Moving time  one hour 32 minutes

Time  3 hours one minute

Coordinates 1132

Uploaded May 2, 2020

Recorded May 2020

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
1,118 ft
702 ft
0
1.0
2.1
4.17 mi

Viewed 24 times, downloaded 0 times

near el Pont de Vilomara, Catalunya (España)

Pont Foradat i Punta Sabata pel Camí de Les Arnaules (Manresa-Bages)

Primer dia de desconfinament parcial, després de moltes setmanes, que aprofitem per matinar i sortir amb el Tuc a caminar una mica pels boscos propers a Manresa.

Iniciem la ruta abans de creuar el pont sobre l'autopista C-16. El camps ja estan prou verds i farcits de flors i, com avui fa un dia clar i lluminós, tot llueix encara més espectacular.

Creuen el pont sobre l’autopista i enfilen el camí en lleuger ascens que, una mica més enllà, ens permet la primera visió sobre Montserrat. Pels marges del camí anem trobant les primeres fors de primavera: lletereses, estepes blanques i negres, roselles, farigola, campanetes, sanguinàries, malves, jonçes, argelagues, panigrocs, llis blaus i alguna calabruixa escampada, de tant en tant. Un plaer pels sentits.

Poc després arribem a una cruïlla de camins amb un pal indicador. Avui seguirem pel corriol de l’esquerra, travessant el bosc, i deixarem el Pont Foradat per després. Per aquest corriol que travessa el bosc, arribem a una cruïlla amb pal indicador, a la pista coneguda com Camí de Punta Sabata, just a la balconada sobre el Pont de Vilomara. Bones vistes sobre el poble, el Riu Llobregat i Montserrat.

Ara seguirem per la pista de l’esquerra (Ruta M5) en direcció a la Carretera del Pont de Vilomara i, poc després, arribem a una nova cruïlla amb pal indicador. Aquí seguim per la dreta, en un pronunciat descens per camí molt deteriorat i relliscós. A la part baixa es suavitza i es transforma en un corriol fressat pel pas de bicicletes que va travessant el bosc.

A la primera cruïlla, no senyalitzada, deixem el corriol principal i, amb ganes d’explorar, seguim pel corriol de la dreta. Aquest corriol presenta algun tram molt desfet i pronunciat, però, sense gaires problemes arribem a la part baixa, a tocar de la carretera del Pont de Vilomara, i abans de creuar-la, seguim per l’esquerra fins trobar una pista que ens torna al bosc per on hem baixat.

Ara es tracta de seguir la ruta M5 en direcció a Punta Sabata. Anirem trobant alguna marca de colors als arbres i roques, però no hi ha pèrdua possible. Poc a poc, tornem a la part alta, al tram mols relliscós del principi, però ara de pujada, que sempre és una mica més fàcil.

A la part superior retrobem el pal indicador del Camí M5 que seguirem per l’esquerra. És una pista molt ampla que, en un no res, ens deixa a la Punta Sabata, pròpiament dita.

Aquí descansem una estona gaudint de les vites al Pont de Vilomara i a Montserrat i, amb les forces recuperades, seguim camí en direcció sud, cap al Pont Foradat de Les Arnaules.

Fem un bon tram de baixada per camí molt fressat, a estones relliscós, i a la primera cruïlla no senyalitzada, seguim per la pista de la dreta per anar a buscar una parell de barraques de pedra seca i una caseta amb porxo que coneixem d’altres anys.

Dit i fet, seguim per la pista de la dreta, passem a tocar d’un parell de barraques de vinya, la primera en estat precari i la segona en bon estat de conservació. Poc després arribem a un part verd, farcit de roselles, on el Tuc aprofita per jugar una mica.

Aquí s’acaba aquest tram de pista i, per tant, reculem una mica fins trobar la caseta amb porxo que comentàvem i on aprofitem per esmorzar una mica i recuperar forces.

Finalment, deixem la caseta i tornem a la pista, que seguim per la dreta. Ens fem un tip de fer fotos de flors de tota mena i de tots els colors.

