Moving time  one hour 8 minutes

Time  2 hours one minute

Coordinates 796

Uploaded May 9, 2020

Recorded May 2020

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
1,108 ft
751 ft
0
0.7
1.5
2.94 mi

Viewed 7 times, downloaded 0 times

near el Pont de Vilomara, Catalunya (España)

Pont Foradat i Punta Sabata pel Camí de Les Arnaules (Manresa-Bages)

Tercer dia de desconfinament parcial, després de moltes setmanes, que aprofitem per matinar i sortir a caminar una mica pels boscos propers a Manresa.

Iniciem la ruta abans de creuar el pont sobre l'autopista C-16. El camps ja estan prou verds i farcits de flors, però avui fa un dia ennuvolat i rúfol.

Creuen el pont sobre l’autopista i enfilen el camí en lleuger ascens que, una mica més enllà, ens permet la primera visió sobre Montserrat. Pels marges del camí anem trobant les primeres fors de primavera: lletereses, estepes blanques i negres, roselles, farigola, campanetes, sanguinàries, malves, jonçes, argelagues, panigrocs, llis blaus i alguna calabruixa escampada, de tant en tant. Un plaer pels sentits.

Poc després arribem a una cruïlla de camins amb un pal indicador. Avui seguirem per la dreta, per baixar directes al Pont Foradat.

A la següent cruïlla, sense senyalitzar, seguirem també per la dreta, en un descens per la pista paral·lela a l’autopista.

A la part baixa trobem una barraca de pedra seca de dos cossos. Just al davant hi ha un exemplar, amb un verd intens, de Cydonia oblonga, col·loquialment Codonyer (català) o Membrillero (castellà).

Una mica més enllà, veiem una cruïlla amb un pal indicador metàl·lic, però ara seguirem per la dreta, en direcció al Pont Foradat, i a la tornada ja agafarem el camí de l’esquerra per pujar a la Cantera del Pont Foradat.

En un moment arribem a una taula amb bancs de pedra fosca que deixarem per la dreta per seguir la pista principal.

Poc després passem a tocar d’una cruïlla de camins amb pal indicador. Per la dreta baixaríem per l’antic camí del Pont de Vilomara, però nosaltres avui seguim rectes, en lleuger ascens, fins arribar a la part final de la pista, a un turonet amb bones vistes del Pont de Vilomara i del seu pont gòtic sobre el Riu Llobregat.

Tot just arribar a la part alta trobem un nou pal indicador. Per l’esquerra podríem pujar a la Punta Sabata resseguint el penya-segat, però avui no ho farem i tornarem enrere pel camí d’anada.

Ens estem una estona a la balconada sobre el Pont de Vilomara, gaudint del paisatge, tot i els núvols que avui no ajuden gaire.

Després de descansar una estona, tornem pel camí per on hem vingut i, en poca estona, arribem al Pont Foradat o Pont de Les Arnaules, una meravella geològica de roca natural que segons internet, té una antiguitat d’uns 40 milions d’anys. Fa 27 metres de llargària i està a una alçada de quasi 11 metres sobre el Torrent de Cal Rena. L’amplitud de pont és d’uns 2,5 metres i cal vigilar amb les relliscades si el travessem en dies de pluja com avui. El cert és que impressiona. Hi ha un corriol fressat per passar-lo per la dreta si no volem córrer riscos.

Deixem enrere el Pont Foradat pel corriol que surt per la dreta i tornem ala pista principal, a l’alçada del banc de pedra que ja coneixem.

A la següent cruïlla amb el pal indicador metàl·lic, girem a la dreta, passem a tocar d’una barraca de pedra seca en bon estat, i seguim amunt pel corriol fressat que ens portarà a la Cantera del Pont Foradat.

Seguim amunt i, a la part alta, girem a l’esquerra per una pista herbada que, després de passar a tocar d’un parell de barraques de pedra seca, ens deixa a un prat verd farcit de roselles.

Reculem per la pista i ens acostem a una barraca de pedra seca amb porxo que ja coneixem d’altres ocasions i on aprofitem per descansar una estona.

Amb les forces recuperades, seguim per la pista de la dreta i en lleuger ascens fins retrobar la cruïlla amb pal indicador del principi. Ara seguim per la dreta, en direcció a Punta Sabata per una pista molt agradable que travessa el bosc.

Al final de la pista hi ha una cruïlla amb un pal indicador. Ara seguim per la dreta, pel camí conegut com camí de Punta Sabata (M5). És una pista molt ampla que serveix de balconada sobre el Riu Llobregat i el poble del Pont de Vilomara.

Finalment arribem a Punta Sabata o podem gaudir de bones vistes. Llàstima que el dia no acompanya, però ho gaudim igual.

