Time  6 hours 48 minutes

Coordinates 2463

Uploaded December 8, 2014

Recorded December 2014

-
-
3,776 f
1,804 f
0
4.3
8.6
17.19 mi

Viewed 3320 times, downloaded 65 times

near Montfalcó, Aragón (España)

Avui hem anat a conèixer les vertiginoses "Passarel.les de Montfalcó", cosides en una paret de quasi 90º, i conegudes com "La ruta del vertígen" o Les escales del Penya-segat de Montfalcó. Hem triat el recorregut des de l’Ermita de la Mare de Deu de la Pertusa fins a a l'Ermita de Santa Quitèria i Sant Bonifaci, creuant el congost per un recent instal.lat pont penjant. Tot plegat, inaugurat fa just un any i mig. La distància de la ruta és d'aprox. 20Km i 1250mD+.

ACCÉS: Aparcament de La Pertusa, Corçà (prop d'Àger).

RECORREGUT: Sortim de l'aparcament i en primer lloc accedim a la meravellosa Ermita romànica de la MARE DE DÉU DE LA PERTUSA (s. XI-XII), situada dalt del penya-segat, on hi arribarem en 5 minuts, grimpant una mica.

Reculem altra vegada a l'aparcament. Ara la ruta ressegueix sinuosament el cingle pel GR-1, amb constants giragonses i puja-baixes, en direcció al Congost de Mont-rebei. Passarem pel Mas de la Pardina i pel Refugi lliure Mas Carlets.

Ja passat el Mas Carlets, trobarem un gran rètol explicatiu, davant del qual surt el corriol en baixada que mena cap al pont penjant. Mentre caminem, contemplem el magnífic espectacle visual de les parets d’Aragó i Catalunya, a banda i banda del Congost.

Creuem el Congost per el modern pont penjant metàl.lic damunt el Congost del Seguer (Barranco del Sigüe) i que permet la unió de Catalunya amb Aragó.

Després d'una curta pujada amb una graonada una mica incòmoda (graons molt alts), ja trobarem l'inici del PRIMER TRAM DE PASSAREL.LES, amb escales de fusta cosides a la paret vertical, de forma zig-zaguejant, que cal baixar amb cura, (hi ha cable d'acer per utilitzar de passamà), doncs aquí els graons són molt estrets i petits, i els taulons de fusta del terra demanen prudència. A les passarel.les, hem vist gent massa "despreocupada" i gent "mega clavada".

Un cop som a baix de les escales, i seguint un corriol arran de balmes, localitzarem el SEGON TRAM DE PASSAREL.LES, també en baixada. Aquestes estan cosides també a la paret, però no són en igual ziga zaga, sinó que flanqueigen la paret i després van baixant en rampa + trams escales. Els dos trams de passarel.les s'han integrat a la paret de la forma més harmoniosa possible, malgrat per alguns sigui un impacte visual que desagrada.

Ara el caminet va pujant de forma suau fins el deshabitat nucli de Montfalcó, on s'hi ha rehabilitat l'Alberg Casa Batlle (Albergue Montfalcó, Federación Aragonesa de Montañismo), amb accés per a vehicles.

Des de l'esplanada de l'alberg surt un corriol que en 10 minuts (segons pal indicador) ens porta a l’ERMITA DE SANTA QUITÈRIA I SANT BONIFACI o Sant Bonifàs (s. XI), ubicada dalt d'un empinat espadat, amb molt bones vistes de l'embassament de Canelles, i amb l'Ermita de La Pertusa "molt a prop" visualment i en línia recta.

El retorn el farem per el mateix recorregut, però, aquest cop, fent els dos trams de PASSAREL.LES de pujada.

Agulletes a les ingles garantitzades.

NOTA: El GPS es dispara en els dos trams de passarel.les, però retorna al punt. El track marca 27 Km, però en realitat són només 20Km.

Si volguéssim arribar-nos a La Masieta (El Puente de Montañana), passant per els trams excavats en la roca del Congost de Mont-rebei, serien uns 4 Km més d'anada + 4Km de tornada.

*************************************************************
CURIOSITATS:
VEURE: http://www.alberguemontfalco.com/que-hacer/4/ruta-de-las-pasarelas-de-montfalco ; http://www.picoseuropa.net/prepirineos/montrobei-montfalco/ i http://www.escapadarural.com/blog/la-ruta-del-vertigo-las-escaleras-acantiladas-de-montfalco/:

"Bajo las escaleras está el río Noguera Ribagorzana, el responsable del tajo de este desfiladero." "Bajo tus pies hay un vacío del que te salvan unas tablas y que por algún motivo confías en que están bien soldadas a la roca. Lo están, claro, pero tu cuerpo registra un “y si no” y el ritmo cardiaco se acelera de 70 a 180. Hablando de números, las escaleras, divididas en dos tramos separados, salvan un desnivel total de 83 metros en 291 escalones. Si vienes desde Aragón, los subes. Si vienes desde Cataluña, los bajas." Muchos de los materiales de construcción de las escaleras se trajeron en helicóptero. De las labores se encargó la constructora TRACSA. El sendero se inauguró el 2 de junio de 2013. Fue una obra financiada por el Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente y promovida por el Consorcio del Montsec Sostenible y la comarca de La Ribagorza. El recorrido desde Montfalcó a Mont-rebei se ha integrado en el catálogo de Caminos Naturales de España.

Antes de la construcción del embalse de Canelles, los vecinos de ambas riberas determinaron que el desfiladero era el camino más breve para comunicarse y comerciar. Ese fue el primer recorrido, por el fondo del desfiladero. Ese camino original quedó sumergido bajo el río y los campos de cultivo, perdidos. Con el embalse de Canelles también se perdió bajo el agua el antiguo camino, de manera que hubo que reconstruirlo más arriba. Así, en 1984 se abrió el nuevo camino del Congost de Mont-rebei, un itinerario alucinante e inverosímil tallado en la roca.

En mayo de 2013 TV Aragón abría informativos con la noticia de que Aragón y Cataluña volvían a estar conectadas a través de pasarelas y del puente colgante del embalse de Canelles. El hito no se producía desde hacía más de 60 años, cuando el antiguo puente que comunicaba ambas riberas quedó anegado por la construcción del embalse, a propósito de la llegada de las hidroeléctricas."
Pkg La Pertusa
Mas La Pardina (runes)
Vista a les passarel-les (2 trams)
Refugi Mas Carlets
Passarel-la de Mont-rebei. Pont penjant
Inici escales enganxades paret
Segon tram escales
Albergue Casa Batlle / Albergue Montfalcó
Ermita de SANTA QUITERIA y SAN BONIFACIO
Ermita Mare de Déu de La Pertusa

1 comment

  • montse74dianez Jan 13, 2017

    Una ruta espectacular !! Me encanto 😍😍 https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/passarel-les-de-montfalco-de-lermita-de-la-pertusa-a-lermita-de-santa-quiteria-des-de-corca-congost-8410968/photo-4916670

You can or this trail