Time  7 hours 9 minutes

Coordinates 2837

Uploaded January 30, 2016

Recorded January 2016

-
-
6,747 ft
4,030 ft
0
3.2
6.4
12.71 mi

Viewed 2189 times, downloaded 99 times

near Nevà, Catalunya (España)

Ruta circular per la Serra de Montgrony que, partint del petit poble de Nevà al nord-oest de la serralada, ascendeix als seus cims principals en un recorregut carener que, atès el privilegiat emplaçament d'aquesta serralada, ens permetrà contemplar gran part del Pirineu Oriental, de les principals serres prepirinenques i de les valls i fondalades que les separen i, en un dia clar, indrets més allunyats com ara el Montseny o alguns cims garrotxins. Un itinerari que, entre els seus atractius, presenta una variada vegetació (des de rouredes i boixedes, fins a pi roig i pi negre i praderies) i altres elements, no sempre afortunats, que reflecteixen la intervenció humana al territori (búnquer, masos...). Un recorregut, finalment, sense dificultats tècniques en què es combinen pistes amb camins i corriols i on, en tot cas, cal estar atents en algun punt de l'itinerari ja que, tot i la bona senyalització amb pals indicadors, estaques i pintura, el camí no sempre és prou evident.

Deixant el cotxe a l'aparcament de l'entrada de Nevà (s'hi arriba per la carretera GIV-4015 des de Planoles) iniciarem la ruta progressant per una pista encimentada en direcció sud que, en una bifurcació que prendrem a la dreta, passa a ser de terra i resta poc després prohibida al trànsit rodat.

Continuant per la pista seguint sempre senyals de pintura groga, travessarem el Torrent de l'Arnou, prendrem una drecera i abandonarem la pista a l'alçada d'un dipòsit, remuntant per un costerut corriol fins a sortir a una nova pista, que travessarem fins a trobar una desviació -poc evident- a la dreta, on iniciarem un llarg flanqueig lleugerament ascendent en sentit oest per sota de la carena de la serra, per un camí inicialment no gaire definit (algunes estaques i pintura groga ens ajudaran a orientar-nos), tot travessant diversos torrents (en aquesta part de la ruta destaquen les esplèndides vistes cap al nord, cap al Puigmal i les muntanyes de Núria, i la profunda vall de Toses).

En arribar a una àmplia esplanada on trobarem un pal indicador al costat d'un tancat per al bestiar, remuntarem la Costa Borda per un fressat corriol que ens portarà al Collet de les Fontetes de Castellar, amb amplíssimes panoràmiques que ens permetran albirar bona part del Pirineu cerdà (Puigpedrós...), Tosa d'Alp, Puigllançada, Pedraforca, Serra d'Ensija, Rasos de Peguera, Catllaràs... vistes que s'aniran ampliant a mida que progressem per la serralada, sens dubte una de les millors talaies del país.

Iniciant doncs l'itinerari carener al Collet de les Fontetes de Castellar, progressarem cap a l'est recorrent successivament la Pedra Picada, el coll del Remoló, l'Emperadora, el Coll de la Bona, el Roc dels Llamps o Tossal de Meians (poc abans del qual trobarem un dels centenars de búnquers de la infame Línia Gutiérrez construïts pel franquisme), el Costa Pubilla o Cim del Pla de Pujalts (punt culminant de la Serra) i, finalment, el coll de la Coma Ermada i la Covil. Durant tot el recorregut les magnífiques vistes inicials s'aniran ampliant en totes direccions (Serra Cavallera i Taga, Puig Cerverís, Montseny, Puigsacalm...).

A poca distància de la Covil i superada una cota secundària, abandonarem el recorregut carener per davallar cap al nord per una pista que després s'esdevé corriol en direcció al refugi de la Covil, que dissortadament es troba en un estat lamentable, des d'on girarem a l'esquerra per una còmoda pista fins al Coll de Prat de Jou.

Des del Coll de Prat de Jou seguirem una altra pista que flanqueja entre bosc per sota de la Covil i del Costa Pubilla fins al Coll Roig, on prendrem un camí de baixada (atenció als senyals grocs), inicialment per dintre del barranc de la Torrentera, enclotat entre el Serrat dels Clotets i el Cogulló, tram en què, si el fem en època hivernal, caldrà anar amb compte ja que hi trobarem alguna zona glaçada. Després d'un curt tram per dintre del torrent se surt del seu llit i es progressa pel vessant oriental del barranc, per un fressat corriol que travessa el frondós i inclinat Bosc del Cogulló. El corriol de baixada desemboca finalment en una cruïlla on caldrà estar atents als senyals grocs que, poc després, ens deixaran en una segona cruïlla, ja molt a prop del pintoresc mas de Can Baldric de Dalt.

Seguint els senyals grocs des de Can Baldric retornarem per una agradable pista que travessa diversos torrents fins a l'aparcament de Nevà, on arribarem després de completar els gairebé 21 km i poc més de 1300 metres de desnivell positiu d'aquest esxcel·lent i gratificant itinerari (segons informació de la ibp, més rigorosa que la proporcionada pel GPS).

Reportatge fotogràfic complet (fotos fetes el 30-01-2015):

View more external

Waypoint

Nevà (aparcament)

Waypoint

Bifurcació (dreta)

Waypoint

Tanca

Waypoint

Desviació

Waypoint

Torrent del Meià

Waypoint

Torrent

Waypoint

Plans de la Muntanya de Nevà (pal indicador)

Waypoint

Costa Borda (pal indicador)

Waypoint

Collet de les Fontetes de Castellar

Waypoint

Pedra Picada

Waypoint

Coll del Remoló

Waypoint

Emperadora

Waypoint

Cota secundària

Waypoint

Coll de la Bona

Waypoint

Búnquer

Waypoint

Coll Roig

Waypoint

Roc dels Llamps (Tossal de Meians)

Waypoint

Collet

Waypoint

Costa Pubilla (Cim del Pla de Pujalts)

Waypoint

Coll de Coma Ermada

Waypoint

La Covil

Waypoint

Cota secundària

Waypoint

Refugi de la Covil

Waypoint

Coll de Prat de Jou

Waypoint

Pista a Coll Roig (pal indicador)

Waypoint

La Torrentera

Waypoint

Bosc del Cogulló

Waypoint

Cruílla

Waypoint

Cruïlla

Waypoint

Can Baldric de Dalt

Waypoint

Cruïlla

Waypoint

La Torrentera

Waypoint

Torrent del Meià

Waypoint

Tanca a la pista

Waypoint

Església

Comments

    You can or this trail