Després d’unes quantes fotos, reculem per la pista per on hem vingut i, a la cruïlla, ara anem pel corriol de l’esquerra, travessant el bosc.

A la part final del corriol tenim l’agradable sorpresa de trobar-nos una papallona que es deixa gravar i fotografiar tranquil·lament una bona estona.

Deixem el corriol i sortim ala pista principal, que en uns minuts ens porta a creuar novament el pont sobre la C-16, on donem per finalitzada la ruta d’avui.

Tot plegat, uns 5 quilòmetres fàcils i planers per una zona habitualment poc transitada. Val molt la pena.

Salut i bona caminada !
Waypoint

Inici de la ruta d'avui. Flors del camí

Inici de la ruta d'avui. Flors del camí. Trobem molts exemplars de Salvia verbenaca, "Tàrrec comú, Tarró, Tàrrega, Cresta de gall, Cresta de gallina, Herba de Santa Llúcia, Herba del mal d'ulls o Sàlvia de cresta", en català i "Gallocresta, Hierba de Santa Lucia, Hormino silvestre o Verbenaca", en castellà. I de Linum narbonense, "Lli, Lli blau, Lli de narbona o Lli narbonenc", en catala`i "Lino, Lino azul, Linillo i Lino bravo", en castellà.
Waypoint

Vistes i flors del camí

Vistes i flors del camí. Trobem: 1-. Moltes flors de Malva sylvestris, “Malva, Malva de cementiri, Malva major o Vauma”, en català i “Malva, Malva común o Malva silvestre”, en castellà. 2-. I moltes de Papaver rhoeas, "Rosella, Babol, Bababadoc, Babola, Caputxí, Colet, Gall, Gallaret, Lloca, Paparota, Paramà, Pipiripip o Quiquiriquic", en català, i "Amapola, Amapol, Amapola común, Amapola silvestre, Ababol o Pipiripip", en castellà.
Waypoint

Mirada a Montserrat, ennuvolat. Flors del camí

Mirada a Montserrat, ennuvolat. Flors del camí. Trobem molts exemplars de Cistus salviifolius, "Espepa borrera o Estepa negra", en català i "Chocasapor, Chocasapes, Cisto hembra, Estepa, Jagarzo vaquero, Jagarzo morisco, Jara negra o Hierba llobera", en castellà.  
Intersection

Cruïlla amb pal indicador. Seguim per la pista de la dreta, en direcció al Pont Foradat. Flors del camí

Cruïlla amb pal indicador. Seguim per la pista de la dreta, en direcció al Pont Foradat. Flors del camí. Trobem: 1-. Matolls de Dorycnium pentaphyllum, "Botja d'escombres, Botja petita, Botja blanca, Botjeta blanca, Socarrell, Ajocaperdius, Baladre, Farigola blanca o Herba conillera", en català i "Bocha, Bocha blanca, Boja, Boja escobera, Escobizo, Socarrillo, Cola de caballo, Emborrachacabras, Escoba, Zurravieja o Aceiteros", en castellà. 2-. Helianthemum apenninum, "Perdiguera, Heliantem apení o Heliantem perdiguera", en català i "Perdiguera blanca, Heliantemo blanco o Rosa de las rocas blancas", en castellà. 3-. Anisantha rubens, "Blat de formiga, Bromus rogenc, Estripa-sacs, Margall, Margall d’espigó llarg o Margall rogenc", en català i "Colajaca, Espiguilla, Espiguilla de burro, Pasto, Plumerillo rojo o Triguera", en castellà.
Waypoint

Seguim per la pista principal de terra en direcció al Pont Foradat. Flors del camí

Seguim per la pista principal de terra en direcció al Pont Foradat. Flors del camí. Trobem: 1-. Els primers exemplars d'Hypericum perforatum: "Pericó o Herba de Sant Joan", en català i "Hipérico, Corazoncillo o Hierba de San Juan", en castellà. 2-. També els primers exemplars de temporada de Silene vulgaris, “Cascavells, Colissos, Colitx, Colitxos, Colís, Esclafidors, Petadors, Petonets o Trons”, en català i “Colleja, Alcadicea, Ben blanco, Acoletas, Berza, Conejera o Farolillos”, en castellá.  3-. Molts exemplars d'Anisantha rubens, "Blat de formiga, Bromus rogenc, Estripa-sacs, Margall, Margall d’espigó llarg o Margall rogenc", en català i "Colajaca, Espiguilla, Espiguilla de burro, Pasto, Plumerillo rojo o Triguera", en castellà. 4-. Exemplars de Linum narbonense, "Lli, Lli blau, Lli de narbona o Lli narbonenc", en catala`i "Lino, Lino azul, Linillo i Lino bravo", en castellà.
Intersection

