Time  8 hours 10 minutes

Coordinates 2493

Uploaded February 4, 2019

Recorded January 2019

-
-
2,034 f
839 f
0
2.9
5.9
11.72 mi

Viewed 129 times, downloaded 1 times

near Pradell de la Teixeta, Catalunya (España)

EL PRIORAT: El priorat es un territori majoritàriament de conreu de vinya amb pocs boscos amb majoria de pinars. Els conreus de vinya destaquen en els terrenys de llicorella i en els costers, tot això fa que la pluja rellisqui per aquest tipus de terreny i la humitat sigui interior cosa que fa que els grans de raïm siguin més aviat petits i el grau de alcohol elevat cosa que dona una particular característica als vins de la comarca.

L’inici de la excursió, que en un principi pretén ser la primera d’un seguit de sortides que contemplin com a eix principal el sender de gran recorregut GR© 174, es fa des de el coll de Porrera (just damunt del de la Teixeta) en el lloc que hi ha un pal de senyalització vertical i un lloc per poder aparcar al costat de la carretera TP-7401 que du a Porrera i que es vora el reconstruït mas de la Potra; val a dir que passar pel davant del mas no està permès degut a que avui en dia es on es capta la energia elèctrica produïda pels aerogeneradors amb una potencia de 25 KV sent una zona de perill.

Des de el pal de senyalització vertical cal sortir en direcció nord i pujar per un inclinat corriol fins arribar a trobar la pista dels aerogeneradors on seguirem cap a l’esquerra passant vora les torres que sostenen les aspes; al poc deixarem la pista per un sender a l’esquerra fins fer cap vora l’antena militar on trobarem un altre pal. Per la dreta baixarem suaument fins el Coll dels Feixos on trobarem una cruïlla de pistes. D’aquí es pot seguir la pista cap a l’esquerra (GR© 174); però es més muntanyenc pujar pel sender entre pedres just al costat dels pals tot seguint el GR© 7 que ens durà fins un aerogenerador i sense arribar-hi agafarem una pista netejada de nou cap a l’esquerra que fa cap al mas de Joan Mestre avui en estat ruïnós. Ull doncs a tocar de la pista que duu al mas trobarem a la dreta un lloc on col·loquen arnes amb abelles quan arriba el bon temps.

El Mas de Joan Mestre fou lloc de residència dels Càtars (Bona Homes) entre els segles XIII i XIV que fugien de la persecució del rei de França i de la Inquisició. Ja en èpoques més recents fou una caserna dels Carlistes i avui dia mena en ruïnes.
Seguim per la pista que ja no la deixarem fins a Porrera, deixarem a banda i banda els nombrosos masos fruit del cultiu de les vinyes, mas d’en Arce, mas del Vicari, mas del Vilella, mas del Tafall, mas del Grau i mas d’en Roca; creuarem el aqüeducte del canal de transvasament de Siurana a Riudecanyes deixant a dalt, a la dreta les ruïnes del mas d’en Manyà i abans de fer cap a Porrera encara passarem sota el mas de Manescal, la parada del Tena (clos dominic), el mas de l’Hort de Lleó i el Molí de Montlleó.

Fem l’entrada a Porrera pel carrer Barcelona i un cop creuat el pont Vell arribem a la plaça de Catalunya; seguim pel camí dels Horts, sense deixar el GR© 174. Del camí ample en surt un sender a l’esquerra (pal de senyalització vertical) que duu al coll de la Sentiu, el seguim fins coincidir amb la T-704 on trobem el coll.

Seguim uns metres la carretera fins un proper pal de senyalització vertical que ens indica que per anar al coll Major hem de baixar cap a la dreta, ho fem i voltem Les Sentius tot passant per davant del mas d’en Roig (d’en Porrera) i per sota del mas d’en Simó, es el camí vell de Falset; una ràpida pujada ens torna a la carretera, uns pocs metres per ella ens porten al coll Major, allí trobem un nou pal de senyalització on la banderola de l’esquerra ha estat manipulada i senyala la carretera. Res més lluny de la veritat, hem de seguir a la dreta una pista cimentada que baixa (ull!, al mapa de PIOLET “Vall de Cortiella” està equivocat, el GR no passa per la carretera, podeu consultar el mapa del Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya).

