Time  5 hours 32 minutes

Coordinates 958

Uploaded January 17, 2017

Recorded January 2017

-
-
3,796 f
1,718 f
0
1.5
3.0
5.94 mi

Viewed 312 times, downloaded 12 times

near Cornudella, Catalunya (España)

Recorregut circular entre la població de Cornudella de Montsant i la Roca Corbatera tot passant per l'ermita de Sant Joan del Codolar i el grau dels Tres Esglaons, aprofitant el traçat del GR® 174, GR® 171, el Camí dels Cartoixans i el camí Ral de Cornudella a Albarca.
La gran dificultat estriba en la forta i arriscada grimpada per els tres esglaons tot i estar equipats amb grapes i barrots de ferro per poder-los superar amb més facilitat.
En el nostre cas particular, he d'afegir-hi que ho vam superar, no sense dificultat (d'aquí el llarg horari que vàrem emprar) amb una gossa de vuit mesos i 15 kilos de pes, la El-la.
Si cliqueu als waypoints i a les fotografies trobareu una amplia explicació de cada punt i del camí a seguir si es que no porteu un aparell de GPS o si teniu dificultat per entendre'l.
Parking

APARCAMENT

Deixem el vehicle al aparcament que trobarem darrera el celler cooperatiu al carrer Pius XII i seguirem pel carrer de la Font per sortir de Cornudella de Montsant.
fountain

FONT

a Cornudella de Montsant en trobarem forces de fonts, la primera just al costat de l'església, en trobarem un altre a la plaza de Sant Joan i poc després, tot seguint pel carrer de la Font, trobarem la darrera just abans de deixar la població.
Information

GR® 174

Directament el carrer de la Font ens du al GR 174, antigament el GR-7-4 tal i com encara es pot veure en un dels antics pals de senyalització a la sortida de la població.
Archaeological site

ALJUB

Poca distància recorrem que ens trobem amb un aljub o cisterna a ma esquerra i a tocar del camí, on es recollia aigua.
Information

BIFURCACIÓ, SEGUIM EN DIRECCIÓ A S JOAN

L'ample camí es bifurca, si seguim el de l'esquerra (marcat com a GR® 174) també faríem cap a l'ermita, però el camí de la dreta du directa a Sant Joan Petit, el seguim tot vorejant el barranc de Sant Joan.
Intersection

PISTA CIMENT

Entroncament amb la pista que prove de Cornudella i va fins Sant Joan del Codolar, la seguim cap a l'esquerra. Malauradament es de ciment per facilitar la comunicació viaria amb l'ermita el que no agrada massa als nostres peus enfundats dins les botes.
Lake

BASSA CI

De recent instal·lació feia molta falta en aquest lloc de secà per poder intervenir amb més efectivitat en cas d'un desgraciat incident amb foc.
Intersection

ENCREUAMENT AMB EL CAMI DELS CARTOIXANTS

Poc abans de arribar a la petita capella creuem el camí dels Cartoixans que discorre entre Albarca i La Morera de Montsant.
Sacred architecture

CAPELLA

Petita capella vora el camí dedicada a Sant Joan Petit. Davant seu marcha el camí dels cartoixans per l'esquerra.
Intersection

SENDER

Per a tal d'evitar els tombs de la pista de ciment seguim un bonic sender que surt per la dreta i puja decidit. Unes fites ajuden a reconeix 'el.
Intersection

CREUEM LA PISTA

Mes que creuar-la, la toquem d'esquelleig ja que seguim el sender un altre cop.
Picnic

AREA PICNIC I PESSEBRE

Un cop hem passat pel davant de l'ermita fem cap a una petita àrea de picnic amb fogons. Si en fem us de les instal·lacions hem de tenir present de deixar-ho tot tal i com ho hem trobat, o millor i, sobretot, no embrutar l'aigua i endur-nos les deixalles. En un recó podem trobar un bonic pessebre deixat pels amics de la Pobla de Mafumet. Cal respectar-lo.
Information

GRAU DELS TRES ESGLAONS

Es un grau obert ja fa anys per un company de Reus en col·laboració amb l'ermitana del Montsant, Ofereix certes dificultats ja que pràcticament es comença a grimpar des de força abans d'arribar al primer dels tres esglaons de roca. Els esglaons estan equipats amb les grapes i barrots necessaris però no ni hi ha de sobra, això vol dir que s'ha de estar en bona forma física tant de cames com de braços per superar el grau sense problemes. Cal advertir que en cas de trobar les roques humides o amb boira el risc es força més elevat. Pot ser interesant en casos de persones de curta edad o en cas de dur un animal (gos) el dur un arnés i cordes d'un màxim de 20 metres per a tal d'assegurar en la grimpada. La pujada s'inicia just damunt de la zona de picnic (hi ha un pal de senyalització) i mai perd la direcció inicial de pujada. Anirem trobant fites de pedra i algunes marques de color groc i blau.
Risk

PRIMER ESGLAÓ

Es un tram recte, vertical, equipat amb grapes, amb un desnivell d'uns 4 metres; hi ha una possibilitat de fer el mateix per la roca, sense grapes, un parell de metres més a l'esquerra.
Risk

SEGON ESGLAÓ

Una mica més exigent i més llarg que el primer esglaó, també equipat amb grapes. De inici tenim a la nostra esquerra una panxa de roca d'uns 4 metres que superem amb sense dificultad, es gira cap a la dreta i ens trobem amb un ou tram recte un xic inclinat d'uns 4 metres més que també es puja sense massa problemes amb ajuda de la força dels braços. Hi ha una possibilitat menys problemàtica si al arribar al peu del esglaó es gira cap a la dreta i es passa pel mig del herbam fins trobar a l'esquerra un pas per la roca que arriba un xic més amunt del esglaó.
Risk

