Moving time  2 hours 33 minutes

Time  3 hours 11 minutes

Coordinates 2044

Uploaded November 1, 2019

Recorded October 2019

-
-
1,847 ft
1,199 ft
0
1.8
3.6
7.25 mi

Viewed 193 times, downloaded 17 times

near Codalet, Occitanie (France)

La ruta comença a l'avinguda de Pau Casals de Prada de Conflent, junt a la via de la línia ferroviària entre Perpinyà i Vilafranca de Conflent. Des d'allà eixim en direcció sud mentre comencem a pujar lleugerament. Després, tombem cap a l'esquerra per l'avinguda del doctor Arrous i, en acabant, a la dreta pel camí de les Forques.

Amb aquesta via comencem a guanyar altura de manera més decidida mentre ens continuen acompanyant els habitatges dels afores de Prada de Conflent. En arribar al final de la urbanització, girem cap a la dreta per l'avinguda Bellevue que, de seguida, ens fa entrar en el terme de Codalet.

Pocs metres després d'entrar dins de la jurisdicció del poble veí, tirem cap a l'esquerra pel camí de Noguerol. Avancem cap al sud, per una via flanquejada per cases aïllades, algunes de nova construcció i altres assentades sobre masos i casetes preexistents.

Finalment, abandonem el camí de Noguerol quan arribem al bosc i deixem enrere ja tots els habitatges. En aquest punt, girem cap a la dreta per una sendera que ressegueix el rec de Boera, que és el principal canal de regadiu de la comarca del Conflent. Construït a mitjan segle XIX, recorre un total de 42 quilòmetres.

Nosaltres, però, no el seguim durant tanta estona. En cosa de deu minuts de caminar per la part baixa del bosc de la Llongadera, fem cap a un sifó d'aquesta sèquia, des d'on tenim una vista privilegiada de l'abadia de sant Miquel de Cuixà.

Passem el sifó per la banda de baix, i continuem per una sendera, ara més estreta i fora ja del bosc, que de seguida ens aboca a una pista. És aleshores quan comencem a perdre altura cap a la vall regada per la Lliterà.

Quan la baixada se suavitza, a mà dreta, mentre anem cap al sud, veiem com arranca un camí cap al nord-oest. L'agafem durant uns metres i, immediatament, fem cap a les ruïnes de l'ermita de sant Pere Orsèol, sant venecià que va morir a Sant Miquel de Cuixà.

Girem cua i tornem al camí principal per on baixàvem. Ara ja falta poc per a que passem per un prat i isquem a la carretera D-27 a l'altura del barranc de la coma dels Ocells. Tanmateix, el nostre periple per aquesta via és molt breu.

Trenquem cap a l'esquerra per un camí que se separa de la carretera entre dues propietats privades. Pareix, uns metres més enllà, que gira cap a l'esquerra. No obstant, continua recte i poc marcat durant uns metres. En acabant, sí que tomba cap a l'esquerra i comencem a pujar per una senda en direcció est.

Després, ens reorientem cap al sud-est, i prosseguim amb l'ascensió pel bosc dels Feixancs. El paisatge és silenciós, i la tardor ha cobert d'una catifa de fulles caduques la senda que trepitgem.

En acabant, fem cap a una pista, la del camí dels Feixancs, i comencem a perdre altura. Al fons, veiem ja el poble de Taurinyà i, de fons, els contraforts septentrionals del massís del Canigó. Al cap d'uns cinc minuts, fem cap de nou a la carretera D-27, amb la qual travessem el riu de la Lliterà.

Ara, entrem a Taurinyà pel llavador. Recorrem els seus carrers, estrets. Després de passar per l'escola i l'ajuntament, tirem cap a l'oest pel camí de Cassanet. Al deixar el poble enrere, el camí trenca cap al nord. Ara, caminem per la vall Panera, per una zona de bosc.

De fet, a mesura que avancem, els prats desapareixen i ja només veiem bosc a banda i banda del camí. Si el camí de Cassanet és una pista, en cosa d'un quart d'hora el deixem per una senda que baixa cap a la dreta, directa cap al llit del riu de la Lliterà.

Perdem més i més altura mentre escoltem, cada vegada més a prop, la remor de l'aigua. Tanmateix, la baixada s'interromp i continuem avançant en paral·lel al riu, tot i que alguns metres per damunt, en direcció nord. És en aquest tram on retrobem una altra vegada el rec de Boera, que ens acompanya en alguns trams.

De nou, una altra senda que ix a mà dreta, i per on continuem al cap d'uns vint minuts, ens aboca al llit del riu de la Lliterà. I ara sí que arribem fins a ell i el travessem per un gual. A l'altra banda de riu, queda ja l'abadia de sant Miquel de Cuixà.

Sant Miquel de Cuixà és una abadia benedictina fundada l'any 878 i on encara continua la vida monàstica. Contemplem el seu característic campanar i continuem la nostra excursió per la carretera D-27, en direcció nord.

Al cap d'uns cinc minuts, passem per la vora del mas Vernis. De seguida, uns metres més enllà, queda el mas Rafart. És en aquest punt on trenquem cap a l'esquerra, i comencem una ràpida pujada cap a la plana de sant Joan, o de Cirac, on hi fem cap en cosa de deu minuts.

Continuem cap al nord, mentre ja veiem al fons Codalet i Prada de Conflent. Entre vinyes, arribem a l'ermita de sant Joan de Dossorons, documentada des de l'any 950. Està envoltada per una tanca.

En aquest punt enllacem amb el camí de Sant Joan a Codalet. El seguim, primer per terme, i ja després pel mig d'una urbanització dels afores de Codalet. Al remat, fem cap a la carretera D-27a, que per la banda de la font dels Matxos, i després de creuar el riu de la Lliterà, ens deixa a Codalet.

Ara només ens queda travessar de banda a banda el poble i arribar als afores de Prada de Conflent, on havíem començat la ruta i on hi fiquem el punt i final.
Photo

Avinguda de Pau Casals

Photo

Avinguda del doctor Arrous

Photo

Camí de les Forques

Photo

Avinguda de la Bellavista

Photo

Camí de Noguerol

Photo

Camí

Waypoint

Sifó del rec de Boera

Photo

Vista de Sant Miquel de Cuixà

Photo

Camí

Religious site

Ermita de sant Pere Orsèol

Photo

Camí

Photo

Carretera D-27

Photo

Camí

Photo

Camí dels Feixancs

Photo

Carretera D-27

River

Riu de la Lliterà

Waypoint

Taurinyà

Photo

Camí de Cassanet

Photo

Camí de Cassanet

Photo

Camí

Photo

Camí

River

Riu de la Lliterà

Photo

Camí

Religious site

Abadia de sant Miquel de Cuixà

Photo

Carretera D-27

Waypoint

Mas Rafart

Photo

Camí

Religious site

Ermita de sant Joan

Photo

Camí de sant Joan a Codalet

Photo

Carretera D-27a

Fountain

Font dels Matxos

Waypoint

Codalet

Waypoint

Prada de Conflent

Comments

    You can or this trail