Download

Distance

0.74 mi

Elevation gain

52 ft

Technical difficulty

Easy

Elevation loss

69 ft

Max elevation

1,132 ft

Trailrank

22

Min elevation

1,062 ft

Trail type

One Way

Time

49 minutes

Coordinates

214

Uploaded

September 19, 2018

Recorded

September 2018
Be the first to clap
Share
-
-
1,132 ft
1,062 ft
0.74 mi

Viewed 120 times, downloaded 1 times

near Idrija, Idrija (Slovenija)

Ogled posledic rudarjenja v mestu Idrija na stavbah, škarpah...

View more external

Photo

Antonijev rov

V Antonijevem rovu je na ogled maketa rudnika, ki ponazarja lego in globino 700 km dolgih rovov (skupna dolžina). Zaradi izkopa rude ter njenega taljenja so na površju ostale vidne posledice rudarjenja. 500-letno obdobje rudarjenja je pustilo posledice na ljudeh, v prsteh (usedanje Hg v tla), v pokrajini (drsenje zemljišča) in na stavbah.
Photo

Kulturna dediščina mesta

V mesto Idrija so razpršene zgradbe iz različnih zgodovinskih obdobij. Danes spadajo med kulturno dediščino, ki je zapisana na listo UNESCO.
Photo

Jamski objekti

Kljub zaprtju rudnika desetletja nazaj, so v mestu objekti, ki so še aktivni. Omogočajo zračenje v aktivnih delih rudnika.
Photo

Transformatorska postaja

Nekdanja transformatorska postaja leži na predelu, ki je, zaradi rudnika, močno drsel. Opazna je nagnjenost zgradbe.
Photo

'Raufnk'

Dimniku, skozi katerega se je valil dim iz rotacijske peči, niso nikoli rekli drugače kot "raufnk". Strupenih hlapov ne pušča več v ozračje. Zaradi lege nad mestom je priljubljena točka za kratek vzpon med meščani Idrije.
Photo

Olimp

Tudi zanimiva in več pomenska imena rudniških zgradb so posledica petstoletnega rudarjenja. Na Olimu je delovala rudniška uprava, danes je v zgradbi laboratorij. Številke poškodbe na zgradbi so posledica drsenja in udiranja terena.
Photo

Razpoka na Olimpu

Razpoko na sliki so leta 1971 oz 72 zaprli z betonskim obližem. Jasno je razvidno, da je razpoka v času do danes ponovno nastala v širini 1-2 cm.
Photo

Lesena hiša

Kljub legi na nestabilne delu Idrije lesene hiše niso poškodovane. les je prožen in se dobro upira posedanju ali zdrsom zemljišča.
Photo

Mejca, kamšt v ozadnju

Mejca je del Idrije, namenjen rekreaciji. Območje je nasuto z žgalniškimi ostanku in s peskom. Tako je mesto pridobilo nekaj uravnanih površin.
Photo

Lenštat

Na lenštatu so najbolj opazne posledice premikov zemljišča zaradi rudarjenja. Hiša na sliki ni več primerna za bivanje, saj je nagnjena do 70 cm.

Comments

    You can or this trail