TERCER ESGLAÓ

Aquest es el mes llarg de tots tres amb un canvi de sentit a mig pujar. Trobarem marques de color groc i blau, s'inicia amb una roca tetragonal a la nostra dreta que hem de superar i un cop a dalt, girem cap a la l'esquerra on trobem barrots en forma de "T" per on anar pujant, una petita i estreta repisa a l'esquerra on canviem de sentit i, estirant-nos de valent i amb l'ajut d'un barrot passarem per un estret entre dues roques, de nou girem a la dreta i fem cap al capdamunt del grau. No hem trobat cap alternativa menys dificultosa per tal de superar aquest esglaó.
panorama

FINAL DEL GRAU

Un replà on hi ha un pal que senyalitza el grau dóna una estona de tranquil·litat mentre recuperem forces i gaudim de la gran panoràmica que des de aquest lloc de privilegi s'albira. Seguim en direcció nord i creuem un sender, seguim recte per a superar un morro de conglomerat i fer cap a la Serra Major.
Summit

CIM ROCA CORBATERA (1163 m)

Una cop a la Serra Major ja divisem a la nostra dreta el cim de la Corbatera, i anem decidits. Un cop fetes les fotos de rigor, baixarem per un sender pedregós de còdols que ens fan relliscar més d'un cop. Deixem dalt a la nostra esquerra la Punta de la Serr5a Major i en direcció est seguirem un sender que sembla reseguir el cingle encara que més tard veurem que no es així, sinó que passa per un petit bosc de alzines; passem el collet de Miragüelos on veurem una creu de ferro damunt un turonet, seguim el camí baixant fins fer cap al Pla del Grau Gran on entroncarem amb el GR® 171.
Information

PLA DEL GRAU GRAN

A l'esquerra deixarem el camí que du cap a l'ermita de la Mare de Déu del Montsant, a la dreta un pal de senyalització i l'inici del nostre camí de baixada senyalitzat com a GR® 171.
Information

GR® 171

El GR® 171 va baixant fins Els Hostalets i Albarca. Nosaltres deixarem aquest sender que ara es cimentat, per a la primera corba a l'esquerra que trobem agafar un sender a la dreta de baixada per un grau que no sé si es el anomenat Grau de Sant Joan i que ens durà fins el Camí dels Cartoixans..
Intersection

GRAU DE BAIXADA A LA DRETA

Existeix una balisa amb una placa que diu "Itinerari 5", el seguim a la dreta tot baixant.
Intersection

ENCREUAMENT AMB EL GR® 174

Ja quan el sender planeja, just al arribar a una zona de roques i terreny de color salmó, ens creuem amb el GR® 174 anomenat "Camí de la Llisera" provinent d'Albarca, el seguirem uns metres cap a l'esquerra fins creuar-nos amb el Camí dels Cartoixans que seguirem cap a la dreta.
Intersection

CAMÍ DELS CARTOIXANTS

Bifurcació cap a la dreta, es el camí dels Cartoixans, un bon nombre de fites ens el asseguraran, el seguim.
World Heritage Site

TRAM EMPEDRAT

Un tram del camí encara conserva l'antic empedrat fet perquè els animals no rellisquessin amb l'argila del terra quan está mullada.
Information

RACÓ DEL CARRO

En una bifurcació de camins. Un pal de senyalització vertical del parc ens ho indica. Poc després deixarem el Camí dels Cartoixans.
Information

CRUILLA AMB EL CAMÍ RAL.

Fem cap en una bifurcació mes que encreuament on un pal indicador ens senyala el camí Ral de Cornudella, el seguim cap a l'esquerra.
Information

BIFURCACIÓ

De fet en trobarem dues casi seguides, La primera que surt per l'esquerra la deixem i seguim recta, al poc una nova bifurcació a la dreta, un cartell a ran de terra ens indica que es tracta d'un camí "particular". Segons el mapa de Piolet, si que pasa vora un edifici, però continua fins el camí dels Cartoixans. Bé, sigui com sigui, tampoc l'hem de utilitzar, així que el deixem darrera nostre i seguim en direcció sud.
Information

CRUILLA A L'ERMITA

Nova bifurcació cap a la dreta senyalitzada com "Camí a l'Ermita". Es tracta del camí cimentat per a vehicles, que hem seguint a l'inici d'aquesta sortida quan entronca amb el camí del barranc de Sant Joan. El deixem i seguim recte el camí Ral cap a Cornudella.
Intersection

BIFURCACIÓ DE CARRETERES

A les envistes de la població, just deixant a l'esquerra el cementiri, el camí es converteix en carretera i bifurca, seguirem la de la dreta tot passant per damunt del pont que salva el Barranc de les Obagues.
Sacred architecture

ESGLESIA I FONT

Ja entrem a la població i seguint pel carrer de Sant Francesc fem cap al davant de l'església parroquial de Santa Maria; al seu costat trobarem una font si es que necessitem urgentment apagar la nostra sed.
Parking

FINAL

Acabarem el recorregut en la mateixa placeta de l'inici, situada en el carrer de Pius XII.
Sacred architecture

ERMITA DE SANT JOAN DEL CODOLAR

L'ermita de Sant Joan del Codolar, vista des de el sender de pujada te un aspecte no massa conegut. Unes escaletes ens duran al seu davant.
Intersection

DEIXEM GR® 174 PER SENDER A DRETA

Força desdibuixat i entre roques deixem el GR® 174 per seguir en direcció sud (a la dreta) fins trobar les fites que ens indicaran que som al Camí dels Cartoixans.

Comments

    You can or this trail