Seguim per la pista principal i, ara en descens paral·lel a l’autopista, passem a tocar d’una nova barraca de vinya de dos cossos. Just al davant hi ha un exemplar, amb un verd intens, de Cydonia oblonga, col·loquialment Codonyer (català) o Membrillero (castellà).

Seguim baixant per la pista, travessem una cruïlla amb un pal indicador metàl·lic que ara deixem per l’esquerra i que a la tornada seguirem.

Una mica més avall arribem a una nova cruïlla amb uns grans rocs i una taula i bancs de pedra forca. Deixem la pista principal, i baixem pel corriol de la dreta que, en un minut, ens deixa a tocar del Pont Foradat.

El Pont Foradat o Pont de Les Arnaules és una meravella geològica de roca natural que segons internet, té una antiguitat d’uns 40 milions d’anys. Fa 27 metres de llargària i està a una alçada de quasi 11 metres sobre el Torrent de Cal Rena. L’amplitud de pont és d’uns 2,5 metres i cal vigilar amb les relliscades si el travessem en dies de pluja com avui. El cert és que impressiona. Hi ha corriol fressat per passar-lo per la dreta si no volem córrer riscos.

Després d’unes quantes fotos, tornem a la pista principal i passem a tocar d’una cruïlla de camins amb pal indicador. Per la dreta baixaríem per l’antic camí del Pont de Vilomara, però nosaltres avui seguim rectes, en lleuger ascens, fins arribar a la part final de la pista, a un turonet amb bones vistes del Pont de Vilomara i del seu pont gòtic sobre el Riu Llobregat.

Aquí trobem un nou pal indicador. Per l’esquerra podríem pujar a la Punta Sabata resseguint el penya-segat, però nosaltres tornem enrere per la pista i pujarem de nou a Punta Sabata pel camí normal, travessant el bosc.

Així que desfem camí per la pista de terra, tornem a veure el Pont Foradat, passem a tocar de la taula de pícnic de pedra i, en arribar a la cruïlla amb pal indicador metàl·lic que hem vist a l’anada, seguim per la dreta, en direcció a la Pedrera del Pont Foradat. De seguida trobem una barraca de pedra seca en bon estat de conservació. Després d’un tram en pujada, arribem a la coneguda com Pedrera del Pont Foradat, una escampada de pedra fosca pel marge dret del corriol que ha anat caient del turonet.

Seguim amunt i ara seguim el corriol fressat per on hem baixat abans i, en poca estona, tornem a ser al mirador de Punta Sabata. Ara seguim per la pista ampla en direcció nord, cap a la carretera del Pont de Vilomara i, en arribar a la cruïlla amb pal indicador que ja coneixem, girem per la pista de l’esquerra.

Als aproximadament 100 metres trobem un corriol per l’esquerra que ens baixa, de nou, a la barraca amb porxo que ja hem visitat a l’anada. Petit descans i seguim camí per la dreta.

A la cruïlla seguim per la dreta, en lleugera pujada i fent una doble ziga-zaga que, en un no res, ens portarà a la part alta de la pista i, poc després, al pont sobre l’autopista que, una vegada travessat, posa punt i final a la ruta d’avui.

Tot plegat, uns 7 quilòmetres fàcils i planers per una zona habitualment poc transitada. Val molt la pena.

Salut i bona caminada !
Waypoint

Inici de la ruta d'avui

Inici de la ruta d'avui.
Waypoint

Primers metres de caminada

Primers metres de caminada.
panorama

Vistes a Montserrat

Vistes a Montserrat.
Intersection

Vistes a Montserrat i arribada a la cruilla. Seguim pel corriol de l'esquerra

Vistes a Montserrat i arribada a la cruilla. Seguim pel corriol de l'esquerra.
Intersection

Nova cruilla que seguim pel corriol de la dreta, travessant el bosc

Nova cruilla que seguim pel corriol de la dreta, travessant el bosc.
Waypoint

Tram de coriol amb vistes a Montserrat. Flors del camí

Tram de coriol amb vistes a Montserrat. Flors del camí. Trobem molts exemplars d'Helianthemum apenninum, "Perdiguera, Heliantem apení o Heliantem perdiguera", en català i "Perdiguera blanca, Heliantemo blanco o Rosa de las rocas blancas", en castellà.
Intersection

