Time  8 hours 15 minutes

Coordinates 1712

Uploaded August 17, 2016

Recorded August 2016

-
-
7,669 f
4,242 f
0
2.8
5.6
11.19 mi

Viewed 420 times, downloaded 14 times

near Torla, Aragón (España)El Col de Tentes (2200 mts) el trobarem al Parc National des Pyrénées (França) i molt a prop del circ de Gavarnie. En aquest coll s'arriba en cotxe i és a tocar d'un bon grapat de cimalls de més de tresmil metres d'altura (Gabietos, Taillón, Casco, Torre de Marboré, Espalda, pics de la Cascada, Marboré, Cilindre ...). L'excursionista ho té molt fàcil per assolir aquests cims i estar de tornada al cotxe al vespre.
Nosaltres visitarem aquesta contrada, per recordar excursions passades i també per contemplar una panoràmica dels pics que hem anomenat abans per la cara nord, i ho farem coronant dos pics discrets com són el pic de Tentes i de la Pahule. Són de cota discreta (aprox. 2300 mts), però nosaltres els farem des del refugi de Bujaruelo que està a 1300 mts d'altura.
Fitxa tècnica
Distància:..................................................................... aprox. 18 km.
Temps:................................................................. 8 hores amb parades.
Desnivell:.................................................................. aprox. 1300 mts.
Dificultat:......................................................................... moderada.
Circular:................................................. només capçalera barranc Lapazosa.
Cartografía:........................................ alpina_ordesa_y_monte_perdido_2014.
Observacions:............................. No trobarem cap dificultat per orientar-nos per les diferents zones de pas.
Com ja hem dit começarem la sortida des del pàrquing que hi ha a la plana del Mesón-refugi de Bujaruelo (1300 mts), també hi ha un camping que vam aprofitar per allotjar-nos amb la nostra Furgo-Camper.
Al costat mateix d'aquest paratge discorre les aigües del riu Ara, nosaltres travessarem el pont de Bujaruelo i enfilarem la boscosa senda (GR T-30) que ressegueix les torrenteres de Sandaruelo i Lapazosa.
Aquest senda, que porta fins al Puerto de Bujaruelo, la trobarem a l'altra costat del pont.
Després del pont enllaçarem amb el GR T-30 (HRP en frances).
La senda es veu molt traçada i evident, amb un primer tram boscós i entre parets de roca i un següent tram sense arbres i més oberta.
Per a més seguretat ens acompanyaran les "boniques" torres elèctriques que proveeixen de força a l'estació d'esqui de Gavarnie (i poblacions properes de França).
Comencem a deixar enrera els arbres, no així les torres metàl·liques.
Deixem el bosc enrera i continuem la costeruda pujada amunt. Ara el paisatge és més pedregós i obert.
El camí no ressegueix el barranc literalment a tocar del mateix, sino que ho fa ha certa distància més amunt, per pendents més amables de transitar. Però arriba un moment que els dos s'ajunten a tocar, (senda i barranc) i és on trobarem la cabana de "les Elèctriques".
La pujada la farem pel "Puerto de Bujaruelo" i la tornada ho farem pel "Puerto Viejo i ibón de Lapazosa". En la baixada haurem d'arribar fins a aquesta cabana i enllaçar amb el GR T-30 per tornar al refugi de Bujaruelo.
Les torres metàliques de la línia elèctrica ens abandonem i s'estenen en direcció al "Puerto Viejo".
Lacoma és un indret planer i herbós, una zona de pasturatge pel bestiar. Al final de la planura la senda comença a remuntar fort els últims i llargs metres del barranc "Puerto de Lapazosa".
Deixem enrera la plana de "Lacoma".
Així que ens acostem al port de Bujaruelo podrem arribar per una senda llarga que remunta amb giragonses les pendents més fàcils i amables de fer, o per una altra més directa i ràpida que passa per les pendents pedregoses del mateix barranc.
Ja hem arribat al port de Bujaruelo (2273 mts), potser l'ho més dur de la jornada.
