Time  8 hours 44 minutes

Coordinates 1681

Uploaded July 13, 2016

Recorded July 2016

-
-
9,094 f
5,538 f
0
2.8
5.7
11.34 mi

Viewed 2685 times, downloaded 135 times

near Casteil, Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées (France)

Ascensió a l'emblemàtica Pica de Canigó des del sud-oest per una de les rutes més freqüentades. La Pica del Canigó és el darrer cim important de la serralada pirinenca en el seu sector oriental i, degut a la ubicació isolada del massís a la plana del Rosselló, té una presència imponent, tot i la seva inferior alçada en relació a altres cims i formacions pirinenques. Aquest privilegiat emplaçament permet, quan la meteorologia és propícia, gaudir des del cim d'àmplies i magnífiques panoràmiques tant de les planes del Rosselló i l'Empordà, com de bona part del Pirineu Oriental (muntanyes de Núria, Carlit...) i de la línia costanera.

Una ruta que, d'altra banda, ofereix una variada vegetació (des de matollar, espècies caducifòlies -especialment vistoses a la tardor- i pi negre, fins a prat alpí i la roca nua pròpia de l'alta muntanya) i no presenta especials dificultats tècniques, llevat de la grimpada final d'ascens al cim per la "xemeneia", un corredor que demana atenció i en què ens haurem d'ajudar de les mans. Un itinerari que presenta dues parts diferenciades: la primera, entre el refugi de Merialles i el refugi d'Aragó i la vall de Cadí, en què la vegetació és abundant i el desnivell suau, passant de zones boscoses a prat alpí; i una segona part, en canvi, més costeruda i de terreny més exigent que s'inicia amb la pujada a la Portella de Valmanya i conclou amb la grimpada per la xemeneia fins coronar el cim.

El recorregut s'inicia a l'aparcament situat al costat del refugi de Merialles, on s'arriba des de Castell per una pista forestal que enfila el Coll de Jou i continua fins al refugi (1). Prenent un ben senyalitzat i plàcid camí des del refugi, seguirem un tram del GR-10 en direcció sud fins a travessar el Rec de la Llipodera per una palanca, on girarem a l'est per progressar pel boscós vessant septentrional del Pic dels Set Homes i el Puig de Rojà, en paral·lel al riu de Cadí, tot passant pel Coll Verd.

A l'alçada de la Coma Mitjana, el camí travessa el riu de Cadí i gira en sentit nord-est, cap a la Jaça de Cadí, on deixarem el GR-10 per on veníem per prendre una desviació indicada a la dreta: és el HRP que ens endinsarà de ple en la Vall de Cadí, una àmplia fondalada delimitada pel circ que formen els Puigs de Rojà, de Tretzevents, del Roc Negre i el Puig Sec amb la Pica del Canigó i el Pic de Gazamir.

Progressant a continuació per la Vall de Cadí arribarem al petit refugi d'Aragó, una antiga cabana de pastors, des d'on ens dirigirem per un fressat corriol cap a la costeruda i serpentejant pujada a la Portella de Valmanya (hi trobarem la refrescant Font Nostra durant l'ascensió), camí que abandonarem a pocs metres de la Portella per prendre un altre corriol en sentit nord en direcció al nostre objectiu.

Per aquest nou corriol que flanqueja en lleuger ascens, deixarem a la nostra dreta la bretxa Durier per encarar l'únic tram delicat de la ruta: el corredor de la xemeneia, amb un bonic gendarme a la part baixa (el "gegant" del Canigó), on haurem de prestar atenció a la grimpada per bona roca que haurem de fer per assolir el cim, habitualment molt concorregut, des d'on en un dia clar gaudirem d'extenses i espectaculars panoràmiques.

El retorn al refugi de Merialles es fa pel mateix camí, totalitzant així els poc més de 18 km i a prop de 1200 metres d'aquesta gratificant ruta.


----------------

(1) De l'1 de juliol al 31 d'agost està prohibit el trànsit rodat per la pista des de l'aparcament de Randé, a 1520 m: per tant caldrà sumar uns 40 minuts més per pujar al refugi de Merialles (situat a 1718 metres).

-------------------------
Reportatge fotogràfic complet (fotos fetes el 6-10-2007 i 12-09-2009):

View more external

Waypoint

Refugi de Merialles

Waypoint

Font

Waypoint

Palanca (Rec de la Llipodera)

Waypoint

Coll Vert

Waypoint

Riu de Cadí

Waypoint

Cruïlla GR- 10 i HRP

Waypoint

Refugi d'Aragó

Waypoint

Font nostra

Waypoint

Desviació (Portella de Vallmanya)

Waypoint

Bretxa Durier

Waypoint

Pica de Canigó

Comments

    You can or this trail