Cruïlla pista principal amb pal indicador. Seguim per la pista de l'esquerra

Cruïlla pista principal amb pal indicador. Seguim per la pista de l'esquerra.
panorama

Vistes al Pont de Vilomara des del penya-segat

Vistes al Pont de Vilomara des del penya-segat.
Intersection

Pal indicador i vistes al Pont de Vilomara. Baixem pel corriol fressat (M5) en direcció al Pont de Vilomara

Pal indicador i vistes al Pont de Vilomara. Baixem pel corriol fressat (M5) en direcció al Pont de Vilomara.
Waypoint

Tram del corriol M5

Tram del corriol M5.
Intersection

Deixem el corriol principal i seguim pel corriol de la dreta, no senyalitzat. Flors del camí

Deixem el corriol principal i seguim pel corriol de la dreta, no senyalitzat. Flors del camí. -.Trobem molts exemplars de Polygala vulgaris, "Angelets, Herba blava, Herba de la cria, Herba de la tos, Herba inflamacionera o Polígala vulgar", en català i "Hierba lechera, Polígala, Polígala común", en castellà. -.També alguns exemplars de Linum narbonense, "Lli, Lli blau, Lli de narbona o Lli narbonenc", en catala`i "Lino, Lino azul, Linillo i Lino bravo", en castellà.
Intersection

Seguim pel camí de l'esquerra. Flors del camí

Seguim pel camí de l'esquerra. Flors del camí. Trobem: -. Exemplars de Cistas albidus, "Estepa blanca, Bordiol blanc, Botja blanca, Estepa margalidera, Estepera o Rentaplats", en català i "Estepa, Estepa blanca, Estepilla, Jaguarzo blanco, Quiebraollas, Jara o Jara blanca", en castellà. -. Alguns exemplars de Thalictrum tuberosum, "Castanyola de mont, Herba cacauera, Ruda de prat, Ruibarbre de pobre o Talictre tuberós", en català i "Talictro tuberoso", en castellà.
Waypoint

Restes de barraca de pedra seca a un marge del corriol

Restes de barraca de pedra seca a un marge del corriol.
Waypoint

Seguim pujada pel corriol. Flors del camí

Seguim pujada pel corriol. Flors del camí. -. Trobem exemplars de Thalictrum tuberosum, "Castanyola de mont, Herba cacauera, Ruda de prat, Ruibarbre de pobre o Talictre tuberós", en català i "Talictro tuberoso", en castellà. -. També exemplars d'Orobanche alba, "Orobanche, Orobanche blanca o Orobanche de la farigola", en català i "Orobanche, Orobanche del tomillo o Rabo de toro", en castellà.
Waypoint

Tram de corriol fressat en ascens. Flors del camí

Tram de corriol fressat en ascens. Flors del camí. Exemplars de Quercus coccifera, "Alzina ravell, Garric, Coscoll, Coscoll roig o Coscoll ver", en català i "Carrasca, Carrasco, Carrasquilla, Chaparro, Coscoja, Coscojo, Maraña o Matarrubia", en castellà.
Waypoint

Arribem a la part alta del corriol M5. Seguim per la pista de l'esquerra en direcció a la Punta Sabata

Arribem a la part alta del corriol M5. Seguim per la pista de l'esquerra en direcció a la Punta Sabata.
Summit

Punta Sabata, a 340 metres d'altitud. Bones vistes de Montserrat i del Pont de Vilomara

Punta Sabata, a 340 metres d'altitud. Bones vistes de Montserrat i del Pont de Vilomara.
Intersection

Cruïlla. Seguim pel corriol de la dreta

Cruïlla. Seguim pel corriol de la dreta.
Waypoint

Barraca de pedra seca

Barraca de pedra seca.
Waypoint

Barraca de pedra seca

Barraca de pedra seca.
Waypoint

Camp de roselles

Camp de roselles.
Waypoint

Barraca de pedra seca amb porxo

Barraca de pedra seca amb porxo.
Intersection

Cruïlla. Seguim per la pista senyalitzada amb marques grogues, blanques i verdes. Flors del camí

