Moving time  one hour 23 minutes

Time  2 hours 59 minutes

Coordinates 905

Uploaded May 3, 2020

Recorded May 2020

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
1,112 ft
826 ft
0
0.8
1.7
3.36 mi

Viewed 17 times, downloaded 0 times

near el Pont de Vilomara, Catalunya (España)

Pont Foradat i Punta Sabata pel Camí de Les Arnaules (Manresa-Bages)

Segon dia de desconfinament parcial, després de moltes setmanes, que aprofitem per matinar i sortir a caminar una mica pels boscos propers a Manresa.

Iniciem la ruta abans de creuar el pont sobre l'autopista C-16. El camps ja estan prou verds i farcits de flors i, com avui fa un dia clar i lluminós, tot llueix encara més espectacular.

Creuen el pont sobre l’autopista i enfilen el camí en lleuger ascens que, una mica més enllà, ens permet la primera visió sobre Montserrat. Pels marges del camí anem trobant les primeres fors de primavera: lletereses, estepes blanques i negres, roselles, farigola, campanetes, sanguinàries, malves, jonçes, argelagues, panigrocs, llis blaus i alguna calabruixa escampada, de tant en tant. Un plaer pels sentits.

Poc després arribem a una cruïlla que seguirem per l’esquerra. El camí, amb vistes a l’autopista ens baixa ràpid a una zona de ruscs i una barraca de vinya de pedra seca. Aquí el camí no es veu gaire clar, així que decidim tornar enrere fins la cruïlla inicial.

De nou a la cruïlla inicial, seguim el corriol de l’esquerra que s’endinsa al bosc. És un tram d’ombra i molt agradable que en un moment ens deixa a la balconada sobre el Pont de Vilomara, a una cruïlla del Camí de Punta Sabata. Hi ha un pal indicador i ¡bones vistes sobre el poble, el Riu Llobregat i Montserrat. Al nord veiem la Muntanya de sal i, més lluny, el Pedraforca i el Port del Comte.

Ara seguirem per la pista de l’esquerra (Ruta M5) en direcció a la Carretera del Pont de Vilomara i, poc després, arribem a una nova cruïlla amb pal indicador. Per aquest corriol, tan pronunciat i relliscós, ja hem baixat en diverses ocasions, però avui amb la Carme, millor no córrer riscos. Decidim tornar enrere, per la pista principal fins la cruïlla amb el pal indicador.

És una pista molt ampla (M5) que, en un no res, ens deixa a la Punta Sabata, pròpiament dita.

Aquí descansem una estona gaudint de les vites al Pont de Vilomara i a Montserrat i, amb les forces recuperades, seguim camí en direcció sud, cap al Pont Foradat de Les Arnaules.

Fem un bon tram de baixada per camí molt fressat, a estones relliscós, i a la primera cruïlla no senyalitzada, seguim per la pista de la dreta per anar a buscar una parell de barraques de pedra seca i una caseta amb porxo que coneixem d’altres ocasions.

Dit i fet, seguim per la pista de la dreta, passem a tocar d’un parell de barraques de vinya, la primera en estat precari i la segona en bon estat de conservació. Poc després arribem a un part verd, farcit de roselles, on el Tuc aprofita per jugar una mica.

Aquí s’acaba aquest tram de pista i, per tant, reculem una mica fins trobar la caseta amb porxo que comentàvem i on aprofitem per esmorzar una mica i recuperar forces.

Finalment, deixem la caseta i tornem a la pista, que seguim per la dreta. Ens fem un tip de fer fotos de flors de tota mena i de tots els colors.

Seguim per la pista principal i, ara en descens paral·lel a l’autopista, passem a tocar d’una nova barraca de vinya de dos cossos. Just al davant hi ha un exemplar, amb un verd intens, de Cydonia oblonga, col·loquialment Codonyer (català) o Membrillero (castellà).

Seguim baixant per la pista, travessem una cruïlla amb un pal indicador metàl·lic que ara deixem per l’esquerra i que a la tornada seguirem per pujar a la Cantera del Pont Foradat.

Una mica més avall arribem a una nova cruïlla amb uns grans rocs i una taula i bancs de pedra forca. Seguim per la pista principal de terra, passem per una cruïlla senyalitzada amb pal indicador. Per la dreta baixaríem per l’antic camí del Pont de Vilomara, però nosaltres avui seguim rectes, en lleuger ascens, fins arribar a la part final de la pista, a un turonet, en forma de balconada, amb bones vistes del Pont de Vilomara i del seu pont gòtic sobre el Riu Llobregat.

Després d’unes quantes fotos, tornem a la pista principal i, poc després, la deixem per baixar al Pont Foradat.