Cruïlla. Seguim a la dreta, en direcció al Pont Foradat. Flors del camí

Cruïlla. Seguim a la dreta, en direcció al Pont Foradat. Flors del camí. Trobem: 1-. Molts exemplars d'Helianthemum nummularium, “Heliantem numular, Heliantem tomentós, Herba perdiuenca o Herba turmera”, en català i “Cespedilla, Flor del sol, Jarilla de monte, Mirasol, Perdiguera, Quiribel, Tamarilla o Yerba turmera”, en castellà. 2-. Exemplars de Reseda lutea, "Gandalla, Galda, Gandaia, Marduixí bord o Pebre de ruc", en català i "Gabarró, Gualdón, Pacífica o Reseda amarilla", en castellà. 3-. Moltes flors de Centranthus ruber, "Herba de Sant Jordi, Andianeta o Herba de Montserrat", em català i "Valeriana roja, Hierba de San Jorge, Alfeñique, Centranto o Milamores", en castellà.
Waypoint

Barraca de pedra seca. Flors del camí

Barraca de pedra seca. Flors del camí. Al sostre de la barraca trobem un matoll d'Helianthemum nummularium, "Heliantem numular, Heliantem tomentós, Herba perdiuenca o Herba turmera", en català i "Cespedilla, Flor del sol, Jarilla de monte, Mirasol, Perdiguera, Quiribel, Tamarilla o Yerba turmera", en castellà.
Intersection

Cruïlla amb pal indicador. Seguim rectes en direcció al Pont Foradat. Flors del camí

Cruïlla amb pal indicador. Seguim rectes en direcció al Pont Foradat. Flors del camí. Trobem: 1-. Aguns exemplars de Rhaponticum coniferum, "Carxofera de muntanya o Pinya de Sant Joan", en català i "Cuchara de pastor, Alcachofa silvestre o Piñas", en castellà. 2-. Matollars florits de Lonicera implexa, "Didalets, Didalets de la Mare de Déu, Dolçamel, Gallet, Gallarets, Mare-selva, Mare de bosc, Lligabosc mediterrani o Xuclamel", en català i "Madreselva mediterránea, Zapatillas, Calzas, Alzas, Dedicos de la Virgen, Mamellera o Mariselva", en castellà. 3-. Molts exemplars de Centranthus ruber, "Herba de Sant Jordi, Andianeta o Herba de Montserrat", em català i "Valeriana roja, Hierba de San Jorge, Alfeñique, Centranto o Milamores", en castellà.
Picnic

Taula i bancs de pedra. Flors del camí

Taula i bancs de pedra. Flors del camí. Trobem els primers exemplars d'Helichrysum stoechas, "Sempreviva, Sempreviva borda, Ramell de Sant Ponç, Flor de Sant Joan, Flors de tot l'any, Flor de mort, Perpètua borda, Mançanilla o Maçanella", en català i "Flor de San Juan, Manzanilla real, Manzanilla bastarda, Perpétua de monte, Perpétua silvestre o Siempreviva amarilla", en castellà.
Intersection

Cruïlla amb pal indicador. Seguim amunt pel M5. Flors del camí

Cruïlla amb pal indicador. Seguim amunt pel M5. Flors del camí. Trobem molts exemplars florits de Coris monspeliensis, “Pinell, Estepa de Montpellier, Pinzell, Pinsell, Herba pinzell, Cepell, Cepell bord, Farigola borda, Farigola de pastor, Farigola mascle, Timó reial, Tonanyí, Herba flatera, Herba del fetge, Herba soldadora o Herba saladora”, en català i “Consuelda de peñas, Consuelda petrosa, Coris, Cura real, Curalotodo, Hierba pincel, Hierba de las úlceras, Hierba de los chinches, Hierba soldadora, Iva, Iva dulce, Periquillo, Pincel, Pinillo real o Tomillo real”, en castellà.
Waypoint

Pal indicador al turonet del balcó sobre el Pont de Vilomara

Pal indicador al turonet del balcó sobre el Pont de Vilomara.
Waypoint

Balconada sobre el Pont de Vilomara

Balconada sobre el Pont de Vilomara.
Photo

Flors del camí amb papallona

Flors del camí amb papallona. Trobem exemplars de Centaurea jacea, "Caps blaus, Caps de burro o Centàurea jàcea", en català i "Cartamo silvestre, Escoba blanca, Escoba negra, Hierba de los burros, Liebrecilla, Escobera o Yerba rosa", en castellà. També trobem una bonica papallona sobre les flors d'Helichrysum stoechas, "Sempreviva, Sempreviva borda, Ramell de Sant Ponç, Flor de Sant Joan, Flors de tot l'any, Flor de mort, Perpètua borda, Mançanilla o Maçanella", en català i "Flor de San Juan, Manzanilla real, Manzanilla bastarda, Perpétua de monte, Perpétua silvestre o Siempreviva amarilla", en castellà.
Bridge