Cruïlla. Seguim per la pista senyalitzada amb marques grogues, blanques i verdes. Flors del camí. Trobem: 1-. Exenplars de Cistus salviifolius, "Espepa borrera o Estepa negra", en català i "Chocasapor, Chocasapes, Cisto hembra, Estepa, Jagarzo vaquero, Jagarzo morisco, Jara negra o Hierba llobera", en castellà. 2-. Molts exemplars de Linum narbonense, "Lli, Lli blau, Lli de narbona o Lli narbonenc", en catala`i "Lino, Lino azul, Linillo i Lino bravo", en castellà. 3-. Molts Urospermum dalechampii, "Amargot, Apagallums, Barba cabruna, Cuixa dedona, Herba amargant, Morro de porc o Pom de moro", en català i "Pom de moro, Lechuguilla o Roseta de Portugal", en castellà.
Waypoint

Pista principal. Flors del camí

Pista principal. Flors del camí. Trobem: 1-. Molts exemplars d'Helianthemum apenninum, "Perdiguera, Heliantem apení o Heliantem perdiguera", en català i "Perdiguera blanca, Heliantemo blanco o Rosa de las rocas blancas", en castellà. 2-. Exemplars de Rhamnus alaternus, "Aladern, Acader, Llampúdol, Llampuguera, Arnet, Boix bord, Olivera borda, Olivereta o Garrigó", en català i "Aladierno, Carrasquilla, Coscollina o Ladierna", en castellà.
Waypoint

Barraca de pedra seca

Barraca de pedra seca.
Intersection

Cruïlla amb pal indicador. Seguim per la pista de la dreta, en direccio al Pont Foradat. Flors del camí

Cruïlla amb pal indicador. Seguim per la pista de la dreta, en direccio al Pont Foradat. Flors del camí. Trobem: 1-. Alguns exemplars de Lonicera implexa, "Didalets, Didalets de la Mare de Déu, Dolçamel, Gallet, Gallarets, Mare-selva, Mare de bosc, Lligabosc mediterrani o Xuclamel", en català i "Madreselva mediterránea, Zapatillas, Calzas, Alzas, Dedicos de la Virgen, Mamellera o Mariselva", en castellà. 2-. Exemplars de Centranthus ruber, "Herba de Sant Jordi, Andianeta o Herba de Montserrat", em català i "Valeriana roja, Hierba de San Jorge, Alfeñique, Centranto o Milamores", en castellà.
Picnic

Taula de pedra. Seguim pel corriol que baixa al Pont Foradat

Taula de pedra. Seguim pel corriol que baixa al Pont Foradat.
Bridge

Pont Foradat de Les Arnaules

Pont Foradat de Les Arnaules.
Intersection

Cruïlla amb pal indicador. Per la dreta baixa el corriol al Pont de Vilomara. Nosaltres seguim rectes per la pista principal

Cruïlla amb pal indicador. Per la dreta baixa el corriol al Pont de Vilomara. Nosaltres seguim rectes per la pista principal.
Summit

Cim del turonet amb vistes al Pont de Vilomara i a Montserrat

Cim del turonet amb vistes al Pont de Vilomara i a Montserrat.
Summit

Cim del turonet sobre el Pont de Vilomara

Cim del turonet sobre el Pont de Vilomara.
Waypoint

Barraca de pedra seca. Flors del camí

Barraca de pedra seca. Flors del camí. Trobem: 1-. Exemplars de Centranthus ruber, "Herba de Sant Jordi, Andianeta o Herba de Montserrat", em català i "Valeriana roja, Hierba de San Jorge, Alfeñique, Centranto o Milamores", en castellà. 2-. Alguns exemplars de Lonicera implexa, "Didalets, Didalets de la Mare de Déu, Dolçamel, Gallet, Gallarets, Mare-selva, Mare de bosc, Lligabosc mediterrani o Xuclamel", en català i "Madreselva mediterránea, Zapatillas, Calzas, Alzas, Dedicos de la Virgen, Mamellera o Mariselva", en castellà.
Waypoint

