Time  7 hours 34 minutes

Coordinates 2222

Uploaded May 18, 2015

Recorded May 2015

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
7,044 f
4,075 f
0
3.3
6.6
13.17 mi

Viewed 4879 times, downloaded 156 times

near Queralbs, Catalunya (España)

RESUM: Queralbs - Font de l'Home Mort - Cova del Penitent- Cova de les Encantades - Mina Zaragoza - Camí dels Miners.

Bonica ruta per conèixer dues cavitats (la Cova del Penitent i la Cova de les Encantades), al vessant sud del Puigmal i una llarga mina de més de 400 metres, molt a prop de rutes que passen pel Coll de les Barraques. No farem cim al Puigmal, doncs el desnivell acumulat des del poble de Queralbs, més la localització i visita de les cavitats -la Cova de les Encantades, a 2.045m d'altitud, és una de les cavitats més llargues de la província de Girona- i la mina ja és considerable.

És ja la cinquena cavitat que visitem en dos anys amb el topònim de “Cova de l’Encantada”,“Encantat” o “Encantades”:

1• La de Cabrils, al Turó de Montcabrer (311m), Maresme: COVA DE LES ENCANTADES, amb d’altres topònims com: Cova de l'Encantada, Cova de la Bona Dona, Forat de les Bones Dones; de la Mala Dona, de les Males Dones, de les Bruixes, Boca de l’Infern, o Cau del Dimoni…. que reflexen llegendes populars, i indicatius d'una conexió amb allò sagrat.

2• La d’Ogassa (Ripollès): COVA o FORAT DELS ENCANTATS o Cova de l’Avellanosa;

3• La d’Aiguafreda (Vallès Oriental): o Cova del Moro o COVA DE L’ENCANTAT;

4• La de Rialb, entre Ribes de Freser i Queralbs (Ripollès): Coves de Rialb, Cova de Rialb o COVA DE L'ENCANTADA (també “Coves de les Encantades” al Mapa d’Alpina de 1989). Les dones d'aigua, aloges o goges, encantades, paitides o nimfes de llacs són éssers de la mitologia catalana, éssers femenins que habiten als indrets d'aigua dolça: els estanys, els torrents i salts d'aigua, les fonts boscanes, els gorgs i les deus, les grutes humitoses amb degotalls de pedra, on hi ha corrents d'aigües i llacs de cristall subterranis.

També, podríem incloure la petita cavitat que es forma dins la Tosca del Pinetar, a Sant Julià de Vallfogona (Ripollès): hi ha un saltant d’aigua, molts sots al llit del riu i fonts. Una d’aquestes fonts l’anomenen “Les Encantades”. Aquestes tenen a la Tosca els seus amagatalls i se les sent cantar, riure i rentar la roba ja entrada la nit.

RECORREGUT:
Des de Queralbs, ens dirigim a la Casa de la Vila i continuem pel Carrer de l'Església, cap a l'Església de Sant Jaume de Queralbs, del s. X - i font, i d'aqui cap a la petita Ermita de Sant Sebastià, encastada a la roca. Trobarem marques del GR-11 que seguiem fins a la Font de l'Home Mort.

El corriolet que puja de l'ermita de Sant Sebastià ens mena a una pista, que anem seguint paral.lels al Torrent de Toses i Torrent dels Plaus, passant per la Font del Coronel (raja paret - bassal) o també anomenada "del General".

Aviat, a la dreta de la pista, surt un corriol (hi ha una petita fita ). A partir d'ara tot serà caminet tapissat d'herba, amb marques de GR, cap a la Casa dels Plaus, la Font dels Plaus (hi ha una banyera amb manguera i fangar a terra); un aixopluc de pedra... i vistes a la vall, a mà esquerra i els cingles de l'Andreu, a la nostra dreta.

Estem en el Camí que mena cap el Pas dels Lladres, pas fronterer entre Espanya i França, que sol fer-se en la ruta d'ascens al Puigmal des del Coll de les Barraques.