El GR© 174 baixa per la pista cimentada i al poc es torna de terra; en tocar el Xalet del Llop deixem la pista i seguim un senderó a l’esquerra en forta baixada feta pols pel pas de motos i fem cap al barranc del Barretot que passa enfonsat a trams i creua una pista seguint pel que sembla un barranc que en realitat es el anomenat Camí Fondo; clar que en època de pluges ha de conduir necessàriament l’aigua caiguda; som vora Los Colls de Porrera.

El GR© 174 surt a una pista de terra que seguint cap a l’esquerra creua de nou la carretera en el punt que troba el PR©-C 53 “Camí dels Maquis” i la Creu de Santa Càndia, també hi ha un pal de senyalització vertical; deixem a l’esquerra el camí a la Pedra de Santa Càndia (Coll dels Rosegalls) i seguim en direcció a Falset, de nou el camí es troba rodejat de altes parets de terra, segueix sent el Camí Fondo.

Ja a les envistes de Falset el GR© 174 surt al camí dels Masos (de la Foïna), asfaltat, el seguim a l’esquerra fent la nostra entrada a la població deixant a l’esquerra la capella de Santa Càndia de forma quadrada amb cúpula rodona, recorda les esglésies ortodoxes; ja sols ens queda anar a buscar el nostre mitjà de transport cap a casa que tant pot ser públic com privat. En el nostre cas eren els nostres vehicles que havíem deixat aparcats de bon matí a la gasolinera situada a la sortida de la població en direcció a Gandesa.

Bibliografia: Mapa "Vall de Cortiella-Serra de Pradell-Puigcerver" de la editorial PIOLET, escala 1:15.000, primera edició: maig de 2008.

El track d'aquesta excursió esta fet amb un aparell de GPS, el GARMIN model 450t.

La he qualificat de "fàcil" perqué no hi ha desnivells importants i l'únic que cal destacar es la seva llargària, encara que al passar majoritàriament per pistes el recorregut es pot fer en un matí. Tan sols cal destacar que a la intersecció del camí que baixa al mas d'en Mestre i la pista del GR 174 hi ha una petita instal·lació de arnes que en l'època de producció de mel poden donar algun ensurt al excursionistes.
Information

INICI

Inici al pal de senyalització vertical al Coll de Porrera vora la T-7401 i el mas de la Potra.
Intersection

BIFURCACIÓ

Deixem la pista tot seguint el GR© 174 per un sender a l'esquerra sense pal indicador.
Information

PAL I PISTA

El sender acaba sota mateix d'una antena d'importància militar; hi ha un pal d'informació; sortim a una pista cimentada i girem a la dreta baixant.
Intersection

BIFURCACIÓ

Poc abans del coll dels feixos la pista es bifurca, seguim per la de l'esquerra.
Mountain pass

COLL DELS FEIXOS

Sortim a una pista i davant nostre veiem dos pals, el de la dreta, més antic, es va posar ara fa més de 30 anys, es del Comité Català de Senders de la FEEC i està pendent de reparació. El de l'esquerra més recent es del Consell Comarcal. Seguim de frente pel sender que puja senyalat con a GR©7
Intersection

CAMI MOLT BRUT

El sender fa una pujada, poc després baixa i finalment puja decididament fins el primer aerogenerador. No cal arribar-hi ja que el sender que agafarem es a l'esquerra i senyalat amb una aspa blanca i vermella propia de la senyalització dels GR©, girem doncs cap a l'esquerra. El dia que vàrem fer el recorregut aquest sender romandrà mig perdut i ple d'herbes, membres del G.E.C.T. el vàrem obrir uns dies més tard, es pot veure a les fotografies adjuntes.
Intersection

PISTA GR© 174

La seguim cap a la dreta.
Ruins

MAS D'EN MESTRE

En estat ruïnós, segons testimonis entre els segles XIII i XIV va ser amagatall de alguns Càtars (Bons Homes), molt més tard també servi com a aquarterament de Carlistes i avui dia està deshabitada i en estat molt precari.
Ruins

LA CASANOVA I ERMITA

Un intent de casa rural va ser la Casanova, a pocs metres del mas d'en Mestre, pero avui també la podem veure en un estat llastimós d'abandó. Anexada per la part del darrera veurem la tambe les ruïnes de l'Ermita de Santa Maria de Cortiella. Per la zona pasten un rucs que formen part del sistema de neteja de camins dels aerogeneradors.
Building of interest

MAS D'EN ARCE

la pista del GR© 174 ens duu ràpidament a passar vora el mas d'en Arce, a l'esquerra del camí.
River

