Time  4 hours 17 minutes

Coordinates 2038

Uploaded February 21, 2018

Recorded February 2018

-
-
25 f
2 f
0
2.4
4.9
9.78 mi

Viewed 156 times, downloaded 2 times

near Puursheide, Flanders (Belgique)

Op 18 februari 2018 organiseerde wandelclub Ibis Puurs één van haar winterserie-wandelingen tussen Puurs en Oppuurs. We vertrokken op deze zonnige winterzondag uit het JOC WijLand aan de Fortbaan te Liezele.

Even door de straten van Puurs en voorbij de Sint-Pieterskerk.
Deze imposante zandstenen kerk is één van de mooiste uit streek. Een houten zaalkerkje uit de 8ste eeuw werd vervangen door een éénbeukige romaanse kerk en in de 15de eeuw uitgebreid in gotische stijl, waarbij de elementen uit verschillende stijlen één harmonisch geheel vormen. Ze werd in 1988 volledig gerestaureerd.

Na een stukje langs de spoorlijn Willebroek-St.Niklaas komen we in de Zeutestraat, die aansluit op het fiets- en wandelpad langs de Museumspoorlijn Baasrode-Puurs: de oude spoorlijn 52 Dendermonde-Puurs. Het oude spoor wordt door de NMBS verhuurd aan vzw Stoomtrein Dendermonde-Puurs die op zomerse zondagen met authentieke locomotieven en rijtuigen ritjes maakt tussen Baasrode en Puurs.

Het pad langs de spoorlijn brengt ons tot in Oppuurs. In de 15de eeuw was Oppuurs nog een heerlijkheid, die verkocht werd aan de familie Snoy en die in 1664 de titel van Baronie verkregen. Oppuurs behoorde vroeger tot de parochie Puurs en werd afgescheiden in 1803. Het was een zelfstandige gemeente tot einde 1976, toen werd Oppuurs een deelgemeente van Sint-Amands.

Langs het voetbalveld bereiken we de parochiekerk Sint-Johannes en Amandus van Oppuurs. Deze Classicistische kerk is van 1803. In het St-Jan zaaltje achter de kerk was een rustpost ingericht. Langs het Chirolokaal en door Biesthuizen en Nijven wandelen we dan een lusje ten westen van de dorpskern en keren langs de Museumspoorlijn terug naar het zaaltje achter de kerk.

Terug richting Puurs volgen we van op Overheide een kilometertje het onverharde wandelpad naast De Vliet. De Vliet was vroeger een zijrivier van de Rupel en tot na WO II was er binnenscheepvaart. Na de overstromingsramp van 1976 in Ruisbroek werd de Vliet afgedamd en getijloos gemaakt. De rivier ontspringt ergens ter hoogte van Zellik nabij Asse en mondt niet meer uit in de Rupel maar via een pompgemaal in het zeekanaal nabij Wintam.

We wandelen langs de Vliet tot in Tekbroek, het oudste groendomein in Puurs dat zich uitstrekt in het overstromingsgebied van de Vliet. 's Winters staan er dan ook geregeld stukken onder water. Er staan hoofdzakelijk populieren, die men stilaan vervangt door streekeigen beplanting als essen, elzen en wilgen.

We wandelden terug langs Overheide en komen daar ook nog voorbij het schaalmodel van de Kimpelbergmolen, op de hoek van Heide en Overheide. De maquette enkele jaren geleden nog langszij een aanpalende hoeve, maar kreeg nu een meer prominente plaats op het kruispunt. De eigenlijke Kimpelbergmolen stond weliswaar niet hier, maar ongeveer 600m noordoostelijker op de hoek van de Molenstraat en de Kimpelberg.

Even verder bereiken we weer JOC WijLand, tegenover het Fort van Liezele, waar we onze wandeling afsluiten.
panorama

JOC WijLand

Joc Wijland - Fortbaan Puurs. JeugdOntmoetingsCentrum. Het WijLand beschikt over een aantal zalen en lokalen, die kunnen gehuurd worden door het jeugdwerk of andere organisaties voor bepaalde activiteiten zoals fuiven, optredens, eetfestijnen, enz.
panorama

St-Pieterskerk

De imposante zandstenen Sint-Pieterskerk is één van de mooiste parochiekerken uit streek. Het houten zaalkerkje uit de 8ste eeuw werd vervangen door een éénbeukige romaanse kerk. In de 15de eeuw werd ze uitgebreid in gotische stijl waarbij de elementen uit verschillende stijlen één harmonisch geheel vormen. Ze werd in 1988 volledig gerestaureerd.
panorama

