Moving time  4 hours 18 minutes

Time  5 hours 58 minutes

Coordinates 3426

Uploaded September 10, 2018

Recorded September 2018

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
1,171 f
138 f
0
3.2
6.4
12.71 mi

Viewed 1443 times, downloaded 62 times

near Badalona, Catalunya (España)

Poblat Ibèric de Puig Castellar - Badalona - Sta. Coloma de Gramenet - San Adrian de Besòs - BDN

El poblat ibèric Puig Castellar està situat al parc de la Serralada de Marina, a la part alta del turó del Pollo, de 303 m d’alçada, amb una superfície que deu superar lleugerament els 4.000 m2. Les magnifiques condicions defensives i de control del territori fan pensar que devia ser un poblat important. Aquest emplaçament li permetia la visió i la comunicació amb els assentaments propers, ja que controlava un tram important de la línia de costa, la desembocadura del Besòs, el pla de Barcelona i el pas cap a l’interior, cap al Vallès. Fou ocupat des del segle VI aC fins a l’inici del segle II aC i pertanyia al poble dels laietans, el qual habitava el territori que s’estenia aproximadament des del riu Llobregat fins a la Tordera i cap a l’interior per la vall del Llobregat i el Vallès.
Al voltant del poblat, però la zona de plana, hi havia altres assentaments que hi estarien vinculats, entre els quals destaquen l’assentament rural de can Calvet i les Sitges del carrer d’Extremadura, una zona, potser comunitària, on es devia emmagatzemar l’excedent de cereal que segurament s’utilitzava per comerciar amb els grecs, cartaginesos o romans. El paisatge natural era molt diferent del que avui coneixem: la desembocadura del riu Besòs formava un petit estuari, i possiblement la major part de la costa era zona d’aiguamolls. La vegetació de la serralada litoral estava formada bàsicament per boscos d’alzines amb presencia de roures i pins, amb un sotabosc de grans arbustos. La fauna comprenia espècies avui desaparegudes com el cérvol, el llop o el porc senglar. L’activitat econòmica més important era l’agricultura, i també practicaven la caça, la ramaderia i la pesca com a activitats complementàries. L’organització urbana del poblat ens indica que els seus pobladors pertanyien a una societat complexa i organitzada. L’estructura urbanística s’adapta a les característiques del terreny i les cases s’aixequen en terrasses que salven el desnivell. Tots els habitatges de les zones N i NO tenen una primera fase de construcció de finals del segle V i inicis del s. IV aC, eren de forma rectangular i disposaven d’una llar de foc. S’han trobat objectes que ens demostren els usos i les funcions dels espais i les activitats que s’hi realitzaven, com són l’emmagatzematge, el tissatge, la mòlta de gra o la metal·lúrgia.

Font:
http://www.rutadelsibers.cat/Pobles-ibers/Els-laietans/Poblat-Iberic-Puig-Castellar-Santa-Coloma-de-Gramenet
Park

Plaça Pompeu Fabra

Park

Montigalà

Mountain pass

La Miranda

Sacred architecture

Monestir de St Jeroni de la Murtra

panorama

Vista Badalona

Sacred architecture

Ermita de Sant Climent

Archaeological site

Dolmen Natural

Mountain pass

Turó del Pollo

Summit

Poblat Ibèric de Puig Castellar

River

El Besós

4 comments

 • Photo of manel cabrera

  manel cabrera Sep 11, 2018

  Perfecta descripció de la zona.

 • Photo of Josep Mª Dalmau

  Josep Mª Dalmau Sep 11, 2018

  Muy agradecido manel por el comentario y la valoración de la ruta.

 • Photo of Oscar Upegui

  Oscar Upegui Sep 12, 2018

  Una ruta bien interesante para recorrer y conocer parte de la historia de este territorio, bonitos senderos, y bonitas imágenes, Gracias Josep por compartir el trazado, acompañado de una muy buena reseña cargada de historia, ademas de este buen registro fotográfico, por todo ello merecedor de muy buenas valoraciones.

 • Photo of Josep Mª Dalmau

  Josep Mª Dalmau Sep 12, 2018

  Muchas gracias Oscar por el comentario y la valoración de la ruta.

You can or this trail