-
-
2,059 ft
1,100 ft
0
0.8
1.5
3.0 mi

Viewed 23 times, downloaded 1 times

near Camarasa, Catalunya (España)

Us caldrà deixar el cotxe al Pantà de Camarasa. Si baixeu per la C-13 des de Tremp, abans de passar el túnel, a l'esquerra hi ha una petita zona d'aparcament (per a 3 -4 cotxes). Si veniu des de Balaguer l'aparcament es troba a la sortida del segon túnel.
Darrera del "quitamiedo" hi ha un sender que porta fins l'antic túnel paral·lel a la carretera. S'ha de vigilar ja que al final d'aquest s'enllaça amb la carretera que acostuma a tenir força trànsit.
Creuar el pantà i abans d'arribar al segon túnel un indicador ens avisa del camí cap a la Cova del Tabac.
Seguir i caminar vorejant el pantà per l'antic camí on hi han les antigues casetes dels vigilants. Després de sortir a una clariana continuar pel sender fins que comença la pujada, que és força pedregosa.
La pujada no és molt dura però sí constant per això si els nens no estan massa acostumats a caminar millor fer-ho amb calma.
En arribar a la bifurcació, que està senyalitzada, cal seguir pel camí de l'esquerre que condueix cap a les roques de Montroig, on es troba la cova. El camí de la dreta ens duria fins l'estació de Vilanova de la Sal.
La pujada es va fent cada cop més dura, tot i així es van trobant trams més planers rodejats de roures, pins i alzines.
Passem pe les restes d'un antic pou.
Després de creuar una tartera es troba el primer pas equipat, format per unes grapes i un cadenat que ajuda a passar el tram. No té dificultat i segur que als nens els hi agradarà passar-lo. Un cop passat continuar pujant.
En un altre punt cal superar un parell de grapes més que es troben sobre l'Avenc del Tabac (cal vigilar als més petits).
S'arriba a una paret amb força desnivell que es supera novament per unes escales fetes amb 5-6 grapes. Un cop superades ja s'arriba a la Cova del Tabac.
La cova del Tabac, és una cova del municipi de Camarasa (Noguera) amb representacions de pintura rupestre protegides com a Patrimoni de la Humanitat en el conjunt de l'Art rupestre de l'arc mediterrani de la península Ibèrica. Està situada en el vessant sud-est de la serra de Mont-roig.
a cova es coneix des del segle XIX, moment en què es fan les primeres prospeccions per Joan Valls, Pleyan de Porta i Sanpere i Miquel. A finals d'aquest segle es dugué a terme la primera excavació, dirigida per Lluís M. Vidal. En la dècada del 1970, Lluís Díez-Coronel va documentar les pintures rupestres a l'interior d'aquesta cavitat. D'aquests anys també són les planimetries realitzades per J. de la Vega. Els calcs de les pintures es van fer els estius de 1982-83 per Lluís Díez-Coronel.
La cova del Tabac fa 15 metres d'amplada a la base, i 20 metres d'alçada. El pis de la cova té una inclinació ascendent, i les seves parets s'acosten formant una primera cambra, que es comunica amb l'interior per una obertura semblant a un arc rebaixat. Una altra cambra segueix aquesta, i tot seguit una altra més. A uns 80 metres cap al nord-oest, la direcció canvia de cop prenent la gruta una orientació cap al nord i regularitzant-se la seva forma.
Les restes òssies animals i els materials es van localitzar a la primera cambra entremig del pedregam. El material consta d'objectes de pedra, objectes d'os i petxina, ceràmica, un fragment d'os humà i restes de fauna. Entre els objectes de pedra hi ha pedres de molins o molins de fricció. Els molins de mà són dels més primitius. La mida del molí publicat, que és de granit, fa 29 x 19 x 45. També hi ha una bola de quars que probablement serviria de percutor, ganivets de sílex (el més llarg té 6 centímetres), i una pedra de moldre. Es tracta d'un còdol pla i petit que s'ha interpretat com un útil per moldre ocre de tonalitat vermella. Dels objectes treballats destaquen dos punxons d'os de 10,5 i 5 centímetres de llarg respectivament, i una valva que segurament s'utilitzava com a penjoll. També hi ha ossos humans (un fragment de parietal) i restes faunístiques de Ursus, Bos taurus, Cervus elaphus, Equus, Canis familiaris, Capra, Meles taxus i valves de Cardium.

Comments

    You can or this trail