Time  6 hours 34 minutes

Coordinates 768

Uploaded August 28, 2012

Recorded August 2012

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
3,856 f
684 f
0
1.5
3.1
6.16 mi

Viewed 27808 times, downloaded 1369 times

near Bulnes, Asturias (España)

CATALÀ:
Aquesta excursió ens permetrà conèixer el poble aïllat de Bulnes, al qual només es pot arribar caminant o bé mitjançant el funicular subterrani, i veure vistes excepcionals dels cims més alts i emblemàtics dels Picos de Europa: Torrecerredo, el més alt, amb 2650m i el Naranjo de Bulnes o Picu Urriellu amb 2518m, el més conegut.
Qualifiquem la ruta com a moderada perquè el camí està empedrat en molts trams amb pedres molt llimades i relliscoses que si estan molles poden arribar a ser un veritable problema (cal portar bon calçat i els pals ens poden ajudar a la baixada). La baixada per la Canal del Texu és dura, hi ha pedres relliscoses i en alguns punts és estreta i sobre tallat de roca (alerta les persones amb vertigen), si no fos per l’esforç que suposa pujar-la, és millor de pujada que de baixada.
Per començar la ruta hem d’anar a Puente Poncebos on hi ha l’estació inferior del funicular que puja al poble de Bulnes (només trobaran aparcament els més matiners per la qual cosa és recomanable deixar el cotxe aparcat al gran aparcament que hi ha a la sortida del poble Arenas de Cabrales i allà agafar el bus de la companyia ALSA fins a Puente Poncebos, passa cada hora). El funicular puja cada mitja hora i si un està ple s’ha d’esperar al següent.
Una vegada arribem a l’estació superior del funicular de Bulnes (01) anem caminant fins arribar al poble, Bulnes de Abajo (02) on podem trobar bars, restaurants i algunes botigues. Continuarem pel corriol que va al Mirador del Urriellu (03) i des d’allà continuarem pel corriol que va cap el Collado Pandébano. Abans d’arribar al collado (abans d’arribar a una tanca) girarem a l’esquerra en direcció a una cabana de pastor pujant dalt d’un petit cim al seu costat des d’on es veuen vistes espectaculars de l’Urriellu (04). Des d’allà anem a buscar un corriolet entre prats que es dirigeix a les Invernales de Armandes (05), un conjunt de cabanes de pastors. Tot aquest tram de recorregut és un mirador. Les cabanes estan abandonades i envoltades d’ortigues però es manté el corriol. Des d’allà anem a buscar el camí per on havíem pujat per tornar cap a Bulnes (nosaltres en el track vam fer drecera per evitar un tros moll i relliscós del camí de pujada però es pot anar en la mateixa direcció fins arribar a trobar el camí) on anirem cap a Bulnes de Arriba (06), també anomenat El Castillo. Al final de Bulnes de Arriba hi ha el corriol de baixada que ens portarà fins al Puente Colines (07) sobre el riu Tejo on ens podem refrescar una mica. A partir d’aquí baixarem per la Canal del Texu per una vall imponent fins que arribarem al Puente del Zardo (08) i continuarem fins el Puente La Haya (09), de pedra, sobre el riu Cares, on també ens podem refrescar. Travessem el pont fins el pal indicador (10) i girem a la dreta per la carretera asfaltada fins arribar a l’estació inferior del funicular (11).
ESPAÑOL:
Esta excursión nos permitirá conocer el pueblo aislado de Bulnes, al cual sólo es posible llegar andando o mediante el funicular subterráneo, y ver vistas excepcionales de las cumbres más altas y emblemàticas de Picos de Europa: Torrecerredo, el más alto, con 2650m y el Naranjo de Bulnes o Picu Urriellu con 2518 m, el más conocido.
Calificamos la futa como moderada porque el camino está empedrado en muchos tramos con piedras muy limadas y resbaladizas que si están mojadas pueden llegar a ser un verdadero problema (se debe ir bien calzado y los palos pueden ser útiles en la bajada). La bajada por el Canal del Texu es dura, hay piedras resbaladizas y en algunos puntos es estrecha y sobre precipicio de roca (cuidado con las personas con vértigo), si no fuera por el esfuerzo que supone subir, es mejor de subida que de bajada.
Para empezar la ruta hemos de ir a Puente Poncebos donde hay la estación inferior del funicular que sube al pueblo de Bulnes (sólo encontraran aparcamiento los más madrugadores por lo que es recomendable dejar el coche aparcado en el gran aparcamiento que hay a la salida del pueblo de Arenas de Cabrales y desde allí coger el bus de la compañía ALSA hasta Puente Poncebos, pasa cada hora). El funicular sube cada media hora y si uno está lleno se debe esperar al siguiente.
Una vez estemos en la estación superior del funicular de Bulnes (01) vamos andando hasta llegar al pueblo, Bulnes de Abajo (02) donde podemos encontrar bares, restaurantes y algunas tiendas. Continuaremos por el sendero que va al Mirador del Urriellu (03) y desde allí continuaremos por el sendero que va al Collado Pandébano. Antes de llegar al collado (antes de llegar a una verja) giraremos a mano izquierda en dirección a una cabaña de pastor subiendo a una pequeña cima que hay al lado donde se ven vistas espectaculares del Urriellu (04). Desde allí iremos a buscar un sendero estrecho entre prados que se dirige a las Invernales de Armandes (05), un conjunto de cabañas de pastor. Todo este tramo de recorrido es un mirador. Las cabañas están abandonadas y rodeadas de ortigas pero el sendero se mantiene. Desde allí iremos a buscar el camino por donde habíamos subido para volver a Bulnes (nosotros en el track hemos cogido un atajo para evitar un trozo mojado y resbaladizo del camino de subida pero se puede seguir en la misma dirección hasta encontrar el camino) donde nos dirigiremos a Bulnes de Arriba (06), también llamado El Castillo. Al final de Bulnes de Arriba encontraremos el sendero de bajada que nos llevará hasta el Puente Colines (07) sobre el rio Tejo donde nos podemos refrescar un poco. A partir de aquí bajaremos por el Canal del Tejo por un valle imponente hasta llegar al Puente del Zardo (08) y continuaremos hasta el Puente La Haya (09), de piedra, sobre el rio Cares, donde también nos podemos refrescar. Atravesaremos el puente hasta el palo indicador (10) y giraremos a la derecha por la carretera asfaltada hasta llegar a la estación inferior del funicular (11).
Waypoint