El Pont Foradat o Pont de Les Arnaules és una meravella geològica de roca natural que segons internet, té una antiguitat d’uns 40 milions d’anys. Fa 27 metres de llargària i està a una alçada de quasi 11 metres sobre el Torrent de Cal Rena. L’amplitud de pont és d’uns 2,5 metres i cal vigilar amb les relliscades si el travessem en dies de pluja com avui. El cert és que impressiona. Hi ha un corriol fressat per passar-lo per la dreta si no volem córrer riscos.

Seguim camí por un corriol que surt per la dreta, passem a tocar de la taula de pícnic de pedra i, en arribar a la cruïlla amb pal indicador metàl·lic que hem vist a l’anada, seguim per la dreta, en direcció a la Pedrera del Pont Foradat. De seguida trobem una barraca de pedra seca en bon estat de conservació. Després d’un tram en pujada, arribem a la coneguda com Pedrera del Pont Foradat, una escampada de pedra fosca pel marge dret del corriol que ha anat caient del turonet.

Poc després trobem una nova cruïlla per on hem passat abans i seguim per l’esquerra. Veiem de nou les dues barraques de pedra seca i arribem a la barraca amb porxo, ja coneguda, on tornem a descansar una estoneta.

Seguim camí per la pista i a la cruïlla anem per la dreta, en lleugera pujada i fent una doble ziga-zaga que, en un no res, ens portarà a la part alta de la pista i, poc després, al pont sobre l’autopista que, una vegada travessat, posa punt i final a la ruta d’avui.

Tot plegat, uns 5,5 quilòmetres fàcils i planers per una zona habitualment poc transitada. Val molt la pena.

Salut i bona caminada !
Waypoint

Seguim per la pista de terra. Flors del camí

Seguim per la pista de terra. Flors del camí. Trobem molts exemplars de Convolvulus lanuginosus, "Campanera cabdellada, Campanera llanuda, Campaneta de roca, Corretjola llanosa, Herba de setge, Herba setge o Platejada de roca", en català i "Campanilla de Montserrat, Campanilla lanuda o Campanilla plateada", en castellà.
Bridge

Travessem el pont sobre l'autopista C-16 i seguim per la pista

Travessem el pont sobre l'autopista C-16 i seguim per la pista.
Waypoint

Mirada a Montserrat

Mirada a Montserrat.
Intersection

Cruïlla. Seguim per la pista de l'esquerra

Cruïlla. Seguim per la pista de l'esquerra.
Waypoint

Barraca de pedra seca i ruscs. Aqui tornem enrere perquè no es veu camí clar. Flors del camí

Barraca de pedra seca i ruscs. Aqui tornem enrere perquè no es veu camí clar. Flors del camí. Trobem molts exemplars de Polygala vulgaris, "Angelets, Herba blava, Herba de la cria, Herba de la tos, Herba inflamacionera o Polígala vulgar", en català i "Hierba lechera, Polígala, Polígala común", en castellà.
Intersection

De tornada arribem de nou a la cruïlla i ara seguim pel corriol de l'esquerra, que s'endinsa al bosc

De tornada arribem de nou a la cruïlla i ara seguim pel corriol de l'esquerra, que s'endinsa al bosc.
Intersection

Cruïlla amb pal indicador. Balcó sobre el Pont de Vilomara

Cruïlla amb pal indicador. Balcó sobre el Pont de Vilomara.
Intersection

Cruïlla amb pal indicador. Per aquí hem baixat en altres ocasions, però avui tornem enrere, cap a Punta Sabata

Cruïlla amb pal indicador. Per aquí hem baixat en altres ocasions, però avui tornem enrere, cap a Punta Sabata.
Summit

Punta Sabata. Bones vistes del Pont de Vilomara, el Riu Llobregat i Montserrat

Punta Sabata. Bones vistes del Pont de Vilomara, el Riu Llobregat i Montserrat.
Waypoint

Barraca de pedra seca

Barraca de pedra seca.
Waypoint

Barraca de pedra seca en bon estat de conservació

Barraca de pedra seca en bon estat de conservació.
Waypoint

Camp verd amb roselles. Flors del camí

Camp verd amb roselles. Flors del camí. Veiem molts exemplars de Salvia verbenaca, "Tàrrec comú, Tarró, Tàrrega, Cresta de gall, Cresta de gallina, Herba de Santa Llúcia, Herba del mal d'ulls o Sàlvia de cresta", en català i "Gallocresta, Hierba de Santa Lucia, Hormino silvestre o Verbenaca", en castellà.
Waypoint

