Moving time  3 hours 19 minutes

Time  4 hours 44 minutes

Coordinates 2300

Uploaded August 29, 2019

Recorded August 2019

-
-
7,166 f
5,137 f
0
2.0
4.1
8.13 mi

Viewed 36 times, downloaded 1 times

near Canalda, Catalunya (España)

Caminada de gairebé vint quarts, amb aproximació en cotxe des de Solsona.

Els habituals de la muntanya dirant que hi hem estat massa temps (ells ho fan en unes dues o tres hores), però pels caminaires ocasionals de muntanya, com nosaltres, és el temps que hem necessitat, i quedant-nos amb les ganes de poder dedicar més temps a observar vaques, isards, vultons, tarteres, roques curioses, soques seques, arbres monumentals, vistes espectaculars, miradors esplèndids, flors de muntanya, ... Per això he fet moltes fotografies per gaudir-ho amb tranquilitat i recordar-ho durant molt de temps.

El tram inicial té una mica de dificultat pels muntanyencs ocasionals, per la pendent tant prolongada, recomano que es faci amb algú que conegui l’entorn.

Hem deixat el cotxe a l’aparcament de les Costes, al trencant que porta a aquesta casa de pagés, al costat del camí de Coll de Jou al Prat de Bacies, poc després on el ferm es de terra.

Hem pujat pel camí dels Isards, corriol que porta al Prat de Bacies. Hem creuat el Prat i hem pujat a les Morreres.

Després d’esmorzar hem baixat al Prat de Bacies i l’hem creuat direcció oest, fins trobar el camí al segon xalet.

Hem tornat pel camí que porta a Coll de Jou fins el cotxe, agafant al començament un sender que fa de dracera fins el primer xalet.

Una gran caminada amb el millor guia, al que li agraïm la paciència que ha tingut amb nosaltres.
Photo

Aparcament del trencant a les Costes

Hem aparcat el cotxe en el trencant a la casa de les Costes.
Photo

Les Costes

Casa de pagés que dona de nom al lloc. Ens hi hem d’aproximar, sense arribar-hi, per prendre el camí dels Isards, marcat per piles de pedres i alguna ralla vermella descolorida.
Photo

Corriol marcat per piles de pedra

Prenem el camí dels Isards, seguint el corriol marcat per unes piles de pedra que indiquen a la perfecció per on s’ha de passar. A mesura que el vas seguint veus que no hi ha altres alternatives per pujar.
Photo

Mirador per descansar

La pujada és dreta, es bo aprofitar els miradors que es van trobant per gaudir de les vistes, oxigenar els pulmons i fer descansar les cames.
Photo

Font de les Rues de les Costes

Ens hem desviat una mica del corriol per anar a veure la font. Hem escoltat l’aigua canalitzada però pel sobreeixidor no en sortia.
Photo

Corriol de Tartera entre boixos

El corriol que seguim es tot de tartera, delimitat per vegetació, Hem deixat el bosc de pins i hem entrar en un indret on hi predomina el boix. Tot sovint hi trobem boix femella amb fruits de color vermell.
Photo

Mirador de la Tartera per descansar

Com hem dit abans, tots els miradors son bons per gaudir de les vistes, oxigenar els pulmons i descansar del cames.
Photo

Corriol planer entre pins

Passem per un petit prat i el corriol ens permet reposar una mica mentre passem entre un bosc amb poc pendent.
Photo

Pujada del ja no puc més, però pel que queda ...

Torna la pujada i entrem en aquella fase d’aguantar i de fer el darrer esforç perquè ja queda poc per arribar al Prat de Bacies.
Photo

Mirador de la tartera de la Garriga Gran

Parada obligada a les penyes on comença la tartera. Les vistes i el lloc és impresionant. A l’altre costat hi habia una cabra o un cabirol.
Photo

Arribada al Prat de Bacies

El pendent es va suavitzant i comencem a caminar sobre un prat entre pins negres, fins arribar al Prat de Bacies.
Photo

Prat de Bacies

Per pujar a les Morreres hem d’anar pel Portell de l’Ós. Seguint la carena de la Serra des d’on som nosaltres no hi podríem pujar. Creuem els Prats de Bacies, tot un plaer despés del que acabem de pujar.
Photo

Corriol de tartera de les vaques

Per arribar al Portell de l’Ós, sense haver de baixar de cota, hem fet dracera pel mig de la tartera seguin un corriol provablement fet per les vaques que hi pasturen.
Photo

Bosquet dels bolets (més llenega blanca que rovellons)

Agafem el camí, molt ben definit, que porta del Portell de l’Ós a les Morreres. Com que passa pel mig d’un bosquet on s’hi fan bolets, més llenega blanca que rovellons, hi hem entrat una mica per trobàvem algun rovelló, però no n’hem vist cap.
Photo

Punt geodèsic de les Morreres

Ja hi hem arribat, i el punt geodèsic n’és la prova irrefutable. Després del passeig i de les fotos de rigor, hem fet servir el punt de seient per fet el merescut esmorzar.
Photo