Corriol fressat amb flors pel camí

Corriol fressat amb flors pel camí. Trobem: 1-. Molts exemplars d'Aphyllanthes monspeliensis, "Jonça, Jonsa, Junça o Pa de cucut", en català i "Azulita, Junquillo, Junquillo de flor azul o Junquillo falso", en castellà. 2-. Alguns exemplars de Coronilla minima, "Coroneta de fulles menudes o Coronil·la mínima", en català i "Coronilla de rey, Coronilla menuda, Coletuy pequeña o Lentejuela valenciana", en castellà. 3-. Els primers exemplars de Dorycnium pentaphyllum, "Botja d'escombres, Botja petita, Botja blanca, Botjeta blanca, Socarrell, Ajocaperdius, Baladre, Farigola blanca o Herba conillera", en català i "Bocha, Bocha blanca, Boja, Boja escobera, Escobizo, Socarrillo, Cola de caballo, Emborrachacabras, Escoba, Zurravieja o Aceiteros", en castellà.
Intersection

Dreta de nou per corriol fressat

Dreta de nou per corriol fressat.
Intersection

Cruïlla amb pal indicador. Seguim per la pista de l'esquerra

Cruïlla amb pal indicador. Seguim per la pista de l'esquerra.
Intersection

Baixem pel corriol fressat a la barraca amb porxo. Flors del camí

Baixem pel corriol fressat a la barraca amb porxo. Flors del camí. Trobem exemplars d'Helianthemum nummularium, “Heliantem numular, Heliantem tomentós, Herba perdiuenca o Herba turmera”, en català i “Cespedilla, Flor del sol, Jarilla de monte, Mirasol, Perdiguera, Quiribel, Tamarilla o Yerba turmera”, en castellà.
Intersection

Cruïlla amb pal indicador. Flors del camí

Cruïlla amb pal indicador. Flors del camí. Trobem molts exemplars de Cistus salviifolius, "Espepa borrera o Estepa negra", en català i "Chocasapor, Chocasapes, Cisto hembra, Estepa, Jagarzo vaquero, Jagarzo morisco, Jara negra o Hierba llobera", en castellà.
Waypoint

Vistes a Montserrat

Vistes a Montserrat.
Waypoint

Vistes al nord i flors del camí

Vistes al nord i flors del camí. Trobem: 1-. Els primers exemplars de Rosa canina, "Roser bord, Gavarrera, Roser silvestre, Roser d'hivern, Roser de pastor, Rosa de ruc o Roser de muntanya", en català i "Escaramujo o rosal silvestre", en castellà. 2-. Exemplars d'Anacyclus clavatus, “Panigroc”, en català i “Botoncillo, Amagarza, Chirimitas, Flores del amor, Manzanilla amarga, Manzanilla gorda o Manzanillón”, en castellà.  3-. Molts exemplars d'Urospermum dalechampii, "Amargot, Apagallums, Barba cabruna, Cuixa dedona, Herba amargant, Morro de porc o Pom de moro", en català i "Pom de moro, Lechuguilla o Roseta de Portugal", en castellà.
Bridge

Pont sobre l'autopista C-16

Pont sobre l'autopista C-16.
Waypoint

Final de la ruta d'avui. Flors del camí

Final de la ruta d'avui. Flors del camí. Trobem molts exemplars de Linum narbonense, "Lli, Lli blau, Lli de narbona o Lli narbonenc", en catala`i "Lino, Lino azul, Linillo i Lino bravo", en castellà. També exemplars de Cistus salviifolius, "Espepa borrera o Estepa negra", en català i "Chocasapor, Chocasapes, Cisto hembra, Estepa, Jagarzo vaquero, Jagarzo morisco, Jara negra o Hierba llobera", en castellà.

1 comment

 • Photo of Pitcollonsiamunt2

  Pitcollonsiamunt2 May 4, 2020

  I have followed this trail  View more

  Per fi una mica de llibertat per córrer camp. Ruta planera i molt fácil pels voltants de Manresa.

You can or this trail