Barraca amb porxo. Esmorzar lleuger

Barraca amb porxo. Esmorzar lleuger.
Waypoint

Barraca de pedra seca. Seguim en direcció al Pont Foradat

Barraca de pedra seca. Seguim en direcció al Pont Foradat.
Intersection

Cruilla amb pal indicador. Per l'esquerra es puja a la cantera del Pont Foradat. Ara seguim rectes. Flors del camí

Cruilla amb pal indicador. Per l'esquerra es puja a la cantera del Pont Foradat. Ara seguim rectes. Flors del camí. Trobem: 1-. Exemplars de Dorycnium pentaphyllum, "Botja d'escombres, Botja petita, Botja blanca, Botjeta blanca, Socarrell, Ajocaperdius, Baladre, Farigola blanca o Herba conillera", en català i "Bocha, Bocha blanca, Boja, Boja escobera, Escobizo, Socarrillo, Cola de caballo, Emborrachacabras, Escoba, Zurravieja o Aceiteros", en castellà. 2-. Moltes flors de Centranthus ruber, "Herba de Sant Jordi, Andianeta o Herba de Montserrat", em català i "Valeriana roja, Hierba de San Jorge, Alfeñique, Centranto o Milamores", en castellà.
Picnic

Taula i bancs de pedra. Flors del camí

Taula i bancs de pedra. Flors del camí. Trobem exemplars de Linum narbonense, "Lli, Lli blau, Lli de narbona o Lli narbonenc", en catala`i "Lino, Lino azul, Linillo i Lino bravo", en castellà.
Intersection

Cruïlla amb pal indicador. Seguim per la pista principal a Punta Sabata (M5). Flors del camí

Cruïlla amb pal indicador. Seguim per la pista principal a Punta Sabata (M5). Flors del camí. Trobem molts exemplars florits de Coris monspeliensis, “Pinell, Estepa de Montpellier, Pinzell, Pinsell, Herba pinzell, Cepell, Cepell bord, Farigola borda, Farigola de pastor, Farigola mascle, Timó reial, Tonanyí, Herba flatera, Herba del fetge, Herba soldadora o Herba saladora”, en català i “Consuelda de peñas, Consuelda petrosa, Coris, Cura real, Curalotodo, Hierba pincel, Hierba de las úlceras, Hierba de los chinches, Hierba soldadora, Iva, Iva dulce, Periquillo, Pincel, Pinillo real o Tomillo real”, en castellà.
Waypoint

Pal indicador i balcó sobre el Pont de Vilomara

Pal indicador i balcó sobre el Pont de Vilomara.
Waypoint

Balcó sobre el Pont de Vilomara

Balcó sobre el Pont de Vilomara.
Waypoint

Balcó sobre el Pont de Vilomara

Balcó sobre el Pont de Vilomara.
Intersection

Cruïlla. Baixem per l'esquerra al Pont Foradat. Flors del camí

Cruïlla. Baixem per l'esquerra al Pont Foradat. Flors del camí. Trobem molts exemplars d'Helichrysum stoechas, "Sempreviva, Sempreviva borda, Ramell de Sant Ponç, Flor de Sant Joan, Flors de tot l'any, Flor de mort, Perpètua borda, Mançanilla o Maçanella", en català i "Flor de San Juan, Manzanilla real, Manzanilla bastarda, Perpétua de monte, Perpétua silvestre o Siempreviva amarilla", en castellà.
Bridge

Pont Foradat de Les Arnaules

Pont Foradat de Les Arnaules.
Waypoint

Seguim pel camí de la dreta, en drecció a la Cantera del Pont Foradat. Barraca de pedra seca

Seguim pel camí de la dreta, en drecció a la Cantera del Pont Foradat. Barraca de pedra seca.
Waypoint

Barraca de pedra seca. Seguim rectes pel corriol

Barraca de pedra seca. Seguim rectes pel corriol.
Intersection

Cruïlla i pal indicador. Seguim amunt per la pista

Cruïlla i pal indicador. Seguim amunt per la pista.
Waypoint

Final de la ruta d'avui. Flors del camí

Final de la ruta d'avui. Flors del camí. Trobem exemplars de: 1-. Linum narbonense, "Lli, Lli blau, Lli de narbona o Lli narbonenc", en catala`i "Lino, Lino azul, Linillo i Lino bravo", en castellà. 2-. Urospermum dalechampii, "Amargot, Apagallums, Barba cabruna, Cuixa dedona, Herba amargant, Morro de porc o Pom de moro", en català i "Pom de moro, Lechuguilla o Roseta de Portugal", en castellà.

1 comment

 • Photo of Pitcollonsiamunt2

  Pitcollonsiamunt2 May 4, 2020

  I have followed this trail  View more

  Segon dia de desconfinament parcial. Tot molt verd. Un plaer, curt, però molt aprofitable.

You can or this trail