Arribem a la FONT DE L'HOME MORT, vallada, on l'aigua surt dins la roca, en l'aiguabarreig del riu Tosa i el torrent del Borrut i és canalitzada fins a Queralbs. Fins aquí arriba la pista que prové de Vilamanya, on veiem que s'hi pot accedir en cotxe. Aquest lloc és un punt de pas per anar al Coll de les Barraques, Fontalba o també al cim del Puigmal.

Deixem marques PR i GR i travessem el riu per sobre la Font de L'Home Mort (marques blanques), en direcció al Pas del Lladres.

En breu deixem marques blanques i continuem a la dreta, vorejant la muntanya, per anar a buscar la Cova del Penitent. El camí puja fort pel costat dret de la Reclotxa de les Eugues.

En el nostre track hem fet una mica "el penitent" perquè no sabíem ben bé la localització de la cavitat, i hem PUJAT fins dalt de tot de l'esperó rocós per després BAIXAR a buscar la cova. Si voregem la muntanya per sota la carena rocosa situada a la dreta hidrogràfica del torrent del Borrut, ja no caldrà tanta fatiga!

La COVA DEL PENITENT, a 1.981m d'altitud, té una gran boca i 12m de recorregut, i a dins hi ha el què sembla un llit excavat i marques de gours al sòl, que podrien ser artificials. [Segons Espeleoindex, aquesta és la Cova Inferior del Penitent, i per sobre estaria la Cova Superior del Penitent, de 8 metres].

Sortim de la Cova del Penitent i, sense pedre alçada, buscant el millor "camí" (campi qui pugui) ens dirigim cap a unes roques de la dreta del torrent i sota la Costa de les Tutes (pendent pronunciada) fins la COVA DE LES ENCANTADES,a 2.045m d'altitud. La boca de la cavitat és molt petita, però l'interior és sorprenent. Cal dur corda i equip espeleo si es vol baixar als pous.

Un cop visitada la Cova de les Encantades, tornem a la Font de l'Home Mort.

Creuem el petit pont de fusta sobre el Riu Tosa i prenem la Pista de Vilamanya, que recorre l'altra vessant de la vall. En aquest punt ja deixem el GR-11.

En menys de mitja hora arribem a la MINA ZARAGOZA: al costat mateix de la pista de la vall d'Estremera, a l'altura del Roc Pinós, trobem la bocamina artificial, a 1690m d'altitud i en bon estat, senyalitzada amb un cartell indicatiu. L'explotació de la mina es va iniciar el 1894 i s'hi extreia pirita arsenical.

Entrem dins la mina, que presenta una llargària de 435m, amb el terra pla i algun toll d'aigua. Endinsant-nos pel túnel artificial, a mig recorregut trobarem una petita cova natural, molt curiós. La temperatura dins la mina voreja els 7ºC.

Aquesta mina de ferro i arsènic és la que es troba a major altitud del conjunt de mines de la zona. Per poder baixar el material extret es van necessitar instal·lar un parell de cables aeris i construir una via de vagonetes de 4,5 quilòmetres. La ruta ressegueix en gran part el camí que feia el mineral extret. Des de la mina sortia l'aeri que descendia fins la caseta de l'aeri i des d'aquí es transportava per la via de vagonetes "de sang", és a dir, tirades per matxos, fins a la Farga (actualment l'alberg dels maristes).

[Nota: la Mina Zaragoza primitiva queda més per sobre la bocamina que hem visitat, però és més delicada). A Zaragoza o.... AL POZO!

Continuem per la pista fins un corriol que surt a l'esquerra. Està senyalitzat amb un cartell de fusta : CAMÍ DELS MINERS, amb marques grogues. La baixada és pronunciada, i va fent marrades fins un petit pont metàl.lic que creua de nou el riu de Tosa.

Després de creuar riu pel pont metàl.lic, ens apropem a la Balma obrada que es veu a l'altra riba: és on s'allotjaven els treballadors de la mina. Una mica més endavant trobem les restes de la caseta de l'aeri i estació de descàrrega . Continuem passejant per el Camí dels Miners, on encara s'aprecien les marques de les rodades de les vagonetes. A la dreta, l'impresionant estret del Forn.

Sortim a pista. Passem al costat de la Mina Pepita i 2a Pepita, on s´hi extreia ferro a l’any 1900.