A la collada trobem una multitud d'excursionistes que van i venen. La majoria venen del coll de Tentes, uns només arriben al port i s'en tornen, d'altres davallen pel barranc i uns tercers continuen per la senda que els portarà a Sarradets, bretxa de Roland, Taillón...
Nosaltres continuem el nostre objectiu. Per on abans havia de ser una pista ampla i mig asfaltada ara ens portarà a col de Tentes.
Des del port que ja veiem els cimalls que volem visitar.
Al col de Tentes (2208 mts) trobem un espaiós aparcament, perfecte per assolir els tresmils de la zona en un dia i sense esgotar-se excessivament. Una vegada el vam utilitzar per una sortida de varis dies per la contrada.
En aquell dia vam coincidir amb els treballs de transport que realitzava un helicopter per avituallar al refugi de Sarradets amb material de construcció.
Aquell any el refugi Sarradets estava en obres de millora i ampliació.
Deixem el coll enrera i enfilem el camí cap al pic de Tentes.
El pic de Tentes (2322 mts) és un mirador excepcional de la paret nord del Circ de Gavarnie. Una taula amb una rosa dels vents dibuixada ens dona la benvinguda.
Després de moltes fotografies continuem el nostre següent objectiu, el pic de la Pahule. Pel camí fem una paradeta per fer un mos.
Després de dinar arribem al pic de la Pahule (2292 mts). També és un mirador fantàstic, aquest cop però sense una taula amb una rosa dels vents gravada a sobre.
Abandonem el Pahule i tornem pel mateix camí en direcció al coll de Tentes. A l'altura del pic de Tentes l'envoltem per la vessant nord, per estalviar-nos tornar a pujar al cim per segona vegada, i continuem en direcció al llac des Espécières. Aquesta serà una ruta alternativa per no passar pel mateix camí del matí.
Sortim del mateix aparcament de Tentes per un sender prou evident i trepitjat en direcció al lac des Espécières.
Encara que sigui mentida l'Anna continua el seu camí ignorant la presència de les vaques, altres vegades s'ho mira molt abans de violentar l'espai personal d'aquests remugants.
Però continuem amunt decidits. En el part metereològic del refugi de Bujaruelo possava que ha mitja tarda havia 70% de probabilitat de pluja i semblava que la cosa anava de debó.
Arribem al "Puerto Viejo o Col des Espécières" (2338 mts). Curiosament aquest coll és més alt que els cims que hem coronat anteriorment (Tentes 2322 m i Pahule 2292 m).
A la vessant sud veiem, a baix, l'ibón de Lapazosa.
Per aquest barranc tornarem a veure aquelles enormes torres metàl·liques que pugen de Bujaruelo i que subministren de corrent les poblacions franceses de Gavarnie.
Atenció que al sud del llac, per on desguassa les seves aigües, hem de continuar baixant per l'esquerra del torrent. És el camí correcte i fàcil de fer, encara que si davallem per la dreta no ha de ser complicat de transitar.
Seguirem i empaitarem les senyals grogues que trobarem disperses torrentera avall.
Davallarem per senda evident i molt trepitjada (a part de les marques grogues) en direcció a la cabana de "les Elèctriques", o si més no per les proximitats de la zona de "Lacoma", que ja hem parlat en la pujada.
Nosaltres enllacem la senda amb el GR T-30 a l'altura de la cabana.
A partir d'aquí tot avall.
En el moment de incorporar-nos al GR, va començar a ploure, primer lleugerament i després amb ganes. Encara que el meu genoll operat no estava per molta ballaruca, vam baixar els dos a un ritme prou fort per arribar aviat a Sant Nicolas de Bujaruelo.
Sortida Agost del 2016.

View more external

Shelter

Cabana 'Elèctriques'

Cabana de les "Elèctriques"
Mountain pass

Puerto Viejo

Puerto Viejo
Mountain pass

Col de Tentes

Col de Tentes
Lake

Lac des Espécières

Lac des Espécières
Lake

Ibón de Lapazosa

Ibón de Lapazosa
Summit

Pic de la Pahule

Pic de la Pahule
Summit

Pic de Tentes

Pic de Tentes
Mountain pass

Puerto de Bujaruelo

Puerto de Bujaruelo
Parking

Aparcament Bujaruelo

Aparcament Bujaruelo
Bridge

Pont de Bujaruelo

Pont de Bujaruelo

Comments

    You can or this trail