01 Estación superio funicular

Waypoint

02 Bulnes de Abajo

panorama

03 Mirador del Urriellu

panorama

04 Vistas Urriellu

Waypoint

05 Invernales de Armandes

Waypoint

06 Bulnes de Arriba

Bridge

07 Puente Colines

Bridge

08 Puente del Zardo

Bridge

09 Puente La Haya

Waypoint

10 Palo Indicador

Waypoint

11 Estación inferior del Funicular

9 comments

 • gg2000 Jun 22, 2014

  I have followed this trail  View more

  Gut ausgeschildert, Trittsicherheit in einigen Abschnitten erforderlich, grundsätzlich aber auch mit Kindern gut zu schaffen. Der Anstieg kann mit einer Bahn abgekürzt werden.

 • Photo of Davintxin

  Davintxin Sep 15, 2014

  Hola Carme i Ignasi,

  ¿Cómo está el sendero para hacerlo en btt?

  Gracias!

 • Photo of José Rolo de Sousa

  José Rolo de Sousa Jan 6, 2015

  Rota bem documentada

 • Photo of carlosymarga

  carlosymarga Dec 8, 2015

  Buenas:
  Este fin de semana hemos hecho parte de vuestra ruta. Una auténtica maravilla. ¡Que lugar tan precioso!
  Muchas gracias y muchos abrazos.

 • Photo of girasolcomgira

  girasolcomgira Jun 15, 2016

  Bones, encara que veig que ja fa uns anys que la vau fer la ruta... creieu que és apta per fer amb gossos? Sabeu si al funicular poden pujar?
  Jo també hi aniré a l'agost, apreta molt la calor? No pateixo per mi, si no per ells, són tres dàlmates. Moltes gràcies.

 • carlos.f.azevedo May 6, 2017

  Em 29, 30-4 e 1-5-2017, fiz a caminhada Cain-Bulnes-Sotres-Fuentes De (52 km). Vi o Pico Naranjo ainda coberto com um pouco de neve. Estive em Buenos onde foi sepultada a primeira pessoa a falecer no Naranjo. https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/picos-de-europa-bulnes-y-miradores-del-naranjo-3266754/photo-1404316

 • carlos.f.azevedo May 6, 2017

  Estive aqui em 2017-04-30. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/picos-de-europa-bulnes-y-miradores-del-naranjo-3266754#wp-3266765/photo-1404421

 • pagc79 Aug 24, 2017

  I have followed this trail  View more

  Lindo.

 • imerinoalbaina Sep 9, 2018

  I have followed this trail  verified  View more

  Ruta muy bonita, subida corta pero exigente con recompensa increíble.
  Nuestro tiempo real en movimiento 4h aprox.
  Ojo precio funicular 17€ ida / 22€ i+v (2018). Si se tiene tiempo +1h30 y +400m subida te ahorran el funicular.
  Buen calzado y bastones muy muy recomendables para evitar resbalones.
  Muchas gracias Carme e Ignasi por la ruta!

You can or this trail