Spoorlijn 52

Op zomerse zondagen rijdt het historisch materiaal van Baasrode tot in Puurs
panorama

vijver Hof ter Rest

panorama

Zeutestraat

panorama

dreef naar Zeuthoeve

Dreef naar de Zeuthoeve, de oudste (gedeeltelijk) bewaarde hoeve van Puurs. Het grootste gedeelte van de overblijvende gebouwen dateert uit de 19de eeuw, aangevuld met nieuwbouw
panorama

achterom kijken naar Puurs

Fiets en wandelpad langs de historische spoorlijn 52.
panorama

Museumspoorlijn

De oude spoorlijn 52 Dendermonde-Puurs wordt door de NMBS verhuurd aan vzw Stoomtrein Dendermonde-Puurs. Van in Baasrode-Noord kan men op zomerse zondagen met de authentieke locomotieven en rijtuigen een ritje maken tussen Baasrode en Puurs. Zie http://www.stoomtrein.be
panorama

Rood-witte rioolbuizen

Nee, het is geen overdreven gemarkeerd GR-pad...
panorama

Station Oppuurs

Station Oppuurs werd gebouwd in 1911 langs spoorlijn 52 Dendermonde - Antwerpen. Het station werd in mei 1980 gesloten en is nu onderdeel van de stoomspoorlijn Dendermonde-Puurs, uitgebaat door de Belgische Vrienden van de Stoomlocomotief
panorama

Residentie Graanmolens

IGEMO bouwde hier in en rond de oude graanmaalderij ‘Molens Verbruggen’ een dertigtal appartementen, verspreid over 4 gebouwen rond een binnenplein.
panorama

St-Johannes en Amandus kerk

Parochiekerk Sint-Johannes en Amandus te Oppuurs. Classicistische kerk uit 1803
panorama

Wilgenkatje

panorama

OLV Te Nood kapel

panorama

Betonspoor

panorama

veldweg naar Nijven

panorama

Achter de Wilgenweg

panorama

Wilgenrij

panorama

Hoogspanningspyloon

We kruisen de 70.000 volt hoogspanningslijn van Bornem naar Baasrode
panorama

zijlangs spoorlijn 52

panorama

hoeve tussen museumspoor en Kattestraat

panorama

museumspoorlijn

De oude spoorlijn 52 Dendermonde-Puurs. De spoorlijn wordt door de NMBS verhuurd aan vzw Stoomtrein Dendermonde-Puurs. Van in Baasrode-Noord kan men op zomerse zondagen met de authentieke locomotieven en rijtuigen een ritje maken tussen Baasrode en Puurs. Zie http://www.stoomtrein.be
panorama

Pad van Meistraat naar Overheide

panorama

Rivier De Vliet

De Vliet was vroeger een zijrivier van de Rupel. Tot na WO II was er binnenscheepvaart. Na de overstromingsramp in Ruisbroek (1976) werd de Vliet afgedamd en getijloos gemaakt. De rivier ontspringt ergens ter hoogte van Zellik nabij Asse en mondt ninet meer in de Rupel maar via een pompgemaal in het zeekanaal nabij Wintam.
panorama

De Vliet

De Vliet was vroeger een zijrivier van de Rupel. Tot na WO II was er binnenscheepvaart. Na de overstromingsramp in Ruisbroek (1976) werd de Vliet afgedamd en getijloos gemaakt. De rivier ontspringt ergens ter hoogte van Zellik nabij Asse en mondt ninet meer in de Rupel maar via een pompgemaal in het zeekanaal nabij Wintam.
panorama

De Vliet

panorama

Tekbroek

Tekbroek, het oudste groendomein in Puurs, begint aan de Puurse watertoren en strekt zich uit in het overstromingsgebied van de Vliet. 's Winters staan er dan ook geregeld stukken onder water. Er staan hoofdzakelijk populieren, die men stilaan vervangt door streekeigen beplanting als essen, elzen en wilgen.
panorama

tussen Overheide en Achterheide

panorama

Achterheide

panorama

Overheide

panorama

Molenmaquette

Het schaalmodel van de Kimpelbergmolen, op de hoek van Heide en Overheide. De maquette stond tot voor enkele jaren langszij de aanpalende hoeve, maar kreeg nu een meer prominente plaats op het kruispunt. De eigenlijke Kimpelbergmolen stond weliswaar niet hier, maar ongeveer 600m noordoostelijker op de hoek van de Molenstraat en de Kimpelberg. Meer over de Kimpelbergmolen op http://www.molenechos.org/verdwenen/molen.php?AdvSearch=3703
Picnic

Joc Wijland

Joc Wijland Fortbaan 9 2870, Puurs, Antwerpen, BEL
Picnic

PC St-Jan Oppuurs

Comments

    You can or this trail