RIU CORTIELLA

Creuem el riu cortiella a gual.
Lake

PAL BASSA D'EN VICARI

Passem a tocar la bassa del mas del Vicari, des de aquí no es pot veure el mas.
Intersection

BIFURCACIÓ

Deixem a la dreta l'accés al mas de Vilella, un xic elevat, no hi ha cap pal que ho indiqui, tan sols una pedra a modo de fita.
Building of interest

MAS DEL TAFALL

Un nou mas encara dempeus deixem sota la pista, es el mas del Tafall.
Ruins

MAS DELGRAU

A sota nostre, lluny i en complet estat de ruïna cobert d'heura.
Ruins

MAS D'EN ROCA

Difícilment visible des de el GR© 174, això si, te una bona quantitat de marges de pedra seca que arriban fins la pista i crec que també està en ruïnes. A prop del mas d'en Roca i a l'altre costat del turó hi ha un mas no identificat.
Lake

BASSA

De grans dimensions a l'esquerra de la pista i un xic lluny.
Ruins

VISTA DEL MAS D'EN MANYÀ

Podem veure les ruïnes entre els pins a dalt a la dreta.
Building of interest

MAS A LES COMES D'EN LLUIS

En una corba, ja a prop del aqüeducte, apareix a la dreta al fons un mas que no he pogut identificar, la partida rep el nom de Les Comes; també podem veure una bassa molt a prop.
Bridge

AQÜEDUCTE

Es el del transvasament de Siurana a Riudecanyes; poden seguir per la pista o passar-hi per sobre.
Information

PAL i CANYES

El lloc on s'ajunten els barrancs de La Garrantxa i el del Cortiella podem veure entre les canyes un pal de senyalització vertical, poc després deixem a la dreta la bifurcació cap el coll de Cortiella (per la Garrantxa) i uns metres després l'accés al mas del Manescal.
Building of interest

MAS DE MANESCAL

A la dreta un xic lluny i alt.
Building of interest

MASET DE LA REGINA

A la dreta i alt, mig amagat pels pins.
Waypoint

CLOS DOMINIC I MASET DEL TENA

Partida de forma trapezoidal conreada de vinya també anomenada tros del Carxot; el mas es imperceptible.
Building of interest

MASET DE L'HORT DE LLEO

Vora el camí, del que mena separat per una alta paret de pedra seca i una portalada actualment impracticable.
fountain

FONT

D'aigua de dubtosa potabilitat ja que pel seu costat raja un tub de desguàs dels camps, baixa del barranc de Les Comes.
panorama

VISTA DE PORRERA I DEL MOLÍ DE MONTLLEÓ

Ja a tocar de la població apreciem una bonica panoràmica on també apareix la cúpula del Molí de Montlleó.
Building of interest

MOLI DE MONTLLEÓ

Probablement era un molí d'oli ja que era el segon medi de vida de la zona. Conté també una gran bassa que probablement era la que feia funcionar el molí.
Provisioning

PORRERA

Desprès de creuar el Cortiella pel pont Vell passem per la plaça de Catalunya.
Intersection

PAL I SENDER

Seguint el GR© 174 sortim de la població pel camí asfaltat "Ral de Porrera a Falset" fins que trobem a l'esquerra un sender senyalitzat amb un pal que puja fins el coll de la Sentiu i que segueix sent el camí Ral de Porrera a Falset.
Mountain pass

COLLET DE LA SENTIU

Finalitza la pujada fent cap a la T-704 en el punt anomenat Collet de la Sentiu on passarem a tocar un pal de senyalització vertical.
Building of interest

MAS D'EN ROIG (NO DE GERMINAL)

Fem uns metres per la carretera i de seguida la deixem per un camí a l'esquerra que baixa cap el barranc de les Sentius i passem a tocar un gran mas en perfecte estat anomenat con a mas de Germinal als mapes i al ICGC oficialment com a Mas d'en Roig on el mas de Germinal está situat més al sud. Tot i així, al passar pel camí d'accés veurem en unes botes de vi fora d'ús pintades de color blanc les paraules "Mas d'en Porrera"; en fi, que cadascú el nomeni com vulgui.
River

GUAL

No fa gaire que deixem el mas i creuem el riuet del barranc de les Sentius a gual.
Intersection

BIFURCACIÓ

Deixem a l'esquerra una pista que mena al Mas d'en Germinal i al mas del Cintet
River