Reflector de telecomunicacions de les Morreres

Però l’element que més identifica a les Morreres és el reflector de telecomunicacions que es veu des d’arreu i que feia arribar el senyal telefònic a Sant Llorenç des de Solsona (abans hi arribava des de Berga i a Solsona des de Manresa). Ens hi hem fet les fotos testimonials.
Photo

Passejant per les Morreres

Hem caminat per la carena de les Morreres fins a la vista de l’Espluga del Feixat per si hi veiem el ramat d’isards que el freqüenteja, però no hi era (els hem vist corrents pel Prat de Bacies). Com que han començat a pujar núvols i boira, no hem gaudit de bones vistes cap a la plan. Hem vist molts voltors.
Photo

Una soca vella

Hi ha molts detalls per gaudir de l’alta muntanya. En aquesta ocasió m’he fixat en una de les moltes soques de pins víctimes dels llamps que cauen en aquestes alçades.
Photo

Formiguer gegant

Un altre detall que hem trobat al bosc, a falta de bolets, el un impresionat formiguer típic d’aquests indrets. És gran, peró n’he vist de més grossos.
Photo

Portell de l’Ós

Seguim el camí cap el Portell de l’Ós que permet arribar amb vehicle a les Morreres. És un camí força transitat a l’estiu. Per fer dracera deixem el camí per creuar de nou el Prat de Bacies.
Photo

Tartera cap al Prat de Bacies

Per connectar amb el Prat de Bacies hem de baixar per una tartera seguin un corriol força ben definit.
Photo

Prats de Bacies amb porta

Em creuat el Prat de Bacies entre les vaques. Hem passat per la porta del tancat que divideix el Prat en diverses pastures.
Photo

Camí al segon Xalet

Seguim el camí del Prat de Bacies fins que trobem el camí que ve de Coll de Jou cap al segon Xalet. Nosaltres prenem el camí en direcció a Coll de Jou.
Photo

Bosc de pi negre

Continuem pel camí pla, però deixan el prat de pastura per un bosc de pi negre propi d’aquestes alçades.
Photo

La Bassa de Bacies

Passem pel costat de la Bassa de Bacies, on hi ha informació dels animals que la fan servir per beure.
Photo

Plafó informatiu sobre el Pla de Bacies

Al costat del camí trobem un plafó informatiu sobre els Pla de Bacies.
Photo

Mirador del Torrent d’Urdoll

El camí surt del pla de Bacies i arribem al mirador del Torrent d’Urdoll, amb bones vistes i constatant el descens que hem de fer per tornar al punt de partida.
Photo

Dracera fins el primer xalet

Als pocs metres de començar el descens ens desviem per un corriol que és una dracera per anar al primer xalet. El trencant està marcat per una pila de pedres, però si no ho coneixes és fàcil saltar-se’l. El desnivell de la dracera és molt correcte i de bon fer, es el que queda de l’antic camí de carro per pujar, que es va fer servir fins que van fer la nova carretera.
Photo

Soques seques ...

Com que el camí de baixada es de bon fer tenim temps per gaudir del que ens envolta, com les soques i els arbres secs que són unes escultures naturals dignes de ser admirades.
Photo

Torrent D’Urdell

A l’extrem de la primera baixada arriben a la “paella” del camí per canviar de direcció, marcant el límit el torrent d’Urdell. És un excel·lent mirador del torrent i del mirador sobre la tartera on hem estat al pujar.
Photo

Pas per la primera tartera

El segon tram de descens per la dracera també és de bon fer. Un dels trams més curiosos de fer, i de veure, es quan es travessa una tartera.
Photo

Pas per la segona tartera

El segon tram de descens per la dracera també és de bon fer. Un dels trams més curiosos de fer, i de veure, es quan es travessa una tartera.
Photo

Pins monumentals

En aquest tram tobem pins negres monumentals. Val la pena fixar-s’hi i dedicar-lo-hi un temps. En pocs llocs podem uns arbres com aquests i en un entorn tant adient.
Photo

Segona paella i darrer canvi de sentit

Arribem al punt on el camí fa el segon gir de 180 graus, el nou tram ens portarà directament al primer xalet. El camí és, com fins ara, agraït i de bon fer.
Photo

El Primer Xalet

Arribem al primer xalet, o de les runes que queden del primer xalet. Aquí hi la carretera que ve de Coll de Jou es bifurca per anar a Montnou i al pla de Bacies. La del Montnou està esfaltada. Des d’aquest punt fins al cotxe seguirem la carretera a Coll de Jou.
Photo

Torrent d’Urdell

La carretera de Coll de Jou es creua amb el Torrent d’Urdell, i es espectacular i dona molt de respecte. Els dies que plou fort, de la manera que ho fa a la muntanya, ple d’aigua, ha de fer terror.
Photo

Roques espectaculars

Les roques són la principal característica de la vessant sud del port del compte, i aquí podem gaudir de la seva bellesa d’aprop. Unes escultures naturals dignes de ser admirades.

Comments

    You can or this trail