

Waypoint

Pl. Comerç

Metro

Pl.Orfila/Sant Andreu

Comments

    You can or this trail