BARRANC

Sempre envoltats de vinyes fem una gran corba per a tal de salvar el barranc de les Sentius.
Intersection

ACCÉS AL MAS D'EN ROIG

Deixem a la dreta l'accés al mas d'en Roig amb una indicació de "mas del Porrerà"; Curiosament i segons el Institut Catastral i Geogràfic de Catalunya (ICGC) existeix un "Mas del Porrerà) vora la carretera T-704 però un xic més al sud-est.
Building of interest

VISTA MAS DE SIMO I BODEGA FERRER-BOBET

Seguint la pista passem per sota del mas; lluny, mirant en direcció a la carretera podem albirar el modern edifici de la bodega de Ferrer-Bobet.
Information

CARRETERA T-704

La pista mena a la carretera de Falset a Porrera, la T-704 que la seguim cap a la dreta superant una curta pujada, al final d'ella veiem una pal a la dreta.
Mountain pass

COLL MAJOR

Som al coll Major tal i com ho diu en el pal de senyalització vertical que trobem a la dreta. Una pista cimentada baixa cap a la dreta i tot i que la banderola del GR© 174 senyala a Falset per la carretera podem observar que ha estat manipulada per donar-li una falsa orientació; NO hem d'anar per la carretera sino que hem de baixar per la pista cimentada de la dreta.
Intersection

XALET LLOP-ATENCIÓ! INTERSECCIÓ.

La pista fa cap al xalet del Llop, cal no pasar-hi i seguir a l'esquerra una forta baixada malmesa pel pas indegut de vehicles motoritzats, sort que es una curta baixada per la que fem cap al barranc del Barretot.
Intersection

CREUEM PISTA

El sender ens du a un encreuament amb una pista cimentada, cal seguir recte pel barranc. Atenció!, en dies de pluja pot estar inundat, en aquest cas caldrà pujar cap a l'esquerra per la pista fins a la carretera i seguir per ella en direcció a Falset.
Information

PAL I PISTA

El sender pel barranc del Barretot també s'anomena Camí Fondo degut a la seva característica. fa cap a una pista on també existeix un pal de senyalització vertical,; seguim la pista cap a l'esquerra (sud-oest); a la dreta condueix a los Colls de Porrera.
Risk

CREUEM CRTA T-704

Final de la pista en una ample sortida a la carretera, la creuem amb cura pel pas de vehicles a gran velocitat.
Information

PAL I CREU SANTA CÀNDIA

A l'altre costat de la carretera trobem un pal de senyalització, l'encreuament amb el PR-C 53 "Camí dels Maquis" i la creu de Santa Càndia. Aquesta santa fou verge i màrtir i és la patrona de Falset. La seva festivitat se celebra el cap de setmana més pròxim al 7 de setembre, i és com una segona Festa Major, en aquest cas dedicada a la patrona del poble. A Falset es conserven les seves relíquies davall de l'Altar Major. Hom diu que els francesos, l'any 1810, les varen cremar (en l'època de Napoleó) i que gent del poble en va arreplegar els ossos i els varen amagar dins les parets de l'església, on varen ésser trobats l'any 1960. Ara aquestes relíquies només es poden veure per la celebració de Santa Càndia. Als afores del poble, hi ha una petita capelleta. La capelleta de Santa Càndia (es clar!) Encara ara, quan no plou, a Falset es diu si "encara haurem de treure a Santa Càndia en processó!" Tornant a la caminada, seguim pel Camí Fondo vers Falset.
River

CAMI FONDO

Seguim pel Camí Fondo amb algun tram d'empedrat recent per evitar en tot el possible els efectes del aigua de pluja.
Information

PISTA ASFALTADA I PAL

El camí asfaltat als Masos ens saluda per la dreta; en el lloc trobem un nou pal de senyalització vertical, seguim el camí vers Falset cap a l'esquerra.
Parking

FINAL APARCAMENT I GASOLINERA

Fem cap al nostre punt de destí, la gasolinera on hem deixat els vehicles de bon matí. Hi ha lloc per aparcar i també hi ha un bar on podem fer un petit àpat.
Sacred architecture

PLAÇA DE SANT JORDI I ESGLÉSIA ARXIPRESTAL DE SANTA MARIA

Creuem Falset tot passant per la Plaça de Sant Jordi no sense abans fer-nos una fotografia de grup a la porta de la Cooperativa Agrícola de Falset-Marçà.

Comments

    You can or this trail