Aviat retrobarem el camí de l'anada, amb marques del GR-11 i que seguirem fins a Queralbs.

CURIOSITATS:

* LA MINERIA: El terme de Queralbs des de temps antic, tingué una intensa acció minera, època del funcionament de les cèlebres fargues ripolleses. La Farga de Queralbs, va existir i funcionar fins a principis del segle passat. Com a testimoni de l’antiga acció minera, són les nombroses boques de mina encara observables en diferents indrets del terme, especialment en la vall d’Estremera. Els anys d’explotació minera van marcar el territori i la vida social dels habitants i van deixar un patrimoni que actualment podem conèixer amb la Ruta de les Mines." http://fermuntanya.blogspot.com.es/2010/10/font-de-lhome-mort-cova-de-les.html

* COVA DE LES ENCANTADES: És la cova més llarga de l'Alt Freser i la 26a cavitat amb més recorregut de Catalunya. Està situada al vessant sud del Puigmal, a 2.045 metres d'altitud. Té un recorregut de 865 metres i un desnivell de 37m, en marbres. Ubicada a a 250 m per damunt del torrent d'Estremera, per sobre de la Font de l'Home Mort. Des de la Cova del Penitent hi pugem per un petit corriol que tot planejant es dirigeix cap a ponent, fins arribar a un roquissar i la boca es troba per damunt del primer aflorament rocós." Espeleoindex.com.

* LLEGENDA: És sabut que les fades o encantades de la muntanya també s'anomenen dones d'aigua. Diuen que són dones molt belles i llestes que busquen els mortals en la nit de Sant Joan. Viuen en indrets d'aigua dolça, com els rius, llacs, gorgs, estanys, fonts i balmes; tenen preferència per les zones més altes dels Pirineus, on tenen el costum de viure en coves properes als rius i llacs. La seva joventut és eterna, per això poden viure més de mil anys. Joan Amades recull una llegenda on explica que: “Hi viuen una gran família d'encantades. Cada nit renten una gran bugada que, per una mina subterrània, baixen fins a les coves de Rialb i d'allí la porten a estendre a l'era gran de vora de Queralbs, on la poden veure de bon matí els traginers i els romeus que pugen al santuari de Núria”.

Molt interessant el llibre de Ferran Alexandrí: http://ferranalexandri.blogspot.com.es/2011/10/excursions-linterior-de-la-terra-la.html
Waypoint

Plaça del raig Queralbs

Waypoint

Casa de la vila

Sacred architecture

Església de Sant Jaume S. X - i font

Font i esgl de st jaume sx
Sacred architecture

Ermita de Sant Sebastià

Ermita de sant sebastià GR
fountain

Font del Coronel (raja paret - bassal)

Font del coronel (raja paret - bassal)
Waypoint

Corriol dreta petita fita

Waypoint

Casa dels Plaus

Casa dels plaus
fountain

Font dels Plaus: banyera amb manguera - fangar

Waypoint

Aixopluc de pedra

fountain

Font de l'Home Mort (vallada) aigua surt dins pedres

Fontde l'Hom mort (vallada)
Waypoint

Deixem marques PR i GR i travessem riu per sobre font del mort (marques blanques)

Deixem marques pr i gr i travessem riu per sobre font del mory (marques blanques
Waypoint

Dreta (deixem marques blanques)

Dreta
Cave

Cova del Penitent

Cova del Penitent
Cave

Cova de les Encantades

Cova de les Encantades
Mine

Mina Zaragoza

Mina Zaragoza
Waypoint

Cami miner esq deixem pista

Waypoint

Balma obrada, després de creuar riu per pont metàl.lic

Waypoint

Estacio de descàrrega

Estacio de descarrega
Waypoint

Sortim a pista

Mine

Mina Pepita i 2a pepita

2 comments

 • jeannine.diesch Feb 14, 2016

  I have followed this trail  View more

  Great

 • pauli12 Dec 24, 2018

  I have followed this trail  View more

  Ruta molt recomanable que nosaltres vam fer sense fer les coves, només la mina i ens va agradar molt!!

You can or this trail