Pont Foradat de Les Arnaules

Pont Foradat de Les Arnaules.
Waypoint

Barraca de pedra seca

Barraca de pedra seca.
Waypoint

Barraca de pedra seca i flors del camí

Barraca de pedra seca i flors del camí. Trobem alguns exemplars de Rhaponticum coniferum, "Carxofera de muntanya o Pinya de Sant Joan", en català i "Cuchara de pastor, Alcachofa silvestre o Piñas", en castellà.
Waypoint

Barraca de pedra seca. Flors del camí

Barraca de pedra seca. Flors del camí. Trom alguns exemplars de Convolvulus lanuginosus, "Campanera cabdellada, Campanera llanuda, Campaneta de roca, Corretjola llanosa, Herba de setge, Herba setge o Platejada de roca", en català i "Campanilla de Montserrat, Campanilla lanuda o Campanilla plateada", en castellà.
Waypoint

Camp verd amb roselles i altres flors

Camp verd amb roselles i altres flors. Trobem també molts exemplars de Salvia verbenaca, "Tàrrec comú, Tarró, Tàrrega, Cresta de gall, Cresta de gallina, Herba de Santa Llúcia, Herba del mal d'ulls o Sàlvia de cresta", en català i "Gallocresta, Hierba de Santa Lucia, Hormino silvestre o Verbenaca", en castellà.
Waypoint

Barraca de pedra seca amb porxo

Barraca de pedra seca amb porxo.
Intersection

Cruïlla amb pal indicador. Zoom al Refugi el Tuc, del Pont de Vilomara

Cruïlla amb pal indicador. Zoom al Refugi el Tuc, del Pont de Vilomara.
Waypoint

Pista del camí a Punta Sabata (M5) i flors del camí

Pista del camí a Punta Sabata (M5) i flors del camí. Trobem els primers exemplars de Gladiolus palustris, "Lliri dels blats, Lliri de Sant Joan, Espadella, Coltell vernell, Claviol, Ganivet, Espasa, Espaseta, Herba d'espasa o Herba de palma", en català i "Gladiolo de campo, Clavelicos de pastor, Cresta de gallo, Espadilla de europa, Estoque o Lirio de San Juan", en castellà. Alguns exemplars, segurament portats pel vent, de Brassica napus, "Colza o Nap", en català i "Colza, Nabo, Raps o Canola", en castellà.  
Waypoint

Punta Sabata. Mirada a Montserrat i al Pont de Vilomara. Flors del camí

Punta Sabata. Mirada a Montserrat i al Pont de Vilomara. Flors del camí. Veiem molts exemplars de Cistus monspeliensis, "Estepa negra, Morisca negra, Estepa llimonenca o Mòdega", en català i "Estepa negra, Jaguarzo negro, Jara negra o Jaguarzo", en castellà.
Waypoint

Corriol que travessa el bosc. Trobem una bonica papallona pel camí

Corriol que travessa el bosc. Trobem una bonica papallona pel camí.
Waypoint

Final de la ruta d'avui. Flors del camí

Final de la ruta d'avui. Flors del camí. Trobem: 1-. Els primers exemplars de Sylibum marianum, "Card marià, Card lleter, Card de la llet de la Mare de Déu, Card tacat o Card burral", en català i "Cardo asnal, Cardo mariano, Cardo de María, Cardo lechoso o Cardo lechero", en castellà. 2-. Molts exemplars d'Urospermum dalechampii, "Amargot, Apagallums, Barba cabruna, Cuixa dedona, Herba amargant, Morro de porc o Pom de moro", en català i "Pom de moro, Lechuguilla o Roseta de Portugal", en castellà. 3-. Un exemplar de Ligustrum lucidum, “Troana o Troana matisada”, en català i “Aligustre de China, Ligustro o Trueno”, en castellà. 4-. Molts exemplars de Linum narbonense, "Lli, Lli blau, Lli de narbona o Lli narbonenc", en catala`i "Lino, Lino azul, Linillo i Lino bravo", en castellà.

1 comment

 • Photo of Pitcollonsiamunt2

  Pitcollonsiamunt2 May 14, 2020

  I have followed this trail  View more

  Agradable i planera ruta pels boscos de Les Arnaules, a Manresa. Un plaer.

You can or this trail